Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 01

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.02.01.

Verőce Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredetei jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya Verőce községben lévő, 178/1 hrsz alatti, a Római Katolikus Egyházközség, valamint a 179 hrsz alatti, a Verőcei Református Egyházközség tulajdonában és fenntartásában álló temető azon részére terjed ki, ahol az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti, melyet a 2. melléklet tartalmaz.

(2) A rendelet személyi hatálya a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a köztemető üzemeltetésében, fenntartásában részt vevőkre, egyéb temetői munkát végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre, illetve a temetőben tartózkodókra terjed ki.

(3) A temető fenntartója köteles a felekezethez való tartozásra vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni az elhunytak eltemetését.

(4) A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről az Önkormányzat és az Egyházközségek külön-külön megkötött Megállapodásban foglaltak figyelembevételével gondoskodnak.

Temető létesítésére vonatkozó rendelkezések

2. § Temető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, újra használatba vételéről a Képviseld-testület határoz a község településrendezési tervének megfelelően - a szakhatóságok véleményének figyelembevételével - a mindenkor hatályos temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései alapján.

Temetési helyek

3. § (1) A temetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) koporsós temetési hely,

b) hamvasztásos temetési hely.

(2) A temetési helyek, sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely 200 cm x 90 cm

b) Felnőtt kettős sírhely 200 cm x 190 cm

c) Többes sírhely 200 cm és annyiszor 90 cm, amennyi a betemethető koporsók száma,

d) Gyermeksírhely 140 cm x 60 cm

e) Urnasírhely 80 cm x 60cm

f) Sírgödör mélysége 200 cm, rátemetés esetén 160 cm, urna rátemetése esetén 50 cm.

g) Sírbolt mérete egyedi tervezési dokumentációban kerül meghatározásra.

(3) A temetőben a temetési helyek parcella és sor rendszerben vannak kijelölve, mely kizárólag a tulajdonos egyházközség hatáskörébe tartozik. A sírhelytáblákat (parcellákat), a sorokat és a temetési helyeket számozni kell.

(4) A temetőben köztemetés céljára koporsós sírhelyek állnak rendelkezésre, melyek használatáért megváltási díjat kell fizetni az üzemeltető részére. A fizetendő díjtételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. § (1) A sírhelyek használati ideje:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetve az utolsó rátemetés napjától számított 25 év.

b) Kettős sírhely használati ideje az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.

c) Hamvasztásos temetési hely használati ideje 25 év.

d) Sírbolt használati ideje 60 év.

(2) A temetési hely feletti használati idő rendelkezési joga meghosszabbítható díjfizetési kötelezettséggel.

Síremlékek

5. § (1) Síremléket szilárd alapra kell helyezni, a 3. § (2) bekezdésében meghatározott sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el, és magassága legfeljebb

a) fejkövek esetén 120 cm

b) kopjafák esetén 200 cm lehet.

(2) Rossz műszaki állapotú síremlékek helyreállítására a temető fenntartója a létesítőt vagy a sírhely felett rendelkezni jogosultat felszólíthatja. Közvetlen veszélyhelyzet esetén köteles intézkedni annak megszüntetéséről.

A temető fenntartása és üzemeltetése

6. § (1) Az önkormányzat és az egyházközségek a köztemető céljára kijelölt területen a fenntartói jogosítványok keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról a köztük létrejött Megállapodás alapján gondoskodnak.

(2) A temető fenntartója annak rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel és egyéb feltételekkel rendelkezik:

a) bejárati út

b) közkifolyó

c) hulladéktároló.

(3) A temető területén található, 178/2 önálló helyrajzi számmal rendelkező ravatalozó Verőce Község Önkormányzatának kizárólagos tulajdona, melyet az 1. § (4) bekezdése szerinti Megállapodásra tekintettel az egyházközségek ingyenesen használhatnak.

7. § (1) A temető fenntartójának a temetőről a 3. § (3) bekezdése szerinti nyilvántartást kell vezetni, amelyben folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírtáblák, sorok, sírhelyek teltek be.

(2) A temető részletes térképét és a nyitva tartás idejét, a temető rendjét a tulajdonos egyházközségek állapítják meg azzal, hogy azokat a főbejáratnál ki kell függeszteni és a változásokat félévenként át kell vezetni. A temetői térképen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

8. § (1) Az elhunytat — ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely feletti rendelkezési joga — az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Lezárt sírhelytáblába temetni nem szabad.

