Letkés Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018 (II.16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 03. 16- 2019. 05. 29

Letkés Község Önkormányzat Képviselő-testületének

1/2018. ( II.16. ) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről



Letkés Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §.


(1) A rendelet hatálya az Önkormányzatra és az általa fenntartott költségvetési szervre terjed ki.

(2) Az Önkormányzat önállóan működő költségvetési szerve a Napközi Otthonos Óvoda.


A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §.


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat önkormányzati szinten összesített 2018. évi költségvetési bevételi és kiadási főösszegét 


211.115 e Ft-ban állapítja meg.

        

(2)Az Önkormányzat összesített 2018. évi költségvetési bevételei kiemelt előirányzatonként:

a) önkormányzatok működési támogatása                                    73.737 e Ft

b) működési és felhalmozási célú támogatások ÁH-on belülről:         26.634 e Ft             

amelyből:

ba) működési célú támogatások                                                   26.157 e Ft

c) közhatalmi bevételek                                                               21.600 e Ft

d) működési bevételek                                                                11.021 e Ft

e) felhalmozási bevételek                                                                 340 e Ft

f) működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök                       310 e Ft

g) finanszírozási bevételek                                                                77.473 e Ft


(3) Az önkormányzat összesített bevételeiből:

a) a kötelező feladatok bevételei: 189.180 e Ft,

b) az önként vállalt feladatok bevételei: 21.935 e Ft,

c) működési bevételek: 132.825 e Ft,

d) felhalmozási bevételek: 817 e Ft.

e) finanszírozási bevételek: 77.473 e Ft


(4) Az Önkormányzat összesített 2018. évi kiemelt kiadási előirányzatai:


a) működési költségvetés                                                                124.151 e Ft

aa) személyi juttatások:                                                                   50.789 e Ft

ab) munkaadókat terhelő járulékok és szoc. hozzájár.adó                  8.588 e Ft

ac) dologi kiadások:                                                                         51.337 e Ft

ad) ellátottak pénzbeli juttatásai:                                                       6.158 e Ft

ae) egyéb működési célú támogatások ÁH-on kívül:                               850 e Ft

af) egyéb működési célú támogatások ÁH-on belül:                             6.429 e Ft


b) felhalmozási költségvetés                                                                  81.964 e Ft

ba) beruházás                                                                                     1.275 e Ft

bb) felújítás                                                                                      80.689 e Ft

c) finanszírozási kiadások                                                                       5.000 e Ft


(5) Az önkormányzat összesített kiadásaiból:

a) a kötelező feladatok kiadásai 189.180 e Ft,

b) az önként vállalt feladatok kiadásai 21.935 e Ft,


(6) A címrendet az 1. számú melléklet, a működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatainak mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten összesítve a 2. számú melléklet, a bevételek és kiadások kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban a 3. számú melléklet, a központi költségvetésből származó támogatások bevételeit a 6. számú melléklet, a pénzeszközátadásokat a 7. számú melléklet, a közvetett támogatásokat a 8. számú melléklet, az ellátottak juttatásait a 9. számú melléklet, a több éves kihatással járó feladatok előirányzatainak éves bontását a 10. számú melléklet, illetve az adóbevételeket a 12. számú melléklet részletezi.


3. §.


(1) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv összes engedélyezett létszáma 6 fő, melyből:

- 4 fő óvónő

- 2 fő dajka


(2) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv 2018. évi költségvetési bevételi és kiadási főösszege 30.913 e Ft.


(3)Az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban a 4. számú melléklet, a működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatainak mérlegszerű bemutatását a 2. számú melléklet tartalmazza.


4. §.


(1) Az Önkormányzat felhalmozási kiadásainak előirányzatát 81.964 e Ft-ban határozza meg, amelynek célonkénti részletes adatait az 5. számú melléklet tartalmazza.


(2) Az önkormányzatnak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3.§ (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásból származó kötelezettsége nem áll fenn. Az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásból fennálló kötelezettségek és a saját bevételek kimutatását a 11. számú melléklet tartalmazza.


A költségvetési létszámkeret

5.  §


(1) A Képviselő-testület az Önkormányzat és intézménye 2018. évi létszámkeretét 11 fő létszámban – a közfoglalkoztatotti létszám figyelmen kívül hagyásával - állapítja meg, melyet a 14. számú mellékletben foglaltak szerint határoz meg.


(2) Létszámbővítés csak Képviselő-testületi döntés alapján, a szükséges anyagi fedezet egyidejű biztosításával lehetséges. 


A költségvetés végrehajtásának szabályai

6. §


(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


(3) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


7. §


(1) Az Önkormányzat és költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.


