Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 10. 01

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2024.10.01.

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja, hogy a pályázati kiírásra benyújtott támogatási igény alapján elnyert szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Verőce község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ában meghatározott személyekre.

II. A támogatás feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására települési támogatásra jogosult, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2022. (IV.29.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése szerinti jövedelemhatárt, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(2) A tűzifa juttatásra egy háztartásban csak egy személy, jogosult legfeljebb 3 m3 mennyiségben, egy fűtési idényben csak egy alkalommal (kivéve a kihűlés vagy fagyhalál veszélyét).

(3) A támogatás mértékén felül az Önkormányzat vállalja 2000 Ft/erdei m3+áfa mértékű önrész, valamint a tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek megfizetését.

(4) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

III. A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. melléklete szerint kérelemre indul, kivéve a kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelését, mely esetben a tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

(2) A kérelmeket 2024. október 30. napjáig lehet a Verőcei Polgármesteri Hivatalban benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmeket a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Szociális és Kulturális Bizottság bírálja el, aki határozattal dönt a szociális célú tűzifára való jogosultságról.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § Ez a rendelet 2024. október 1-jén lép hatályba, és 2025. április 15-én hatályát veszti.