Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017 (III.9..) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetésekről és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2017. 03. 09

Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2017. (III.9.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetésekről és adományozásuk rendjéről


Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában és 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


I. FEJEZET

KITÜNTETÉSEK ALAPÍTÁSA

1. §


Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testülete annak érdekében, hogy kifejezhesse nagyrabecsülését mindazon polgároknak és közösségeknek, akik a település szolgálatában, jó hírének öregbítésében, fejlődésének elősegítésében, érdekeinek előmozdításában, a művészetek terén, valamint az egyetemes emberi értékek gyarapításában, általános iskolás gyermekek tanulásban, művészetek, sport terén kimagasló és példamutató tevékenységet fejtettek ki, az alábbi kitüntetéseket alapítja:


(1) Kitüntető címek:

            (a) „Zebegény Község Díszpolgára”

            (b) „Zebegényért Emlékérem”

            (c) „Zebegény Község Tiszteletbeli Polgára”

(2) Kitüntető díjak:

(a) „Zebegény hírnevének öregbítéséért”

(b) „Zebegény művészetéért”

(c) „Közösségi munkájáért”

(d) „Magyarság összetartozásáért”

(e) „Kulturális tevékenységéért”

(f) „Zebegény képzőművészetéért”

  1. „Példamutató magatartásáért”
  2. „A festészet tanszakon nyújtott kiemelkedő tevékenységéért

(i)„Kiváló sportteljesítményéért”

(j)„Kiemelkedő zenei tevékenységéért”


 (3) „Zebegény Község Képviselő-testülete Elismerő Oklevele”


II. FEJEZET

KITÜNTETÉSEK ADOMÁNYOZÁSA

„Zebegény Község Díszpolgára”


  1. §


(1) „Zebegény Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a
köztiszteletben álló személynek, aki egész életművével kiemelkedően tevékenykedett Zebegény község fejlődéséért, szellemi és anyagi gyarapodásáért, a társadalmi, vagy gazdasági, vagy tudományos, vagy művészeti, vagy kulturális, vagy oktatási-nevelési, vagy egészségügyi, vagy szociális, vagy  sport  területén maradandó alkotással és eredménnyel  öregbítette a város hírnevét és tekintélyét, a város nemzetközi és egyéb külkapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett tevékenységével hozzájárult  községünk hírnevének növeléséhez.


(2) Zebegény község díszpolgára jogosult:

            (a) a Képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt venni,

            (b) díjtalanul látogatni a város létesítményeit,

(c) hivatalos, az önkormányzat által rendezett községi szintű rendezvényekre, ahol megkülönböztetett hely illeti meg,


(3)   A díszpolgár portréját – díszpolgárságára utalva – festményen kell megörökíteni.


"Zebegényért Emlékérem"

3. §


"Zebegényért Emlékérem" kitüntető cím adományozható annak a személynek, aki a község fejlődése érdekében kiemelkedően hasznos munkát végzett és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket ért el, vagy azoknak a közösségeknek, társadalmi és gazdasági szervezeteknek, amelyek tevékenységükkel kimagasló módon járultak hozzá a község szellemi és anyagi gyarapodásához, tekintélyének növeléséhez.


„Zebegény Község Tiszteletbeli Polgára”

4. §


„Zebegény Község Tiszteletbeli Polgára” kitüntető cím adományozható annak a külföldi állampolgárságú személynek, aki jelentős szerepet játszott Zebegény külkapcsolatainak alakításában, gazdagításában, a község nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése terén ért el kiemelkedő eredményeket, és tevékenységével segítette Zebegény kulturális, gazdasági életének fejlődését, hozzájárult a település jó hírének terjesztéséhez, turisztikai vonzerejének emeléséhez Magyarország határain túl.


Kitüntető díjak

5. §


(1) "Zebegény hírnevének öregbítéséért" kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a település lakossága és a helyi közösségek szolgálatában, Zebegény hírének öregbítéséért a nevelő-oktató munka, kultúra és közművelődés, egészségügy, a sport, a tudomány, szociális és karitatív munka, közbiztonság területén elért eredményeikkel, kiemelkedő munkájukkal példamutatót alkottak.


