Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete

járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről

Hatályos: 2022. 04. 15- 2023. 01. 27

Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete

járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről

2022.04.15.

Zebegény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló, többször módosított 1988. évi I. tv. 3. § (1) bekezdésében és 34. § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. §1 Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, kisebb teherbírású utak állag megóvása, illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása.

A rendelet hatálya

2. § (1)2 A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre, amelynek a megengedett legnagyobb össztömege a 3,5 tonnát meghaladja, kivéve

- a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,
- a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,
- a műszaki és baleseti mentést ellátó,
- a kommunális közfeladatot ellátó súlykorlátozás nélkül, élelmiszer és vegyeskereskedelmi tevékenységet folytató kereskedőkhöz áruszállítás 12 t-ig, Márianosztrai úton lévő Malomhegyi Mészkő Kft-hez történő tevékenységével összefüggő gépjármű forgalom súlykorlátozás nélkül.
- az út-, vasút-, vagy közműépítést, illetve az út-, vasút-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,
- a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző,
- Zebegény Község Önkormányzatának saját beruházásaihoz használt
gépkocsira.
(2) 3 A rendelet területi hatálya Zebegény Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban lévő szilárd és szórt köves közutakra terjed ki.
(3) 4 A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.

Súlykorlátozási tilalom

3. § (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel Zebegény Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban álló közutakon csak behajtási engedéllyel lehet közlekedni.

(2)5 A rendelet hatálya alá tartozó közutakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” közlekedési tábla jelzi. A súlykorlátozó tábla alá a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát kell kihelyezni.

A behajtási engedély kiadása

4. § (1) A képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására, használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek visszavonására vonatkozó hatáskört a polgármesterre ruházza át.

(2)6 A polgármester a kérelmet megvizsgálja, és döntést hoz.

(3)7 A behajtási engedély tartalmazza:

- a jármű pontos megjelölését, súlyát, forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,
a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),
- a rendelet azon rendelkezését, mely alapján az engedély kiadásra került,
- az engedély érvényességi idejét,
- a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, melyre az engedély érvényes.

Az engedély kiadásának feltételei

5. § (1) Az engedély iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon (1. melléklet) egy járműre vonatkozóan a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával a jármű üzembentartója (tulajdonosa), vagy a kérelemben célállomásként feltüntetett ingatlan tulajdonosa, használója nyújthatja be a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal Zebegényi Kirendeltségénél (továbbiakban: hivatal).

(2) Az engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan kizárólag önkormányzati úton közelíthető meg és a kérelmezett időszakban az alábbi feltételek valamelyike fennáll:

- a járművel a kérelemben feltüntetett ingatlanra vagy onnan árut szállítanak és az áru be-, és kirakodása másként nem oldható meg,
- az gépjármű, üzembentartójának, tulajdonosának lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye a súlykorlátozással érintett területen található és a gépjárművet – jegyzői igazolás alapján- a kérelemben megjelölt ingatlanon garázsban vagy az udvaron tárolják,
- a súlykorlátozással érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építőanyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.
(3) 8
(3a) 9 Nem adható engedély az alábbi utcák vonatkozásában az alábbi össztömegű gépjárműre:
a) Pozsonyi utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Orgona út, Akácdomb utca 18 tonnát meghaladó össztömegű gépjárműre,
b) Csalogány út, Nyúl út, Őz út, Mókus út, Szarvas út 18 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,
c) Bartóky József út esetében a 24 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,
d) Szőnyi István út Bartóky József út elágazásától a 18 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,
e) Naphegy, János hegy esetében a 24 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,
f) Deák Ferenc utca, Jókai utca, Berényi Róbert utca 18 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,
g) Farkas út 3,5 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre.
(4) 10

Az engedély érvényességi ideje

6. § (1) Az engedély az alábbi időszakokra adható ki:

- eseti behajtási engedély meghatározott napon történő egyszeri be-, és kihajtásra
- 4 napra
- 30 napra
- 1 évre.
(2) Az időszakra (nap, év) meghatározott díjak egymást követő naptári napokban értendőek, a naptári napban meghatározott időtartam az adott napon 0 órától 24 óráig érvényes.
(3) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételi már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű leadásával- haladéktalanul értesíteni kell.

Az engedély díja

7. §11

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

8. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, Hivatal) kezdeményezésére a polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben indokolt visszavonhatja.

(2)12

Az engedély használata

9. § (1) A behajtási engedély csak az engedélyben feltüntetett forgalmi rendszámú járművel történő behajtásra használható fel.

(2) Az engedély eredeti példányát a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és az ellenőrzést végző személynek át kell adnia.

(3) Az engedélyről tilos másolatot készíteni.

10. § (1) Az engedély jogosultjának kérelmére a megrongálódott engedélyt –annak leadásával egyidejűleg- az önkormányzat díjmentesen kicseréli.

(2) Az engedély elvesztését, ellopását, megsemmisülését 3 munkanapon belül be kell jelenteni az engedélyező hatóságnál és az engedély pótlására kérelmet kell benyújtani. A pótlás díjmentes.

11. § (1) A helyi közútban bizonyíthatóan az engedélyes gépjármű által okozott károk helyreállítása annak a kötelessége, akinek a nevére az önkormányzat az engedélyt kiállította.

(2) A helyreállítást a károkozást követő 15 napon belül kell elvégezni.

(3) A helyreállítás szakszerűségét és a közterület állapotát az önkormányzat ellenőrzi.

Jogkövetkezmények

12. § (1) Az e rendeletben meghatározott szabályok betartását a rendőrég és a Hivatal ellenőrzi.

(2)13 Tiltott, közösségellenes magatartást követ el, aki Zebegény Község közigazgatási területén a súlykorlátozott önkormányzati tulajdonú közterületekre behajtási engedély nélkül 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel behajt.

(3) Az e rendeletben foglalt rendelkezések megszegőjével szemben Zebegény Község Polgármestere –átruházott hatáskörében eljárva- kétszázezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását rendeli el.

(4)14 A pénzbírság kiszabására vonatkozóan a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 9. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések az irányadók.

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet 2017. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet 5. § (4) bekezdése az egyirányúsítás megszűntetését követő nap hatályát veszti.

1. melléklet

Behajtási engedély kérelem

2. melléklet15

1

Az 1. § a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (3) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5. § (3) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § (3) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

9

Az 5. § (3a) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

10

Az 5. § (4) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 7. §-t a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 8. § (2) bekezdését a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 12. § (2) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 12. § (4) bekezdése a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 2. melléklet a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg. A 2. mellékletet a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte. A 2. mellékletet a Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte. A 2. mellékletet a Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 16.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.