Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

az Óbudai Egyetem ceglédi képzőhelyen működő szakokra beiratkozott ceglédi hallgatóinak támogatásáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

az Óbudai Egyetem ceglédi képzőhelyen működő szakokra beiratkozott ceglédi hallgatóinak támogatásáról

2024.03.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Cegléd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az Óbudai Egyetem ceglédi képzőhelyen működő szakára beiratkozott ceglédi illetőségű hallgatója részére

a) tanulmányi ösztöndíjat alapít, valamint

b) támogatást nyújt az 1. évfolyam 1. félév tandíjának 50 %-ára.

2. § (1) Ceglédi illetőségű az a hallgató, aki Cegléd városban állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik.

(2) Ösztöndíjra jogosult az a ceglédi illetőségű hallgató (a továbbiakban: hallgató), aki

a) tanulmányait az Óbudai Egyetem Cegléden működő képzőhelyén folytatja,

b) aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és

c) az utolsó aktív félévben legalább 2,75 korrigált kreditindexet ért el.

(3) Tandíj támogatásra jogosult az a (2) bekezdés a) és b) pontjában rögzített feltételeknek megfelelő hallgató, akit tanulmánya költségei vonatkozásában munkáltatója nem támogat.

(4) A (2) bekezdés c) pontját nem kell alkalmazni az 1. évfolyam 1. félévére bejelentkezett hallgató esetén.

2. A tanulmányi ösztöndíj

3. § (1) Az Óbudai Egyetem adatot szolgáltat az Önkormányzatnak azokról a hallgatókról, akik a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek és az adattovábbításhoz előzetesen írásban hozzájárultak:

a) az őszi félév esetében szeptember 30-áig,

b) a tavaszi félév esetében február 28-áig.

(2) Az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatás a következő adatokat tartalmazza:

1. a hallgató természetes személyazonosító adatai,

2. a hallgató lakcíme,

3. a hallgató bankszámlaszáma,

4. a hallgató telefonszáma,

5. a hallgató e-mail címe,

6. a képzés megnevezése,

7. a képzési idő,

8. a képzés helye,

9. a képzés munkarendje,

10. státusz (aktív, passzív),

11. a hallgatói jogviszony létrejöttének időpontja,

12. az utolsó aktív félév korrigált kreditindexe, az 1. évfolyam 1. félévére bejelentkezett hallgatók kivételével,

13. nyilatkozat arról, hogy a hallgató az adattovábbításhoz előzetesen írásban hozzájárult.

4. § A polgármester az Óbudai Egyetem adatszolgáltatása alapján határozat hoz a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelő hallgató ösztöndíjra való jogosultsága megállapításáról és gondoskodik a határozat közléséről:

a) az őszi félév esetében október 15-ig

b) a tavaszi félév esetében március 15-ig

5. § (1) Tanulmányi ösztöndíj összege havonta

a) 30.000,- Ft az 1. évfolyamra bejelentkezett hallgatók esetén,

b) 35.000.- Ft, a 2. évfolyamra bejelentkezett hallgatók esetén,

c) 40.000.- Ft a 3., 4. évfolyamra bejelentkezett hallgatók esetén.

(2) Az ösztöndíj a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időre, amennyiben a hallgató az ösztöndíjprogramba felsőbb évfolyamon kapcsolódik be, legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő hátralévő részére kerül folyósításra.

(3) Az Önkormányzat az ösztöndíjat tanulmányi félévenként 5 hónapra,

a) az őszi félév esetében szeptember-január,

b) a tavaszi félév esetében február-június

hónapokra folyósítja.

(4) Az ösztöndíj folyósítása – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig történik.

(5) A szeptember, október havi ösztöndíj folyósítása november 15-ig, a február, március havi ösztöndíj folyósítása április 15-ig történik.

6. § (1) Az ösztöndíjra való jogosultság megszűnik, amennyiben az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a hallgató hallgatói jogviszonya megszűnik.

(2) A hallgatói jogviszony megszűnése esetén a hallgatói jogviszony megszűnését követő hónap 1. napjától nem jár ösztöndíj. A hallgatói jogviszony megszűnése hónapjára az ösztöndíj teljes összegét folyósítani kell.

7. § (1) A hallgató köteles 5 napon belül bejelenteni az Önkormányzatnak, ha hallgatói jogviszonya az ösztöndíjra való jogosultság ideje alatt megszűnt. A bejelentés elmulasztása miatt jogosulatlanul kifizetett ösztöndíjat a hallgató köteles visszafizetni.

(2) A jogalap nélkül felvett ösztöndíj visszafizetésének elrendeléséről a polgármester dönt.

(3) Az ösztöndíjat egy összegben, a visszafizetésének elrendeléséről szóló határozat kézhezvételéről számított 30 napon belül kell visszafizetni.

3. A tandíj támogatás

8. § (1) A hallgató tandíj támogatás iránt kérelmet (a továbbiakban: kérelem) nyújthat be Cegléd Város Önkormányzata polgármesterének címezve

a) postai úton 2701 Cegléd, Pf.: 85.,

b) személyesen a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: önkormányzati hivatal) központi iktatójában: Cegléd, Kossuth tér 1. 101. iroda, vagy

c) az önkormányzati hivatal hivatali kapu használatával, elektronikusan: KRID 606103744

(2) A kérelem az Óbudai Egyetemmel a ceglédi képzőhelyhez fűződően létrejött jogviszonyt követő 8 napon belül, az 1. évfolyam 1. félévi tandíj esedékessége ismeretében nyújtható be.

