Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 03

Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.03.
Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 48. § (3) bekezdése a képviselő-testületek szervezeti és működési szabályzatának egyik szabályozási tárgykörébe utalja a név szerinti szavazás elrendelésének Mötv. szerint kötelezőn kívüli eseteinek, továbbá a név szerinti szavazás módjának meghatározását. Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – élve az előző mondat szerinti felhatalmazással – a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2023. (VI. 16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 19. § (2) és (3) bekezdésében a következők szerint szabályozta a név szerinti szavazás eseteit és lebonyolításának módját:
19. § (2) A Képviselő-testület minősített többséggel név szerinti szavazást rendel el:
a) az Mötv. 48. § (3) bekezdése által rögzített esetben,
b) hitelfelvétel esetén,
c) helyi népszavazás elrendelése esetén.
(3) A képviselők név szerinti szavazáskor a jegyző szólítására ábécésorrendben nyilatkoznak („igen” vagy „nem” szóval, tartózkodni nem lehet). Az ülés levezetője az utolsó szavazó. A képviselők szavazatának összeszámlálásáról a jegyző gondoskodik.
Ezen rendelkezést felülvizsgálva megállapítást nyert, hogy az nem teljes, mivel nem tér ki sem az Mötv. 55. § (1) bekezdése, sem pedig a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 27. § (5) bekezdése szerinti esetre.
A fenti jogszabályhely pontjai tekintetében az SZMSZ egy olyan további feltételt szab, melyet az Mötv. kizárólag egy feltételhez köt (A képviselő-testület név szerint szavaz az önkormányzati képviselők egynegyedének indítványára, …). Tekintettel arra, hogy a képviselők egynegyede minden esetben kevesebb főt jelent, mint a képviselő-testület minősített többsége, így az SZMSZ Mötv.-n felüli feltétele nem értelmezhető.
A Kbt.-t érintő kiegészítés miatt az SZMSZ 4. mellékletének 7.2. pontjának módosítása is indokolt, mivel a Kbt.-re vonatkozó hivatkozás így először a 19. §-ban jelenne meg, és nem a 4. melléklet 7.2. pontjában, ahogyan eddig volt.
Mindezekre tekintettel az SZMSZ vonatkozó rendelkezésének módosítása vált szükségessé.
A módosítás jogszabályszerkesztésileg a 19. § (2) bekezdésének újraszabályozásával valósul meg, azonban tényleges változtatás csak a b) és c) pontokban történik. A 19. § (2) bekezdésének többi pontjában szöveges változtatásra nem kerül sor, az eddig is hatályos szövegváltozat változatlan marad.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A név szerinti szavazás eseteinek módosítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
A 2. §-hoz
A 4. melléklet 1. melléklet szerinti módosítására vonatkozó rendelkezést tartalmaz.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az 1. melléklethez
A 4. melléklet 7.2. pontjának a közbeszerzésekről szóló törvény rövidítésére vonatkozó módosító rendelkezést tartalmaz.