Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 03- 2022. 03. 04

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési tevékenységről szóló rendelet módosításáról

2022.03.03.

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, továbbá Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi közművelődési tevékenységről szóló 21/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat közösségi színtérként működteti a Művelődési Házat, (2621 Verőce, Árpád út 20.) valamint a Könyvtárat (2621 Verőce, Árpád út 10.).”

2. § A helyi közművelődési tevékenységről szóló 21/2015. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. számú. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1. melléklet

2.
számú melléklet
Verőce Község Közösségi Színterének Használati Szabályzata

I. Verőce Község Közösségi Színterének Használati Szabályzata

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A nagyközség színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.

1. Közösségi színtér fenntartója: Verőce Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

2621 Verőce, Árpád út 40.

2. Közösségi színtér székhelye: Verőce Község Önkormányzat, Művelődési Ház és Könyvtár

3. Tevékenység helyei: Verőce, Árpád út 20. szám alatti Művelődési Ház

Verőce, Árpád út 10. szám alatti Könyvtár (épület bal szárnya) és közösségi tér (épület jobb szárnya)

4. Működési területe: Verőce község közigazgatási területe.

5. Az intézmény szervezeti egységei:

A két egység együttesen látja el a helyi közművelődési feladatokat.

a) nyilvános könyvtár

b) közösségi ház.

6. Az intézmény feladatát ellátó dolgozók:

a) 1 fő könyvtáros,

b) 1 fő teljes és 1 fő részmunkaidős (4 órás) művelődésszervező,

c) 1 fő teljes munkaidős technikai alkalmazott.

7. Munkáltatói jogok gyakorlása: a munkáltatói jogkört a polgármester, akadályoztatása esetén a helyettesítés rendje szerint, az alpolgármester gyakorolja.

8. Könyvtárhasználati Szabályzat

9. A Verőcei Művelődési Ház és Könyvtár könyvtári intézményegységének nyitvatartási ideje
Kölcsönzési idő:
Hétfő - szerda: 13.00–18.00 óráig
Csütörtök: 9.00- 16.00 óráig
Szombaton (páros hetente): 9.00-12.00 óráig

10. A Verőcei Művelődési Ház és Könyvtár részlegei (gyűjteményrészei)
Felnőtt könyvtár
Gyermekkönyvtár
Helytörténeti gyűjtemény

11. A könyvtár használója
A könyvtár használója lehet minden természetes és jogi személy.

12. Ingyenes könyvtárhasználat
A könyvtárhasználat ingyenes, ha a használó:

a) a könyvtárat, illetve a könyvtári rendezvényeket látogatja (könyvtárhasználati foglalkozások óvodás kortól középiskolásig, igényre más csoportoknak is, könyvbemutatók, író-olvasótalálkozók, ismeretterjesztő előadások, alaptevékenységgel összefüggésben szervezett kiállítások stb.).

b) a könyvtári gyűjteményrészek állományának példányait helyben használja.

c) az állományfeltáró eszközöket (katalógust a használja, valamint ha a könyvtár klubövezetében elhelyezett közhasznú információs szolgáltatást (a községi önkormányzat tevékenységének dokumentumai, egyéb helyi közhasznú információk, menetrendek, pályaválasztási útmutatók, tájékoztatók, stb.) igényli.

d) ha a könyvtár, ill. az országos könyvtári rendszer működésével és szolgáltatásaival összefüggő bármilyen információra van szüksége.

13. Könyvtári tagsági (beiratkozási) díj
A könyvtárhasználat beiratkozáshoz és beiratkozási díj befizetéséhez kötött, ha a használó a könyvtári gyűjtemény példányait kölcsönzi, illetve ha könyvtárközi kölcsönzést vesz igénybe.
A beiratkozási díj:

a) Munkaviszonyban állóknak: 400 Ft.

b) Diákigazolvánnyal rendelkező 16 év feletti tanulóknak, főiskolai, egyetemi hallgatóknak:200 Ft (a mindenkori beiratkozási díj 50 %-a).

c) 16 év alattiaknak, 70 év felettieknek, a vakok- és gyengén látóknak, mozgáskorlátozottaknak, könyvtári, levéltári, múzeumi, közművelődési intézmények dolgozóinak és pedagógus igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell beiratkozási díjat fizetni.

d) A beiratkozási díj naptári évre szól.

e) A meghatározott kedvezményekre való jogosultságot a beiratkozáskor igazolni kell.

