Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX.3.) önkormányzati rendelete

a járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló 14/2017.(VII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 15- 2021. 09. 15

Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelete

a járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló 14/2017.(VII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Zebegény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 23. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló, többször módosított 1988. évi I. tv. 3. § (1) bekezdésében és a 34. § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984.(XII.21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdése alapján a Zebegény Község Önkormányzatának 14/2017.(VII.13.) önkormányzati rendeletét a járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről az alábbi szerint módosítja:

1. § A járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, kisebb teherbírású utak állag megóvása, illetve a helyi közutakon a biztonságos közlekedés feltételeinek, a környezet nyugalmának és a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása.”

2. § A járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete 2. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre, amelynek a megengedett legnagyobb össztömege a 3,5 tonnát meghaladja, kivéve

- a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

- a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,

- a műszaki és baleseti mentést ellátó,

- a kommunális közfeladatot ellátó súlykorlátozás nélkül, élelmiszer és vegyeskereskedelmi tevékenységet folytató kereskedőkhöz áruszállítás 12 t-ig, Márianosztrai úton lévő Malomhegyi Mészkő Kft-hez történő tevékenységével összefüggő gépjármű forgalom súlykorlátozás nélkül.

- az út-, vasút-, vagy közműépítést, illetve az út-, vasút-, vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

- a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző,

- Zebegény Község Önkormányzatának saját beruházásaihoz használt

gépkocsira.

(2) A rendelet területi hatálya Zebegény Község közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonban lévő szilárd és szórt köves közutakra terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra és használóra, aki a rendelet területi hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.”

3. § A járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó közutakon a tilalmat a „Súlykorlátozás” közlekedési tábla jelzi. A súlykorlátozó tábla alá a „Kivéve engedéllyel” kiegészítő táblát kell kihelyezni.”

4. § A járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete 4. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A polgármester a kérelmet megvizsgálja, és döntést hoz.

(3) A behajtási engedély tartalmazza:

- a jármű pontos megjelölését, súlyát, forgalmi rendszámmal vagy más, azonosításra alkalmas módon,

a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

- a rendelet azon rendelkezését, mely alapján az engedély kiadásra került,

- az engedély érvényességi idejét,

- a súlykorlátozással érintett út, útszakasz meghatározását, melyre az engedély érvényes.”

5. § A járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Nem adható engedély az alábbi utcák vonatkozásában az alábbi össztömegű gépjárműre:

- Pozsonyi utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Orgona út, Akácdomb utca 18 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,

- Csalogány út, Nyúl út, Őz út, Mókus út, Szarvas út 18 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,

- Bartóky József út esetében a 24 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,

- Szőnyi István út, Bartóky József út elágazásától a 18 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,

- Naphegy, János hegy esetében a 24 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre,

- Deák Ferenc utca, Jókai utca, Berény Róbert utca 18 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművekre.”

6. § (1) A járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Tiltott, közösségellenes magatartást követ el, aki Zebegény Község közigazgatási területén a súlykorlátozott önkormányzati tulajdonú közterületekre behajtási engedély nélkül 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel behajt.”

(2) A járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete 12. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A pénzbírság kiszabására vonatkozóan a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 9. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések az irányadók.”

7. § A járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

8. § Hatályát veszti a járművek súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának rendjéről szóló Zebegény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (VII.13.) önkormányzati rendelete

  • a) 5. § (4) bekezdése,
  • b) 7. § (2) és (3) bekezdése,
  • c) 2. melléklet címe,
  • d) 2. melléklet címe.

9. § Ez a rendelet 2021. szeptember 15-én lép hatályba.