Verőce Község Önkormányzata 5/2016. (VIII.3.) önkormányzati rendelete

Verőce Község Önkormányzat 5/2016. (VIII.03.) önkormányzati rendelete a Verőce Község Díszpolgára és Verőcéért Érdemérem kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2017. 07. 29- 2019. 06. 20

Verőce Község Önkormányzata 5/2016. (VIII.3.) önkormányzati rendelete

Verőce Község Önkormányzat 5/2016. (VIII.03.) önkormányzati rendelete a Verőce Község Díszpolgára és Verőcéért Érdemérem kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről

2017.07.29.

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontja és a 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Verőce Község Önkormányzat Képviselő –testülete a település, a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket méltóképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé Verőce Község Díszpolgára címet és a Verőcéért Érdemérem kitüntetéseket alapítja.

(2) Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete hűségjutalmat alapít az intézményeiben, valamint az önkormányzatnál foglalkoztatottak számára abból a célból, hogy a Verőcén eltöltött több évtizedes közszolgálati és egyéb jogviszonyt elismerésben részesítse.1 Ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét az alábbiak szerint szabályozza:

A díszpolgári cím

2. § (1) Verőce Község Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkával vagy egész életművével Verőcén belül vagy pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a község fejlődéséhez, a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A díszpolgári cím évenként legfeljebb két személynek adományozható. A kitüntetés posztumusz is adományozható. 2017-ben kivételesen három személynek adományozható.2

(3) A díszpolgári címmel külön e célra készített díszplakett jár.

3. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, melyeket e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b) az önkormányzat által rendezett valamennyi rendezvényre, ünnepségre hivatalos, és lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művelődési intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

d) ingyenesen jogosult a helyi újság valamennyi számára, a településről szóló kiadványok egy-egy számára,

e) a polgármester és a jegyző, valamint a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, az Önkormányzati Intézmények vezetői soron kívül fogadják,

f) külön döntés alapján a települési Önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni.

(3) A díszpolgári díszplakett leírását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

4. § (1) A Verőce Község Díszpolgára kitüntetést a település augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén kell átadni.

(2) A díszpolgári cím adományozását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) települési képviselő vagy

c) bejegyzett civil szervezet.

(3) A kezdeményezéseket minden év május 31-ig kell a polgármesterhez benyújtani.

(4) A beérkezett javaslatokat a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(5) A képviselő-testület a cím odaítéléséről augusztus 10-ig, minősített többséggel dönt.

(6) Posztumusz kitüntetés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

Verőcéért Érdemérem

5. § (1) A Verőcéért Érdemérem kitüntetés adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak vagy állampolgárok közösségének, aki vagy akik a település civil, gazdasági, kulturális, oktatási, művészeti, tudományos, közbiztonsági, sport, egészségügyi és szociális területeken – az adományozást megelőző időszakban – kifejtett kiemelkedő tevékenységgel, átlagon felüli teljesítménnyel hozzájárult(ak) a község fejlődéséhez, jó hírének továbbviteléhez, tekintélyének emeléséhez.

(2) A Verőcéért Érdemérem kitüntetés évente legfeljebb három díjazott személynek vagy közösségnek adományozható.

(3) A Verőcéért Érdemérem címmel külön e célra készített érdemérem jár.

(4) A Verőcéért Érdemérem érdemérme leírását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

6. § (1) A Verőcéért Érdemérem kitüntetést a valamelyik községi ünnepség alkalmával, ünnepélyes keretek között, nyilvánosság előtt kell átadni.

(2) A Verőcéért Érdemérem cím adományozását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) települési képviselő,

c) bejegyzett civil szervezet vagy a

d) helyi lakosok legalább 20 főből álló csoportja.

(3) A kezdeményezéseket folyamatosan lehet a polgármesterhez benyújtani.

(4) A beérkezett javaslatokat a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(5) A képviselő-testület a cím odaítéléséről minősített többséggel dönt.

Kitüntetések visszavonása

7. § (1) A Díszpolgári cím és a Verőcéért Érdemérem kitüntetés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy vagy közösség arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonás módjára az adományozás rendjének szabályait kell megfelelően alkalmazni.

