Érd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 31/2003. (X.27.) önkormányzati rendelete

a „vis maior” esetén károkat szenvedett magánszemélyek támogatásáról

Hatályos: 2015. 10. 01- 2015. 10. 31

Érd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdése alapján a „vis maior” (természeti csapás, elemi kár) károkat elszenvedett magánszemélyek támogatására az alábbi rendeletet alkotja:



I. fejezet

 A rendelet célja


1. § E rendelet célja, hogy vis maior (különösen: földrengés, árvíz, szélvihar, felhőszakadás, tűzkár, közművek meghibásodása) esetén károkat szenvedett magánszemélyek (továbbiakban: károsult) számára Érd Város Önkormányzat Képviselő-testülete kárenyhítést nyújtson, így segítve a rászorultakon a lakhatás elemi feltételeinek helyreállításában, illetve a károsodott ingatlanok újjáépítésében.


A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Érd város közigazgatási területén állandó lakóhellyel és 

  1. lakóingatlan tulajdonnal rendelkező személyre, valamint
  2. a haszonélvezeti joggal rendelkező személyre.


(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá minden lakás céljára szolgáló

a)  használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanra, vagy

b) jogerős és végrehajtható építési engedély alapján szabályszerűen megkezdett és folytatott építkezés során létrejött, még kivitelezés alatt álló építményre.


(3) E rendelet alkalmazásában háztartásnak minősül, az egy lakásban életvitelszerűen ott lakó személyek közössége.

II. fejezet

A támogatásban részesíthetők köre


3. § (1) Támogatást a káreseményt követő 30 napos jogvesztő határidőn belül igényelhet az a károsult, akinek a lakcímnyilvántartás szerint állandó lakóhelyéül szolgáló és életvitelszerűen használt lakóháza, illetve a 2. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott építménye


a) rajta kívülálló elháríthatatlan ok miatt megsemmisült,

b) életveszélyessé vált, valamint

c) olyan mértékben károsodott, ami azonnali helyreállítást igényel.

(2) Támogatást nem igényelhet az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj ötszörösét.

III. fejezet 

 A támogatás formái

Pénzbeni támogatás


4. § (1) A támogatás maximális összege 1.000.000-, Ft ingatlanonként.


(2) A pénzbeni támogatás formái:

  • 500.000 Ft-ig vissza nem térítendő támogatás,
  • 500.000 Ft feletti támogatás esetén 500.000 Ft-ig vissza nem térítendő támogatás, az a fölötti támogatás kamatmentes kölcsön.


(3) A támogatás mértéke nem haladhatja meg a biztosító társaság képviselője, ennek hiányában a Polgármesteri Hivatal által  megbízott kárszakértő által megállapított kár mértékét.


(4) A támogatás megállapításánál a kár azon részét kell figyelembe venni, amely más módon (pl.: biztosító által) nem térült meg.


(4a) Társasházak, valamint az osztatlan közös tulajdonban lévő, de természetben elkülönülő lakásokból álló ingatlanok esetén, amennyiben a kár a teljes épületet érinti, a támogatás mértéke a kármérték egy lakásra jutó összege.


(5) A támogatás visszafizetésének időtartama legfeljebb 5 év, mely a támogatási szerződés megkötését követő hatodik hónap 15. napjával kezdődik.


(6) A támogatást havi egyenlő részletekben kell visszafizetni minden hó 15. napjáig.


(7) A havi törlesztő-részlet minimális összege: 8.000,-Ft.


Természetbeni támogatás


5. § (1) A rászorultaknak amennyiben lakhatásuk másképpen nem biztosítható, a polgármester határozott időre szociális önkormányzati bérlakást adhat bérbe. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy a Szociális és Egészségügyi Bizottság legfeljebb a felújítás idejére, de maximum 12 hónapra  albérleti támogatást nyújt, házipénztárból történő kifizetéssel.


(2) Az elemi kár bekövetkezése esetén adható albérleti támogatás a tényleges albérleti díj összege, de nem lehet több az összkomfortos önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás mindenkori, havi bérleti díjánál.


