Verőce Község Önkormányzata 1/2018. (II.21.) önkormányzati rendelete

Verőce Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

Hatályos: 2024. 01. 05- 2024. 08. 15

Verőce Község Önkormányzata 1/2018. (II.21.) önkormányzati rendelete

Verőce Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

2024.01.05.

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről szóló 314/2012.(XI.8) Korm. rendelet 28. §, valamint 38. § szerinti partnerségi egyeztetés érintettjeivel, a 9. melléklet szerint érintett államigazgatási szervekkel, az érintett területi és települési önkormányzatokkal lefolytatott egyeztetési, véleményezési eljárás alapján az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja, melynek mellékletét képezi:

SZ-1 (jelű) Verőce Településrendezési Terv, Szabályozási terv, Belterület, dél 4. melléklet1

SZ-2 (jelű)Verőce Településrendezési Terv, Szabályozási terv, Belterület, észak 5. melléklet2

SZ-3 (jelű)Verőce Településrendezési Terv, Szabályozási terv, Külterület 6. melléklet3

I. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1. A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen előírások területi hatálya Verőce község közigazgatási területére terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott területen területet felhasználni, telket alakítani, építményt, építményrészt, épület-együttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, a rendeltetését megváltoztatni (továbbiakban építési munkát végezni) és ezekre hatósági engedélyt adni, az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény és annak módosításai (a továbbiakban: Étv.), az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet és mellékletei (a továbbiakban: OTÉK), A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (IX.8.) Kormányrendelet, és az egyéb általános érvényű jogszabályi előírások, vonatkozó szabványok, valamint jelen rendelet és a szabályozási terv rendelkezései szerint lehet.

(3) A rendelet területi és tárgyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz.

(4) A jelen helyi építési szabályzatot és a szabályozási tervlapokat együtt kell alkalmazni.

(5) A rendeletben alkalmazott fogalmak meghatározását a 3. számú melléklet tartalmazza.

2. Szabályozási elemek

2. § (1) A 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet által meghatározott és a tervben alkalmazott kötelező szabályozási elemek módosítása kizárólag a szabályozási terv és az önkormányzati rendelet módosítása esetén lehetséges.

(2) A szabályozási tervben alkalmazott kötelező szabályozási elemek az alábbiak:

a) szabályozási vonal

b) szabályozási szélesség

c) építési övezet jele és paraméterei

d) építési hely

(3) A szabályozási tervlapon jelölt szabályozási vonal a következő feltételekkel a szabályozási terv keretei között elmozdítható:

a) a szabályozási vonal elmozdításának legnagyobb mérete a tervezett közlekedési szabályozási szélességhez viszonyítva legfeljebb3-3 m.

b) az elmozdítás a közlekedési szempontokra tekintettel a terepviszonyok, növényzeti adottságok, útpálya-elemek és közműelhelyezés céljából telekalakítási terv alapján engedélyezhető.

(4) A terven jelölt minden egyéb szabályozási elem irányadónak tekintendő, amelyektől eltérést az elsőfokú építésügyi hatóság saját hatáskörben, a szabályozási terv, illetve a helyi építési szabályzat módosítása nélkül engedélyezhet.

3. Településrendezési eszközök, sajátos jogintézmények

3. § A helyi építési szabályzatban és a szabályozási terven az 1997/LXXVIII. tv. előírásai szerint alkalmazott településrendezési feladatok megvalósítását biztosító sajátos jogintézmények a következők:

a) Közterület alakítási terv készítendő(KT): a településszerkezetileg vagy forgalomtechnikailag együtt kezelendő közterületekre (a képviselő-testület határozata alapján készítendő terv). A tervfajta tartalmazza a helyszínrajzi elrendezést, a magassági méreteket, keresztmetszeteket, berendezéseket, utcabútorzatot, burkolatokat, közműhálózat kialakítását, köz-és díszvilágítás megoldását, parkolás megoldását, a terület kertészeti kialakítását.

b) Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés (A szabályozási terv szerint, ahol kiszolgáló út bővítése vagy szabályozása szükséges az építésügyi hatóság a teleknek a kiszolgáló út céljára szükséges részét – kisajátítási eljárás nélkül – az önkormányzat javára igénybe veheti és lejegyezheti. Az igénybe vett részért a kisajátítási kártalanítás szabályai szerint megállapított kártalanítás jár, melynek összegéről az Önkormányzat határozattal dönt. Az út kiépítéséből illetve a közművesítésből származó telekérték-növekedés a kártalanítás számításánál figyelembe vehető a telekhányad arányában. (Étv.27. §))

c) Kötelező fásítás előírása alapján a közforgalom előtt megnyitott területen fasor ültetése szükséges.

d) Mélyen fekvő lakóterület csak vízrendezés, illetve talajmechanikai vizsgálatok után építhető be.

4. A szabályozási terv területfelhasználási egységei

4. § (1) Verőce község beépítésre szánt területe az építés általános jellege, valamint a sajátos építési használata szerint a következő egységekre tagolódik:

a) Lakóterületek

aa) Kisvárosias lakóterület (Lk)

ab) Kertvárosias lakóterület (Lke)

ac) Falusias lakóterület (Lf)

b) Vegyes területek

ba) Intézményterület (I)

bb) Településközpont vegyes terület (Vt)

c) Gazdasági területek: Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (Gksz)

d) Üdülőterületek

da) Üdülőházas üdülőterület (Üü)

db) Hétvégi házas üdülőterület (Üh)

e) Különleges területek

ea) Különleges turisztikai terület (K-Tu)

eb) Különleges-rekreációs terület (K-R)

ec) Különleges mezőgazdasági üzemi terület (K-M)

(2) Verőce község beépítésre nem szánt területe az építés általános jellege, valamint a sajátos építési használata szerint a következő egységekre tagolódik:

a) Zöldterületek: Zöldterületek, közparkok területe (Z)

b) Mezőgazdasági területek

ba) Általános mezőgazdasági terület (Má)

bb) Kertes mezőgazdasági terület (Mk)

c) Erdőterületek

ca) Védelmi erdőterület (Ev)

cb) Gazdasági erdőterület (Eg)

cc) Közjóléti erdőterület (Ek)

d) A köz céljait szolgáló területek

da) Közlekedési közút terület (Köu)

db) Közlekedési vasútterület (KÖv)

dc) Közműterület (Kü)

dd) Egyéb vízgazdálkodási terület (Vg)

e) Különleges területek

ea) Különleges sportterület (Kb-SP)

eb) Különleges strandterület (Kb-ST)

ec) Különleges temető területe (Kb-T)

ed) Különleges turisztikai terület (Kb-Tu)

ee) Különleges turisztikai terület, hajóállomás (Kb-Tu-H)

5. Telekalakítás

5. § (1) A szabályozási vonal változásával érintett telkek esetében kötelező telket alakítani, legkésőbb az ingatlant érintő építéssel vagy funkcióváltással egyidejűleg. A telek közterületté váló része a közterületi, a beépítésre szánt területhez csatolt rész pedig az ennek megfelelő övezeti besorolást kapja.

(2) A meglévő telkek méretei a már kialakult tömbökben eltérhetnek az egyes építési övezetekben előírt telek méreteitől, de új telket alakítani, telket megosztani csak az építési övezetben előírt minimális telekméretnek megfelelően lehet.

(3) Az építési övezetekben, ha az övezeti előírás másképp nem rendelkezik,- minden, a kialakítható telek méret 60 %-át elérő meglévő telek beépíthető. Beépíthető továbbá az a telek, amely közterület szabályozással érintett nagysága eléri az övezetben megengedett minimális teleknagyságot, vagy a szabályozással érintett telekrész nélkül az előírt teleknagyság 60 %-át. A telekszélességnek és a hossznak egyaránt és külön-külön is az előírt minimális méret 60%-át el kell érnie. Ha az övezeti előírás másképp nem rendelkezik, beépítésre szánt és nem szánt területen egyaránt a beépíthető minimális telek szélesség 12 m.

6. Épületek, létesítmények elhelyezésére vonatkozó előírások

6. § (1) Az épületeket, építményeket úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, a környezet-, a táj-, a természet- és az építészeti-értékvédelmi követelményeknek.

(2) A beépítésre szánt és nem szánt területeken az építési helyet a szabályozási terv szabályozza előkertre, oldalkertre és hátsókertre vonatkozó határvonallal. A szabályozási terv eltérő jelölése és eltérő övezeti előírás hiányában, illetve ahol a szabályozási terv nem jelöl építési helyet, a helyi értékvédelmi területen kívül az alábbi előírások érvényesek:

a) az előkert legalább 5,0 méter,

b) abban az esetben, ha a meglévő tereplejtés legalább 40% a közterület melletti 6m szélességű sávban, az előkert a lejtő felőli oldalon 3m-re csökkenthető, az emelkedő oldalon a szabályozási vonaltól 2m-re visszahúzva, támfalgarázs létesíthető

c) szabadonálló beépítési esetén az oldalkert a homlokzatmagasság fele, de minimum 3 méter

d) oldalhatáron álló beépítésnél az oldalkert mérete legalább 4,0 méter,

e) a hátsókert belterületen legalább 6,0 méter, külterületen legalább 10,0 méter.

(3) Az övezeti illetve területfelhasználási egység határral átszelt telken a határvonal mellett oldalkertet nem kell elhagyni. A telken álló épületek a határvonalon keresztül is elhelyezhetők.

(4)4

(5)5

(6) Ahol a telek, építési telek hossz- vagy keresztirányú átlagos lejtése – az épület telepítési helyén – eléri a 30%-ot a tárgyi övezetre megadott, engedélyezhető épületmagasság megtartása mellett a lejtő felőli oldalon a homlokzatmagasság az övezetben megengedett maximális épületmagasság értékénél legfeljebb 20%-kal lehet nagyobb. (pl:4,5 méter esetén +0,9 m-rel)

(7) Kialakult (Lke, Lf, Vt, Üh jelű) építési övezetekben minden meglévő telek, az övezet előírásai szerint, beépíthető.

(8) A belterületi lakó, intézményi, településközpont vegyes, gazdasági-területbe sorolt és a földhivatali nyilvántartás szerint kivett ingatlanon az építési telek beépítésének feltétele a teljes közművesítettség megléte. A telek ellátása

a) az energia (villamos energia, gáz vagy távhő),

b) az ivóvíz,

c) a szennyvízelvezetés és -tisztítás, valamint

d) a közterületi csapadékvíz-elvezetés

együttesen közüzemi vagy közcélú szolgáltatással történik; kivéve, ha az utcában nincs kiépítve a szennyvíz gerincvezeték és a csapadékvíz elvezetési hálózat. A közüzemi hálózatok kiépítéséig a telkeken közműpótló berendezések elhelyezésével ideiglenesen megoldható a közműellátás.