(2) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.


(3) Az Önkormányzat működési költségvetésének keretében realizált többletbevételek felhasználásáról a Képviselő-testület a költségvetési rendelet soron következő módosításánál dönt.


(4) Amennyiben évközben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalapok az Önkormányzat részére pótelőirányzatot biztosítanak, arról a polgármester a Képviselő-testületet köteles tájékoztatni. A képviselő-testület legalább félévenként – adott év június 30-ig, és december 31-ig, illetve a tárgyévet követően a költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal - dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.


(5) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – az államháztartás működési rendjéről szóló Kormányrendeletben foglaltak figyelembe vételével – előirányzat módosítás nélkül is eltérhet.


(6) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra.

                  

(7) A képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.


(8) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az átadott és átvett pénzeszközök tekintetében a megállapodások megkötésével.





8. §


(1) Az önkormányzati gazdálkodás során, a bankszámlán lévő, átmenetileg szabad pénzeszköz pénzintézeti lekötés útján hasznosítható, a bank által biztosított legkedvezőbb kamatfeltételekkel.


(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a Képviselő-testület a Polgármester hatáskörébe utalja. A Polgármester a megtett intézkedéséről a következő testületi ülésen tájékoztatást ad.


(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő ügyekben szerződéseket, megállapodásokat kössön, melyről a következő testületi ülésen tájékoztatást kell adjon.


(4) A jelen rendeletben nem szereplő új feladat ellátásáról, vagy felújítási, felhalmozási célú projekt indításáról a források és a költségek ismeretében a Képviselő-testület dönt.


(5) A felhalmozási kiadások előirányzata esetében kötelezettségvállalásra csak a bevétel rendelkezésre állását, illetve az azt eredményező szerződés megkötését követően kerülhet sor.


(6) Pénzügyi fedezet, előirányzat hiányában kötelezettség nem vállalható, feladat végrehajtása nem kezdeményezhető.


(7) A Polgármester az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszély helyzetben) átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi testületi ülésén be kell számolnia. Ezen jogkörében a Polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetésben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.


9. §


(1)A Képviselő-testület a költségvetési források gyarapítása céljából elrendeli az önkormányzati bevételek pályázati úton történő további növelését, valamint a jogszabályokban meghatározott, helyi önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatokra támogatási igény bejelentését.


(2) A Képviselő-testület a pályázatok, a támogatási igények elkészítése és benyújtása, a szaktárcák tájékoztatóiban, felhívásaiban meghatározott feltételek és ütemezés szerinti végrehajtásával a Polgármestert bízza meg, aki a Képviselő-testület ülésein köteles tájékoztatást adni az eredményekről.


Az önkormányzat költségvetési szervének gazdálkodása

10. §


(1) Az önkormányzat költségvetési szerve a jóváhagyott előirányzatokon belül köteles gazdálkodni.


(2) Az önkormányzat költségvetési szerve szabadon nem használhatja fel a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevételét, kivéve a saját pályázattal elnyert többletbevételt. A többletbevétel felhasználására – kivéve a pályázati úton elnyert pályázati bevételt – a Képviselő-testület előirányzat módosítása után kerülhet sor.


(3) A költségvetési szerv vezetője köteles a normatív állami támogatásokhoz kapcsolódó mutatószámok alapdokumentumait és elszámolásait vezetni. A mutatószámoknak a tervezetthez képest történő csökkenése esetén az intézmény vezetője köteles az önkormányzat pénzügyi főelőadóját tájékoztatni, és egyúttal intézkedni a kiadások arányos csökkentése érdekében.


(4) A költségvetési szerv kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával (kötelezettségvállalásával) nyújthat be szakmai pályázatot abban az esetben, ha a pályázott feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel. Amennyiben a pályázott feladat ellátása miatt az intézménynek többlettámogatási igénye nem keletkezik, akkor is szükséges a Polgármester egyidejű tájékoztatása.


(5) A költségvetési szerv támogatása csak az alaptevékenység és az ezzel összefüggő

kötelező feladatok ellátására használható fel.

  


Záró rendelkezések

11. §


(1 )Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit 2018. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről - a helyben szokásos módon - a jegyző gondoskodik.

(3) A rendelet a 2018. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásával hatályát veszti.


Letkés, 2018. február 15.


                                                 Kovács István                   Bahil Emilné dr.       

                                                  polgármester                         jegyző                                              



Kihirdetési záradék:


A rendelet a mai napon – az Önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel –kihirdetve.


Letkés, 2018. február 16.


                                                                 Hegedűs Ferencné

                                                                         aljegyző


Mellékletek