(3) Hamvakat tartalmazó urnát urnasírba temetni, vagy sírhelyre rátemetni egyaránt szabad.

9. § (1) A temető fenntartását, a temető fenntartói feladatok megvalósítását a temető tulajdonosai a Megállapodás figyelembevételével a saját Temető Szabályzatuk alapján biztosítja, ennek keretén belül gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények fenntartásáról.

(2) Az önkormányzat köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségeinek teljesítéséhez a 6. § (3) bekezdésében rögzítetteken túl lehetőségeihez mérten részt vesz a temető környezetének rendben tartásában, valamint gondoskodik a ravatalozó épületének folyamatos karbantartásáról.

(3) A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a szolgáltató az egyházközségekkel, mint tulajdonossal és üzemeltetővel megkötött külön megállapodás szerinti összeget köteles fizetni, melyet a rendelet melléklete tartalmaz.

A temető rendje

10. § (1) A temetőben és a közvetlen környezetében nem megengedett az olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti vagy sértheti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja a temető hivatalos nyitvatartási ideje alatt. Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint a rendeletben foglalt előírások betartásával végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(3) A temetőben 12 évben aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(4) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(5) Temetőbe állatot —vakvezető kutya kivételével- bevinni és ott tartani nem szabad.

(6) A temetőbe gépjárművel behajtani nem szabad.

(7) A (6) bekezdésben foglalt tilalom nem vonatkozik a mozgássérülteket szállító járművekre, valamint a kegyeleti közszolgáltatással összefüggő tevékenységek végzéséhez szükséges gépjárművekre. Ezen gépjárművek díjmentesen jogosultak behajtani a temetőbe.

(8) A sírokat, az azokon lévő kegyeleti tárgyakat, növényeket, a síremlékeket megrongálni vagy beszennyezni, a díszítésre szolgáló tárgyakat eltávolítani nem szabad.

(9) A temetőben gyertyát gyújtani fokozott gondossággal és csak úgy szabad, hogy tűzveszély ne keletkezzen.

11. § (1) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló kegyeleti tárgyakat szabad elhelyezni.

(2) A temetőben elhelyezett tárgyakért a temető fenntartója nem tartozik felelősséggel.

(3) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni.

(4) A temetőben virágmaradványt, elszáradt koszorút, avart égetni nem szabad.

Temetői munkák

12. § (1) A temetőben munkát végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenysége gyakorlása során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenysége végzésénél a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhat, zajkeltéssel nem zavarhatja a kegyeleti szertartásokat.

(2) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási anyagot elszállítani csak a fenntartó által felhatalmazott hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított három napon belül el kell szállítani.

(3) Sírok kiásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat — térítés ellenében — a temetkezési szolgáltatást végző szerv végzi. A sírásási díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

A temető használatával kapcsolatosan fizetendő díjak

13. § (1) A sírhely megváltási díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A sírhely megváltási díját a sírhely megváltásakor kell megfizetni.

(3) Az egyes sírhelyeknél és a kettős sírhely már betemetett részébe történő rátemetés esetén az egyes sírhelyek megváltási díját kell megfizetni.

(4) A temető fenntartási hozzájárulás díjának mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

14. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelethez

Köztemető üzemeltetés díjai

1. Temetkezési helyek

1.1. Egyszemélyes sír 25 évre: 20.000,- Ft

1.2. Kettős sírhely 25 évre: 40.000,- Ft

1.3. Gyermek sírhely 25 évre: 5.000,- Ft

1.4. Sírbolt (kripta) 60 évre: 180.000,-Ft/3,96 m2/2 fő

1.5. Sírbolt bővítés bruttó m2: 20.000,- Ft/m2

1.6. Urnasírbolt (urnakripta) 25 évre: 14.000.-Ft

1.7. Urnasír 10 évre: 7.000.-Ft

2. Temetőüzemeltetés díjai

2.1. Temetkezési vállalkozó temetésenként 30.000,-Ft.

2.2. Egyéb vállalkozók által egy- vagy kétszemélyes síremlék építése esetén 4.000,- Ft

2.3. három vagy négyszemélyes síremlék építése esetén 4.000,- Ft

2.4. kripta építése esetén 15.000,- Ft

2.5. meglévő felépítmény tisztítása, felújítása esetén 500,- Ft/munkanap