7. § (1) A külterületi, beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területeken az építés feltétele a részleges közművesítettség megléte, azaz

a) a villamos energia,

b) az ivóvíz,

c) a közterületi csapadékvíz-elvezetés közüzemi vagy közcélú szolgáltatással van biztosítva, egyéb esetben a csapadékvizek szikkasztással történő elhelyezése javasolt a vizek helyben tartása érdekében,

d) a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel, vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történhet,

(2) Az építési telkek, a Rendelet egyéb rendelkezéseiben nem szabályozott esetek kivételével, a terepszint alatt kizárólag a beépítettség mértékének megfelelően építhetők be.

(3) A 3 illetve annál több gépkocsi tárolására alkalmas garázs önálló épületben nem helyezhető el.

(4) Az 5 m3-t meghaladó hasznos térfogatú kerti, valamint épületen belüli víz- és fürdőmedence csak olyan építési telken létesíthető, ahol a szennyvízelvezetés zárt közcsatorna hálózattal, vagy egyedi szennyvíztisztító berendezéssel biztosított.

(5) Terepszint alatt legfeljebb 3,0 méter padlószintű létesítmény helyezhető el, az övezetben meghatározott beépítési %-tól max. 10% eltéréssel.

(6) Lakó- és üdülőterületeken a telekterület 2000 m2feletti telekhányada a beépítés számításánál 0,5-ös szorzóval vehető figyelembe.

(7) Az állattartási épületek elhelyezésével és építésével kapcsolatosan az állatok tartásáról szóló helyi rendelet előírásai betartandók.

(8) A település területén a beépítésre szánt övezetekben a zöldfelületeinek felújításánál a zöldfelületek minimum 50%-át honos növényekkel kell beültetni. Mezőgazdasági övezetekben a díszkertként, hobbikertként használt telekrész, sövény honos növényekkel alakítandó ki. Az erdőterületeken az erdőterv készítése során előnyben kell részesíteni a honos fafajok telepítését. A honos növények listáját a 4. számú melléklet tartalmazza.

(9) Az építési helyen túlnyúló meglévő, a földhivatali nyilvántartásban feltüntetett épületek magassági és alaprajzi irányban is csak - az építési övezet előírásainak betartásával az építési helyen belül bővíthetők.

(10) Szerelt kémény legfeljebb 1,2 m kiállási hosszal helyezhető el. Önállóan, épületen kívül szerelt kémény nem építhető.

(11)6 Lakókocsi, konténer a község építési övezeteiben nem helyezhető el.

II. BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ELŐÍRÁSAI

7. Lakóterület

8. § (1) A lakóterület elsősorban lakóépületek elhelyezésére szolgál.

(2) Jelen szabályzatban a lakóterület az alábbi területfelhasználási egységekre tagolódik:

a) kisvárosias, (Lk)

b) kertvárosias (Lke),

c) falusias lakóterület (Lf).

(3) Az övezetben megengedett minimálisan kialakítandó teleknagyságnál kisebb kialakult telek esetében egy, az övezeti paramétereknek megfelelő nagyságú lakóépület építhető.

(4) A lakóterületeken a használatba vételi engedély feltétele az előírt minimális zöldfelületet kialakítása min. 2 szintes növényzettel (a zöldfelületként kialakítandó telekrészen belül 150 m2 egy nagy lombkoronájú fa + gyep, vagy 150 m2-enként 30 cserje + gyep).

(5) Amennyiben a meglévő szomszédos épületek vagy a terep morfológiai adottságai ezt indokolják, településképi véleményezési eljárás lefolytatásával az épület formai kialakítása az illeszkedés szabályaira való tekintettel egyedileg is meghatározható.

8. Kisvárosias lakóterület

9. § (1) A kisvárosias lakóterület (Lk) több önálló rendeltetési egységet magába foglaló lakóépületek elhelyezésére szolgáló terület.

(2) A kisvárosias lakóterületen elhelyezhető:

a) lakóépület,

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

c) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

d) sportépítmény.

e) igazgatási épület,

f) iroda épület,

g) egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület.

(3) A kisvárosias lakóterületen nem helyezhető el:

a) termelő kertészeti építmény

b) üzemanyagtöltő állomás,

c) a terület rendeltetésszerű használatát zavaró hatású egyéb gazdasági építmény,

d) önálló parkoló terület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.

(4) A kisvárosias lakóterületre vonatkozó részletes előírásokat lásd 1. számú melléklet (1)

9. Kertvárosias lakóterület

10. § (1) A kertvárosias lakóterület (Lke) laza beépítésű, összefüggő nagy kertes, 6,5 m-es épületmagasságot meg nem haladó lakóépületek elhelyezésére szolgál.

(2) A kertvárosias lakóterületen elhelyezhető:

a) legfeljebb egy kétlakásos lakóépület, vagy két egylakásos lakóépület

b) a minimálisan kialakíthatónál kisebb építési telken egy lakás vagy lakóépület építhető

c) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

d) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

d) legfeljebb 6 vendégszobás (apartman egységes) kereskedelmi szálláshely

e) a helyi lakosság közbiztonságát szolgáló építmény,

f) a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény.

(3) A kertvárosias lakóterületen nem helyezhető el:

a) üzemanyagtöltő állomás,

b) egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület,

c) önálló parkoló terület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára

(4) A kertvárosias lakóterületekre vonatkozó előírások lásd 1.számú melléklet (1)

(5)7

(6) A kertvárosias lakóterületek: beépítettségük, egyéni karakterük alapján az alábbi építési övezetekre tagolódnak:

a) Az elmúlt 20-30 évben beépült és beépítésre szánt, jellemzően szabályos telekosztású telkes lakóterület.

aa)8 Lke-1 kisebb telekosztású területek, épületmagasság legfeljebb 5,0 méter

ab)9 Lke-2 „vasúton túli” telkes területek, ahol a megengedett épületmagasság 6,5 méter,

ac)10 Lke-3 nagyobb telkes lakóterületek, „Eresztvény” lakóterülete, a volt kertes területek lakóterületi átépítését szolgáló övezetek

b)11

c) A „volt” Express tábor területén kialakuló lakóterületi beépítések övezetei

ca) Lke - 5, 6 jelű övezetek jellemzően a Migazzi kastélytól nyugatra parcellázott területek, ahol a falu beépítéséhez képest nagyobb építési telkekre parcellázódik fel a volt tábor területe.

cb) Lke- 7 jelű építési övezet a Lósi- patak melletti volt tábor területe, nagy építési telkek, alacsony beépítési százalék a jellemző.

10. Falusias lakóterület

11. § (1) A falusias lakóterület (Lf) Verőce község területén általában 4,0-4,5 m épületmagasságú, de 6,0m épületmagasságot meg nem haladó épületekkel beépült hagyományos falu területén lakóépületek elhelyezésére szolgáló terület. Valamint, a faluközponti részeit körülvevő laza beépítésű, összefüggő nagy kertes területek, melyek mező és erdőgazdasági létesítmények elhelyezését is lehetővé teszik.

(2) A falusias lakóterületen elhelyezhető, az OTÉK 14. § (2) bekezdését figyelembe véve:

a) legfeljebb kétlakásos lakóépület,

b) mező és erdőgazdasági, (üzemi) építmény (pince)

c) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

d) legfeljebb 4 vendégszobás (apartman egységes) kereskedelmi szálláshely

e) kézműipari építmény.

f) sportépítmény,

g) egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület,

(3) A falusias lakóterületek beépítettségük, egyéni karakterük alapján az alábbi építési övezetekre tagolódnak: Kialakult, a hagyományos falu beépítése

a) Lf-K1 A katolikus templom környékének és az Árpád úttól a vasútig lévő település résznek kis telkes, sűrű beépítésű, „hagyományos” falusi arculatú területe. Alacsony épületmagasság (4,7m), oldalhatáron álló és néhol „bezáródó” utcavonali beépítés jellemzi.

b) Lf-K2 Rákóczi utca melletti beépítés az Árpád úttól a Lósi patakig. A falu régi „főútjának” beépítése, több magasabb portával. A földszinteken üzletek, műhely található.

(4) Falusias lakóterületi övezetek egyedi és részletes előírásait lásd 1. számú melléklet (1)

11. Vegyes területek

12. § (1) A vegyes területek lakó és kereskedelmi, szolgáltató gazdasági épületek vegyesen történő elhelyezésére szolgálnak.

(2) A vegyes területeken belül a szabályozási terv megkülönböztet:

a) Intézmény területet (I)

b) Településközpont vegyes területeket (Vt)

12. Intézmény terület

13. § (1) Az intézmény terület (I) több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, települési szintű, egyházi épületek elhelyezésére szolgál.

(2) A területen elhelyezhető templom és ehhez kapcsolódó létesítmények, szolgálati lakás.

(3) A I jelű építési övezet egyedi és részletes előírásait lásd 1. számú melléklet (1)

13. Településközpont vegyes területek

14. § (1) A településközpont vegyes terület (Vt) több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, lakó és olyan helyi települési szintű igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek, valamint sportépítmények elhelyezésére szolgál, amelyek alapvetően nincsenek zavaró hatással a lakófunkcióra. A fent említett funkciók önálló épületben vagy lakóépületben, lakófunkcióval vegyesen is elhelyezhetőek.

(2) A településközpont vegyes területen épületek az OTÉK 16. § (2) bekezdés szerint helyezhetők el:

a) lakóépület, 1000 m2-ként legfeljebb 2 lakás

b) igazgatási épület,

c) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület,

d) egyéb közösségi szórakoztató épület, a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges,

e) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

f) sportépítmény.

g) nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény.

(3) A településközpont vegyes területen nem helyezhető el:

a) önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb tehergépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára,

b) termelő kertészeti építmény,

c) parkolóház, üzemanyagtöltő állomás.

(4) Négy gépjárműállásnál nagyobb parkolók kizárólag fásítva, négy gépjármű állásonként legalább kétszer iskolázott fa ültetésével engedélyezhetők.

(5) A területen lakóépület építése esetén a OTÉK-ban előírt személygépkocsi-szám elhelyezési lehetőségéről telken belül kell gondoskodni.

(6) A területen közforgalom számára megnyitott kereskedelmi- szolgáltató- igazgatási-, intézményi létesítmény elhelyezése esetén elegendő a funkcióhoz szükséges, OTÉK által előírt parkolómennyiség 60%-nak telken belüli biztosítása. A fennmaradó 40% az önkormányzattal kötendő megállapodás és az önkormányzat parkolási rendeletének feltételei alapján a közterületen is elhelyezhető.

(7) A településközpont vegyes területen az előírt minimális zöldfelületet min. 2 szintes növényzettel (a zöldfelületként kialakítandó telekrészen belül150 m2-enként egy nagy lombkoronájú fa + gyep, vagy 150 m2-enként 30 cserje + gyep) kell kialakítani.

