Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Verőce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi adókról
Általános indokolás
A helyi adórendelet felülvizsgálata illetve újraalkotása a vonatkozó törvényi előírások, a képviselő-testület 89/2023. (XI. 16.) számú határozatával a 2024. évi adókoncepciójában elfogadott adómérték emelés, valamint az Integrált Jogalkotási Rendszer bevezetése okán a jogszabályszerkesztésről szóló törvénynek való megfeleléshez indokolt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályára vonatkozó rendelkezést tartalmaz.
A 2. §-hoz
Az általános rendelkezéseket a bevezető rész után közvetlenül kell elhelyezni.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CXXII. törvény bevezetése okán az elektronikus ügyintézésre vonatkozó eljárási rendelkezéseket tartalmaz.
A 3–7. §-hoz
Az építményadóval kapcsolatos szabályokat tartalmazza. A korábbi rendelet mentességet biztosított a földcsuszamlással érintett ingatlanok tekintetében, ennek fenntartása a vis maior helyzet lezárása miatt okafogyott, ezért kikerült a szabályozási körből.
A 8–12. §-hoz
Az idegenforgalmi adóval kapcsolatos szabályokat tartalmazza. A 11. § az NTAK regisztráció bevezetése okán megváltozott eljárásrendet rögzíti.
A 13–15. §-hoz
Az iparűzési adóval kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Kikerült a rendelkezések közül a magasabb rendű jogszabályok szerinti párhuzamos szabályozás, valamint az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén fizetendő adómérték, tekintettel arra, hogy azt az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 2022. január 1. napjától hatályon kívül helyezte.