Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 31/1999. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a köztemetők fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2014. 07. 01- 2015. 09. 29

(a módosításáról szóló 36/1999.(XII.20.), a 44/2005. (XI.21.), a 41/2009. (V.22.), az 52/2009. (IX.11.), a 12/2011. (I.28.), a 61/2011. (VI.29.), a 30/2012. (V.31.), a 60/2012. (XII.19.) és a 17/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben)



Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján figyelemmel a 145/1999.(X.01.) Korm. rendelet rendelkezéseire az alábbi rendeletet alkotja.

Értelmező rendelkezések


1. § Hatályon kívül helyezte a 17/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelet.

 

Általános rendelkezések


2. § A rendelet célja a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása.

3. § A rendelet hatálya az Érd Megyei Jogú Város területén található, az önkormányzat fenntartásában lévő valamennyi (lezárt vagy működő) temetőre és létesítményeikre, illetve az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységre terjed ki.

4. § (1) A rendelet szempontjából köztemetőnek az Érd, Ercsi út mentén  (Újvárosban) kijelölt és működő temető tekintendő.

(2) A rendelet szempontjából lezárt temetőnek az ófalusi (Felső utcai, Temető utcai) és tusculánumi (Tárnoki úti) temetőt kell tekinteni.


5. § (1) A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a (2) bekezdés szerinti költségvetési szerve által gondoskodik.

(2) A köztemető fenntartását és üzemeltetését az önkormányzat az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (továbbiakban: üzemeltető) útján látja el.

(3) A temető üzemeltetője évente május 31-ig tájékoztatja az önkormányzatot a fenntartással és az üzemeltetéssel összefüggő tevékenységéről, bevételeiről, kiadásairól.

(4) Ha a temető üzemeltetője a kegyeleti közszolgáltatás mellett temetkezési szolgáltatást is végez, köteles a kegyeleti közszolgáltatást más gazdasági tevékenységétől, így a temetkezési szolgáltatástól számvitelileg elkülöníteni és a költségek megosztására az Önkormányzat által elfogadott számviteli szabályzatot alkalmazni.

6. § (1) Az üzemeltető a temető fenntartásáról és üzemeltetéséről a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint köteles gondoskodni.

(2) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság ellenőrzi.

(3) Hatályon kívül helyezte az 52/2009. (IX.11.) KGY. rendelet,  2009. 09. 11-ével.

(4) Hatályon kívül helyezte a 61/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet, 2011. 08.  01-jével.

(5) A temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság az ellenőrzés során a köztemetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet, továbbá vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

A temető használatának és igénybevételének szabályai


7. § (1) A köztemetőben világi és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(2) A köztemetőbe - felekezethez való tartozásra tekintet nélkül - csak az elhalálozásuk idején bejelentett állandó érdi lakcímmel rendelkező személyeket lehet temetni.

(3) Más településen lakott elhunytat a hozzátartozó kérésére a polgármester engedélyével lehet eltemetni. A hozzájárulást, amennyiben az elhunyt egy érdi lakosnak a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója, nem lehet megtagadni.


8. § (1) A temetőbe gépjárművel, és segéd-motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tiltás az üzemeltetőre, temetőben engedéllyel munkát végző vállalkozókra, valamint a mozgásukban korlátozott látogatókra, és a nyugdíjasokra nem vonatkozik.

(3)     A látogatók gépjárműveiket - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - csak az erre a célra a temetőn kívül kijelölt területen helyezhetik el.

9. § (1) A temető tisztán tartása az üzemeltető feladata, melyet a vonatkozó jogszabályok, valamint jelen rendelet 6. számú melléklete szerinti temetőszabályzatban foglaltak szerint köteles ellátni.

(2) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

(3) A temetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás és a sírok növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a munkavégzést megelőzően be kell jelenteni az üzemeltetőnek. A temetkezési szolgáltatóknak első alkalommal be kell jelenteniük a temetőben történő működésük, tevékenységük tényét az üzemeltetőnek, aki a szolgáltatókat nyilvántartásba veszi.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak a üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(5) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.

(6) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat kiszállítani csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet.


10. § (1) A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(2) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.


11. §      A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.


12. §      A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért a üzemeltetőt anyagi felelősség nem terheli.


13. §      A temetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése,

a sírgondozás szabályai


14. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.

(2) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és szemetelni tilos.