(8) A Vt építési övezetekre vonatkozó egyedi és részletes előírásokat lásd 1. számú melléklet (1)

15. § (1) A településközpont vegyes terület építési övezetei:

a) Vt-K – kialakult településközponti területek

aa) Vt -K1-Migazzi, -„Pufi” kastély

ab) Vt-K2- Árpád út északi oldal, kialakult kisvárosias jellegű, polgárias - parasztházak, hézagosan zárt sorú beépítése, Rákóczi úti intézmény terület (ABC körül).

ac) Vt-K3, Vt-K3x - Árpád út déli oldal, Ybl Miklós tervezte támfalas egyedi beépítés.

ad) Vt-K4 Támfalas beépítés folytatása Kismaros irányába

b) Vt – egyéb, intézmények övezetei

ba) Vt-1-iskola, óvoda

bb) Vt-2- nagyobb zöldfelületű intézmény- Árpádút, Kismaros melletti intézmény területei (baptista imaház, akár benzinkút is) új intézmény terület, Magyarkúti honvédségi terület

bc) Vt-3- strand melletti terület

bd) Vt-4 -új fejlesztési területek

be)12 Vt-5 - elsődlegesen önkormányzati fejlesztési célú terület

(2) A Vt –K3 – 4, Vt—3 építési övezetekre vonatkozó, további egyedi előírások új létesítmények és a meglévő épületek átalakítása esetén:

a) A meglévő, természetes kő támfal kizárólag felújítási szándékkal, ideiglenesen bontható el. Új beépítésnél meglévő támfallal megegyező kivitelben kell a támfalat felépíteni. (méret, anyag használat, szegélyek, nyílások aránya)

b) Az épületek közötti lejárók melletti telekhatárokon a meglévő szerkezetekhez (támfal, kerítés, korlát) illeszkedő építészeti kialakítást kell alkalmazni.

c) Támfal felett, az utcai telek határ átlagos Bf. szintjét kell az épületmagasságnál 0 szintnek számítani,

d) Új épület nem építhető a támfal Duna felöli síkjától mért 8 méteren belül.

e) A huzamos emberi tartózkodásra tervezett épületrészek padlószintje a mindenkori mértékadó árvízszint felett 1 méterre kell meghatározni.

f) Támfal felső szintje alatti új (nem a meglévő átalakításához) létesítményekhez (medence, csónaktároló, garázs, stb), támfalépítéshez talajmechanikai méréseken alapuló statikai számítással kell igazolni, hogy a tervezett létesítmény árvíz esetén nem sérül.

14. Üdülőterületek

16. § (1) A üdülőterület elsősorban üdülőépületek elhelyezésére szolgál.

(2) Az üdülőterület lehet:

a) üdülőházas terület (Üü), mely több egységet üdülőházak, kemping, üdülőtábor elhelyezésére alkalmas,

b)13 hétvégi házas terület (Üh), melyen egyedi vagy csoportos üdülőépület építhető.

(3) Az üdülőterületeken az előírt minimális zöldfelületet min. 2 szintes növényzettel (a zöldfelületként kialakítandó telekrészen belül 150 m2 egy nagy lombkoronájú fa + gyep, vagy 150 m2-enként 30 lombhullató és örökzöld cserje + gyep) kell kialakítani. A kertek kialakításánál törekedni kell a honos növényfajok alkalmazására.

15. Üdülőházas területek

17. § (1) Az Üdülőházas (Üü) építési övezetekre vonatkozó egyedi és részletes előírásokat lásd 1.sz.

melléklet (1)

(2) Üü-1 hullámtéri területen lévő üdülőházas terület az elöntéssel veszélyeztetett területen az épületeket lábakra állítva kell kialakítani. Az épületmagasság a mértékadó árvízszint fölött 1,0 méteres magasságtól számítandó.

(3) A lakóhelységek padlószintje mértékadó árvízszint felett 1,0 m-el helyezkedjen el.

(4) Az üdülőterületeken nem helyezhető el:

a) árnyékszék, trágyatároló, komposztáló, siló, ömlesztett anyag,- folyadék,- és földfelszín feletti gáztároló,

b) közösségi szórakoztató, kulturális, egyházi épület.

c) az övezeti zajhatárértékeket meghaladó zajterhelés kiváltó létesítmény, rendezvény terület.

d) önálló parkoló terület, garázsépület, mely nem szolgálja a terület igényei szerinti, illetve 3,5 tonna önsúlynál nagyobb gépjárművek elhelyezésére szolgál.

16. Hétvégi házas területek

18. § (1)14 A hétvégi házas területen (Üh) egy építési telken egy épület építhető, melyben legfeljebb 2 üdülőegység helyezhető el. Legalább 1000 m2-es területű és 15 méteres szélességű telken két épület is elhelyezhető, melyek összesített alapterülete maximum 150 m2 lehet. Az üdülőépület lakóépületté nem minősíthető.

(2) A hétvégi házas terület övezetek részletes előírásait lásd 1. sz. melléklet (1)

(3)15 Üh-1 övezetben az elöntéssel veszélyeztetett területen az épületeket lábakra állítva kell kialakítani. A lakóhelységek padlószintje mértékadó árvízszint felett 1,0 m-el helyezkedjen el. Az épületmagasság a mértékadó árvízszint fölött 1,0 méteres magasságtól számítandó. Az övezetben egy épületben maximum két üdülőegységet lehet elhelyezni.

17. Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

19. § (1) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (GKsz) elsősorban környezetét jelentősen nem zavaróhatású gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál.

(2) A kereskedelmi, szolgáltató területen elhelyezhető:

a) mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület,

b) a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások,

c) igazgatási, egyéb irodaépület,

d) parkolóház, üzemanyagtöltő állomás.

(3) A gazdasági területek övezeteinek részletes előírásait lásd 1. sz. melléklet (1)

(4) A gazdasági területeken az előírt minimális zöldfelületet min. 3 szintes növényzettel (a zöldfelületként kialakítandó telekrészen belül 150 m2egy nagy lombkoronájú fa + 30 cserje + gyep) kell kialakítani. A fásított, vízáteresztő burkolattal ellátott parkoló max. 50%-ban számít bele a zöldfelületbe.

18. Különleges, beépítésre szánt területek

20. § (1) A település területén különleges beépítésre szánt területek:

a) Különleges turisztikai (K-Tu)-sport, turisztika,

b) Különleges rekreációs (K-R)-egyéb

c) Különleges mezőgazdasági üzemi terület (K-M)

(2) A K-Tu övezetre - turisztikai fogadóterületre vonatkozó – részletes előírások a következőek:

a) Az övezet területén elhelyezhető vendéglátó, kereskedelmi-szolgáltató épület, keskeny nyomtávú vasúti sínpálya, fásított parkoló,

b) A területen belül a vasúti töltést a közlekedést nem zavaró, honos fajokból álló növényzettel kell beültetni.

c) Az övezet kötelezően kialakítandó zöldfelületi részén a meglévő, őshonos, termőhelyi és táji adottságoknak megfelelő növényzet megtartandó.

(3) AK-R1 - Rekreációs terület (volt Expressz tábor területén), melyen a meglévő épületek megújítása mellett nagy zöldfelületet igénylő sport, szabadidő eltöltésére alkalmas létesítmények helyezhetők el.

(4) A K-R2 - Rekreációs terület, rekreációs funkcióval összhangban lévő épületek, sport, szabadidő, szállás, öregek otthona helyezhető.

(5) A K-R3 - Rekreációs terület, melyen nagy zöldfelületet igénylő sport, szálláshelyek, szabadidő eltöltésére alkalmas létesítmények helyezhetők el. Lakások. a beépítettség 50%-os mértékéig, a különleges funkció alaplétesítményeinek megépítése mellett, elhelyezhetők el.

(6) A K-M - Mezőgazdasági üzemi terület, melyen meglévő állattartó telep, ehhez kapcsolódó gazdasági épületek, egy szolgálati lakás helyezhető el.

(7) A Különleges beépítésre szánt területek részletes előírásait lásd 1.sz. melléklet. (1)

III. BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

19. Zöldterületek, közparkok

21. § (1) A területre vonatkozóan az OTÉK 27. § előírásait kell alkalmazni.

(2) A zöldterületek, közparkok (Z) lehatárolását a belterület szabályozási terv tartalmazza.

(3) A területen közlekedési, közmű- és hírközlési hálózatok, létesítmények, berendezések – gyalogos és kerékpárutak illetve közvilágítás kivételével – és reklámtáblák nem helyezhetők el.

(4) A területen belüli kötelező zöldfelületi minimum 80%, melyet többszintesen kell kialakítani, úgy hogy a fával való fedettség minimum 60% legyen.

(5) Új zöldterületek kialakítása, ill. meglévő zöldterületek átépítése csak tervezői jogosultsággal rendelkező szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet.

(6) A meglévő és újonnan létesítendő zöldterületek és felületek folyamatos fenntartásáról, esetenkénti felújításáról gondoskodni kell.

(7) Négy gépjárműállásnál nagyobb parkolók kizárólag fásítva, négy gépmű állásonként legalább kétszer iskolázott fa ültetésével engedélyezhetők.

(8) A Török-patak mentén az előírt vízparti védőövezetben a meglévő, őshonos növényzet feltétlenül megtartandó és további védőfásítás kötelező mely szintén őshonos fajokkal történhet.

20. Erdőterület

22. § (1) Az erdőterületekre(E) vonatkozóan az OTÉK 28. § előírásai közül a védelmi és közjóléti rendeltetésű erdőkre vonatkozókat kell alkalmazni.

(2) Az erdők besorolását a mindenkori érvényes erdőgazdálkodási üzemterv tartalmazza.

(3) A szabályozási terveken erdőterületként feltüntetett területek más területfelhasználási egységbe csak a rendezési terv módosításával sorolhatók át.

(4) Az erdőterületek az elhelyezhető építmények szerint:

a) gazdasági erdő (Eg),

b) védelmi- (Ev),

c) közjóléti (Et)

elsődleges rendeltetésűek.

(5) Az erdőterületek övezeti tagolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

(6) A gazdasági rendeltetésű erdőterületen (Eg) kizárólag az erdő rendeltetésének megfelelő épületek, építmények helyezhetők el, ha azt az erdőhasználat, az erdőművelés indokolja és az elhelyezéshez az Erdőfelügyelőség hozzájárul. A beépíthető legkisebb telek területe minimum 0,5 ha, a telek terület legfeljebb 0,5%-án helyezhető el épület, egy épület legfeljebb 100 m2 beépített alapterületű lehet, épületmagasság legfeljebb 3,5 m.

