Zebegény Község Önkormányzata Képviselőtestületének

20/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 13/2013.(V.02.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Zebegény Község Önkormányzata Képviselőtestületének

20/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló

13/2013.(V.02.) rendelet módosításáról


Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. § (1) bekezdés a) pontja és a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Tv. 8. § (1) bekezdése alapján a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról (a továbbiakban: R) szóló 13/2013.(V. 02.) rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


1. §


(1) A R 3. § (2)-(3), (6) és (10) bekezdései helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(2) Önkormányzati segély keretében beiskolázásra nyújtott támogatási kérelem minden évben július 1. napjától szeptember 15. napjáig nyújtható be.


(3) A kérelemhez csatolni, illetve nyomtatványon igazolni kell a jövedelemre, munkaviszonyra, tanulói jogviszonyra (kivéve általános iskolás gyermek esetén), szükség esetén vagyoni helyzetre, egészségi állapotra, havi rendszeres gyógyszerköltségre, munkaképesség megváltoztatására, tb. Jogviszony időtartamára, közmű-kiadásokra, az együtt élő családtagok személyi adataira, jövedelmére, családi állapotra, lakáskörülményekre és azzal kapcsolatos adatokra, valamint az ellátásra vonatkozó jogosultság érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó igazolásokat és nyilatkozatokat, halotti anyakönyvi kivonatot, temetés költségeit igazoló számlákat.


(6) A beérkezett kérelmeket a hivatal a körülmények alapos vizsgálata után döntésre előkészíti és a döntésre jogosult szerv elé a jegyző terjeszti. A támogatásra való jogosultságot figyelemmel kíséri és az ellátások módosítására, megszüntetésére, a jogtalanul felvett összeg visszafizetésére javaslatot tesz.


(10) Önkormányzati segély több formában és a rendszeres segélyek mellett is megállapítható, ha e rendeletben foglalt feltételeknek a kérelmező megfelel.


(2) A R 8. § helyébe a következő rendelkezés lép:


Önkormányzati segély

8. §


(1) Önkormányzati segély annak a személynek nyújtható, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén ennek 180 %-át.


(2) A gyermekszületéssel kapcsolat kiadások enyhítésére alanyi jogon adható önkormányzati segély kerül jövedelemtől függetlenül megállapításra.


(3) A gyermekszületéssel kapcsolatos kiadások enyhítésére adható önkormányzati segély összege 15.000,- Ft/gyermek.


(4) Elhunyt személy eltemettetési költségeire annak a személynek nyújtható önkormányzati segély, aki a temetésről gondoskodott és a családjában az egy főre jutó havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 130 %-át, egyedül élő esetében a 180 %-át nem haladja meg.


(5) A temetésre nyújtott önkormányzati segély összege legalább 25.000,- Ft, de legkisebb 30.000,- Ft lehet.


(6) A temetési segély összegének megállapításánál figyelembe kell venni a jövedelmet és a temetés költségét.


(7) Beiskolázásra nyújtott önkormányzati segély annak a személynek nyújtható, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén ennek 200 %-át.


(8) A beiskolázásra nyújtott önkormányzati segély összege


- általános iskolás gyermek esetén                                                                5.000,- Ft/gyermek

- középiskolás gyermek esetén                                                                     5.000,- Ft/gyermek


(9) A beiskolázási segély tanévkezdéshez: tanszerekre, gyermekruházatra fordítható, számla ellenében.


(10) Gyermekek védelmében nyújtott önkormányzati segély állapítható meg annak a személynek, akinek az egy főre számított családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 180 %-át.


(11) A gyermekek védelmében nyújtott önkormányzati segélyt tárgyév folyamán legfeljebb 6 alkalommal állapítható meg, összege, gyermekenként és alkalmanként 3.000 ,- Ft. 


(3) A R 12. §-a helyébe a következő § lép


Természetben nyújtott szociális ellátás

12. §


(1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások és e rendeletben szabályozott ellátások közül természetbeni szociális ellátás formájában


-önkormányzati segély


nyújtható.


(2) A természetbeni nyújtott szociális ellátás formái az Szt.-ben felsorolton kívül különösen:


-gyermek-intézmény díjának átvállalása (fejlesztő, rehabilitációs intézmények),

-gyógyszer kiváltása,

-utazási támogatás.




(4) A R 18. § helyébe a következő § lép:


Hatásköri rendelkezések

18. §


A rendeletben meghatározott ellátások elbírálása az Szt.-ben szabályozottakon kívül a polgármester hatáskörébe tartozik.


2. §


(1) Ez a rendelet 2014. január 1. napjával lép hatályba és hatálybalépését követő nap hatályát veszti.


(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 13/2013.(V.02.) rendelet 3. § (5), (8) bekezdései, 9-10 §-a, valamint a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 20/2008.(XII.03.) önkormányzati rendelet.


Zebegény, 2013. december 19.




                   Hutter Jánosné                                               Bahil Emilné dr.

                    polgármester                                                          jegyző




Zebegény, 2013. december 23.





                                                                     Bahil Emilné dr.

                                                                            jegyző