Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 3.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 01. 04

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 3.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2022.01.04.

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (1) bekezdés 17. pontjában és a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) Verőce község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ide nem értve az erdőt, a halastavat – védelme, őrzése, a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok földmérési jelek védelme és a külterület közrendjének közbiztonságának erősítését szolgáló mezei őrszolgálat felállítása, valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.

(2) A mezőőr a jogszabályban meghatározott feladatát a polgármester, annak távollétében az alpolgármester utasításai szerint végzi, szakmai felügyeletét a jogszabályban meghatározott szakmai felügyeleti szerv és az illetékes rendőrkapitányság látja el.

(3) A mezőőr sörétes vadászlőfegyverrel, a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal, valamint a jogszabály által rendszeresített formaruhában látja el szolgálatát.

(4) A mezőőr szolgálatát a hatályos jogszabályok, valamint a működési és szolgálati szabályzat rendelkezései szerint látja el.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya a Verőce község közigazgatási területéhez tartozó, valamely mezőgazdasági jellegű művelési ágba sorolt területekre terjed ki, kivéve az erdőt és a halastavat.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a mezei őrszolgálat feladatait ellátó mezőőrre, a mezőőr feladatainak ellátást irányító polgármesterre és jegyzőre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott terület használójára, illetve tulajdonosára, akár természetes személyek, akár jogi személyiséggel rendelkező, vagy nem rendelkező szervezetek.

A mezei őrszolgálat

3. § (1) Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott feladatok ellátásról Rendészeti társulás felállításával gondoskodik.

(2) A mezei őrszolgálati feladatokat az önkormányzat a Rendészeti társulási megállapodásban meghatározottak szerint látja el.

(3) A mezőőr szakmai felügyeletét a megyei földművelésügyi hivatal és az illetékes rendőrkapitányság látja el.

(4) A mezőőr zöld színű formaruhát és szolgálati jelvényt visel. A feladatának ellátása során a mezőőr sörétes vadászlőfegyverrel, a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal valamint a jogszabály által rendszeresített formaruhában látja el szolgálatát. A zöld színű formaruha szolgálati jellegén változtató más ruhaneműt nem viselhet. A mezőőr részére a Kismaros-Verőce Rendészeti Társulás a felszerelést biztosítja.

(5) A mezei őrszolgálat, illetve a mezőőr feladatait a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 20-23. §-ában foglaltak, valamint a polgármester és a jegyző utasításai szerint látja el.

(6) A mezei őrszolgálat köteles együttműködni a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a kormányhivatal szerveivel, a közös hivatallal, valamint a polgárőrséggel.

(7) A mezőőr a működési területén jogosult és köteles a jogszabályban meghatározott feladatainak ellátásán felül:

a) a működési területén észlelt környezetszennyezést, kommunális hulladék-, építési törmelék- és egyéb ipari, vagy fertőző anyagok mezőgazdasági művelés alatt álló területekre, közterületekre, útra, vízfolyásokba, csatornákba, használatban lévő, vagy használaton kívüli kutakba történő lerakását jelezni az önkormányzat felé, valamint az erre irányuló cselekményeket megakadályozni, a természet védelmére vonatkozó előírások betartását ellenőrizni;

b) a belvízvédelmi védőművek rongálását, árkok betemetését és az erre irányuló cselekményeket megakadályozni;

c) a vegyes minősítésű területeken az engedély nélküli fakivágásokat a rendőrség felé jelenteni és ezzel egyidejűleg megakadályozni az erre irányuló cselekményt.

(8) A mezőőrök felett a munkáltatói jogot a polgármester gyakorolja.

(9) A mezőőr szolgálatát a hatályos jogszabályok, valamint a működési és szolgálati szabályzat rendelkezései szerint látja el.

Mezőőri járulék

4. § (1) A mezei őrszolgálat működési költségeit a rendészeti társulás költségvetésből biztosítja, amely áll a társulás saját hozzájárulásából és az állami finanszírozásból.

(2) Az Önkormányzat mezőőri járulékot nem vet ki.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2022. január 4-én lép hatályba.