Verőce Község Önkormányzata 5/2021. (III.9.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről a veszélyhelyzet idején

Hatályos: 2021. 03. 12- 2022. 05. 31

Verőce Község Önkormányzata 5/2021. (III.9.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről a veszélyhelyzet idején

2021.03.12.

A 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörömben eljárva, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ban kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendelem el:

1. §

A rendelet célja és hatálya

(1) A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.
(2) A rendelet hatálya:
a) területi hatály: Verőce község közigazgatási területére terjed ki.
b) személyi hatály: minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.
c) időbeli hatálya: a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletszerinti veszélyhelyzet megszűnéséig tart, tekintettel arra, hogy a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény tiltja a tevékenységet.

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: a falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban kerti hulladék).

3. § Az egészséges kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.

4. §

Az égetés szabályai

(1) A kerti hulladékok égetése csak szerdai napokon 800 - 1600 óra közötti, valamint szombati napokon 800 – 1300 óra közötti időszakban megengedett.
(2) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakóhelyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.
(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (továbbiakban együtt: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl: oltóvíz, homok, stb.)
(4) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.
(5) A tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék elégetési szándéka esetén a szomszédokat tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óráig tarthat.
(6) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben illetőleg erős szél esetén.
(7) A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék nem égethető.
(8) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

6. § Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

7. § A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

8. § Lábon állónövényzet, tarló égetése tilos.

9. § Az égetés során az Országos Tűzvédelmi szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet előírásait maradéktalanul be kell tartani.

10. § Jelen rendelet 2021. március 12. napján lép hatályba.