(3) A kérelemnek tartalmaznia kell

a) a 3. § (2) bekezdésében felsorolt adatokat,

b) rövid indokolást,

c) a tandíj összegét és esedékessége határidejét,

d) nyilatkozatot a munkáltatóval kötött tanulmányi szerződésről, vagy annak hiányáról, és

e) keltezéssel a kérelmező aláírását

9. § (1) A tandíj támogatás összege az 1. évfolyam 1. félév tandíjának 50 %-a.

(2) A tandíj támogatás megállapításáról a polgármester határozattal dönt.

(3) A tandíj támogatás megállapítása esetén annak utalása az Óbudai Egyetem tandíj-beszedési számlájára történik.

10. § (1) A tandíj támogatásra való jogosultság megszűnik, amennyiben a hallgató hallgatói jogviszonya az 1. évfolyam 2. félévének teljesítése előtt megszűnik.

(2) A hallgató köteles 5 napon belül bejelenteni az Önkormányzatnak, ha hallgatói jogviszonya az (1) bekezdésben hivatkozott időszakban megszűnt.

(3) A jogalap nélkül felvett tandíj támogatás visszafizetésének elrendeléséről a polgármester dönt.

(4) A tandíj támogatást egy összegben, a visszafizetésének elrendeléséről szóló határozat kézhezvételéről számított 30 napon belül kell visszafizetni.

4. Adatkezelés

11. § (1) A személyes adatok tekintetében az adatkezelő az Önkormányzat.

(2) Az Önkormányzat az alábbi személyes adatokat kezeli:

a) a hallgató adatai tekintetében: a hallgató neve, születési neve, születési helye és ideje, anyja születési neve, lakcíme, telefonszáma és e-mail címe;

b) a hallgató tanulmányaira vonatkozó adatok tekintetében: a képzés megnevezése, képzési idő, képzés helye, képzés munkarendje, a hallgató státusza (aktív/passzív), a hallgatói jogviszony létrejöttének időpontja és – az 1. évfolyam 1. félév kivételével – az utolsó aktív félév korrigált kreditindexe;

c) a tanulmányi ösztöndíj és a tandíj támogatás folyósításához szükséges adatok: bankszámlaszám.

12. § (1) A 11. § (2) bekezdése szerint kezelendő személyes adatok a tanulmányi ösztöndíjról és a tandíj támogatásról való döntés meghozatalához szükséges vizsgálathoz, ellenőrzéshez, odaítélés esetén a folyósításhoz, a hallgató azonosításához és a vele való kapcsolattartáshoz szükséges személyes adatok, amelyek kezelésére a tanulmányi ösztöndíjjal kapcsolatos polgármesteri döntés előkészítése, meghozatala, valamint az odaítélése esetén a folyósítása és a döntés közlése céljából kerül sor, azzal a feltétellel, hogy a hallgató személyes adatai az eredeti céltól eltérő célból nem kerülnek kezelésre és a személyes adatokat tartalmazó ügyirat az elbírálás után az iratkezelés szabályai szerint tárolandó.

(2) A 11. § (2) bekezdés szerint kezelendő személyes adatokat a döntés meghozatala során az Önkormányzat képviseletére feljogosított fél, valamint az önkormányzati hivatal azon köztisztviselője jogosult és köteles megismerni, akire munkaköri leírása alapján az adatokat tartalmazó iratot iktatni kell (a továbbiakban: ügyintéző), továbbá az iratok iktatására és az ellenjegyzés megadására jogosult köztisztviselők a feladatuk ellátásához szükséges mértékben.

(3) Az odaítélésről szóló polgármesteri döntés meghozatalát követően kezelt személyes adatokat az ösztöndíj folyósítása céljából az önkormányzati hivatal pénzügyi feladatokat végző szervezeti egységén belül a munkaköri leírása alapján feljogosított köztisztviselők, valamint az ügyintéző jogosult kezelni és tárolni az irattárba helyezésig, a személyes adatokat tartalmazó ügyirat irattári jelzésének megfelelően. A személyes adatokat tartalmazó ügyirat annak selejtezéséig vagy levéltári őrizetbe adásáig tárolható és kezelhető az iratkezelés szabályai szerint.

(4) A személyes adatokat tartalmazó iratok, valamint a polgármesteri döntés meghozatalához szükséges személyes adatok kezelésére és megismerésére kizárólag az önkormányzati rendeletben vagy törvényben meghatározott körben és mértékig a bíróság, más szerv vagy személy jogosult.

5. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.

14. § E rendelet rendelkezéseit először a 2024/2025. tanév őszi félévében kell alkalmazni, azzal hogy

a) a polgármester tandíj támogatásra való jogosultság megállapításáról 2024. november 15-éig dönt;

b) az Óbudai Egyetem a 3. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelő hallgatókról 2025. február 28-áig szolgáltat adatot.