Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 13/2007. (III.26.) önkormányzati rendelete

Az egyházak, felekezetek és vallási közösségek önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2019. 11. 30- 2020. 09. 28

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Önkormányzat közigazgatási területén működő egyházak, felekezetek és vallási közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről a következő rendeletet alkotja.



Általános rendelkezések


1. §


Az Önkormányzat felismerve az egyházaknak a helyi közösség életében játszott meghatározó szerepét, számukra e rendelet keretei között, azonos feltételek mellett vissza nem térítendő pénzügyi támogatást nyújt.


A rendelet célja


2. §


A rendelet célja az egyházak helyi szerepvállalásának segítése, növelése, az Önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítása, az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása.



A rendelet hatálya


43. §


E rendelet értelmében támogatható azon bíróság által nyilvántartásba vett egyház, vallásfelekezet, vallási közösség vagy azok önálló képviseleti szervvel rendelkező szervezeti egysége, mely a pályázat benyújtásakor legalább 10 éve az Önkormányzat közigazgatási területén folyamatosan és dokumentálhatóan működik, és az alapszabályának megfelelő folyamatos hitéletet folytat (továbbiakban: egyház).






A támogatás feltételei


4. §


(1)  Az egyház akkor részesíthető támogatásban, ha azt olyan közcélú feladat ellátására kívánja fordítani, amely Érd Megyei Jogú Város lakosságának érdekeit szolgálja. Támogatás igényelhető továbbá az egyház feladatainak ellátásához szükséges feltételek biztosítására.


2(2) A támogatás nyújtásának további feltétele, hogy az egyház (amennyiben volt ilyen) elszámolt az előző évben kapott támogatással, illetve nincs a helyi önkormányzati adóhatóság, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal vagy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága hatáskörébe tartozó lejárt köztartozása, vagy köztartozását folyamatosan az előre meghatározott törlesztő-részlettel teljesíti. Ennek tényét a pályázónak a fenti hatóságok által kiállított hatvan napnál nem régebben kiállított közokirattal, vagy a köztartozás fenn nem állása, illetve törlesztése tekintetében tett 30. napnál nem régebbi közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatával kell igazolnia.

A támogatás formái


5. §


A pénzügyi támogatás igényelhető különösen az egyház által végzett alábbi tevékenységekre:


  1. gyermekek üdültetése, táboroztatása,
  2. kulturális, közművelődési tevékenység,
  3. nevelési oktatási tevékenység,
  4. ifjúsági, sporttevékenység,
  5. szociális egészségügyi tevékenység,
  6. karitatív tevékenység,
  7. esélyegyenlőség megteremtése.
A támogatás forrása


6. §


Az Önkormányzat az egyházak részére nyújtható vissza nem térítendő pénzügyi támogatás keretösszegét éves költségvetési rendeletében rögzíti.



A pályázat


7. §


(1) Az egyház a pénzügyi támogatást pályázat benyújtásával igényelheti. Pályázni a rendelet 1. számú melléklete szerinti pályázati adatlap benyújtásával az ott meghatározott dokumentumok csatolásával lehet.


2(2) A pályázatot a Közgyűlés írja ki. A pályázatok benyújtási határnapja a kiírásnak az önkormányzat honlapján  történő megjelenését követő 30. nap.


(3) A pályázati kiírás nyilvános, melyet az Érdi Újságban, Érd Megyei Jogú Város honlapján valamint a helyi médiában közzé kell tenni.


(4) A pályázatokat a polgármesterhez kell benyújtani.


A pályázati döntés előkészítése


8. §


(1)  A döntés előkészítését a támogatható egyházak képviselőiből álló Egyházi Kollégium (továbbiakban: Kollégium) végzi.


(2) A Kollégium legalább 5 és legfeljebb 15 tagból áll tagjait közös konszenzus alapján az egyházak határozatlan időre jelölik ki. A Kollégium névjegyzékét jelen rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.


(3) A Kollégium tevékenysége a támogatni kívánt cél közérdekűségének, a köz javának, valamint szakmai gyakorlati megvalósíthatóságának vizsgálatára, a rászorultság indokoltságának vizsgálatára valamint a támogatás összegének ajánlására terjed ki.


(4) A Kollégium a pénzügyi támogatást igénylő egyház képviselőjét meghallgathatja, illetve a pályázat indoklásának kiegészítését is kérheti.


(5) A Kollégium a támogatások odaítélésére indoklással ellátott írásos javaslatot tesz, melyet a polgármester terjeszt a Közgyűlés elé.  

Pályázat elbírálása


9. §


(1) A támogatások odaítéléséről - a Kollégium javaslatának figyelembevételével - a Közgyűlés, a javaslattételt követő  legközelebbi ülésén dönt.


(2) A pénzügyi támogatásról szóló határozat tartalmazza:


  1. A támogatás célját,
  2. A támogatás összegének átutalási módját (egyösszegben vagy meghatározott ütemezéssel)
  3. A támogatás elszámolásának határidejét.


(3) A pénzügyi támogatásról szóló határozat alapján az Önkormányzat a nyertes pályázóval a határozat meghozatalától számított 30 napon belül támogatási szerződést köt.

A pénzügyi támogatás felhasználása és elszámolása


10. §


(1) A támogatási szerződés aláírását követően az Önkormányzat a támogatás összegét a kérelmező egyház pénzügyi számlájára 15 munkanapon belül utalja át.


(2) A támogatás kizárólag a támogatási szerződésben foglalt támogatási célra használható fel.


(3) A támogatás felhasználását a Közgyűlés a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően ellenőrzi.


(4) A pénzügyi támogatásban részesülő egyház a támogatás összegének felhasználásáról köteles elszámolni, illetve a megvalósulásról szakmai beszámolót készíteni, melyek benyújtásának határideje legkésőbb a pályázati cél megvalósulásától számított 30. nap.


1(5) A megvalósulásról szóló szakmai beszámoló elfogadásáról a Kollégium határoz.

A támogatás felhasználásáról szóló elszámolások elfogadásáról a Kollégium és a Pénzügyi Bizottság véleménye alapján a Közgyűlés a zárszámadással egyidejűleg dönt.


(6) Amennyiben az egyház a támogatás összegét a megállapodásban meghatározott határidőig nem, vagy rendeltetés ellenesen használja fel, illetőleg a támogatás igénylésekor lényeges körülményről, tényről valótlan vagy hamis adatot szolgáltatott, úgy a támogatás teljes összegét a jegybanki alapkamat kétszeresével növelten vissza kell fizetnie.


(7) A visszafizetési kötelezettség teljesítésére részletfizetési kedvezmény nem nyújtható.


A pénzügyi támogatás nyilvánossága


11. §


A jelen rendelet szerint elnyert támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat az Érdi Újságban, Érd Megyei Jogú Város honlapján, valamint a helyi médiában legkésőbb a döntés meghozatalát követő harmincadik napig közzé kell tenni.



Záró rendelkezések


12. §


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.





Mecsériné Szilágyi Erzsébet s.k.                                                      T. Mészáros András s.k.

     jegyzői jogkörben eljáró                                                                         polgármester

              osztályvezető






A Közgyűlés elfogadta a 2007. március 22-ei ülésén.


Mellékletek