15. § (1) A sírhely gondozása úgy végezhető el, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatóknak kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza őket a sírgondozásban.

(2) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(3) A sírhely gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell vinni.

(4) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(5) A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles a temetőben termőföldet tárolni.

(6) A temetőben a sírhelyek bekerítése tilos, erre engedély nem adható.

Temetési hely gazdálkodási szabályai


16. § (1) A sírokat egymástól minimum 60 cm, maximum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

(2) A sírhelyek árát az Önkormányzat Közgyűlése állapítja meg.

(3) A temetkezési hely használati, illetve újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie az üzemeltető részére, amit az köteles a temető fenntartása és üzemeltetése körében felmerült költségek fedezésére fordítani.


17. §      A jelenleg üzemelő temetőben sírbolt - helyhiány miatt - nem építhető.


17/A. § Díszsírhely kijelölése a polgármester hatásköre.

18. § (1) Az egyes temetkezési helyeket az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetőnek meg kell váltania (egyszeri megváltás) és ezzel a temetkezési hely felett rendelkezési jogosultságot szerez.

(2) Temetkezési helyet - a kettős sírhely üresen maradó felének kivételével - megváltani csak haláleset bekövetkezése miatt lehet.

(3) A rendelkezési jogosultság  kezdő időpontja a megváltás napja.

(4) Hatályon kívül helyezte a 41/2009. (V.22.) KGY. rendelet.


19. § (1) Hatályon kívül helyezte a 41/2009. (V.22.) KGY. rendelet, a kihirdetése napjával.

(2) A megváltott, de fel nem használt temetkezési hely megváltáskori díjának időarányos részét az ügyfél kérésére vissza kell téríteni

(3) Hatályon kívül helyezte a 61/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet, 2011. 08.  01-jével.

20. § (1) Az elhaltakat az elhalálozás idejének sorrendje szerint következő sírhelyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket. Indokolt esetben a temető üzemeltetője ettől eltérhet.

(2) Az elhunyt hamvait tartalmazó urna a lezárt temetőben lévő sírban is elhelyezhető, ezért külön megváltást fizetni nem kell.


21. § (1) Rátemetésre vonatkozó engedélyt csak akkor lehet adni, ha a sírhely táblát még nem zárták le, és a későbben eltemettetett részére sírhely esetén a 25 év, urnasírhely esetén a 10 év nyugvási idő biztosítható.

(2) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

(3) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

(4) A temetési helyek felnyitására a 145/1999. (X.01.) Korm. rendelet 35-39. §-ait kell alkalmazni.

A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása


22. § (1)        A sírhelyek mérete:


a) az egyes sírhely mérete

200 x 90 cm,

b) a kettős sírhely mérete

200 x190 cm,

c) a gyermek sírhely mérete

130 x 60 cm,

d) az egyes urnafülke (kolombárium)

30 x 30 cm,

e) a kettős urnafülke (kolombárium)

60 x 30 cm,

f) urnasírhely

65 x 130 cm.


(2) A sírgödör mélysége 2,5 méter mélységben, vagy annál mélyebben található talajvízszint esetén 2 méter. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 méter mélységbe kerüljön. A rátemetés feltételeit a nyilvántartó könyvbe be kell jegyezni. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes - a talajban lebomló - anyaggal burkolni lehet.

(3) Egyes urnafülkébe egy, kettős urnafülkébe kettő, urnasírhelybe négy, egyes, illetve kettős sírhelybe pedig legfeljebb hat urna helyezhető el.

23. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető. A sírjel nem foglalhat el e rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat szerint kell kialakítani.

(2) A síremlék és tartozékait, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(3) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(4) A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.

(5) Ha a halva született magzat eltemetéséről - kérésére - közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető, és azon utónevet is fel lehet tüntetni.

24. § (1) A sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa (üzemeltetője) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (a továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján (hirdetőtábláján) és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

(2) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.

(3) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

A kegyeleti közszolgáltatások feltételei


25. § (1) A temető fenntartásának és üzemeltetésének költségeire az önkormányzat biztosítja a üzemeltető részére a sírhelyek megváltási, illetve újra megváltási díjából, a temető-fenntartási hozzájárulás díjából, a létesítményeknek a vállalkozók részéről történő igénybevételének díjából befolyt összegeket, úgy, hogy azokat közvetlenül a üzemeltető szedi be.