14. Könyvtárlátogatók nyilvántartása

a) A könyvtár a 4. a)-c) pontban felsorolt ingyenes szolgáltatásokat igénybe vevők személyes adatait (név, anyja neve, születési helye és ideje, lakcíme, személyi igazolvány vagy útlevél száma) az 1997. évi CXL. törvény 57. § (1) bekezdése alapján regisztrálja.

b) Az 5. pontban felsorolt szolgáltatásokat igénybe vevő könyvtárhasználó a beiratkozáskor a nyilvántartás céljából a 6. a) pontban felsorolt személyes adatait közli és igazolja, illetve az azokban bekövetkezett változásokat a későbbiekben kötelezően bejelenti.

c) Az 5. pontban felsorolt szolgáltatásokat igénybevevő könyvtárhasználóról a 6. a.) pontban felsoroltakon kívül a könyvtár további adatokat is gyűjt és nyilvántart állományvédelmi és ügyfélkapcsolati okokból, melyek közlését a könyvtárhasználó megtagadhatja (foglalkozás, munkahely, telefon, e-mail cím; valamint diákigazolvány/pedagógus/nyugdíjas igazolvány száma (kedvezmények igénybevevői esetén).

d) A személyes adatok védelméről és a jogszerű adatkezelésről a könyvtár köteles gondoskodni az 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései alapján.

e) Az olvasó a beiratkozáskor megismeri a könyvtári szolgáltatásokat, a könyvtárhasználat szabályait, továbbá nyilatkozatot ír alá, amelyben azok betartását, valamint a károkozásért az anyagi felelősséget vállalja. A tanulóért szülője, gondviselője (eltartója) vállal anyagi felelősséget.

f) A beiratkozott olvasójegyet kap, amelyet megőrizni és könyvtárhasználat alkalmával felmutatni köteles. A beiratkozáskor (ill. a tagság évente történő megújításakor) kapott olvasójegy ingyenes, azonban annak elvesztése, ill. megrongálódása esetén a pótlásért 100,- Ft díjat számítunk fel.

15. A könyvtári szolgáltatások igénybevételének szabályai

a) Az állományvédelem és a statisztikai adatszolgáltatás igényli, hogy a könyvtárhasználó, a beiratkozott olvasó nyilvántartás céljából a regisztrációs pultnál, (a rendezvényeket kivéve). A könyvtárhasználó számozott napijegyet kap, amit távozáskor lead, a beiratkozott olvasó olvasójegyét adja le, amelyet távozáskor visszakap.

b) Felnőtt olvasó egy-egy alkalommal legfeljebb 10 kötet könyvet kölcsönözhet. A határidő 4 hét, amely - ha más olvasó közben nem igényelte a könyvet - kétszer meghosszabbítható. A felnőtt olvasó egy alkalommal 6 db időszaki kiadványt (folyóiratot, hetilapot) kölcsönözhet 1 hetes határidővel, amely - ha más olvasó nem igényelte - egyszer meghosszabbítható.

c) Gyermek (14 éven aluli) olvasó egy alkalommal legfeljebb 6 kötet könyvet kölcsönözhet 4 hetes kölcsönzési határidővel, amely - ha a kötetet nem keresik - egyszer meghosszabbítható.

d) A felnőtt- és a gyermekkönyvtár állományában meglévő, de kikölcsönzött műveket a könyvtáros az olvasó kérésére előjegyzi, majd a dokumentum beérkezéséről az olvasót értesíti.

e) A könyvtár állományából hiányzó dokumentumokat könyvtárközi kölcsönzéssel biztosítjuk a szolgáltatást igénylő olvasónak a 73/2003. (V.28.) Korm. rend. az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerről című jogszabály alapján. Az így használt dokumentum kölcsönzési feltételeit a kölcsönadó határozza meg. Eredetiben küldött dokumentum átkölcsönzése esetén a könyvtárközi kölcsönzés díja 250,- Ft/dokumentum (amely magában foglalja az ügyintézés és a kiértesítés költségét), plusz a dokumentum visszaküldésével kapcsolatos tényleges postaköltség összege. A másolatban kapott dokumentum fénymásolási díját a küldő könyvtár állapítja meg, és a másolati díj az igénylő olvasót terheli.

f) A kölcsönzési határidőt mulasztó – ha a határidő meghosszabbítását nem kérte – késedelmi díjat fizet. Ez könyvkölcsönzés és 7 Ft/nap/példány + 100 Ft posta- és egyéb ügyviteli költség (felszólításonként). Időszaki kiadványok (ill. azok mellékletei) és a késedelmi díj naponta 10 Ft/példány.

