Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VI.20.) önkormányzati rendelete a Verőce Község díszpolgára és Verőcéért érdemérem kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 5/2016 (VIII.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 06. 21- 2019. 06. 21

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VI.20.) önkormányzati rendelete  a Verőce Község díszpolgára és Verőcéért érdemérem kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 5/2016. (VIII.03.) önkormányzati rendelet módosításáról


Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontja és a 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Verőce Község díszpolgára és Verőcéért érdemérem kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 5/2016. (VIII.03.) önkormányzati rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:


A Verőce Község díszpolgára és Verőcéért érdemérem kitüntetés alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 5/2016. (VIII.03.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a az alábbi (2) bekezdéssel egészül ki:

„Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete hűségjutalmat alapít az intézményeiben, valamint az önkormányzatnál foglalkoztatottak számára abból a célból, hogy a Verőcén eltöltött több évtizedes közszolgálati és egyéb jogviszonyt elismerésben részesítse.”



A Rendelet az alábbi 7/A. §-sal egészül ki:

Hűségjutalom

  1. A stabil és szakmailag képzett személyi állomány kialakítása érdekében, valamint az önkormányzatnál és intézményeinél eltöltött évek megbecsüléséül, illetve a további munkavégzés ösztönzésére Hűségjutalom adható annak a dolgozónak, aki az Önkormányzatnál illetve intézményeiben 20., 25., 30., 35., 40. évet dolgozott Verőcén.
  2. A Hűségjutalomban minden évben azon dolgozók részesülhetnek, akiket az Önkormányzat intézményeinek vezetői, a munkáltatói jogkörök gyakorlói, illetve a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Csoportja jogosultságuk alapján felterjeszt, és az éves teljesítményértékelései alapján átlagosnál rosszabb minősítést nem kapott feltéve, hogy a minősítési eljárásban érintett.
  3. A (2) bekezdés szerinti Hűségjutalom kitüntető címre való javaslattétel:
  • a javaslatot írásban, a polgármesterhez kell benyújtani;
  • a javaslatok benyújtásának határideje minden év január 31. napja;
  • a javaslatnak tartalmaznia kell a jutalmazandó személy nevét, munkakörét, beosztását, a jogosultságot megalapozó dokumentumokat, a hűségjutalom mértékét, melyre a jutalmazandó személy a (7) bekezdés c) pontjában foglaltak szerint jogosultságot szerzett.
  1. A hűségjutalomra való jogosultság megállapításához az (1) bekezdésében megjelölt verőcei intézményekben eltöltött összes jogviszonyt be kell számítani, akkor is, ha a hűségjutalomra javasolt személy jogviszonya – maximum egyszer – megszakításra került, és legalább 5 éve megszakítás nélkül ismét az (1) bekezdés szerint Verőcén dolgozik.A jogviszony idejébe be kell számítani a GYES és a GYED időtartamát, amennyiben az érintett az (1) bekezdés szerinti jogviszonyban volt.
  2. A munkavállalónak nyugdíjazáskor ki kell fizetni a jogviszony után járó hűségjutalmat, ha a hűségjutalomra jogosító szolgálati idejéből 3%, vagy annál kevesebb van hátra.

(6)   A Hűségjutalmat a Munka Ünnepén (május 1.), a Köztisztviselők Napján (július 1.), a Szociális Munka Napján (november 12.), valamint a magyar kultúra napján (január 22.) kell átadni. Ez alól kivételt képez a nyugdíjazással együtt járó cím adományozása, ekkor az utolsó munkában töltött napon is átadható.

(7)   A Hűségjutalom kitüntető címmel a kitüntetett:

a) díszmappában lévő Verőce címerét tartalmazó oklevelet, (amely tartalmazza Verőce címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását),

b) valamint a c) pontban meghatározottak szerinti kitüntető címmel járó juttatás kap.

c) A Hűségjutalom kitüntető címmel járó juttatás összege:

ca) 20 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 150 %-a;

cb) 25 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 200 %-a;

cc) 30 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 250 %-a;

cd) 35 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 300 %-a;

ce) 40 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 350 %-a.”


3. §

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Jelen rendelet hatálybalépésének évében a Hűségjutalom kitüntető címre jogosult munkavállalók felterjesztésére 2020. év január 31. napjáig van lehetőség.




Grauszmann György                                                              Oroszi Beáta

                              polgármester                                                                        jegyző




Kihirdetési záradék:

Jelen rendeletet a Képviselő-testület a 2019. június 18-i ülésén fogadta el.

Hatálybalépés: 2019. június 21.

Kihirdetés: 2019. június 20.




Oroszi Beáta

                jegyző