Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 23/2005. (VII.1.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról, és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2022. 05. 15- 2022. 11. 14

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 23/2005. (VII.1.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról, és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

2022.05.15.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Hgt.) 21. § (1) bekezdésében, valamint 23. és 31. §-ában kapott felhatalmazás alapján Érd Megyei Jogú Város tisztán tartásáról, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §1

2. §2

3. §3

II. Fejezet

Fogalmi meghatározások

4. §4

III. Fejezet

Települési hulladék kezelése, hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás célja, területi és személyi hatálya

5. §5

6. §6

7. §7

Közszolgáltató kiválasztása, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

8. §8

A közszolgáltatást végző Szolgáltató és a kijelölt ártalmatlanító hely megnevezése

9. §9

A közszolgáltatás ellátásának rendje, a Szolgáltató jogai és kötelezettségei

10. §10

11. §11

12. §12

13. §13

14. §14

15. §15

16. §16

17. §17

18. §18

Szelektív hulladékgyűjtés

18/A. §19

A lomtalanítás alá tartozó alkalmi háztartási hulladékra és a biohulladékra vonatkozó külön rendelkezések

19. §20

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kötelező igénybevételének szünetelése

20. §21

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díja

21. §22

22. §23

23. §24

Mentesség, kedvezmények

24. § Hatályon kívül helyezte az 54/2007. (XII.21.) KGY. rendelet, 2008. január 1-jével.

25. § Hatályon kívül helyezte az 54/2007. (XII.21.) KGY. rendelet, 2008. január 1-jével.

IV. Fejezet

A közterületek és ingatlanok tisztán tartása

26. § (1) Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése - a 27. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével - az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (továbbiakban: ÉKF) útján gondoskodik a tulajdonában lévő közterületek tisztán tartásáról.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt feladatok ellátása érdekében a Közgyűlés az ÉKF útján gondoskodik különösen:

a) a közterületek, buszmegállók szervezett, rendszeres tisztán tartásáról, általános jellegű takarításáról,

b) a közutak tisztán tartásáról, hó- és síkosság mentesítéséről;

c) a zöldterületek tisztán tartásáról, kaszálásáról, az átereszek tisztán tartásáról, fakivágással és növénytelepítéssel, parkosítással kapcsolatos feladatok ellátásáról,

d) Hatályon kívül helyezte a 14/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet.

e) Hatályon kívül helyezte a 14/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet.

f) Hatályon kívül helyezte a 45/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet.

g) azokon a közterületeken, ahol az ingatlan és az úttest közötti távolság az 5 métert meghaladja, az 5 méteren túli terület tisztán tartásáról és kaszálásáról.

27. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 méter széles területsáv), illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az ingatlan határától számított 5 méteren belül a teljes terület tisztán tartásáról, a zöldsáv kaszálásáról;

b) az ingatlan előtti járdaszakasz hó- és síkosság mentesítéséről;

c) a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról az ingatlan előtti szakaszra terjedően, amennyiben az, az ingatlan határától számított 8 méteren belül található;

d) az ingatlanról a gyalogjárdára és az út fölé hajló ágak nyeséséről annak érdekében, hogy a biztonságos közlekedés zavartalansága biztosított legyen.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt feladatokat úgy kell elvégezni, hogy a járda vagy útburkolat ne rongálódjon, továbbá a terepszint ne változzon.

(3) A felhalmozott havat az út tulajdonosa (kezelője, fenntartója), illetve az ingatlantulajdonos úgy köteles eltávolítani vagy elhelyezni, hogy a közlekedés zavartalansága biztosított legyen.

28. § (1) Érd Megyei Jogú Város közterületein szemetelni, vagy a közterületet más módon beszennyezni, oda engedély nélkül szemetet (építési és egyéb törmeléket, kerti nyesedéket stb.) lerakni, a közterületen lévő berendezési tárgyat, fát vagy egyéb növényt beszennyezni, rongálni tilos. Az árkokba, csatornákba, folyókákba, átereszekbe zöldhulladékot, zöldnyesedéket, falevelet, egyéb hulladékot elhelyezni tilos.