(7) A védelmi erdő területeit (Ev) erdészeti eszközökkel min. 60-70%-os borítottsággal kell beültetni, több szintet kialakítani. A védelmi besorolású erdőterületen az erdei kilátó, a magasles, továbbá a honvédelmi rendeltetésű erdőben a honvédelmi és katonai épületek kivételével - épületet elhelyezni nem lehet. Erdei sétaút és pihenőhelyek alakíthatók ki. A véderdő övezetbe sorolt Natura 2000 területeken a természet-közeli ártéri erdő megőrzendő.

(8) A közjóléti erdőterületen (Et) az erdőrendeltetésének megfelelő: erdei tornapálya, sétaút, tanösvény, esőbeálló, kilátó építmény, illemhely, az erdei flóra és fauna bemutatását szolgáló és egyéb turisztikai célú építmény elhelyezhető. Beépíthető legkisebb telek 2000 m2, megengedett legnagyobb beépítettség 5%, egy tömegben legfeljebb 100 m2-es, legfeljebb 3,5 m épületmagasságú épület építhető. Az épületek, építmények csak tájba illő, hagyományos szerkezetűek lehetnek.

(9) Erdőterületeket nem lehet tarvágással felújítani.

21. Mezőgazdasági rendeltetésű területek

23. § (1) A „Szabályozási terv”-en mezőgazdasági rendeltetésű területként lehatárolt területek, ill. övezetek más területfelhasználási egységbe, ill. övezetbe csak a Szabályozási terv módosításával sorolhatók át.

(2) A mezőgazdasági területek használatuk jellege szerint:

a) Mk: kertes mezőgazdasági területek

b) : általános mezőgazdasági területek,

c) -M mezőgazdasági, munkahelyi terület

(3) A mezőgazdasági terület a növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei elhelyezésére szolgáló terület.

(4) A területen építésre kerülő új épületeket takaró fásítással, az adott terület építési hagyományainak megfelelően kell kialakítani.

(5) Valamennyi mezőgazdasági övezet területén az 1.000 m²-nél kisebb földrészleten az épületek és építmények közül csak a növénytermesztés célját szolgáló fóliasátor helyezhető el.

(6) Mezőgazdasági területen különállóan elhelyezett lakóépület beépített területe nem haladhatja meg az övezetben megengedett beépítettség 50%-át, illetve 200 m²-t.

(7) A mezőgazdasági területen gazdasági és lakóépület csak mezőgazdasági művelés, vagy állattartás megléte esetén helyezhető el.

(8) A mezőgazdasági területen különálló lakóépület, illetve lakást magában foglaló épület, építmény az alábbi feltételekkel helyezhető el, ha:

a) az épületek rendeltetésszerű használatához szükséges ivóvíz – szükség esetén technológiai vízellátás is biztosított,

b) a villamosenergia (vezetékes vagy helyi) ellátás biztosított,

c) a keletkező szennyvíz elvezetése zárt csatornahálózatban, korszerű szennyvíztisztító kisberendezés, vagy zárt szennyvíztároló alkalmazásával biztosított,

d) a felszíni vizek nyílt árkos elvezetése illetve megfelelő szikkasztása biztosított,

e) a használat során keletkező hulladékok közüzemi elszállítása biztosított,

f) a terület megközelíthetősége biztosított (az egyes beépíthető földrészletek gépjárművel közútról közvetlenül, de legalább köz számára megnyitott magánútról megközelíthetők).

(9) Az övezetekben megengedett a legnagyobb épületmagasság túllépése sajátos technológiai igényű üzemi jellegű építmény (gazdasági építmény, tároló építmény, pajta, szín, stb.) építése esetén.

22. Általános mezőgazdasági területek

24. § (1) Az általános mezőgazdasági terület részletes előírásait lásd 1. számú melléklet (2)

(2) Má-1 jelű övezet

a) Az övezet jellemzően mezőgazdasági termelés és az ezzel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei elhelyezésére szolgál.

b) Az övezetben a 6.000 m2-nél kisebb telken épület, építmény nem helyezhető el. A 6.000 m2-nél nagyobb telken legfeljebb két darab gazdasági épület, terepszint alatti építmény (pince) elhelyezhető 3%-os beépítettséggel.

c) Az övezetben egy db, legfeljebb 2 lakásos, legfeljebb 200 m2 bruttó alapterületű lakóház is elhelyezhető, de legfeljebb két épület (lakó, gazdasági stb.) lehet egy telken.

(3) Az Má-2 jelű övezet

a) Az övezet jellemzően a gyepgazdálkodáshoz kapcsolódó mezőgazdasági termelés, és az ezzel kapcsolatos tevékenységek végzéséhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál.

b)16 Az Má-2 övezetben min 10 000 m2-es telek esetén max 100 m2 hasznos alapterületű lakás helyezhető el abban az esetben, ha a gazdasági épület már áll.

(4) Má-3 övezet

a) Az övezet jellemzően az állattartás, mezőgazdasági termelés és az ezzel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei elhelyezésére szolgál, 6000 m2-telek nagyság felett gazdasági épület mellett lakófunkció is elhelyezhető, a lakóépület max. bruttó alapterülete: 100 m2lehet.

b) Az övezetben birtokközpont alakítható. A birtokközpont telkének nagysága min. 1 ha, a beépítési százalék a 8%-ot nem haladhatja meg. A birtokközponton elhelyezhető lakófunkciójú épület max. bruttó alapterülete: 150 m2

c) A birtokközponthoz tartozó birtoktest nagysága min. 5 ha.

d) A megengedett épületmagasság: 4,5 m (gazdasági épületre a szükséges belmagasság biztosításához,- építmény legfeljebb 8 m)

e) A terepszint legfeljebb a természetes szinttől 60 cm-re tölthető fel illetve vágható be.

f) A minimálisan kialakítandó zöldfelület: 90 %.

(5) Má-4 övezet

a) Az övezet jellemzően az állattartás, mezőgazdasági termelés és az ezzel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei elhelyezésére szolgál.

b) Az övezetben megengedett legkisebb kialakítható és beépíthető telek nagysága 10.000 m2. A telek 3%-ig beépíthető.

c) Gazdasági épület mellett legfeljebb 1 lakóépület helyezhető el egy telken.

d) Egy épület/építmény maximális bruttó alapterülete: 150 m2.

e) A megengedett épületmagasság: 4,5 m.

f) A terepszint legfeljebb a természetes szinttől 60 cm-re tölthető fel illetve vágható be.

g) A minimálisan kialakítandó zöldfelület: 90 %.

(6) Má-M jelű övezet

a) Az övezet jellemzően az állattartás, mezőgazdasági termelés és az ezzel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei elhelyezésére szolgál.

b) Az övezetben a 5.000 m2-nél kisebb telken épület, építmény nem helyezhető el. A 6.000 m2-nél nagyobb telken legfeljebb két darab gazdasági épület, vagy terepszint alatti építmény (pince) elhelyezhetőK-10%-os beépítettséggel.

c) Legkisebb előkert: 5 m, hátsókert: 10 m

d) Minimálisan kialakítandó zöldfelület: 70 %

e) A területen termékfeldolgozáshoz kapcsolódó létesítmény teljes közműellátás, és a szükséges környezetvédelmi felszerelések, berendezések megléte esetén helyezhető el.

23. Kertes mezőgazdasági területek

25. § (1) Kertes mezőgazdasági Mk, Mk-1és Mk* jelű övezetekre vonatkozó előírások:

a) Az övezet jellemzően a szőlő, gyümölcs és kert művelési ágú területek kialakítására, és az ezzel kapcsolatos terményfeldolgozás és tárolás építményeinek elhelyezésére szolgál.

b) Az övezetben egy db, legfeljebb 100 m²-es beépített alapterületű gazdasági épület, terepszint alatti építmény (pince) – szőlő, gyümölcsös és kertművelési ágban nyilvántartott telken a 3000 m²-t meghaladó méretű telken - az ökológiai folyosó területén kívül –egy darab, legfeljebb 120 m2 beépített alapterületű lakóépület létesíthető.

c) Kertes mezőgazdasági területek a kialakítható legkisebb telek nagysága 720 m2.

d) A különálló lakóépület épületmagassága legfeljebb 4,5 m lehet.

(2) A kertes mezőgazdasági területek részletes előírásait lásd 1. melléklet (2)

(3) Az építési hely határvonalai:

a) építési határvonal az előkertben: a telek utcai szabályozási vonalától vagy a közterületi határvonaltól a telek belseje felé, a szabályozási vonallal vagy a közterületi határvonallal párhuzamosan 10 m-re húzódik.

b) építési határvonal az oldalkertben: a telek szélétől 3 m-re,

c) építési határvonal a hátsókertben: az előkerti építési határvonaltól 20 m-re, azzal párhuzamosan húzódik.

(4) A kertes mezőgazdasági területeken kertgazdasági művelést, feldolgozást, tárolást szolgáló épület (a továbbiakban: gazdasági épület) helyezhető el.

(5) Az övezetekben állattartó létesítmények az Önkormányzat „A helyi környezetvédelem szabályairól, a közterületek és ingatlanok rendjéről, az állat és eb tartásról” szóló 11/2003. (IX.11.) rendelete alapján építhetők.

„A helyi környezetvédelem szabályairól, a közterületek és ingatlanok rendjéről, az állat és eb tartásról”

(6)17

(7)18

(8) A 720 m2–nél kisebb telkek nem építhetők be, a területükön álló épületek nem bővíthetők.

(9)19 A kertes mezőgazdasági területen gazdasági, illetve lakást magában foglaló épület, építmény az alábbi feltételekkel helyezhető el, ha:

a) az épületek rendeltetésszerű használatához szükséges ivóvíz – szükség esetén technológiai vízellátás is biztosított,

b) a villamosenergia (vezetékes vagy helyi) ellátás biztosított,

c) a keletkező szennyvíz elvezetése zárt csatornahálózatban, korszerű szennyvíztisztító kisberendezés, vagy zárt szennyvíztároló alkalmazásával biztosított.

26. § (1)20

(2) Az Mk-1 jelű kertes mezőgazdasági területen zártkerti művelés alól kivett telken építmény legfeljebb 8%-os beépítettséggel helyezhető el. Az övezetben 1000 m2-nél kisebb telek nem építhető be.

(3) Az Mk* jelű, az országos ökológiai hálózat – ökológiai folyosó területén, látványvédelmi szempontból kiemelt területen lévő kertes mezőgazdasági területen lakóépület nem helyezhető el, gazdasági épület 3000 m2-ert meghaladó telken építhető.

24. Vízgazdálkodási terület (Vg)

27. § (1) Vízgazdálkodási területek

a) Vg-1 Duna és a kisvízfolyások medre és partja,

b) Vg-2 védett vízbázis területek

c)21 Vg-3 rekreációs célú vízgazdálkodási terület

(2) A területen a közforgalmú közlekedési építményeken kívül csak vízkár-elhárítási építmények, valamint elvi építési engedélyben meghatározott feltételekkel a sporthorgászat célját szolgáló közösségi építmények és annak kiszolgáló építményei helyezhetők el, az illetékes szakhatóságok hozzájárulásával.

