Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 01

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a helyi köztemetőkről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Verőce településen 2 felekezeti temető működik, amelyek tulajdonosa a Római Katolikus Egyház és a Református egyház. Az önkormányzat a temető tulajdonosaival és fenntartóival kötött feladatellátási megállapodással tett eleget az Mötv. 13. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt kötelezettségének (köztemetők kialakítása és fenntartása).
A Pest Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt, melyben arról tájékoztatott, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény alapján a köztemető fenntartása kötelező önkormányzati feladat. A tv. 8. § (3) bekezdése kimondja, hogy a köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről a települési önkormányzat gondoskodik.
A törvény fentiekben hivatkozott szakasza nemcsak az önkormányzat tulajdonában lévő temetőt minősíti köztemetőnek, hanem azt a nem önkormányzati tulajdonban lévő temetőt vagy temetőrészt is, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti. A hivatkozott törvény 41. § (3) bekezdése előírja a temetővel és temetkezéssel kapcsolatos helyi szabályok rendeleti szintű meghatározását, a rendeletalkotás kötelező.
A temetőről és a temetkezés rendjéről szóló helyi rendelet megalkotásának célja az, hogy a lakosság körében széles körben ismertté váljanak a temető működtetési szabályok, valamint hogy az önkormányzat szabályszerűen tudjon eleget tenni a köztemető működtetési kötelezettségének.