Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (IV.16.) önkormányzati rendelete

az adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségéről

Hatályos: 2018. 04. 17


Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének


8/2018.(IV.16.) önkormányzati rendelete


az adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségéről




Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



A rendelet célja

1.§



Jelen rendelet célja az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedése, az adóellenőrzési, valamint adófelderítési feladatok eredményes végrehajtása érdekében az adóhatósági munka iránt elkötelezett köztisztviselők anyagi elismerése és ösztönzése.



A rendelet hatálya

2.§



A rendelet hatálya kiterjed a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal zebegényi kirendeltség munkaügyi leírásban rögzített adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselőjére, független attól, hogy a feladatot osztott munkakörben végzi.



Az Érdekeltségi Alap

3.§



  1. Zebegény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület)
  • az adóhatóság által ellenőrzéssel feltárt és az ellenőrzés alapján kiszabott jogerős határozat alapján beszedett adóhiány, adóbírság,
  • az eredményes felderítés alapján befolyt adótartozások, mulasztási bírságok

e rendelet 4. §-ában meghatározott hányadából az önkormányzatok igazgatási tevékenysége szakfeladaton a személyi juttatások előirányzatának részeként Érdekeltségi Alapot képez.


  1. Az Érdekeltség Alapot elkülönítetten kell kezelni. Az Érdekeltségi Alap terhére történő kifizetés (érdekeltségi jutalék) után járó, munkaadót terhelő közterheket az Alapból kell fedezni. Az érdekeltségi jutalék keret nyilvántartását a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal Zebegényi Kirendeltsége az erre vonatkozó Jegyzői Utasítás szerint.
  2. Az Alapból az év végéig fel nem használt összeget a következő évre átvinni nem lehet.

     


Az Alap forrásai

4. §


  1. A 3. § szerint képzett Alap forrásai:
  • az ellenőrzéssel feltárt és beszedett adóhiány 20 % -a, az ellenőrzéshez kapcsolódó adóbírság 20 %-a
  • a felderítési tevékenység alapján eredményesen beszedett tartozás és mulasztási bírság 20 %-a



Az Érdekeltségi Alap feltöltése

5.§



Az adóhatóság az Érdekeltségi Alapot képező bevételeket havonta folyamatosan könyveli és gondoskodik az önkormányzatot megillető rész átutalásáról, valamint a munkavállalókat megillető résznek az Érdekeltségi Alapba való átutalásáról.



Az Érdekeltségi Alapból történő kifizetés

6.§



  1. Az Alapból csak a képződő források terhére lehet kifizetést teljesíteni.
  2. Az Alapból kifizethető jutalék személyenként kifizethető mértékét a jegyző állapítja meg a polgármester egyetértésével.
  3. Az érdekeltségi jutalék jogcímen történő kifizetés személyenként és naptári évenként nem haladhatja meg a jutalékban részesülő köztisztviselő éves illetményének 100 %-át.
  4. Az érdekeltségi jutalék kifizetésének feltétele, hogy az adóügyi köztisztviselők többletmunkája eredményeként felderítésből, ellenőrzésből, behajtásból többletbevétel képződjön, amelyet külön tételesen nyilván kell tartani.
  5. Az érdekeltségi jutalék összegét évente két alkalommal az adófizetési ciklusnak megfelelően – a félévi zárást követően szeptember 30-ig, valamint a tárgyévet követő január 31-ig kell kifizetni.
  6. A kifizetéseket a jegyző javaslatára a polgármester engedélyezi.
  7. A jutalék kifizetésének szabályszerűségéért a jegyző felelős.
  8. A személyenként jutalék megállapításánál különösen figyelemmel kell lenni: 
  • az elvégzett munka színvonalára, pontosságára, mennyiségére
  • az adóellenőrzések eredményességére,
  • a behajtási munka eredményességére,
  • a felderítési munka eredményességére.



Az Érdekeltségi Alapból történő kifizetés különleges szabályai

7.§



  1. Érdekeltségi jutalék kifizetésére a 4. §-ban meghatározott források jogalapjának dokumentálása és a bevételek realizálása után kerülhet sor. A tárgyévben jogviszonyát megszüntető, nyugdíjba vonuló, GYED-en lévő, illetve egyéb méltányolható okból távol lévő köztisztviselő az utolsó munkában töltött napig számított időtartamra feladat időarányos teljesítése arányában kaphat érdekeltségi jutalékot.
  2. Fegyelmi eljárás alatt álló, illetőleg fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő részére érdekeltségi jutalék –a (3) bekezdésben foglalt kivétellel- nem fizethető ki. Nem jogosult a jutalék kifizetésére továbbá az sem, akinek a fegyelmi eljárás alatt a közszolgálati jogviszonya megszűnik.
  3. Ha a fegyelmi eljárás során fegyelmi büntetés kiszabására nem kerül sor, a kifizetésre a 6.§ (2) bekezdés szerinti határidőben, vagy ha az nem lehetséges, a fegyelmi eljárásban hozott döntés jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kerülhet sor.



Záró rendelkezések

                                                                  8. §



E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2018. január 1-től feltárásból, felderítésből befolyt adóbevételekre visszamenőleg kell alkalmazni.



Zebegény, 2018. április 11.




Hutter Jánosné                                                       Bahil Emilné dr.

  polgármester                                                             jegyző



A rendelet kihirdetve: 2018. április 16.




                                                                        Bahil Emilné dr.

                                                                               jegyző