g) A kölcsönzési határidőt mulasztó olvasóval szemben, aki a kikölcsönzött dokumentumokat a könyvtár írásbeli felszólításai ellenére sem hozza vissza, bírósági eljárás kezdeményezhető.

h) Elveszett, megrongált dokumentum, tényleges értékét vagy a helyrehozáshoz szükséges költségeket (másolás, javítás, kötés stb.) az olvasó köteles megtéríteni.

i) A könyvtár olvasótermi állománya csak helyben használható. Az olvasótermi és segédkönyvtári dokumentumokból csak kivételes esetben, a vezető engedélyével lehet kölcsönözni.

j) Az időszaki kiadványok legfrissebb példányai a klubövezetben szabadpolcról helyben olvasásra vehetők kézbe, a régebbieket a könyvtárostól lehet kérni. Az időszaki kiadványok egy része, valamint a napilapok nem kölcsönözhetők, ezek helyben használatára az olvasóteremben van lehetőség.

k) A könyvtári anyagokról fénymásolat kérhető. A fénymásolás díja: A4-es méretért 50 Ft oldalanként, A3-as méretért 80 Ft oldalanként.

16. A számítógép-használat általános szabályai
Nyomtatás (fekete-fehér): 50 Ft/oldal
Nyomtatás (színes): 300 Ft/oldal
Nyomtatás színes szöveges: 150 Ft oldalanként
Szkennelés (A/4): 300 Ft/oldal
Faxolás: 300 Ft oldalanként

a) A szolgáltatásokat beiratkozott olvasók, ill. napijeggyel rendelkező látogatók vehetik igénybe, akiknek le kell adniuk olvasójegyüket, valamint személyi igazolványukat (vagy egyéb személyazonosításra alkalmas okmányukat) a könyvtárosnak a használat idejére.

b) A számítógépeket csak könyvtáros kapcsolhatja be, indíthatja újra.

c) Az olvasó a számítógépek programbeállításait nem változtathatja meg, ideértve az operációs rendszer beállítási lehetőségeit is.) Ha üzemzavart észlel, köteles bejelenteni a könyvtárosnak anélkül, hogy az üzemzavar elhárítására beavatkozást kezdeményezne (az elindított program nem futtatható, rendellenes kilépés a programból, lefagyás stb.).

d) Az olvasó nem telepíthet szoftver terméket a könyvtárban használt számítógépekre, az internetről letöltött állományokat haladéktalanul törölnie kell. Az olvasó köteles betartani a szerzői jogi és egyéb licence előírásokat fenti tevékenysége során.

e) Közízlést sértő tartalmú web helyek látogatása, onnan állományok letöltése nem engedélyezett.

f) A gyermekrészlegbe beiratkozott olvasók csak a könyvtáros felügyeletével használhatják a számítógépeket.

g) Az olvasó az általa letöltött vagy létrehozott állományok mentését saját mobil adathordozóra végezheti, az adatvédelmi, szerzői jogi és vírusvédelmi előírások betartásával.

h) A számítógép-használathoz (internet, szövegszerkesztés, ) kötődő járulékos szolgáltatások beiratkozott olvasóink és a könyvtári tagsággal nem rendelkezők számára egyaránt díjkötelesek:

17. Az internet használata
(A 14 év alattiak kizárólag könyvtáros felügyeletével használhatják).
A térítési díj megállapítása negyedórás intervallumokban történik, legkisebb használati időtartam: negyedóra.

a) Térítési díj: minden beiratkozott olvasóknak: 200 Ft/óra. De negyedórás igénybevétel ingyenes a beiratkozott olvasóknak.

b) Azok a rendszeresen internetet használók, akik beiratkozott olvasói a könyvtárnak, kedvezményes 10 óra időtartamú bérletet vásárolhatnak, melyet saját igény szerint, részletekben használhatnak fel. A bérlet ára: 1000 Ft.

c) Azon látogatók, akik nem tagjai a könyvtárnak és alkalmi jelleggel szeretnék igénybe venni az internet szolgáltatást, 300 Ft/óra térítési díjat kötelesek fizetni. (A térítési díj megállapítása negyedórás intervallumokban történik, legkisebb használati időtartam: negyedóra.)

d) Térítéskötelesek a 8. h) pontban felsorolt járulékos szolgáltatások.

e) Az eMagyarország Pont szolgáltatás keretében költségtérítés-mentesen biztosítjuk az interneten elérhető e- Közszolgáltatásokhoz való korlátlan hozzáférést, minden ezen szolgáltatásokhoz kapcsolódó információ- és tartalomkutatást, valamint az ezekhez kapcsolódó e- Tanácsadói szolgáltatást. Térítéskötelesek a 8. h) pontban felsorolt járulékos szolgáltatások.

