Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (I. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 01. 31
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról
Végső előterjesztői indokolás
1. Általános indokolás
A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás 2013. január 1-jétől már nem a hulladékgazdálkodás, hanem a vízgazdálkodás szabályozási körébe tartozik, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) IX/A. fejezetében foglaltak szerint.
A Vgtv. 45. § (6) bekezdése adja meg a felhatalmazást a települési önkormányzat Képviselő-testülete számára, hogy a törvény 44/C. § (2) bekezdésében meghatározottakat rendeletben szabályozza.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 5. § (4) bekezdése szerint, a felhatalmazás jogosultja a jogszabályt köteles megalkotni, feltéve, hogy a felhatalmazást adó jogszabályból kifejezetten más nem következik.
Szükségessé vált tehát a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást szabályozó rendelet magasabb szintű jogszabályoknak megfelelő felülvizsgálata és ezáltal új rendelet meghozatala.
2. Részletes indokolás
Az 1. §-hoz: A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás tartalmát, a közszolgáltatási terület határát, fogalom meghatározásokat tartalmazza a rendelkezés.
A 2. §-hoz: A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése, a Közszolgáltató működési területe került meghatározásra.
A 3-12. §-hoz: A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, a Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelezettségeire vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 13. §-hoz: A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási szerződésre vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 14. §-hoz: A kedvezmények és mentesség szabályairól rendelkezik.
A 15. §-hoz: Az ingatlantulajdonos részéről történő szüneteltetés, az üdülőingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokról rendelkezik.
A 16. §-hoz: A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 17-19. §-hoz: A változás bejelentési eljárás és ellenőrzés szabályairól rendelkezik.
A 20. §-hoz: A rendelet hatályba lépésének időpontját határozza meg.