(3) A természetbeni és a pénzbeli támogatást az Önkormányzat együtt vagy külön-külön is biztosíthatja.

IV. fejezet

A támogatás szabályai


6. § (1) A kérelmet Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához kell benyújtani, mely tartalmazza:


a) a támogatást igénylő személynek és a támogatás megállapítása során figyelembe vett személynek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 18. § a) pontjában szereplő adatait,

b) a támogatást igénylő személy állampolgárságát, illetve bevándorolt, letelepedett, menekült, oltalmazott vagy hontalan jogállását, és

c) az igényelt támogatás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.   


(2) Az e rendeletben szabályozott támogatásokkal összefüggő valamennyi feladat- és hatáskör gyakorlását a Közgyűlés a Polgármesterre ruházza át.

7. § (1) A visszatérítendő támogatás esetén külön megállapodásban rögzíteni kell:

  1. a támogatás összegét,
  2. a támogatás visszafizetésének részletes feltételeit,
  3. azt, hogy a károsult hozzájárulását adja ahhoz, hogy az ingatlan-nyilvántartásban a jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom az önkormányzat javára bejegyzésre kerüljön,
  4. azt, hogy céltól eltérő felhasználás esetén a támogatást azonnal, egy összegben a mindenkori jegybanki alapkamattal növelten kell visszafizetni, és
  5. azt, hogy a jelzálogjog, illetve az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésével és törlésével kapcsolatos költségek a kérelmezőt terhelik.


(2) A megállapított támogatásokat - a (3) bekezdés kivételével - a döntés jogerőre emelkedését, illetve a megállapodás megkötését követő 15 napon belül a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Irodája folyósítja.


(3) A 4. § (4a) bekezdésében foglalt ingatlanok esetén a megállapított támogatás folyósítása a kár helyreállítását igazoló számla alapján, az annak benyújtását követő 30 napon belül történik.


8. § (1)  A támogatást a károsult a tulajdonában lévő lakás lakhatóvá tételére, illetve  felújítására, valamint a megsemmisült és a minimális létfenntartáshoz szükséges ingóságok pótlására használhatja fel.


(2) Amennyiben a későbbiek folyamán jut a támogatást nyújtó hivatalos tudomására, hogy károsult

  1. a hatóság megtévesztésével ,
  2. jogtalanul jutott a támogatáshoz, illetőleg
  3. felelős a bekövetkezett kárban  úgy a támogatást köteles egy összegben a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével együtt visszafizetni.


9. § (1) A károsult a támogatást a szerződésben foglalt határidőig, de legfeljebb 12 hónap alatt köteles a célnak megfelelően felhasználni.


(2) A károsult köteles tűrni, hogy a támogatás rendeltetésszerű felhasználását a Polgármesteri Hivatal rendszeresen ellenőrizze. A támogatási cél megvalósulását a támogatott által benyújtott számlával és az I. fokú hatóság helyszíni szemlén készített jegyzőkönyvével kell igazolni.


(3) Amennyiben a károsult a határidőn belül nem, vagy nem a célnak megfelelően használja fel a támogatást, úgy köteles azt egyösszegben, a jegybanki alapkamattal növelten visszafizetni.


10. § A támogatás céljára rendelkezésre álló összeget a város éves költségvetésében a szociális jellegű pénzbeni és természetbeni ellátások között kell szerepeltetni, ezen összeg más célra nem használható fel.

V. fejezet

Hatályba léptető rendelkezések



11. § E rendelet 2004. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit azonban a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló többször módosított 7/1997.(II.24.) Ök. sz. rendelet 20. §-a.


12. § E rendeletnek a „vis maior” esetén károkat szenvedett magánszemélyek támogatásáról szóló 31/2003. (X.27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 27/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelettel megállapított rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.




dr. Jackli Tamás s.k.

dr. Döcsakovszky Béla s.k.

aljegyző

polgármester