(3) A vízbeszerzési területek, (védett vízbázis) belső, külső és hidrogeológiai védőterületei az övezet határain kívüli területeket is érinthet.

(4) A vízgazdálkodással kapcsolatos területeken bármilyen tevékenységet folytatni, illetve építményeket elhelyezni csak a vízügyi jogszabályoknak megfelelően szabad.

(5) A vízfolyások védőtávolsága a part élektől számítva a parti sáv 6 m, amennyiben a terv másképp nem jelöli.

(6) Az övezetben kizárólag a vízügyi jogszabályoknak megfelelő és a vízügyi hatóság által jóváhagyott létesítmények helyezhetők el. A parti sávban épületek nem alakíthatók ki.

(7) A parti sávban kizárólag gyep, parti sétány, max. 1,00 magasságban kiemelkedő vízparti napozó terasz, szabadtéri színpad, kerítés átjáró kapukkal, stég, vagy emelvény, illetve nádas művelési ágú terület alakítható ki.

(8) A felszíni vizek mentén a természetes és természet közeli nádas, ligetes fás társulások, természet közeli ökoszisztémák védelmét biztosítani kell.

(9)22 A Vg-3 övezetben legfeljebb 8 méteres építménymagasságú, a vízgazdálkodási tevékenységet nem zavaró régészeti emlékhely, rekreációs építmény elhelyezhető maximum 50 m2-en.

25. Különleges terület, beépítésre nem szánt területek

28. § (1) A település területén különleges beépítésre nem szánt területek:

a) Különleges sport (Kb-Sp)

b) Különleges strand (Kb-St)

c) Különleges temető (Kb-T)

d) Különleges turisztikai terület (Kb-Tu)

e) Különleges turisztikai terület (Kb-Tu-H)

f) Különleges közpark terület (Kb-Z)

(2) A Kb-Sp - Sport, szabadidő területre vonatkozó részletes előírások a következők: (sportpálya, lőtér)

a) 3,5 méter épületmagasságú épület építhető,

b) A telek legnagyobb, megengedett beépítettsége 8%.

c) A területen épületet elhelyezni csak teljes közműellátással lehet,

d) Az eredeti terepjelleget megváltoztatni nem lehet.

(3) A Kb-St - Különleges strandterületre vonatkozó részletes előírások a következők:

a) Kizárólag az alapfunkciót kiszolgáló létesítmények helyezhetők el, szálláshely nem építhető,

b) A kialakult telkek beépíthetők, az övezetben új telek nem alakítható,

c) Az épületek szabadonállóan helyezhetőek el,

d)23 A beépítettség mértéke maximum 10% lehet,

e) A megengedett legnagyobb épületmagasság 6,0 m, az Árpád út felőli homlokzat-magasság max: 4,5, a Duna felőli homlokzatmagasság max. 9,0 m,

f) A terület megközelítéséhez teljes közműellátás, és burkolt út biztosítandó,

g)24 Minimálisan kialakítandó zöldfelület 70%.

(4) A Kb-T övezetre - temető, kegyeleti és emlékparkra vonatkozó - részletes előírások a következők:

a) A régi temetőrész kegyeleti parkként kezelendő.

b) A temetők területére az 1999. évi XLIII. törvény és a temetőkről és a temetkezésről szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet előírásait kell alkalmazni.

c) A temető területén csak sírhelyek, a temető üzemeltetéséhez szükséges építmények, egyházi építmények és parkolóhelyek létesíthetők

d) A megengedett legnagyobb közcélú épületmagasság 5,0 m,

e) A beépítettség mértéke maximum 3%, egy épület bruttó alapterülete legfeljebb 150 m2lehet.

f) Urnafal csak zárt kerítésként alakítható ki. A temető területén szabadonálló urnafal nem létesíthető.

g) A temető területén belüli fejlesztés csak beépítési terv alapján készülhet.

h) A temető területén a fejlesztési tervnek megfelelően előfásítást kell végezni.

i) A területen a teljes közműellátás, és burkolt út biztosítandó.

(5) Kb-Tu1 - Különleges turisztikai területre vonatkozó részletes előírások a következők:

a) A területen tulajdonos lakása mellett szállás, vendéglátás, turisztikai és sport funkciójú épületek helyezhetők el.

b) A kialakítható legkisebb telekterület 2500m2,

c) Az épületek szabadonállóan helyezhetőek el,

d) A beépítettség mértéke maximum 2% lehet,

e) Minimális előkert:5 m vagy a kötelezően megtartandó zöldfelület határa a szabályozási terven jelölt módon, az oldalkert min.5 m.

f) A megengedett legnagyobb épületmagasság 4,5 m, legnagyobb homlokzatmagasság: 6,0 m

g) Minimálisan kialakítandó zöldfelület 80%.

(6) Kb-Tu2 - Különleges turisztikai területre vonatkozó részletes előírások a következők:

a) A területen tulajdonos lakása mellett szállás, turisztikai és sport funkciójú épületek helyezhetők el.

b) A kialakítható legkisebb telekterület 1,5 ha,

c) Az épületek szabadonállóan helyezhetőek el,

d) A beépítettség mértéke maximum 2% lehet,

e) Minimális előkert:10 m, az oldalkert, hátsókert mértéke a kötelezően megtartandó zöldfelület határa, a szabályozási terven jelölt módon,

f) A megengedett legnagyobb épületmagasság 4,5 m, legnagyobb homlokzat-magasság: 6,0 m,

g) Minimálisan kialakítandó zöldfelület 80%.

(7) A Kb-Tu3 - Különleges turisztikai területre vonatkozó részletes előírások a következők:

a) A területen a tulajdonos lakása mellett erdei iskola, erdei játszóház, tanösvény, madárfigyelő, panzió helyezhető el.

b) A kialakítható legkisebb telekterület 5000 m2,

c) Az épületek szabadonállóan helyezhetőek el,

d) A beépítettség mértéke maximum 10% lehet,

e) Egy épület/építmény maximális bruttó alapterülete: 200 m2

f) Minimális előkert:5,0 m,

g) A megengedett legnagyobb épületmagasság 4,0 m, legnagyobb homlokzat-magasság: 5,0 m,

h) Minimálisan kialakítandó zöldfelület 80%.

i) Az övezet kötelezően kialakítandó zöldfelületi részén a meglévő, őshonos, termőhelyi és táji adottságoknak megfelelő növényzet megtartandó.

(8) Kb-Tu-H - Különleges turisztikai, hajókikötő területre vonatkozó részletes előírások a következők:

a) A területen lakás nem helyezhető el.

b) A területen hajókikötő, csónaktároló, továbbá turisztikai, vendéglátó és kerékpáros szálláshely funkciójú épületek helyezhetők el.

c) A kialakítható legkisebb telekterület 500 m2,

d) Az épületek szabadonállóan, a szomszédos területhez kapcsolódóan, az utcavonalon helyezhetőek el,

e) A beépítettség mértéke maximum 10% lehet,

f) Minimális előkert:0 m, a hátsókert 6m.

g) A megengedett legnagyobb épületmagasság6,0 m, az Árpád út felőli homlokzat-magasság max: 4,5, a Duna felőli homlokzatmagasság 9,0 m.

h) Minimálisan kialakítandó zöldfelület 70%.

(9) Kb-Z - Különleges beépítésre nem szánt köztér területre vonatkozó részletes előírások a következők:

a) A területen lakás nem helyezhető el.

b) A területen szolgáltatást, pihenést, vendéglátást szolgáló épület helyezhető el.

c) A kialakítható legkisebb telekterület: 2000 m2.

d) Az épületek szabadonállóan állnak az építési helyen belül. A minimális előkert 5m.

e) A beépítettség mértéke maximum 4% lehet. Az épület max. bruttó alapterülete 100m2 lehet.

f) A megengedett legnagyobb épületmagasság 3,5 m.

g) A szintterületi mutató értéke 0,05.

h) A minimálisan kialakítandó zöldfelület: 60%

29. § (1) A különleges területként szabályozott terület „kertépítészeti terv készítési kötelezettség”-gelérintett terület, amelyre az általános előírásokban szereplők vonatkoznak.

(2) A különleges területen a zölddel való fedettség minimum 50 % kell legyen, úgy hogy az egész területre vonatkozóan 1db/200m2 16/18 fa ültetése kötelező.

(3) A parkoló szükséglet min. 60%-át telken belül kell elhelyezni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

IV. KÖZLEKEDÉSI- ÉS KÖZMŰLÉTESÍTMÉNYEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

26. Közlekedés

30. § (1) A község területén közlekedési célra területet felhasználni, közlekedési létesítményt elhelyezni csak az OTÉK, a hatályos jogszabályok, valamint a jelen rendelet előírásai szerint szabad.

(2) A közlekedési és közterületek számára a szabályozási tervben meghatározott szabályozási szélességet biztosítani kell.

(3) A közutak és közterek számára a szabályozási tervlapon meghatározott építési területet kell biztosítani.

(4) A szabályozási szélességen belül csak a közút létesítményei és berendezései és környezetvédelmi műtárgyai, közművek létesíthetők, illetve növényzet telepíthető. Egyéb létesítmények az OTÉK 39. §-a előírásai alapján helyezhetők el.

(5) A 14 m-nél nagyobb szabályozási szélességű közlekedési célú közterületeken kétoldali, a 10-14 m közötti szabályozási szélességű közlekedési célú közterületeken az utca karakterének megóvása mellett legalább egyoldali fasort kell telepíteni, illetve a meglévők védelméről gondoskodni kell.

(6) A közforgalom számára megnyitott magánutak kialakítását telekalakítási, és útépítési engedélyezési terv készítése során kell meghatározni, jelen előírások, és az érintett szakhatóságok állásfoglalásának figyelembe vételével. A közforgalmú magánutat a közútnak megfelelő paraméterekkel kell kialakítani.

(7) A vegyes használatú burkolatokat, és a meglévő, vagy tervezett közterületek térkialakítását építész, tájépítész, közmű, és közlekedéstervezők közreműködésével készült terv alapján kell megvalósítani.

(8) Az építési, használatbavételi engedélyeztetés során helyszínrajzzal és számítással is igazolni kell, hogy az egyéb jogszabályokban meghatározottak szerint teljes körűen megoldott a parkolás, rakodás.

(9) Az alábbi közlekedési utak mentén egységes, kétoldali fasor telepítendő, meglévő fasor kiegészítendő:

a) 12. sz. főút

b) 12101j. közút

c) 12102j. közút

d) újonnan kialakítandó lakóutcák.

(10) A 8 méternél keskenyebb kiszolgálóút esetében az építés feltétele, hogy a gépkocsi behajtók lehatárolását az utcavonalon a szabályozási vonaltól a telek irányába 4 méter szélességben min 3 méterre hátrahúzva kell kialakítani.

