Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

korlátozott forgalmú övezetek kijelöléséről és behajtási rendjének szabályozásáról

Hatályos: 2021. 08. 01

korlátozott forgalmú övezetek kijelöléséről és behajtási rendjének szabályozásáról

Részletes indokolás

Az 1–9. §-hoz

Részletes indokolás

1-3. §

Általános indokolás

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény a közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok között említi a közúthálózat fejlesztését, fenntartását, üzemeltetését.

A közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok ellátásáról a helyi önkormányzat képviselő-testülete kell, hogy gondoskodjon. A közút kezelője köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas. A közút megrongálódását a közút kezelője köteles kijavítani és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzetet elhárítani. Ezen feladatok megvalósításának része az utak forgalmának korlátozása is, melyhez eszközként a közútkezelő rendelkezésére áll a közút forgalmi rendjének meghatározása.

Az új rendelet bevezetése során alapvető cél volt, hogy olyan indokolt, szükséges és arányos mértékű intézkedések kerüljenek bevezetése, amelyek a környezet megóvása és a bevezetett (különösen a korlátozó) intézkedések indokoltsága között teremt egyensúlyt, tekintettel a település folyamatos működésének zavartalanságára.

Részletes indokolás

1. §

Az új rendelet bevezetése során alapvető cél volt, hogy olyan indokolt, szükséges és arányos mértékű intézkedések kerüljenek bevezetése, amelyek az emberi élet és egészség megóvása és a bevezetett (különösen a korlátozó) intézkedések indokoltsága között teremt egyensúlyt, tekintettel a település folyamatos működésének zavartalanságára.

2. §

Rendelet hatálya

3-9. §

A korlátozott forgalmú út behajtásához szükséges engedély kérelmezésének, használatának szabályozási pontjait tartalmazza

10. §

Jogkövetkezmények

11. §

Záró rendelkezések