(2) "Zebegény művészetéért" kitüntető díj adományozható azoknak a Zebegényben élő vagy a városhoz más módon szorosan kötődő amatőr vagy hivatásos művész(ek)nek, akik valamely művészeti ágban kimagasló alkotó tevékenységet fejtettek ki, kiemelkedő színvonalú művészeti alkotásukkal a város szellemi és anyagi értékeit gazdagították.


(3) "Zebegény közszolgálatáért" kitüntető díj adományozható a Zebegény község Önkormányzatánál kiváló közszolgálati munkát végzett önkormányzati dolgozónak, jegyzőnek, köztisztviselőnek, ügykezelőnek.  


(4) "Közösségi munkájáért” kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a lakosság bevonásával a lakosság életét befolyásoló kérdések megoldásában, az emberek közötti kapcsolatok kiépítésében kimagasló eredményt értek el.


(5) „Magyarság összetartozásáért” kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik kimagasló eredményeket érnek el több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagjának és közössége része az egységes magyar nemzetnek, államhatárok feletti összetartozásának segítésében, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságában fontos szerepet töltenek be.


(6) "Kulturális tevékenységéért" kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a település lakossága a helyi közösségek szolgálatában, a kultúra és közművelődés érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, a művészi és közízlés fejlesztése érdekében kimagasló teljesítményt értek el.


(7) A Szőnyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben (továbbiakban: Iskola) az aktuális tanévben nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére adományozható „Példamutató magatartásért”, „A festészet tanszakon nyújtott kiemelkedő tevékenységéért”, „Kiváló sportteljesítményéért”, „Kiemelkedő zenei tevékenységéért” kitüntető díj.


Elismerő Oklevél

6. §


"Zebegény Község Képviselő-testülete Elismerő Oklevele" adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik a munkaterületükön hosszú időn át példamutató szorgalommal, kimagasló teljesítménnyel a közösség, a munkahely érdekeit szem előtt tartva, kiemelkedő eredményt értek el, - és munkájukkal maradandó értéket képviselnek a település életében.


III. FEJEZET

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

A javaslattétel rendje

7. §


(1) A kitüntetések adományozását kezdeményezheti bármely Zebegény településen lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet, továbbá a képviselő-testület, bizottságok tagjai és a jegyző. Az iskolában tanuló gyermekek kitüntető díjazására elsősorban az Iskolában működő szervezetek úgymint a Közalkalmazottak Közössége, a Szülői Munkaközösség, az Iskolaszék, Diákönkormányzat stb. tehet javaslatot.  

(2) A javaslattételre jogosult egy alkalommal kitüntetésenként csak egy személyre, közösségre tehet javaslatot.

(3) A javaslatnak tartalmaznia kell az ajánlott személy vagy közösség nevét, azon tevékenység részletes leírását, méltatását, a konkrét alkotás ismertetését, amellyel a javaslattevő szerint méltónak bizonyul a kitüntetésre, elismerésre.

(4) A javaslatokat a rendelet mellékletét képező adatlapon írásban, az adományozás éve május hónap utolsó napjáig lehet a Polgármesterhez benyújtani. 

(5) A benyújtási határidő előtt legalább 30 nappal mind a lakosságnak, mind a Képviselő-testület tagjainak tájékoztatást kell adni a javaslattételi lehetőségről.

(6) Az elismerés odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatását a Kulturális, Idegenforgalmi és Sport Bizottság végzi.

(7) A bizottság javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé.

(8) A képviselő-testület az elismerések odaítéléséről a testület zárt ülésen, minősített többséggel dönt.


A kitüntetések adományozásának rendje

8. §


(1) A kitüntetéseket Zebgény Község Önkormányzat Képviselő-testülete adományozza.

(2) A kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a Polgármester adja át, a Zebegényiek Napja alkalmából rendezendő ünnepség keretében. 

(3) Kitüntetések kategóriánként – évente – egy személynek vagy közösségnek ítélhetőek oda.

