Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Göd Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 14/2022. (VII. 7.) önkormányzati rendelet végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
Göd Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 14/2022. (VII. 7.) önkormányzati rendelet végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 87. § b) pontja alapján a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján a költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti és szerkezeti formának megfelelően záró számadást kell készíteni, és a zárszámadás során valamennyi bevételről és kiadásról el kell számolni.
A 2022. évi költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező és önként vállalt feladatok alapvetően megvalósításra kerültek.
Az Önkormányzat kiemelt feladatának továbbra is a település zavartalan működéséhez, üzemeltetéséhez, az önkormányzati tulajdonú intézményhálózat színvonalas működtetéséhez szükséges feltételek biztosítását tekintette.
A 2022. évet a szigorú költségtakarékos gazdálkodás jellemezte, új kötelezettségvállalásra csak a zavartalan működés, illetve a pályázaton elnyert pénzeszközök felhasználásnak érdekében került sor. Mindehhez szükséges a döntéshozók felelős gazdálkodása az elkövetkező évek során is.
Az Önkormányzat vezetése felmérte és értékelte a negatív előrejelzések gazdasági hatását az Önkormányzat pénzügyi és vagyoni helyzetére, valamint a jövőbeni működőképességére gyakorolt lehetséges hatását, figyelembe véve a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló fordulónapja és a beszámoló aláírásának időpontja között meghozott intézkedéseket, döntéseket.
Kijelenthető, hogy a felmérés és értékelés alapján arra a következtetésre lehet jutni, hogy a beazonosított hatások nincsenek olyan jelentős vagy számottevően negatív hatással az Önkormányzat 2023. évi vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére, amelyek lényegesen bizonytalanná tennék az Önkormányzatnak a gazdálkodás folytatására vonatkozó képességét.