Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A 2022. évre vonatkozó központi költségvetés határozza meg az önkormányzatokat különböző jogcímen megillető központi forrásokat. Az önkormányzati feladatellátás sajátos szabályait az ágazati törvények és a helyi, önkormányzati szintű szabályozások is meghatározzak, melyekre a költségvetés tervezésekor szintén figyelemmel kell lenni.
Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva rendeletet alkot Verőce Község Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről.
A Rendelet a vonatkozó jogszabályok szerint rögzíti az önkormányzati gazdálkodás adott évi tervezett bevételeit, előző évi maradványának figyelembe vett részét és az ezek terhére tervezett kiadásokat, továbbá meghatározza a végrehajtáshoz, módosításhoz kapcsolódó szabályokat.
Verőce Község Önkormányzata 2022. évi költségvetését a humánjárvány okozta veszélyhelyzeti szabályozásra, annak önkormányzati gazdálkodásra, feladatellátásra vonatkozó hatásaira; a helyi gazdaság várható teljesítésére; a saját bevételek, az állami finanszírozás várható alakulására; az önkormányzati feladatellátás jelenlegi kereteire és az azt módosító jogszabályváltozásokra figyelemmel szükséges megalkotni.