(4) Kivételes események, kiemelkedő évfordulók alkalmából a kiadható kitüntetések számát Zebegény Község Önkormányzata legfeljebb eggyel emelheti.

(5) Zebegény Község Képviselő-testülete Elismerő Oklevele évente legfeljebb 6 személynek, közösségnek adományozható.

(6) A kitüntető címek posztumusz kitüntetésként is adományozhatók, amelyek átvételére a kitüntetett házastársa, ennek hiányában egyenes ágbeli hozzátartozója jogosult.

(7) Amennyiben a posztumusz kitüntetés átvételére illetékes személy nem állapítható meg, a Képviselő-testület az adományozásról rendelkező határozatában dönt az illetékes személyről is, aki a kitüntetést átveheti.

(8) A (2) pontban meghatározott időponttól eltérő adományozásról a Képviselő-testület minősített többséggel, esetileg dönt.


A kitüntetésekkel járó elismerés

9. §


(1) A „Zebegény Község Díszpolgára” kitüntetéssel érem jár díszdobozban, mely bronzból készül, előlapján Zebegény Temploma, Zebegény díszpolgár afelirattal, díszoklevéllel.

(2) „Zebegény Emlékérem” kitüntetéssel érem jár díszdobozban, mely bronzból készül, előlapján Zebegény Temploma Zebegény felirat, díszoklevél.

(3) „Zebegény Község Tiszteletbeli Polgára” kitüntetéssel plakett jár, oklevéllel.

(4) A kitüntető díjakkal fa dobozba, plakett jár a díj megnevezésével, oklevéllel

(5) A kitüntetésekkel járó díszokleveleknek/okleveleknek tartalmaznia kell:

(a) a kitüntetett, elismerésben részesített nevét, az általa viselt cím, beosztás vagy foglalkozás megjelölésével,

            (b) a képviselőtestületi határozat számát,

            (c) az adományozás rövid indoklását,

            (d) a kiállítás keltét, a Polgármester, jegyző aláírását,

            (e) Zebegény Község Önkormányzat pecsétjének lenyomatát.


10. §


A kitüntetésekkel kapcsolatos összes költséget az Önkormányzat viseli. 





A kitüntetések visszavonása

11. §


(1)Vissza kell vonni a kitüntetést attól, akit a bíróság szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélt, vagy a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2)A kitüntetés visszavonható attól, aki az elismerésre az adományozáskor nem ismert okok miatt utóbb érdemtelenné vált.

(3)A visszavonást a javaslattételre jogosult, továbbá a kitüntetett munkáltatója is kezdeményezheti a Polgármesternél.

(4)A visszavonásról a Kulturális, Idegenforgalmi és Sport Bizottság javaslatára a Képviselő-testület dönt.


IV. FEJEZET

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. §


(1) A kitüntetések adományozásával járó előkészítő és szervezési feladatokat a Kulturális, Idegenforgalmi és Sport Bizottság látja el.

(2) Az adományozott kitüntetésekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(3) A kitüntetések nyilvántartása tartalmazza:

a) a kitüntetésben részesült személy nevét, lakcímét,

b) a kitüntetés típusát,

c) az adományozás időpontját, indokait, az adományozásról szóló határozatot,

d) az esetleges visszavonás tényét, időpontját és az erről szóló határozatot.

(4) A kitüntetések adományozását és visszavonását Zebegény község hivatalos honlapján közzé kell tenni.


13. §


(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Zebegény Község Önkormányzatának 5/1999.(II.16.) sz. Ö. Rendelete a Díszpolgári Cím, valamint a „Községért” Emlékérem alapításáról és adományozás rendjéről, valamint az azt módosító 10/2001.(V.8) sz. Ö rendelet.


Zebegény, 2017. március 8.




                         Hutter Jánosné                                             Bahil Emilné dr.

                           polgármester                                                       jegyző



A rendelet kihirdetve: 2017. március 9.



                                                                   Bahil Emilné dr.

                                                                            jegyző



Mellékletek