Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról

Hatályos: 2022. 09. 01
a közterületek használatáról
Végső előterjesztői indokolás
Göd Nagyközség Önkormányzatának a közterületek használatáról szóló 34/1991. (XI. 20.) önkormányzati rendelete mind szerkezetében, mind tartalmában elavulttá vált. A központi jogszabályok változásait, valamint a helyi élethelyzeteket a rendelet már nem követi le, a szabályozás sok helyen hiányos, hézagos, valamint nem tartalmazza sem a bevezető rész, sem a jogszabály megnevezése a jogszabályok által előírt követelményeket.
Fentiek tekintetében szükségessé vált egy szerkezetében és tartalmában is megújult egységes szerkezetű helyi rendelet megalkotása.
A közterület-használat hármas tagozódású: csak bejelentésköteles használat, hozzájárulásköteles használat (részletes előírás nélküli ingyenes használat), valamint engedélyköteles használat. A közterület-használati engedélyt az engedélyező hatóság határozati formában adja ki részletes előírásokat tartalmazó díjfizetési kötelezettséggel. A közterület-használat díjtételeinek képzés alapja a terület (m2-ben meghatározva), vagy a használat időtartama. A mentességekről és kedvezményekről szintén rendelkezik a rendelet-tervezet. A konkrét díjtételeket közterület-használat típusonként az 1. melléklet táblázatos formában tartalmazza. A 2. és 3. mellékletek az engedély, valamint a hozzájárulás iránti kérelmeket tartalmazzák.