Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 05

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.05.
a helyi építési szabályzatról szóló 24/2016. (XII. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A város lakóterületein, elsősorban a kertvárosias és falusias lakóterületeken erőteljes beépülési folyamatok mennek végbe, ami a lakókörnyezet túlzott sűrűsödését okozhatja. A területek még meglévő kertvárosi karakterének megőrzése érdekében indokolt a HÉSZ vonatkozó rendelkezéseinek felülvizsgálata. Módosítandó ezen felül a településközponti vegyes területek esetén a lakó funkciótól eltérő rendeltetés elhelyezésének szabályozása is. Vizsgálandó továbbá a szálláshely szolgáltatás rendeltetésének elhelyezhetősége, összefüggésben a jelentős számú munkásszállók elhelyezésének igényével. A felülvizsgálat során a HÉSZ egyes további rendelkezéseinek szükségszerű egyértelműsítése, pontosítása is indokolt.
A HÉSZ módosításának főbb szempontjai:
1. Sok a minimális telekméretnél kisebb telek.
2. Sok helyen előfordul a minimális telekméret kétszeresénél nagyobb telek, mely a hatályos előírások alapján tovább osztható, s mellyel a lakásszám tovább növelhető.
3. A telkek beépítettsége helyenként túllépi a megengedett mértéket.
4. A beépítési mód vegyes képet mutat. Hiába szabályozott a beépítési mód, mégsem eredményez egységes településképet.
5. Az épületek száma és a lakásszám jelentős tartalékkal bír. A hatályos előírások alapján jelentős számú lakás épülhet még Göd területén.
6. A melléképületek száma jelentős, melynek oka a szabályozottság hiánya. Sokszor építési helyen kívül, előkertben vagy hátsókertben is megjelennek melléképületek, valamint fedett gépjármű tárolók. Ezáltal a tömbökön belül nem tud kialakulni egy összefüggő zöldfelület.
A vizsgálatokból jól látható, hogy Göd népességalakulása növekvő tendenciát jelez, a lakóterületeken erőteljes beépülési folyamatok zajlanak, melyhez tervezett infrastruktúrafejlesztések csak részben kapcsolódnak. Ráadásul az épületek száma és a lakásszám még jelentős tartalékkal bír. A hatályos előírások alapján jelentős számú lakás épülhet még a településen. A hatályos helyi építési szabályzat sok helyen megengedi a lakóterületeken akár két önálló épület létesítését, ezáltal a hátsókertek beépülése folyamatos, az összefüggő zöldfelületek mérete csökken, a lakókörnyezet minősége romlik.
A módosítás során a lakásszám helyett a rendeltetési egységek számát szükséges meghatározni. Korábban ugyanis problémát jelentett, hogy a megengedett lakásszám mellett mennyi egyéb rendeltetés helyezhető el egy adott telken.
A kisvárosias lakóterületek mára már beépültek, jelentős változás nem várható ezeken a területeken, ezért a megengedett lakásszámot sem javasoltuk módosítani.
A kertvárosi lakóterületek jelentős része Lke-4 és Lke-5 építési övezetbe sorolt. Mind a két építési övezetben jelenleg 2 lakás (1 v. 2 épületben) megengedett. A módosítást követően egy rendeltetési egység helyezhető el egy épületben. Minimális telekméret kétszeresét meghaladó telek esetén azonban 2 rendeltetési egység is elhelyezhető.
A település másik nagy problémája a településközpont hiánya. Göd központi vegyes területfelhasználású részein az elsősorban intézményi, kereskedelmi és szolgáltatói funkció mellett a lakófunkció is megengedett. Azonban ezekben az építési övezetekben a megengedett lakásszám igen magas, mely sokszor a vegyes (a lakosságot szolgáló egyéb) funkció helyett társasházak megjelenését eredményezi, melyekben kereskedelmi, szolgáltató funkciók nem kapnak helyet.
Annak érdekében, hogy a kiszolgáló funkciók elszórtan megjelenhessenek a település kertvárosi területein, Lke-4 és Lke-5 építési övezetben további egy épületben egy rendeltetési egység elhelyezését lehetővé tettük kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató funkció számára, azonban ebben az esetben az épület bruttó alapterülete nem haladhatja meg a 60 m2-t.
A többi kertvárosias építési övezetben megtartottuk a hatályos előírást (azzal a különbséggel, hogy lakásszám helyett rendeltetési egység számot határoztunk meg), vagy a már beépült területeken – ahol változás nem várható - előírtuk, hogy a rendeltetési egységek száma nem növelhető.
Falusias lakóterületeken is általános előírásként jelent meg az egy épület - egy rendeltetési egység.
Azonban az 1500 m2-t - illetve Lf-4 építési övezetben 1000 m2-t – meghaladó telekméret esetén két rendeltetési egység helyezhető el.
Településközponti területen jellemzően a hatályos előírás került megtartásra. Az előírások jelentősebb változtatása Vt-7 és Vt-8 építési övezetben javasolt.
Vt-7 építési övezetben a jelenlegi két lakás helyett 1 lakás és 1, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, egyéb (nem lakás) rendeltetési egység helyezhető el.
Vt-8 építési övezetben 5 rendeltetési egység akkor helyezhető el, ha a telek területe meghaladja a 2000 m2-t. 3 rendeltetési egység esetén legalább egy, 5 rendeltetési egység esetén legalább két kereskedelmi, szolgáltató vagy vendéglátó egységet kell elhelyezni.
Lakó-, vegyes és kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen munkásszálló nem helyezhető el.
A módosítási tervezet ezen felül számos pontosítást és korrekciót tartalmaz, jellemzően az építési hely tekintetében, parkolás szabályozása, telken belüli gépkocsi tárolás ügyében, telekalakítás egyes összefüggéseinek szempontjából.
A módosítással a hatályos rendelet nem egyértelmű, esetenként ellentmondó előírásának korrekciója is megtörtént.