Verőce Község Önkormányzata 7/2016. (XI.23.) önkormányzati rendelete

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016. (XI.23.) számú rendelete a házasságkötések engedélyezésének szabályairól, és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2016. 11. 23- 2017. 11. 21

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2016. (XI.23.) számú rendelete
a házasságkötések engedélyezésének szabályairól, és az eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről


Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésének a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


  1. §


A rendelet hatálya Verőce Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén történő házasságkötések létesítésére terjed ki.


  1. §


E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: Verőce Község Önkormányzata által térítésmentesen biztosított az anyakönyvi esemény lebonyolítására kijelölt helyiség (2621 Verőce, Árpád u. 40. Tárgyalóterem és polgármesteri iroda, valamint 2621 Verőce, Árpád u. 20. Díszterme (Művelődési Ház).

2. hivatali munkaidő: Verőce Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendje.



Az engedélyezés szabályai


  1. §


  1. A hivatali helyiségen kívül történő, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez.Az anyakönyvi esemény - a Munka törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok kivételével - munkanapokon, valamint szombaton engedélyezhető.


  1. Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi okiratok megfelelő védelme biztosított.


  1. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben előjegyzett és felvett házasságkötésekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


  1. Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolítása különleges körülmények között (pl.: föld alatt, víz alatt, levegőben, nyomás alatt, mozgó járműben, kivéve sétahajón, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között), illetve vallás gyakorlására szolgáló épületben.



Díjfizetési kötelezettség


  1. §



  1. Az önkormányzat hivatali munkaidőben Verőce községben állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező házasulandó részére térítésmentesen biztosítja a házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyiséget. A településen lakcímmel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező házasulandó részére bruttó 5.000.-Ft/ esemény díjat állapít meg.


  1. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés hivatali helyiségben történő lebonyolításának szolgáltatási díja bruttó 25.000,-Ft/esemény, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.


  1. A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja egységesen bruttó 45.000,-Ft/esemény.


  1. A házasulni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá érintettek valamelyikének lakásán lebonyolított házasságkötés térítésmentes.



  1. §



  1. A (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés megkötését megelőzően két héttel a Polgármesteri Hivatal költségvetési számlájára kell befizetni.


  1. A befizetett díjat vissza kell utalni az ügyfél részére, ha a családi esemény lebonyolítása az önkormányzat hibájából meghiúsul.



  1. §



  1. A rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott összegből a közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenkénti bruttó 10.000,-Ft díjazás illeti meg.


  1. A rendelet 4. § (3) bekezdésében meghatározott összegből a hivatali helyiségen és munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításában a közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenkénti bruttó 20.000,-Ft díjazás illeti meg.










Záró rendelkezések


  1. §


  1. E rendelet 2016. december 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő házasságkötések létesítése iránti eljárásokban is alkalmazni kell.


  1. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011.(II.16.) számú rendelete


Verőce, 2016. november 22.



………………………………….

……………………………..

Grauszmann György

polgármester

Lindmayer Eszter

mb. jegyző




Kihirdetési záradék:

Jelen rendeletet a Képviselő-testület a 2016. november 22. napján megtartott ülésén fogadta el.

Kihirdetés: 2016. november 23.

                                                                                             


………………………….

Lindmayer Eszter

mb. jegyző