7/A. §3

Hűségjutalom

(1) A stabil és szakmailag képzett személyi állomány kialakítása érdekében, valamint az önkormányzatnál és intézményeinél eltöltött évek megbecsüléséül, illetve a további munkavégzés ösztönzésére Hűségjutalom adható annak a dolgozónak, aki az Önkormányzatnál illetve intézményeiben 20., 25., 30., 35., 40. évet dolgozott Verőcén.
(2) A Hűségjutalomban minden évben azon dolgozók részesülhetnek, akiket az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a munkáltatói jogkörök gyakorlói, illetve a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Csoportja jogosultságuk alapján felterjeszt, és az éves teljesítményértékelései alapján átlagosnál rosszabb minősítést nem kapott feltéve, hogy a minősítési eljárásban érintett.
(3) A (2) bekezdés szerinti Hűségjutalom kitüntető címre való javaslattétel:
a) a javaslatot írásban, a polgármesterhez kell benyújtani;
b) a javaslatok benyújtásának határideje minden év január 31. napja;
c) a javaslatnak tartalmaznia kell a jutalmazandó személy nevét, munkakörét, beosztását, a jogosultságot megalapozó dokumentumokat, a hűségjutalom mértékét, melyre a jutalmazandó személy a (7) bekezdés c) pontjában foglaltak szerint jogosultságot szerzett.
(4) A hűségjutalomra való jogosultság megállapításához az (1) bekezdésében megjelölt verőcei intézményekben eltöltött összes jogviszonyt be kell számítani, akkor is, ha a hűségjutalomra javasolt személy jogviszonya – maximum egyszer – megszakításra került, és legalább 5 éve megszakítás nélkül ismét az (1) bekezdés szerint Verőcén dolgozik. A jogviszony idejébe be kell számítani a GYES és a GYED időtartamát, amennyiben az érintett az (1) bekezdés szerinti jogviszonyban volt.
(5) A munkavállalónak nyugdíjazáskor ki kell fizetni a jogviszony után járó hűségjutalmat, ha a hűségjutalomra jogosító szolgálati idejéből 3%, vagy annál kevesebb van hátra.
(6) A Hűségjutalmat a Munka Ünnepén (május 1.), a Köztisztviselők Napján (július 1.), a Szociális Munka Napján (november 12.), valamint a magyar kultúra napján (január 22.) kell átadni. Ez alól kivételt képez a nyugdíjazással együtt járó cím adományozása, ekkor az utolsó munkában töltött napon is átadható.
(7) A Hűségjutalom kitüntető címmel a kitüntetett:
a) díszmappában lévő Verőce címerét tartalmazó oklevelet, (amely tartalmazza Verőce címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását),
b) valamint a c) pontban meghatározottak szerinti kitüntető címmel járó juttatás kap.
c) A Hűségjutalom kitüntető címmel járó juttatás összege:
ca) 20 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 150 %-a;
cb) 25 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 200 %-a;
cc) 30 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 250 %-a;
cd) 35 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 300 %-a;
ce) 40 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 350 %-a.

Vegyes rendelkezések

8. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és közösségekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 3. § (2) bekezdésben foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) A nyilvántartás naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Az elismerésben részesültek névsorát, életrajzukat és életpályájuk bemutatását, Verőce Község érdekében végzett érdemeik bemutatását a település újságjában és a település honlapján is közzé kell tenni.

(4) Az elismerések költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében biztosítani kell.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és ezzel egyidejűleg Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 18/1996. (VIII.6.) számú önkormányzati rendelete hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet az 5/2016. (VIII. 3.) önkormányzati rendelethez

Díszpolgári díszplakett4

A díszplakett A/5 méretű üvegbe gravírozva az alábbi mintát tartalmazza. A jelkép felett „Verőce Díszpolgára”, alatta „Adományozta Verőce Község Önkormányzata”, az adományozás időpontja, az adományozott neve gravírozással szerepel.
null
A Díszpolgári díszplakett Tóth Dávid szobrászművész alkotása.

2. melléklet az 5/2016. (VIII. 3.) önkormányzati rendelethez

Verőcéért Érdemérem

Az öntött bronz, cizellált, patinázott 10,2 cm átmérőjű érdemérem előlapján az alábbi minta található:
null
Hátoldalán Verőce címere alatt az adományozott neve, az adományozás időpontja gravírozással szerepel.
null
A Verőcéért Érdemérem Tóth Dávid szobrászművész alkotása.
1

Módosította a 9/2019. (VI.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálybalépés napja: 2019. június 21.

2

Módosította a 8/2017. (VII.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálybalépés napja: 2017. július 29.

3

Módosította a 9/2019. (VI.20.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálybalépés napja: 2019. június 21.

4

Módosította a 8/2017. (VII.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálybalépés napja: 2017. július 29.