Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 19/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 05
az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 19/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontja, valamint a 23. § (5) bekezdés 9. pontja a települési önkormányzat feladataként határozza meg az egészségügyi alapellátás biztosítását.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (továbbiakban: Eatv.) 6. § (1) bekezdése értelmében valamennyi egészségügyi alapellátás körzeteit önkormányzati rendeletben kell szabályozni:
6. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete - a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve - rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit. Több településre is kiterjedő ellátás esetén a körzet székhelyét az érintett települési önkormányzatok erre irányuló megállapodásban határozzák meg.
A védőnői körzetek jelenleg hatályos beosztását az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 19/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet 4. melléklete tartalmazza.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1)-(2) bekezdése rendelkezik a körzetek megállapításának módjáról, valamint arról, hogy körzetek megállapításának, kialakítása során ki kell kérni az alapellátásáért felelős országos módszertani intézet - védőnői ellátás esetén az országos tisztifőorvos -, valamint a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét is. A rendeletmódosításra csak a vélemények beérkezését követően kerülhet sor.
A Képviselő-testület határozat formájában (74/2022. (IV. 28.) Ök. határozat) döntött a körzetmódosításra vonatkozó rendelet-tervezetről. A határozat elfogadását követően szakmai véleményezés céljából továbbította Nemzeti Népegészségügyi Központba az országos tisztifőorvoshoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ - mint védőnői szakfelügyeletet országosan ellátó - országos tisztifőorvosa megküldte az iskolai védőnői körzet módosításáról szakvéleményét, melyben kikötés nélkül hozzájárul a körzetek módosításához.