Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 12. 20

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.20.
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzati rendeletek Nemzeti Jogszabálytár felületén történő közzétételének tárgyában törvényességi vizsgálatot tartott. A törvényességi vizsgálat célja az volt, hogy az önkormányzati rendeletek a kihirdetett jogszabállyal megegyező normaszöveggel és a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény, illetve a Nemzeti Jogszabálytárról szóló 338/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet időbeli hatályra vonatkozó rendelkezéseivel összhangban megállapított időállapotokban kerüljenek publikálásra a Nemzeti Jogszabálytárban.
A felülvizsgálat eredményeként Göd Város Önkormányzata, illetve annak jogelődje által alkotott rendeletek hatályon kívül helyezésének szükségességét 3 tényező indokolja:
1. Nagy számú olyan rendelet van még hatályban lévőnek jelölve, ami módosító rendelet. Ezek közül is nagy számban képviseltetik magukat olyan módosító rendeletek, amik már régen hatályon kívül helyezett alaprendeletek módosításai. A jogalkotásról szóló hatályos törvény néhány évvel ezelőtt vezette be azt a szabályt, ami alapján a módosító rendelet szabályainak beépülése az alaprendeletbe, automatikusan a módosító rendelet hatályvesztését okozza. Azonban ezen szabályozást megelőzően elfogadott módosító rendeletekre ez a szabály visszamenőlegesen nem vonatkozott, így jogalkotói intézkedést (dereguláció) igényel ezek hatályon kívül helyezése.
2. Olyan hatályban lévő rendeletek is vannak, amiket a helyi jogalkotó már újraszabályozott új rendelet formájában, azonban adminisztrációs hiba miatt a rendszerben maradt az azt megelőző rendelet. Itt is jogalkotói dereguláció szükséges.
3. Olyan régi joganyag is volt még hatályban, melynek témakörét már felsőbb szintű jogszabály szabályozza (törvény, Korm. rendelet, miniszteri rendelet). Ezeket szintén hatályon kívül szükséges helyezni.