18. Szövegszerkesztés

a) Térítési díj beiratkozott olvasóknak: 200 Ft/óra

b) Azon látogatók, akik nem tagjai a városi könyvtárnak, s alkalmi jelleggel (napijeggyel) szeretnék igénybe venni a szövegszerkesztést, 300 Ft/óra térítési díjat kötelesek fizetni.

c) Térítéskötelesek a 8. h) pontban felsorolt járulékos szolgáltatások.

19. Egyéb szabályok

a) A könyvtárhasználóktól és a beiratkozott olvasóktól a könyvtár kéri és elvárja az állományok és a berendezések védelmét, az elmélyült munkát biztosító csendet, a rádióhasználat, mobiltelefon-használat mellőzését.

b) Tilos a dohányzás a könyvtár közösségi tereiben. Dohányozni csak az udvaron lehet.

c) A könyvtár ideiglenesen megtagadhatja a szolgáltatások teljesítését attól, akinek tartozása van, ill. a könyvtár használatára vonatkozó szabályokat megszegi. Eltiltható a könyvtár használatától az, akinek a magatartása a többi könyvtárhasználót jogai gyakorlásában tartósan akadályozza, egészségét veszélyezteti, nyugalmát tartósan zavarja.

d) A könyvtárhasználók kezdeményezhetik a fenntartónál a használati szabályzat módosítását.

II. Művelődési Ház Használati Szabályzat

20. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása

21. A helyiségek igénybevételének szándékát a művelődésszervezőtől (tartós távolléte esetén helyettesétől) legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell- írásban- kérni. A művelődésszervező az állandó közművelődési programok időpontjának figyelmébe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről – a polgármester véleményének kikérésével és figyelembe vételével – a művelődésszervező dönt.

22. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Húsvétvasárnap és hétfőn, május 1., Pünkösdvasárnap és – hétfőn, augusztus 20., október 13., november 1. és december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve az önkormányzat és az intézményeinek saját szervezésű rendezvényeit.

23. A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselő választáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színtér helyiségeit kampányrendezvény tartása céljából az 1. pontban foglaltak szerint.

24. Az Önkormányzat természetbeni juttatásként e szabályzat 3. sz. mellékletében meghatározott szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a művelődésszervező kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybe vételének lehetőségéről.

25. A művelődésszervező köteles minden hónap 18. napjáig benyújtani a következő havi programokat jóváhagyásra Verőce Község Polgármesteréhez, aki 20-áig dönt az elfogadásról, és gondoskodik a Verőcei Tükör szerkesztőségébe való eljuttatásáról. A művelődésszervező a Polgármesterhez történő benyújtást megelőzően, a jóváhagyandó programot köteles minden hó 15-éig egyeztetni Szerencsés Andrással, aki a Művelődési Házban a Forrás Irodalmi Kávéházat üzemelteti.
2.Közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata

26. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások

a) fenntartó önkormányzat és intézményeinek, helyi kisebbségi önkormányzatoknak a szervezésében megvalósuló rendezvények.

b) e szabályzat 1.3. pontjában meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása,

c) 3. számú mellékletben meghatározott szervezetek működésének biztosítása,

d) egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrései esetén,

e) mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz.

27. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:
3.Bérleti szerződésre vonatkozó szabályok

a) kirakodóvásári tevékenyég céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére,

b) nem verőcei székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek,

c) a 3. számú mellékletben nem szereplő szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek,

d) esküvő céljára történő igénybevétel, illetve magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására,

e) a nem önkormányzat ( kisebbségi önkormányzat) és intézményei által, valamint az 3. számú mellékletben szereplő szervezetek által szervezett, táncos rendezvények,

f) minden olyan kulturális tevékenyég, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.

28. A művelődési ház és klubövezet bérbeadásáról szóló szerződések megkötésére a művelődésszervező jogosult. A bérleti szerződésekről, valamint a helyiségekben megtartott rendezvényekről a polgármestert tájékoztatni kell.

29. A bérleti szerződés tartalma:
- megállapodó felek adatai,
- a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény pontos megjelölése,
- a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény időpontja és pontos időtartama,
- szolgáltatást igénybe vevő lakossági kör rögzítése (létszámadat, vagy más módon),
- használat díjának, valamint a fizetés módjának rögzítése (szerződés aláírásakor egy összegben),
- kapcsolattartó személy megjelölése,
- megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.

