Verőce Község Önkormányzata 17/1996. (VIII.6.) önkormányzati rendelete

Verőce község jelképeiről, azok használatának rendjéről, valamint a középületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásának egyes szabályairól

Hatályos: 2012. 06. 01

Verőce Község Önkormányzata 17/1996. (VIII.6.) önkormányzati rendelete

Verőce község jelképeiről, azok használatának rendjéről, valamint a középületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásának egyes szabályairól

Módosította: 3/2000. (II. 24.) és a

7/2012. (V. 31.) önk-i rendeletek

(egységes szerkezetben)

Verőce Község Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. törvény 10. § c.) pontjában, valamint az 1995. évi LXXXIII. törvény 21. § (2) bekezdésében leírtak alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Az önkormányzat jelképei

1. § Verőce Község Önkormányzatának jelképei (továbbiakban: jelképek):

(1) A település címerének leírása:

A CIMER ÉS ZÁSZLÓ.

Álló, csücsköstalpu hasított pajzs, amely szemből nézve középen függőlegesen elválasztva két egyenlő, egy bal oldali piros alapú, és egy jobb oldali zöld alapú részből áll.

A piros mező bal oldali felső részében egy arany színű kereszt, míg a jobb oldali alsó részben (lentről számítva a harmadánál) ezüst színű pólya, fölötte pedig arany színű leveles szőlőfürt látható.

(A címer fekete-fehér másolata a rendelet 1. számú mellékletében található.)

(2) A település zászlajának leírása:

Formáját tekintve téglalap alakú, mérete 150x90 cm. A két hosszabbik és a rúddal szembeni rövidebb oldalon a zászló körbe van szegve aranysárga szegéllyel. A zászló mindkét hosszabbik oldala harmadolva van, a bal szélén 1/3 rész piros, középen 1/3 rész fehér, míg a jobb szélén 1/3 rész zöld színű.

A zászló egyik oldalának fehér – középső – harmadában 35x26 cm-es méretben a községi címer, alatta pedig a pajzs formáját követve, ívesen arany nagybetűkkel a „Verőce” felirat látható. A zászlórúd fehér színű, aranysárga csúcsdísszel ellátva. (A címerrel ellátott zászló kicsinyített másolata a rendelet 2. számú mellékletében található.)

Az önkormányzati jelképek használatára vonatkozó előírások,

kikötések, korlátozások

2. § A községi önkormányzat címere (továbbiakban: címer) – mint utaló és díszítő jelkép, az alábbi helyeken használható:

a.) a község zászlaján,

b.) a községháza főbejáratánál,

c.) az önkormányzati intézmények bejáratainál,

d.) a képviselő-testület tanácskozótermében,

e.) a polgármester irodájában,

f.) a helyi önkormányzat lapjának, egyéb kiadványának fejrészén, borítóján,

g.) a helyi önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, mellékérmeken, emléktárgyakon, valamint a polgármester levélpapírján.

3. § A községi önkormányzat zászlaja (továbbiakban: zászló) mint utalós és díszítő jelkép az alábbi helyeken használható:

a.) állami ill. nemzeti ünnepeken a községháza, valamint az önkormányzati intézmények épületén,

b.) külföldi vagy más – kormányzati – szintű belföldi küldöttség látogatásakor a községház főbejáratánál.

4. § (1) A jelképek a Képviselő-testület előzetes engedélyével – az általa meghatározott gyártási – és forgalmazási díj fejében felhasználhatóak:

a.) utazási irodák kiadványain,

b.) emlék- és ajándéktárgyakon,

c.) kereskedelmi forgalomba-hozatal ill. reklámtevékenység céljára.

5. § (1) A jelképeket kizárólag hiteles alakban és formában, az ábrázolás hűségének, a méretarányoknak és színeknek a betartása mellett kell használni.

(2) Ha a 4. § (2) bekezdésében és e § (1) bekezdésében leírtakat valaki (vagy valamely szerv) megszegi, a Képviselő-testület azonnal megtilthatja a további használatot ill. visszavonhatja a már részéről kiadott engedélyt is.

(3) A (2) bekezdés szerinti szabálytalan jelképhasználat miatti intézkedést követően a már befizetett díj visszaigénylésére, továbbá kártérítés követelésére a szabálytalan használó nem jogosult.

6. § (1) A képviselő-testület esetenként engedély adhat arra, hogy a címer kizárólag az alapanyag (fém, fa, bőr stb.) külön színezés nélkül készüljön.

(2) Az (1) bekezdésben leírt elkészítést a gyártás ill. a forgalomba hozatal céljából benyújtott írásos beadványban kell kérni.

7. § A jelképek forgalomba hozatal céljából történő előállítására képviselő-testületi engedély nélkül nem kerülhet sor.

Nemzeti ünnepeken történő fellobogózás

8. § (1) Központi jogszabály által nemzeti vagy állami ünneppé nyilvánított napokon a községben található, önkormányzati tulajdonú középületeket nemzeti színű zászlóval fel kell lobogózni.

(2) Abban az esetben, ha az (1) bekezdés szerinti tevékenység során bármilyen okból az adott helyen a Magyar Köztársaság zászlaja és a települési zászló egyidejűleg nem helyezhető el, a nemzeti jelkép elsőbbségét biztosítani kell.

(3) A középületek fellobogózásáról az intézmény (szerv) vezetője az ünnepnapot megelőző napon köteles gondoskodni, egyúttal szintén az ő kötelezettsége az ünnep utáni első munkanapon a feldíszítés lebontása is.

9. § [1]

10. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, a kihirdetésről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


[1] Hatályon kívül helyezte a 7/2012. (V.31.) önk-i rendelet 1. § a) pontja. Hatálybalépés napja: 2012. június 1.