Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelete

korlátozott forgalmú övezetek kijelöléséről és behajtási rendjének szabályozásáról

Hatályos: 2021. 08. 12

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelete

korlátozott forgalmú övezetek kijelöléséről és behajtási rendjének szabályozásáról

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet hozza:[1]

A rendelet célja

1. § Verőce Község Önkormányzat területén lévő Duna parti szakasz védelme az oda lehajtó autóforgalom korlátozása, a parkolási lehetőségek szabályozása, az élhetőbb, biztonságosabb közlekedés biztosítása a verőcei vízi sportot kedvelő lakosok támogatása mellett.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya a Duna parti lehajtók területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden járművezetőre, aki a rendelettel érintett területen kíván közlekedni. A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladatot ellátó és szolgáltatást nyújtó (például futár) járművek vezetőire.

(3) A (2) bekezdés szerinti mentesség illeti meg az Önkormányzat megbízásából munkát végző gépjárműveket.

(4) A rendelet tárgyi hatálya, minden robbanó illetve elektromos motorral hajtott járműre kiterjed.

Behajtási és parkolási lehetőség igénybevételének szabályai

3. § (1)[2] Az 1. számú melléklet szerinti (2 darab) lehajtót kizárólag verőcei lakcímmel rendelkező személyek használhatják vízi járművek vízre bocsátásának céljából az alábbi feltételekkel:

  • a) Vontatmánnyal érkező gépjármű, lehajthat a Duna part kavicsos területére, hogy vízi járművét vízre tegye, majd parkolhat ott a vízen tartózkodás idejéig.
  • b) A vontatmány nélkül érkező, de vízi jármű szállítására alkalmas járművek a Duna kavicsos partjára lehajthatnak de ott nem parkolhatnak, csak a kijelölt parkolóhelyeken a KRESZ szabályinak megfelelően várakozhatnak.
  • c) A parkolót és a Duna-partot minden látogató saját felelősségére és kockázatára használhatja, különös figyelemmel a természeti adottságokra.
  • d) 1. számú melléklet szerinti lehajtókat behajtani tilos tábla jelzi „kivéve engedéllyel” kiegészítő felirattal.

(2) A Verőcei Önkormányzat és a Verőcei Polgármesteri Hivatal dolgozói a hivatal melletti parkolóhely használatához, az utcára való behajtáshoz engedélyt kapnak.

Az engedély kiadásának feltételei

4. § (1) A behajtási engedéllyel kapcsolatos ügyekben a Polgármester jár el. A behajtási engedély iránti kérelmet írásban, e rendelet 2. mellékletében található nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani. Kérelmet a verőcei állandó lakcímmel rendelkező lakos nyújthatja be.

(2)[3]

(3) Amennyiben a behajtási engedély kibocsátásának feltételei maradéktalanul teljesülnek, a Polgármester a behajtási engedélyt a kérelem benyújtásától számított 10 munkanapon belül adja meg.

(4) A kérelemhez csatolni szükséges, lakcímkártya másolatot, a használni kívánt gépjármű forgalmi engedélyének másolatát.

(5) A hiánytalanul beadott kérelem pozitív elbírálása esetén az ügyfél az 3. számú melléklet szerint behajtásra jogosító kártyát kapja meg, mely minden tárgy év december 31-ig érvényes.

(6)[4] A (2) és az (5) bekezdéstől eltérően az érintett Duna-lejárón megközelíthető ingatlan tulajdonosai/használói és hozzátartozói valamennyi igazoltan általuk használt járműre jogosultak engedélyt kérni, mely visszavonásig érvényes.

Az engedély díja

5. § A lehajtáshoz szükséges engedély kiadása eljárás díj és illetékmentes.

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

6. § (1) A behajtási engedély ellenőrzésére belterületen a rendőrség és a közterület-felügyelő jogosult.

(2) Amennyiben az ellenőrzés során az ellenőrzést végrehajtó azt tapasztalja, hogy a behajtási engedélyt a rendeletben meghatározottaktól eltérően használják fel, kezdeményezheti a behajtási engedély visszavonását.

Az engedély használata

7. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel történő behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes és át nem ruházható. A behajtási engedélyt a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a korlátozott forgalmú területen történő tartózkodás során a gépjárműben jól látható helyen kell elhelyezni, azt szükség esetén ellenőrző személynek át kell adnia.

(2) Az engedélyről – bármilyen formában - készített másolat nem használható fel.

Jogkövetkezmények

8. § E rendeletben foglalt rendelkezések megszegőjével szemben szabálysértési bírság kiszabásának van helye.

Záró rendelkezések

9. § E rendelet 2021. augusztus 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

kép: /download/482/resources/EJR_6175185-image1.png

2. melléklet

BEHAJTÁSI ENGEDÉLY IRÁNTI KÉRELEM

a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § (14) bekezdésében foglaltak alapján

A kérelmező adatai

Név:

Cím/Székhely:

Telefonszám:

E-mail cím:

Postázási cím:

A behajtás célja: (kérjük, aláhúzással jelölje)

- vontával való parkolás

- vonta nélkül

- Önkormányzati/Polgármesteri Hivatal dolgozója

- Utcában lakók és hozzátartozóik[5]

A behajtó gépjármű forgalmi rendszáma:

Kötelező mellékletek:

- a forgalmi engedély,

- lakcímet igazoló dokumentum

Verőce,, 20…. ….…………….. hó ….. nap

………………………………

a kérelmező aláírása

Adatvédelmi nyilatkozat

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelmen közölt adatok valósak.

Alulírott hozzájárulok ahhoz, hogy e kérelemben megadott telefonszámon és email címen Verőce Község Önkormányzata és a Verőcei Polgármesteri Hivatal az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje, feldolgozza. Az adatkezeléssel kapcsolatos tájékoztatást megismertem, az adatvédelmi tájékoztató rendelkezéseit elfogadom.1

Igen Nem

Verőce, 20……………………év ………………………………………hónap …………….nap

……………………………………………………

Kérelmező aláírása

1 Az adatkezelés határozatlan ideig terjed. A megadott személyes adatok nem kerülnek nyilvánosságra hozatalra. A fenti hozzájárulásom bármikor visszavonható, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban Info tv.) 14. § e) pontja alapján, az adatkezelőtől az adatvedelem@veroce.hu e-mail címre elküldött levelében lehet kérni a személyes adatok – a kötelező adatkezelés kivételével – törlést vagy zárolást. Kötelező adatkezelésnek minősül amennyiben az adatok további kezelését vagy megőrzését jogszabály írja elő. Az adatkezelő ennek a kérésnek a törvényi kivételektől eltekintve (Info tv. 16. §) köteles eleget tenni

3. melléklet

kép: /download/482/resources/EJR_6184098-image1.png


[1] A bevezető a Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 3. § (1) bekezdése a Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] A 4. § (2) bekezdését a Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.
[4] A 4. § (6) bekezdése a Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.
[5] A 2. melléklet cím szövege a Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.