30. A közösségi színtér tevékenységi helyein alkalmazott díjakat a 4. számú melléklet tartalmazza.
A helységbérlésre vonatkozó kedvezmények megállapítása a polgármester hatásköre. A kérelmeket a művelődésszervező minden hónap 18. napjáig köteles továbbítani a polgármesternek.

III. Verőcei Művelődési Ház és Könyvtár Művelődési Ház intézményi egységének Házirendje

31. Az intézmény nyitvatartási ideje
Hétfő: 9.00 – 19.00 óráig
Kedd: 9.00 –19.00
Szerda: 9.00 -17.00
Csütörtök: 13.00- 19.00
Péntek: 9.00- 13.00
Szombat, vasárnap a foglalkozások, programok határozzák meg a nyitvatartást.

32. .Az intézmény használatának általános szabályai
Az intézményt hivatalos nyitvatartási időben minden érdeklődő látogathatja, s fegyelmezetten igénybe veheti szolgáltatásait, berendezéseit és felszereléseit. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás, ill. a megjelölt összegek befizetése.
Az intézményben minden látogatónak - a közösségi és társas élet szabályainak megfelelően - kulturált magatartást kell tanúsítania
Az intézmény közösségi célú létesítmény, ezért csak megfelelő, rendes és tiszta öltözékben lehet látogatni, rendezvényein részt venni.
A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért az intézmény nem vállal felelősséget.
Az intézmény munkatársainak, a rendezőknek, a rendőrségnek és a tűzoltóknak az utasításait minden látogatók köteles végrehajtani.
Az épületben szemetelni tilos.
DOHÁNYOZNI CSAK AZ ARRA KILYELÖLT HELYEKEN ÉS A DOHÁNYZÁSRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK FIGYELEMBE VÉTELÉVEL SZABAD! Ez a bejárati ajtó előtti lépcsőpihenő, itt vannak elhelyezve a hamutartók is.
Ittas személy az intézmény helyiségeit nem látogathatja. 14 év alatti kiskorúak - felnőtt felügyelet nélkül - este 20.00 óráig tartózkodhatnak az intézményben. Ezen engedély nem vonatkozik a szórakoztató rendezvényekre (disco, táncest),
Az intézmény helyiségeinek és berendezéseinek védelme, felszereléseinek szakszerű és anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és a rend megóvása minden látogatónak, foglalkozást, tanfolyamot vezetőnek kötelessége és érdeke.
."ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY"-t zavarni nem szabad!
Az intézmény helyiségeit csak a vezető, illetve munkatársa előzetes hozzájárulásával lehet igénybe venni.
A Művelődési ház elektromos és hangtechnikai berendezéseit csak a ház dolgozói kezelhetik.
A ház dolgozói kötelesek a házirendet a látogatókkal betartatni, súlyos rendbontás esetén a hivatalos szervek eljárását kérni.
Az intézmény hivatalos nyitvatartási rendjét - belső utasításban – a vezető határozza meg.
A házirendet be nem tartók az intézmény elhagyására felszólíthatók, ( a rendőrség segítsége kérhető ), illetve – a vezető által - az intézmény látogatásától eltilthatók.

33. Az informatikai terem, és a számítógép-használat szabályai
Az internetes terembe lépés előtt mindenki köteles az irodába be és kijelentkezni, a bérlettel rendelkezők is.
A felhasználás pontos időtartamát egyszeri és bérletes felhasználó esetében is rögzíteni kell.
Egy bérlettel csak egy felhasználó jogosult az internet használatára, az őt kísérő személy addig más teremben várakozhat, vagy ő is felhasználóként köteles a költségtérítésre. A gépek meghibásodása esetén rögtön szólni kell az irodában.
A látogató a számítógépek programbeállításait nem változtathatja meg, ideértve az operációs rendszer beállítási lehetőségeit is.) Ha üzemzavart észlel, köteles bejelenteni, anélkül, hogy az üzemzavar elhárítására beavatkozást kezdeményezne (az elindított program nem futtatható, rendellenes kilépés a programból, lefagyás stb.).
A látogató nem telepíthet szoftver terméket az általa használt számítógépekre, az internetről letöltött állományokat haladéktalanul törölnie kell. Köteles betartani a szerzői jogi és egyéb licence előírásokat fenti tevékenysége során.
Közízlést sértő tartalmú web helyek látogatása, onnan állományok letöltése nem engedélyezett.
A látogató az általa letöltött vagy létrehozott állományok mentését saját mobil adathordozóra végezheti, az adatvédelmi, szerzői jogi és vírusvédelmi előírások betartásával.”