(2) Hatályon kívül helyezte a 61/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet, 2011. 08. 01-jével.

Temetési hely használati ideje és a megváltási díja


26. § (1) A temetési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta. A rendelkezési jog (használati idő) az alábbiak szerint alakul:

a ) az egyes sírhely használati ideje 25 év,

b) a kettős sírhely használati ideje 25 év,

c) a gyermeksírhely használati ideje 25 év,

d) az egyes urnafülke használati ideje 20 év,

e) a kettős urnafülke használati ideje 20 év,

f) az urnasírhely használati ideje 20 év.”


(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a temetési hely felett rendelkezésre jogosult kérelmére - a (3) bekezdés kivételével - meghosszabbítható (újraváltható). Az újraváltás időtartama az (1) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb is a 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében előírtak szerint, mely esetén az újraváltásért fizetendő díj a megváltási díj időarányosan csökkentett része.


(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha

a) a temető tulajdonosa a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni; erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet,

   b) a temetési hely, sírjel nem felel meg a rendelet előírásainak.


(4) A sírhelyek megváltási díjait jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

9Temető-fenntartási hozzájárulás


27. § (1)A temetkezési szolgáltatók kivételével temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők (kőfaragó, sírgondozást végző stb.) a temető használata után temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni a temető üzemeltetőjének.

(2) A temető-fenntartási hozzájárulás díját jelen rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(3) A vállalkozó a (2) bekezdés szerinti díjat minden olyan megkezdett nap után köteles a temető üzemeltetőjének megfizetni, amelyen az (1) bekezdés szerinti vállalkozási tevékenységet folytat.

(4) A fenti rendelkezéseket a temető üzemeltetőjére is megfelelően alkalmazni kell, azokban az esetekben, amikor a temető üzemeltetése mellett az (1) bekezdés szerinti tevékenységet is végez.

A temetkezési szolgáltatók által a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által nyújtott szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak


28. § (1) A temetkezési szolgáltató a temető létesítményeit (ravatalozó, hűtőkamra stb.) e rendelet 4. számú mellékletében meghatározott bérleti díj fejében veheti igénybe, melyet a üzemeltető számlájára az igénybevételt megelőzően köteles befizetni.

(2) A bérleti igényeket az üzemeltető felé kell bejelenteni, a ravatalozó használata esetén legalább az igénybevételt megelőző 1 munkanappal.

(3) Az üzemeltető az igényekről nyilvántartást vezet.

(4) Az üzemeltető a létesítmény átadását az igénylőtől - a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalás esetét kivéve - nem tagadhatja meg.

(5) Amennyiben a temetkezési szolgáltató az (1) bekezdésben foglalt befizetési kötelezettségének nem tesz eleget a temetői létesítményt nem veheti igénybe.

(5a) A temetési hely környezetének rendbetételéért, koszorú, virág és sírcsokor elszállításáért és ártalmatlanításért, valamint az üzemeltető által végzett adminisztrációs tevékenységért a temetkezési szolgáltatóknak a rendelet 4. számú mellékletében meghatározott díjat (továbbiakban: üzemeltetői szolgáltatások díja) kell fizetniük az üzemeltető felé.

(6) A fenti rendelkezéseket a temető üzemeltetőjére is megfelelően alkalmazni kell, azokra az esetekre, amikor a temető üzemeltetése mellett temetési szolgáltatást is ellát.

(7) Hatályon kívül helyezte a 41/2009. (V.22.) KGY. rendelet.



29. § Hatályon kívül helyezte a 41/2009. (V.22.) KGY. rendelet, a kihirdetése napjával.

A temetkezési szolgáltatás illetőleg a temetőben végzett

egyéb vállalkozói tevékenységeknek

temetői rendje


30. § A temetkezési szolgáltatás illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek temetői rendjére a jelen rendeletben foglaltak az irányadóak.

Vegyes rendelkezések


31. § Az üzemeltető köteles a temető bejáratánál kifüggeszteni nevét, székhelyét, elérhetőségét, a 9. § (3) bekezdés szerinti nyilvántartásba vett temetkezési szolgáltatók elérhetőségét, valamint a temető nyitva tartási idejét, a temető rendjére vonatkozó szabályokat, a temető részletes térképét, valamint az elhelyezhető síremlékek méretéről szóló tájékoztatót.