(2) Közterületen szemetet és hulladékot csak az arra a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetbe szabad elhelyezni.

29. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő célra (építési-, szerelési, árusítási munkák stb.) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét 2 m-es körzetben az engedélyes köteles tisztán tartani. Ha az építkezési munkálatok végzése során építési törmelék, szemét keletkezik, amelyet a közterületen tárolnak, úgy azt 72 órán belül el kell szállítani. A hulladékot az elszállítás időpontjáig konténerben, vagy egyéb zárt tárolótérben közterület-használati engedély birtokában kell tárolni.

(2) Építkezésnél, vagy a közterület egyéb módon történő igénybevételénél a fákat, növényeket és egyéb létesítményeket védőburkolattal kell körülvenni. A rongálásból keletkezett kárt annak okozója köteles megtéríteni, illetve az eredeti állapotot helyreállítani.

(3) Közterületen a gépjárművek mosása – erre alkalmas helyen – csak karosszériamosással és a környezetre nem káros mosószerrel végezhető. Alváz és motormosás tilos. A mosással okozott szennyeződést és csúszásveszélyt haladéktalanul meg kell szüntetni. Tömegközlekedési útvonalakon és az útvonalak mentén gépjárművek mosása tilos.

30. § (1) Hatályon kívül helyezte a 30/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet

(2) Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásával, valamint szállításával a közterület beszennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a fel- vagy lerakás elvégzése után azonnal eltakarítani. Az anyagok lerakásánál, mozgatásánál ügyelni kell arra, hogy a zöldterületen lévő felszerelési tárgyak, fák, cserjék, növények szabadon maradjanak, meg ne rongálódjanak.

31. § (1) A járdaszakasz melletti nyílt árok feltöltése vagy lefedése kizárólag a helyi építésügyi hatóság engedélyével, az általa meghatározott módon lehetséges. Járműbehajtók átereszeinek építése és annak tisztán tartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. A csapadékvíz elvezető árkokat betömni, a víz elfolyását megakadályozni tilos. A közterületre csapadékvíz elvezető árokba, csapadékvíz elvezető csatornába, szennyvizet, kiereszteni szigorúan tilos.

(1a) A csapadékvizet az ingatlanokról a szennyvíz-elvezető csatornába belevezetni tilos. A csapadékvíz szennyvíz-elvezető csatornába történő bevezetésének kivizsgálása céljából az ingatlantulajdonos köteles a hatóság ügyintézőjét az ingatlanára beengedni és az ellenőrzés lefolytatását tűrni. Az ingatlantulajdonos az eljárás során a hatóság kérésére az ingatlan csapadékvíz elvezetésével és szennyvíz-csatornára való rákötésével kapcsolatosan a rendelkezésére álló dokumentumait köteles bemutatni.

(2) A gondozatlan járdaszakasz, áteresz vagy nyílt árok tisztítását az Önkormányzat az ingatlantulajdonos költségére elvégezteti. Az ÉKF az árkok, átereszek tisztán tartásából származó földet és egyéb hulladékot a bejelentéstől számított 5 munkanapon belül elszállítja.

(3) Vis maior esetén a gondozatlanságából, szabálytalan, szakszerűtlen műszaki kivitelezésből eredő vízelvezető áteresz-dugulásokat, szükséges ároknyitásokat az ÉKF köteles azonnali munkaként elhárítani, elvégezni, az ingatlantulajdonos költségére.

(4) Az ÉKF az ingatlan tulajdonosa, illetve használója kérésére és költségére elvégezheti az ingatlan előtti csapadékvíz-elvezető árok, illetve gyalogos és járműbehajtók átereszeinek használhatóságának, működőképességének fenntartásához felújításához, és a rendelet 27. §(1) c pontja szerinti kötelezettség teljesítéséhez szükséges munkákat.

(5) Többlakásos épületben (pl. társasház) a tisztán tartás a társasház feladata.