27. Járművek elhelyezése

31. § (1) Az OTÉK-ban meghatározott parkolási igényt elsődlegesen saját telken belül, vagy 300 m távolságon belül saját telken vagy parkolótéren kell kielégíteni. Ettől eltérni csak helyi parkolási rendelet alapján lehet.

(2) A közterületi parkolók az OTÉK 42. § (7) bekezdésben előírtak szerint fásítandók. A fásítást szaktervező által készített kertészeti terv alapján kell megvalósítani

28. Közműellátás és elektronikus hírközlés

32. § (1) A meglévő és a tervezett közcélú vízellátás, vízelvezetés (szenny- és csapadékvíz), energiaellátás (villamosenergia ellátás, távhőellátás, földgázellátás), valamint az elektronikus hírközlés hálózatai és létesítményei, továbbá azok ágazati előírások szerinti biztonsági-, védőtávolsága számára közterületen, vagy közműterületen kell helyet biztosítani. Ettől eltérő esetben (ha azt egyéb ágazati előírás nem tiltja) a közművek és biztonsági-, védőtávolságuk helyigényét szolgalmi, vagy vezeték jog bejegyzésével kell fenntartani.

(2) A közműlétesítmények és közműhálózatok elhelyezésére vonatkozólag az OTÉK előírásai, a megfelelő ágazati szabványok és előírások mellett a jelen HÉSZ-ben rögzítetteket is figyelembe kell venni.

(3) A meglévő közművek egyéb építési tevékenység miatt szükségessé váló kiváltásakor, továbbá bármi egyéb okból funkciót vesztett, feleslegessé vált közművet el kell bontani, az indokoltan földben maradó vezeték tömedékelését, felhagyását szakszerűen kell megoldani.

(4) A közművesítésre kerülő területen telkenként kell a közterületi hálózathoz önálló bekötésekkel és mérési helyekkel csatlakozni.

(5) Új út építésénél a tervezett közművek egyidejű megépítéséről, a csapadékvizek elvezetéséről, beépítésre szánt területen a közvilágítás megépítéséről, út rekonstrukciónál a meglévő közművek szükséges egyidejű felújításáról és a még hiányzó közmű kiépítéséről is gondoskodni kell.

(6) A közművezetékek átépítésekor és új vezeték fektetésekor a racionális területgazdálkodás érdekében, az utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezésére kell helyet biztosítani, továbbá a beépítésre szánt területeken a közművezetékek helyét úgy kell kijelölni, hogy 12 m szabályozási szélességet el nem érő utcákban legalább egyoldali, 12 m szabályozási szélességet meghaladó szélességű utcákban kétoldali fasor telepítését ne akadályozzák meg.

(7) A település beépítésre szánt területén építési engedélyt igénylő beruházást megvalósítani csak a teljes közműellátás biztosítása esetén lehet. Ettől eltérni csak a már beépített területen, a még közcsatorna hálózattal nem rendelkező utcákban foghíj beépítés esetén, vagy egyes telkek jelenlegi beépítésének bővítésénél, átépítési igényénél lehet, ahol átmenetileg, (és az átmenetileg szóló hozzájárulást az építési engedélyben is rögzíteni kell!) a közcsatorna hálózat kiépítéséig közműpótló is alkalmazható. Közműpótlóként, korszerű szennyvíztisztító kisberendezés vagy vízzáró szennyvízgyűjtő medence létesítése szükséges. A közműpótló kisberendezés csak akkor alkalmazható, ha – megfelelő felszíni befogadó rendelkezésre áll, egyéb előírások nem tiltják, az illetékes hatóság hozzájárul. A kisberendezés védőtávolság igénye nem nyúlhat túl az engedélyt kérő telkén. A tisztítóberendezéssel azt a tisztítási hatásfokot kell teljesíteni, amit a befogadóhoz igazítva az illetékes VÍZIG meghatároz. A közcsatorna hálózat kiépítését követően az érintett ingatlanoknak a közcsatorna hálózatra kell csatlakozni.

(8) A település beépítésre nem szánt területén, lakás céljául szolgáló, vagy kereskedelmi, vendéglátási célú, szállásférőhelyet nyújtó, gazdasági célú tevékenységre szolgáló új épület elhelyezése, ill. meglevő épület felsorolt célra történő funkció váltása csak akkor lehetséges, ha az illetékes hatóság által is elfogadott egészséges ivóvízellátás biztosítható és a villamos energia ellátás, valamint a jelen paragrafus szennyvízelvezetésre, a felszíni vízrendezésre vonatkozó előírásai teljesíthetők.

33. § (1) A vízbázisok védelmének biztosítására kijelölt hidrogeológiai védőterületen belül a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízi létesítmények védelméről szóló123/1997 (VII.18.) Korm. rendeletben előírt területhasznosítási korlátozást figyelembe kell venni.

(2) A 123/1997 (VII.18.) Korm. rendelet szerinti hidrogeológiai védőterület kijelölésével nem rendelkező mélyfúrású kutak körül 10 m-es sugarú kört belső védőterületként kell kijelölni és arra a területre a Korm. rendelet 5. számú mellékletében a belső védőterületre előírt területhasznosítási korlátozást figyelembe kell venni.

(3) Mindenféle házi-kút csak engedéllyel létesíthető. (Amennyiben a tervezett kút házi vízszükséglet kielégítése céljából készül és a tervezett vízhasználat nem haladja meg az 500 m3/év mennyiséget, akkor az Önkormányzat jegyzője engedélyezi a kút létesítését. Minden egyéb esetben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály az engedélyező hatóság.)

(4) Ha a közhálózatról a tüzivíz igény nem biztosítható, akkor helyi tüzivíz tározó létesítése, vagy a tüzivíz igény csökkentése szükséges. Építési engedélyt igénylő beruházás csak a szükséges tüzivíz ellátás biztosításával valósítható meg.

(5) Vízállásos, vízelöntéssel veszélyeztetett területre építési engedélyt kérni csak az árvíz- és belvíz elleni védelem teljes körű megvalósulása esetén szabad. A magas talajvízállásos, mély fekvésű területre építkezni csak talajmechanikai szakvélemény alapján szabad, az abban előírtak kötelező betartása mellett.

(6) A jelenlegi árterületek, a hullámtér jogszabályban megengedett hasznosításától eltérő hasznosítás csak akkor lehetséges, ha az árvíz elleni védelem már kiépült, illetve megoldott és azt az illetékes hatóságokkal is engedélyezett módon tették, továbbá a terület szükséges átminősítése is megtörtént.

(7) A szennyvizekkel a környezetet szennyezni nem szabad, ezért:

a) A talaj és a talajvíz védelme érdekében a szennyvizek közvetlenszikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos, az még átmenetileg –rövid időre- sem megengedhető.

b) A nyílt árkokra, patakokra, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetéseket meg kell szüntetni.

c) A település már beépített, de még csatornázatlan területein a szennyvízelvezető hálózat kiépítését követően legkésőbb egy éven belül az érintett ingatlanoknak a rácsatlakozást meg kell oldani, ettől eltérni csak azoknak az ingatlanoknak lehet, amelyek korábban víznyomás próbával igazolt vízzáró gyűjtőmedencét építettek és a medencéből a szennyvíz elszállíttatását számlákkal igazolni tudják. Ez a rákötési mentesség nem vonatkozik azokra az ingatlanokra, amelyeknek már az építési engedélyben is rögzítették a közműpótló használhatóságának átmeneti jellegét.

d) A település beépítésre nem szánt területén elhelyezhető építményben keletkező szennyvizeket ha:

da) a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 100 m-en belül nem tud, akkor a térség közcsatorna hálózatának kiépítéséig, a szennyvizeket szigorúan – ellenőrzötten - vízzáró szennyvízgyűjtő medencébe kell összegyűjteni és szippantó kocsival a kijelölt lerakóhelyre szállítani. Erre csak akkor és ott van lehetőség, ahol a szennyvízgyűjtő medence, szippantó kocsival történő megközelítési lehetősége megfelelően kialakított útkapcsolattal biztosítható. Ha a közcsatorna hálózat kiépítése a beépítésre nem szánt területen 100 m távolságon belül megközelíti, akkor az érintett ingatlanokat a közcsatornára rá kell kötni, ettől eltérni csak azoknak az ingatlanoknak lehet, amelyek korábban víznyomás próbával igazolt vízzáró gyűjtőmedencét építettek és a medencéből a szennyvíz elszállíttatását számlákkal igazolni tudják. Ez a rákötési mentesség nem vonatkozik azokra az ingatlanokra, amelyeknek már az építési engedélyben is rögzítették a közműpótló használhatóságának átmeneti jellegét.

db) a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 200 m-en belül nem tud és megfelelő felszínbefogadó rendelkezésre áll, egyéb előírások nem tiltják, az illetékes ÁNTSZ és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály hozzájárul a keletkező szennyvizek tisztítására engedélyezhető helyben létesítendő szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazása. A kisberendezés védőtávolság igénye nem nyúlhat túl az engedélyt kérő telkén. A tisztítóberendezéssel azt a tisztítási hatásfokot kell teljesíteni, amit a befogadóhoz igazítva az illetékes VIZIG meghatároz. (amennyiben bármelyik illetékes nem ad hozzájárulást, akkor helyi szennyvíztisztító kisberendezés nem létesíthető, ki kell építtetni a közcsatorna csatlakozást, különben az építés nem valósítható meg).

(8) Vállalkozási, gazdasági területről (lakótelkeken engedélyezett vállalkozások esetén is) a kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelni, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel - a megengedett szennyezettség mértékéig- elő kell tisztítani. (Állattartással összefüggően keletkező szennyvíz kezelése-elhelyezése egyedi megoldást igényel, amelyhez a szakhatóságok (ÁNTSZ, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály) engedélyének a beszerzése is szükséges.)

34. § (1) Közvetlen az élőfolyásba az ipari-vállalkozási-gazdasági területekről, ipari eredetű szennyvíz csak a hatóságok által előírt megfelelő kezelés után és vízjogi létesítési engedéllyel –az abban előírtak szigorú betartásával- vezethető be.

(2) A szennyvízgyűjtő hálózatra telepített bűzzáróan kivitelezett szennyvízátemelő műtárgy 20 m-es, szagtalanító nélkül 150 m-es védőtávolság biztosítását igényli, amelyen belül a területhasznosítási lehetőség korlátozott. A védőtávolságon belül élelmiszer és gyógyszer alapanyag nem termelhető, élelmiszer, gyógyszer nem állítható elő, nem tárolható, nem csomagolható és nem forgalmazható. Így a védőtávolságon belül lakó-, vegyes-, gazdasági – (jelentős mértékű zavaró hatású ivari kivételével), üdülő- és különleges (a hulladéklerakók területének kivételével) területek nem jelölhetők ki. Ezen területek védőtávolságon belül való megvalósításának feltétele a védőtávolság igényének csökkentése.