32. § A temető

március 1-jétől szeptember 30-áig 7.00 - 20.00 óráig,

október 1-jétől március 1-jéig 7.00 - 18.00 óráig,

október 28-ától november 4-éig 7.00 órától minimum 22.00 óráig tart nyitva.


33. § Hatályon kívül helyezte a 60/2012. (XII.19.) önkormányzati rendelet.


33/A. § A jelen rendeletben meghatározott díjmértékeket az Önkormányzat minden évben legkésőbb január 31-ig felülvizsgálja.


Záró rendelkezések


34. §      A rendelet 2000. január 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 7/1996. (III.13.) ÖK számú önkormányzati rendelet.



35. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



dr. Erdélyi László s.k.

Harmat Béla s.k.

jegyző

polgármester


1. számú melléklet a 31/1999. (XI. 29.) számú rendelethez


Hatályon kívül helyezte a 41/2009. (V.22.) KGY. rendelet.


2. számú melléklet a 31/1999. (XI. 29.) számú rendelethez:


A sírhely megváltásának díjai:


egyes sírhely

használati ideje 25 év

35.000,- Ft

kettős sírhely

használati ideje 25 év

65.000,- Ft

gyermeksírhely

használati ideje 25 év

Ingyenes

egyes urnafülke

használati ideje 20 év

20.000,- Ft

kettős urnafülke

használati ideje 20 év

35.000,- Ft

urnasírhely

használati ideje 20 év

30.000,- Ft



 A feltüntetett díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

3. számú melléklet a 31/1999. (XI. 29.) számú rendelethez:


Kőmegmunkálás és sírgondozás, valamint a virág és kegytárgy árusító tevékenységek esetében temető fenntartási hozzájárulás éves díja: 100.000 Ft/év, illetve e tevékenységek esetében a temető fenntartási hozzájárulási díj mértéke: 1.850,- Ft/nap.


A feltüntetett díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.


4. számú melléklet a 31/1999. (XI. 29.) számú rendelethez:


A temetkezési szolgáltatók által a temetői létesítmények igénybevételéért fizetendő díjak:



Ravatalozó használata:

  14.000,- Ft/óra

Hűtőkamra használata:

  2.800,- Ft/nap



A fenti díjak minden megkezdett óra, illetve megkezdett nap után felszámolandók.



Üzemeltetői szolgáltatások díja: 6.200,-Ft/temetés


A feltüntetett díj az ÁFA-t nem tartalmazza.

5. számú melléklet a 31/1999. (XI. 29.) számú rendelethez:


Hatályon kívül helyezte a 41/2009. (V.22.) KGY. rendelet.

6. számú melléklet a 31/1999. (XI. 29.) számú rendelethez:



Szabályzat


1. Az Ercsi úti köztemető nyitva tartási rendje:


- március 1-jétől szeptember 30-áig 7.00 - 20.00 óráig,
- október 1-jétől március 1-jéig 7.00 - 18.00 óráig,
- október 28-ától november 4-éig 7.00 órától legalább 22.00 óráig.


2. A temető fenntartásánál, tisztán tartásánál a technikai feltételek biztosításáról az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (Érd, Fehérvári út 69/B) gondoskodik.

Ennek keretében:

  • 6 közkútnál biztosítja a sírgondozáshoz a vízvételi lehetőséget.
  • Tavasztól őszig folyamatosan gondoskodik a gyommentesítésről. A téli időszakban a hó eltakarításáról, síkosság-mentesítésről.
  • A temető tisztán tartása érdekében konténereket, szemét-gyűjtőket helyez ki, melyet napi rendszerességgel, illetve szükség szerint elszállít.
  • Az elhunytakat a temetés idejéig 3 hűtő biztosításával a kegyeleti szempontok figyelembevételével tárolja.
  • Temetési helyek, az urnafülkék kialakítása a 121/2005. (VI.28.) Korm. sz. rendelettel módosított 145/1999 (X.1) Korm. sz. rendelet, valamint a módosított 31/1999. (IX.29.) ÖK sz. rendeletben előírtak szerint történik.


3. Fentieken kívül aktualizálja a temetőtérképet, vezeti a temetőkönyvet, ellenőrzi és segíti a temetkezési vállalkozók munkáját, a ravatalozó használatát.


4. Jelen szabályzatban nem szabályozott esetekben a 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet és a 31/1999. (IX.29.) ÖK. számú rendeletben foglaltak szerint jár el.