(6) Két szomszédos terület, épület, építmény közötti területsávnál vagy átjárónál a tisztán tartási kötelezettség az ingatlantulajdonosok között 50-50 %-os arányban oszlik meg. Ahol a határolás nem egyértelmű, vagy vitás, ott Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Jegyzője (továbbiakban: jegyző) jogosult állást foglalni.

32. § (1) A szórakoztató-, vendéglátó- és elárusítóhelyek, üzletek, irodák a tevékenységi körükkel kapcsolatban kötelesek a létesítmény bejárata előtt csikkbedobót és hulladékgyűjtőt kihelyezni és azokat rendszeresen üríteni, a portálok ablakait, cégtáblákat folyamatosan tisztántartani. Egyebekben az ingatlantulajdonos kötelezettségeire a 27. § (1) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A piacok és vásárterek köztisztasági feladatainak ellátása az üzemeltető feladata. A tisztán tartási kötelezettség a piac által elfoglalt összes közterületre érvényes.

(3) Az állatok által okozott szennyezés eltakarításáról a közterületen az állattartó köteles gondoskodni.

(4) A közterületen elhelyezett hirdetmény, plakát eltávolítása annak a feladata, aki azt elhelyezte, illetve az elhelyező személye ismeretének hiányában az, akinek érdekében a kihelyezés történt. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, költségére az ÉKF végzi el a feladatot.

33. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanát tisztán tartani, gyommentesítéséről gondoskodni, különösen a parlagfüvet irtani.

(2) Az ingatlantulajdonos az olyan hulladékot, amely nem tekinthető háztartási hulladéknak, saját költségén köteles a kijelölt hulladéklerakó helyre elszállítani, vagy az elszállításáról gondoskodni.

(3) Az ingatlantulajdonos a rothadó, vagy bűzös szemét, hulladék elszállításáról, illetve megsemmisítéséről haladéktalanul gondoskodni köteles.

(4) Háztartási hulladékot huzamosabb ideig (két héten túl) felhalmozni, tárolni tilos, azt az ingatlantulajdonos a kötelező közszolgáltatás igénybevételével köteles elszállíttatni. A háztartási hulladék gyűjtésére szolgáló edényzet rendszeres tisztításáról, karbantartásáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

(5) A beépítetlen ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlan tisztán tartásáról és gyommentesítéséről.

(6) Az ingatlanon elhagyott hulladék-kezelési kötelezettsége a hulladék tulajdonosát, ha annak személye nem állapítható meg - ellenkező bizonyításáig - az ingatlan használóját, illetve tulajdonosát terheli. A közterületen elhagyott hulladék elszállításáról és hasznosításáról, illetve ártalmatlanításáról a Szolgáltató gondoskodik. Ha az elhagyott hulladék tulajdonosa azonosítható, a költségviselő vele szemben a hulladékkezelés és az eljárás költségeit érvényesíti.

34. § Hatályon kívül helyezte a 2/2021. (II. 01.) önkormányzati rendelet.

V. Fejezet

35. § Hatályon kívül helyezte a 60/2012. (XII.19.) önkormányzati rendelet.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

36. § (1) -(2) Hatályon kívül helyezte a 14/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet.

(3) A köztisztasági kötelezettségek teljesítését a Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelője ellenőrzi.

(4) A közterületek és ingatlanok tisztán tartásával kapcsolatos hatósági eljárás lefolytatása a Jegyző hatáskörébe tartozik.

37. § A beépítetlen ingatlan tulajdonosa legkésőbb 2005. december 31-ig köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, hogy a közszolgáltatást nem veszi igénybe.

38. § Ez a rendelet 2005. július 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 27/2002.(XII.23.), a 43/2003.(XII.23.), a 3/2004.(III.03.), valamint a 15/2004.(IV.28.) ÖK számú rendeletek hatályukat vesztik.

39. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Az 1. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 2. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 3. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 6. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 7. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 8. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 9. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 10. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 11. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 12. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 13. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 14. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 15. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 16. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

17

A 17. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 18. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 18/A. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 19. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 20. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

22

A 21. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

23

A 22. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

24

A 23. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 28. § j) pontja hatályon kívül helyezte.