(3) A Duna medertelkétől 10 m-es, a patakok mentén a part élétől min 6-6 m-es, az egyéb önkormányzati kezelésben lévő vízfolyás part éleitől min 3-3 m, a nyílt árkok mentén 2-2 m szélességű sáv karbantartás számára szabadon hagyandó. Ha a karbantartó sáv közterületként nem szabályozható ki, akkor a karbantartó számára szolgalmi jog biztosítandó.

(4) A Duna menti árvízvédelmi létesítményének lábától, illetve a nagy-vízi meder éltől 10 m-es sáv szabadon hagyandó árvízi védekezésre. Az árvízvédelmi vonal mentett oldalon 110 m-es sáv fakadóvíz előfordulásával kell számolni, a hullámtéri oldalon 60 m-es sávon belül gödröt ásni, bármilyen kitermelést végezni csak az illetékes hozzájárulásával lehet.

35. § (1) A Duna és a Dunába torkolló vízfolyások mederben tartását, védmű (akár magas-part, nagyvízi meder él, akár gát) biztosítja, akkor a védmű és a meder közötti sáv hullámtérnek minősül, amelyben csak az arra vonatkozó jogszabály figyelembe vételével lehet bármit építeni, létesíteni.

(2) A védmű mentett oldalán, a magas part-éltől, illetve a gáttest lábától 10 m-es sávot építési tilalommal kell védeni, azt árvízi védekezésre szabadon kell hagyni, azon és alatta semmilyen építmény, közmű el nem helyezhető, azon átmeneti tárolás, átmeneti hasznosítása sem lehetséges.

(3) A védmű mentett oldalán, a magas part-éltől, illetve a gáttest lábától a mentett oldalon 110 m-es sávban fakadóvizek előfordulásával kell számolni. Fakadóvízzel veszélyeztetett területen a mértékadó árvízszint alatti építkezés csak annak figyelembe vételével engedélyezhető.

(4) A védmű hullámtéri oldalán, a gáttest lábától 60 m-es sávban anyaggödröt nyitni nem szabad.

(5) A védmű hullámtéri oldalán, a hullámterek hasznosításáról szóló rendelet alapján megengedhető, ideiglenes hasznosításra szolgáló létesítmény elhelyezhető, ha a vizes medret, vagy vízgazdálkodási célú területet közvetlen nem érinti, a víz mozgását nem befolyásolja, a vizes meder karbantartását, az árvízi- belvízi védekezést, csapadékvíz elvezetés lehetőségét nem akadályozza, az érintett vizes meder kezelője, valamint a település jegyzője hozzájárul. (A jegyző által adott létesítési engedélyben rögzíteni kell a létesítmény fenntarthatósági idejét és utána a helyreállítási kötelezettséget. A határidő lejártakor a jegyző a létesítmény elbontatásáról és a helyreállítás végrehajtatásáról intézkedik.)

(6) A hullámterek hasznosításáról szóló rendelet alapján megengedhető, -akár végleges, akár ideiglenes célú- beruházást, amely közvetlen érinti a vízgazdálkodási területet, vagy érinti a víz mozgását (akár felszín felett, akár felszín alatt), vagy befolyásolja-akadályozza a vizes meder karbantartását, az árvízi-belvízi védekezést, a csapadékvíz elvezetés lehetőségét, csak vízjogi létesítési engedély alapján szabad megvalósítani. (Pl. Az úszóműállás és úszóműves kikötőhely, yacht kikötő, egyéb vízparthoz kötött létesítmények part éltől a mederbe való benyúlása nem okozhat vízvisszatorlódást, nem akadályozhatja a víz szabad mozgását, továbbá nem akadályozhatja a vízfolyás használatát, a legkisebb vízállásnál is a hajózási szélességet szabadon kell hagyni, ennek konkrét méretét az érintett vízfolyás kezelője határozza meg.)

(7) A hullámtérben, a hullámterek hasznosításáról szóló rendelet alapján nem engedélyezhető beruházást, csak a beruházással érintett terület hullámtérből történő kivételét követően szabad. A terület hullámtérből való kivételét vízjogi engedély alapján lehet megvalósítani. Ettől eltérni, csak a hullámtérben fekvő már beépített területen levő épületek bővítési és foghíjtelek beépítési igénye esetén lehet, ha az építési engedélyezési eljárás során kötelezően felkérendő Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály az engedély kiadásához hozzájárul, illetve ha a Felügyelőség által előírtak teljesíthetők.

(8) Vízgazdálkodási területként lejegyzett területet (árok, vízfolyás, vízmosás, víztároló, vízállásos terület, vízelöntéses terület, stb.) egyéb célra hasznosítani csak vízjogi létesítési engedély alapján szabad.

36. § (1) A csapadékvíz élővízbe történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezése kötelező. A csapadékvíz Dunába való bevezetése esetén a vízbázis védelmi szempontokat figyelembe kell venni. Új élővízbe történő bevezetés csak érvényes és jogerős vízjogi létesítési engedély alapján valósítható meg, amelyet az illetékes vízügyi hatóság ad ki.

(2) A csapadékvíz elvezetését biztosító rendszer szállítóképességét egész a végbefogadóig ellenőrizni kell minden nagyobb (fél ha-t meghaladó telekterületű) beruházás megvalósítási szándéka esetén. A beruházás csak akkor valósítható meg, ha a többlet felszíni víz megfelelő biztonsággal továbbvezethető a befogadóig. Amennyiben a csapadékvíz veszélyeztetés nélkül a végbefogadóig nem vezethető el, akkor helyben létesítendő záportározóval kell a vizeket visszatartani, illetve a helyben tartás érdekében szikkasztással történő elhelyezéssel kell megoldani.

(3) 20, illetve annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt szegéllyel kell kivitelezni, hogy a felületén összegyűjthető legyen a csapadékvíz, az ne folyhasson közvetlen a zöldfelületre. Ezekről a nagyobb parkoló felületekről és a szennyezéssel veszélyeztetett gazdasági területek belső útjairól összegyűlő csapadékvíz csak hordalék és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csatornahálózatba. „Zöld” parkoló létesítése tilos

(4) A telekhatárra épített épületek ereszcsatornáit csak terepszinten, vagy alatta szabad az utcai vízelvezető hálózatba vezetni.

(5) Elválasztott rendszerű csapadékvíz elvezetést kell építeni. A nyílt árkos vízelvezető hálózat feletti kocsi behajtók az árok vízszállító képességét nem korlátozhatják. Az áteresz méretét úgy kell meghatározni, hogy az, víz-visszaduzzasztást ne okozzon, a vízszállítás akadálymentes legyen. Egy telekre csak és kizárólag egy áteresz létesíthető (gépkocsi és gyalogos beközlekedést is figyelembe véve!). Az áteresz szélessége telkenként nem lehet 3,5 m-nél nagyobb. A kocsi behajtó kerékfogó szegélye 10 cm-nél jobban nem emelkedhet ki a kocsi behajtó felszínéről és 6 cm-nél nem lehet szélesebb a szegély. A nyílt árok fenekét és max50 cm magasságig az oldalát szint-, medertartás és a karbantarthatóság érdekében burkolni kell.

(6) Nyílt árkos felszíni vízelvezetésű területen az árok telkenkénti 3,5 m-nél hosszabb szakaszon történő lefedése, illetve zárt csatornás elvezetéssé alakítása nem engedélyezhető, sem parkolási, sem közlekedés fejlesztési cél érdekében.

(7) Égéstermék elvezetésére utcai homlokzaton szerelt kémény nem építhető.

(8) A nyilvános távbeszélő állomást a nagyobb tömegeket vonzó épületek közterületi frontján kell elhelyezni.

V. KÖRNYEZETVÉDELEM

29. Felszíni és felszín alatti vizek védelme

37. § (1) A terület a felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyeződéssel szembeni érzékenysége szempontjából „fokozottan érzékeny” besorolású. A területen kizárólag olyan tevékenységek folytathatók, ill. technológiák alkalmazhatók, amelyek során a vonatkozó országos érvényű jogszabályokban (1. sz. függelék 1. pont) előírt, a felszín alatti víz és a földtani közeg minőségi védelméhez szükséges határértékek teljesíthetők.

(2) A Szabályozási terven jelölt hidrogeológiai „B” védőterületén belül levő területeken a területhasználat és létesítmények elhelyezése során érvényesíteni kell a külön jogszabályban (1. sz. függelék 2. pont) meghatározott követelményeket és korlátozásokat.

(3) A település területén található vízfolyások partja (a Duna kivételével) a karbantartás, hozzáférés érdekében meghatározott mélységben-, beépítetlenül megőrzendő terület.

30. Hulladékkezelés

38. § (1) Új beépítésre szánt területek kialakítása kizárólag abban az esetben engedélyezhető, ha a területen a csatornahálózat a vízhálózat kiépítésével egyidejűleg kiépül, ill. a szennyvizek csatornahálózatra való rákötése biztosítható.

(2) Meglévő beépítésre szánt területeken új épületek, létesítmények kialakítása abban az esetben engedélyezhető, ha a teljes közművesítettség megvalósításáig a szennyvizek gyűjtése a vonatkozó jogszabályok betartásával történik. A csatornahálózatba be nem kapcsolható mezőgazdasági területeken bármely szennyvizet eredményező létesítmény csak akkor üzemeltethető, ha a szennyvíz gyűjtése és átmeneti tárolása zárt, szivárgásmentes tárolóban történik. A szennyvizek szikkasztása még átmenetileg sem engedélyezhető.

31. Környezeti zaj elleni védelem

39. § Környezeti zajt, illetve rezgést előidéző új üzemi létesítményt, berendezést, technológiát, telephelyet és egyéb helyhez kötött külső zajforrást csak olyan módon szabad tervezni, létesíteni, üzembe helyezni, hogy az a vonatkozó jogszabályban (1. sz. függelék 3. pont) a területre, illetve a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság által a létesítményre megállapított zaj- és rezgésterhelési határértékeket ne haladja meg.

32. Természetvédelem

40. § (1) Natura 2000 területek európai jelentőségű természeti területekre (lásd 2. számú melléklet) a 275/2004. (X.8.) Kormány rendeletben rögzített szabályok vonatkoznak.

(2) Az Országos ökológiai hálózat részét képező Ökológiai zöldfolyosó területekre Pest Megye Területrendezési Tervében előírtak vonatkoznak.

32/A.25 Kulturális örökségvédelem

40/A. §26 Műemlékek és régészeti lelőhelyek esetében az országos hatáskörű jogszabályokat kell alkalmazni. A régészeti lelőhelyeket és a műemlékeket tájékoztató jelleggel a kapcsolódó tervlapok (Szabályozási terv) ábrázolják. Hatósági eljárások során a Miniszterelnökség által vezetett közhiteles nyilvántartás adatai a mérvadóak.

VI. EGYÉB RENDELKEZÉSEK

33. Záró rendelkezések

41. § A jelen rendelet kihirdetése után 30 nappal lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

42. § Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Verőce Község Önkormányzata 9/2010 (X.06.) számú Helyi Építési Szabályzatról és Szabályozási Tervről szóló, többször módosított önkormányzati rendelete.

1. melléklet az 1/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelethez27

1. Beépítésre szánt területek részletes előírásai

övezet

Telekalakításra
vonatkozó előírások

építmények elhelyezésére
vonatkozó előírások

építményekre
vonatkozó előírások

Legkisebb telek-
Kialakítható (beépíthető)

legkisebb

legnagyobb

Terület
m2

Szélesség
M

mélység
m

Beépítési mód

Előkert
m

Zöldfelület
%

Beépítettség
%

Épület-
magasság
m

1

Lk

350 (K)

8 (K)

40 (K)

Z

5

40

40 –K

K-6,5

2

Lke-K

400

16

25

O

-

50

(K)-25-

K(5,0)

3

Lke-1

600

18

35

O

5

60

25

5,0

4

Lke-2

600

18

35

O

5

60

25

6,5

5

Lke-3

700

16

30

O

5

50

25

5,0

6

Lke-5

1000

20

50

Sz

5

60

20

5,0

7

Lke-6

1500

25

50

Sz

5

60

20

5,0

8

Lke-7

5000

80

60

Sz

15

70

10

6,0

9

Lf-1

K600

14(K)

30 (K)

Sz

5

50

30

4,0

10

Lf-K1

K

K

K

Z

0

K(40)

K(30)

K-4,7

11

Lf-K2

K

K

K

Z

0

50

30

K-4,7 -6,0

12

I

K

-

-

Sz

K

60

K(30)

K

13

Vt -K1

K

-

-

Sz

K

80

K(15)

K-6,0 (9,0)

14

Vt-K2

K

K

K

Z

0

40

K(40)

K-5,5

15

Vt-K3

K

K

K

Z

-

20

K(40)

K-6,0

16

Vt-K4

K

K

K

Z

-

20

K(40)

K-8,0

17

Vt-1

5000 (K)

30

-

Sz

K (10)

60

35

K-6,5

18

Vt-2

3000 (K)

50

60

Sz

5

60

20

K-6,5

19

Vt-3

1000 (K)

50

15

Z

0

10

80

4,5/4.5-9,0

20

Vt-4

2000

25

K

Sz

-

50

20

5,0

21

Vt-5

1000

25

40

Sz

5

20

40

7,5

22

Üü-1

K(3500)

-

-

Sz

3

75

15

6,0

23

Üü-2

K(1,0ha)

100

100

Sz

5

60

20

K-7,0

24

Üü-3

3000

K

K

Sz

10

75

15

8,0

25

Üü-4

3000

30

50

Sz

5

80

10

K-5,0

26

Üh-K1

K(600)

K (16)

K (25)

Sz

5

70

15

3,5

27

Üh-K2

K (720)

25

25

Sz

-

70

15

5,0

28

Üh-1

500

14

20

Sz

5

70

10

3,5

29

Üh-2

800

20

40

Sz

5

70

15

5,0

30

Üh-3

800

14 (K)

30

O (Sz)

5

70

15

5,0

31

Gksz-1

3000

60

60

Sz

10

40

40

9,0

32

Gksz-2

K

-

-

Sz

10

40

30

K

33

K-Tu

K

-

-

Sz

0

80

20

5,5

34

K-R1

10.000

-

-

Sz

0

70

15

K-6,5

35

K-R2

3000

-

-

Sz

0

70

15

6,5

36

K-R3

4000

-

-

Sz

5

70

15

5,0

37

K-M

20.000

-

-

Sz

10

20

K20

5,5

2. Beépítésre nem szánt, Mezőgazdasági rendeltetésű területek részletes előírásai

Övezeti
jel

Beépíthető min.teleknagyság (m2)

min. teleksz.
(m)

Beépítés módja

Max. beépítési %

Max. épületmagasság (m)

Völgy felől

Hegy felé

átlag

1

Ma-1

6000 m2

30m

SZ

3%

6,0

3,0

4,5

2

Ma-2

10.000 m2

30m

SZ

1,5%

6,0

3,0

4,5

3

Ma-3

6.000 m2

30m

SZ

3%

-

-

4,5

4

Ma-4

10.000 m2

30m

SZ

3%

-

-

4,5

5

Ma-M

5.000 m2

30m

SZ

K-10%

6,0

3,0

4,5

6

Mk

2000 m2

12 m

SZ

3%

6,0

3,0

4,5

7

Mk*

3000 m2

14 m

SZ

3%

6,0

3,0

4,5

8

Mk-1

1000 m2

14 m

SZ

8%

6,0

3,0

4,5

1. melléklet az 1/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelethez28

2. melléklet az 1/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Természet és tájvédelem

1. Országos ökológiai hálózat Ökológiai folyosó elemei

1.1a. 0106, 0108, 0112/7, 1014/6-24;1215; 6401-6413

1.1b. 038-062; 9001-9173; 5057-5090, 083/6 hrsz.

2. Helyi védettséget élvez Verőce Képviselő-testülete határozata alapján: Fenyves-hegy, tatárjuharos sztyepprét 076, 080, 081/1

3. melléklet az 1/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

Fogalommagyarázat

1. Kialakult övezeti paraméterek

Telekméretek 29

K

minden meglévő telek beépíthető

30

K(...)

minden meglévő telek beépíthető, új telekalakítás esetén a zárójelben megadott min. telek terület/szélesség/mélység értékét kell figyelembe venni

Előkert

K

A jelenlegi előkert vonalát megtartva helyezhető el a telken épület.

K (…)

A jelenlegi előkert vonalát megtartva helyezhető el a telken épület, új telek esetében a zárójeles érték a min. előkert.

31

Beépítettség 32

K (…)

A telkek jelenlegi beépítettsége megtartható, új telek vagy új építkezés esetében a zárójeles értékig építhető be/bővíthető.

Épületmagasság

K

A jelenlegi épületmagasság mértékéig építhető új épület.

K (…)

Az épületek jelenlegi épületmagasság megtartható, új telek vagy új építkezés esetében a zárójeles értéket kell figyelembe venni.

33

4,7-6,0

Amennyiben értéktartomány van megadva, úgy a két érték a minimális és a maximális magasságot jelenti.

2.34

3. Oldalhatáron álló beépítés

a) Újonnan beépítésre kerülő, vagy jelentősen átépítésre kerülő területen oldalhatáron álló beépítés esetén az építési hely egyik határvonala az északi irányhoz közelebb eső telekhatár.

b) A legalább 70%-ban beépített telektömbben oldalhatáron álló beépítés esetén az építési hely egyik határvonala a kialakult beépítési módhoz igazodó telekhatár. Abban az esetben, ha a tömbre jellemző oldalhatár nem állapítható meg, az építési hely egyik határvonala az északi irányhoz közelebb eső telekhatár.

4. Szolgálati lakás: olyan lakás, mely alapvetően gazdasági célra hasznosított telken, az ott működő gazdasági tervezet tulajdonosának/tulajdonosainak tulajdonában áll, feladata elsősorban az ott lakók közelsége révén a gazdasági szervezet minél hatékonyabb működésének biztosítása.

5. Zöld parkoló: olajfogóval kialakított, lélegző, esetleg gyephézagos burkolatú, füvesített, parkolásra hasznosított terület.

6. Kézműipari építmény: olyan ipari vagy üzemi rendeltetésű építmény, amelyben a főegységek összes alapterülete nem haladja meg a 100 m2-t, a foglalkoztatottak száma legfeljebb 5 fő és ez üzem működése során kielégíti a lakóterületre megállapított egészségügyi és környezetvédelmi követelményeket.

7.35 Épületmagasság számítását az OTÉK előírásainak megfelelően kell végezni.

8.36 Beépítési mód: Z: zártsorú, O: oldalhatáron álló, Sz: szabadon álló. Ahol két beépítési mód is fel van tüntetve, ott az első a jellemző beépítés, azonban mindkettő alkalmazása megengedett.

1. függelék az 1/2018. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

1. A felszín alatti vizek védelméről szóló 219/2004. (VII.21.) Korm. rendelet és a földtani közeg és a felszín alatti vízszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről szóló 6/2009. (IV.14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet

2. A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízi létesítmények védelméről szóló 123/1997. (VII.18.) Kormányrendelet

3. A környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII.3.)KvVM-EüM együttes rendelet

1

A „SZ-1 (jelű) Verőce Településrendezési Terv, Szabályozási terv, Belterület, dél 4. melléklet” a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A „SZ-2 (jelű)Verőce Településrendezési Terv, Szabályozási terv, Belterület, észak 5. melléklet” a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A „SZ-3 (jelű)Verőce Településrendezési Terv, Szabályozási terv, Külterület 6. melléklet” a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (4) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 6. § (5) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 7. § (11) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

7

A 10. § (5) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 10. § (6) bekezdés a) pont aa) alpontja a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

A 10. § (6) bekezdés a) pont ab) alpontja a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 10. § (6) bekezdés a) pont ac) alpontja a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § (6) bekezdés b) pontját a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 15. § (1) bekezdés b) pont be) alpontját a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

13

A 16. § (2) bekezdés b) pontja a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

14

A 18. § (1) bekezdése a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 18. § (3) bekezdése a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 24. § (3) bekezdés b) pontja a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

17

A 25. § (6) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 25. § (7) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 25. § (9) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 10. §-a iktatta be.

20

A 26. § (1) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 27. § (1) bekezdés c) pontját a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdése iktatta be.

22

A 27. § (9) bekezdését a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdése iktatta be.

23

A 28. § (3) bekezdés d) pontja a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 12. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 28. § (3) bekezdés g) pontja a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 12. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 32/A. alcím címét a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 13. §-a iktatta be.

26

A 40/A. §-t a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 14. §-a iktatta be.

27

Az 1. melléklet a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

28

Az 1. mellékletet a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

29

A 3. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Telekméretek” sora a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 3. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 2. sora a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 3. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 5. sorát a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

32

A 3. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Beépítettség” sora a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 3. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 9. sorát a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdése iktatta be.

34

A 3. melléklet 2. pontját a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

35

A 3. melléklet 7. pontját a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdése iktatta be.

36

A 3. melléklet 8. pontját a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdése iktatta be.

37

A 4. mellékletet a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (3) bekezdése iktatta be.

38

Az 5. mellékletet a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (4) bekezdése iktatta be.

39

A 6. mellékletet a Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. § (5) bekezdése iktatta be.