Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 14/2007. (III.27.) önkormányzati rendelete

a város építészeti örökségének helyi védelméről

Hatályos: 2012. 12. 20- 2013. 06. 30

(egységes szerkezetben a módosításáról szóló, 41/2008. (VI.27.) KGY. az 57/2008. (XI.21.) KGY., a 32/2010. (VII.20.), a 38/2010. (X.28.), a 12/2011. (I.28.), a 47/2011. (VI.29.), a 30/2012. (V.31.), az 59/2012. (XII.19.), a 60/2012. (XII.19.) és a 22/2013. (VI.6.) önkormányzati rendelettel)



Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 57. § (3) felhatalmazása alapján Érd Megyei Jogú Város építészeti örökségének helyi védelméről az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések, fogalom meghatározások


1. § (1) E rendelet célja a város képe, településszerkezete, karaktere és történelme szempontjából meghatározó épített környezeti értékek védelme, a város építészeti örökségének, jellegének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása.


(2) A védett értékek a város kulturális kincsének részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk, megőrzésük és megfelelő bemutatásuk közérdek. Ezért a helyi védett értékek védelme a városban működő minden szervezet és a város minden polgárának kötelessége.


(3) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, városképi, építészeti, történeti, régészeti, művészeti, műszaki szempontból védelemre érdemes területek, építmények, épületrészek, épületegyüttesek, műtárgyak, (együtt: védett érték) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése;

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása.


(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a műemlékekről, valamint a természetvédelemről szóló jogszabályok rendelkezései alapján védelem alá helyezett értékekre.


(5) E rendelet Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén állapítja meg a helyi védett területeket és a helyi egyedi védelem alatt álló építményeket. A helyi védett terület megegyezik az Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról (HÉSZ) szóló 31/2010. (VII.20.) rendelet 3. számú mellékletében és a Szabályozási Terven jelölt helyi értékvédelmi területtel.


(6) A helyi védett területek térképe (1. számú melléklet), és a helyi egyedi védelem alatt álló építmények listája (2. számú melléklet) e rendelet mellékleteit képezik.


2. § E rendelet alkalmazásában:


a) Helyi védett területnek minősül a Közgyűlés által e rendelet 1. számú mellékletében lehatárolt, a települési és/vagy a természeti környezet olyan összefüggő része, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát képviseli, ahol a település arculatát meghatározó sajátosságok, a környezet, az építmények, a növényzet értékes együttest alkotnak.

Ugyancsak helyi védelmi területnek minősül a helyileg védett egyedi építmények e rendeletben lehatárolt környezete.


b) Helyi egyedi védelem alatt álló építménynek (továbbiakban: védett építmény) minősül a Közgyűlés által e rendelet 2. számú mellékletében védetté nyilvánított építmény, szobor, em lékmű egésze, vagy részlete. A helyi egyedi védelem az egyedi védelem alatt álló építmény telkére vagy a hozzátartozó földrészletre is kiterjed. A védett építmény minden alkotórészét - ideértve a hozzátartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket is - védelem illeti.


c) Védett érték károsítása:  minden olyan beavatkozás, ami a helyi védett érték teljes, vagy részleges megsemmisülését, megrongálását, átalakítását, építészeti karakterének részleges vagy teljes megváltoztatását, általános esztétikai hatásának, eredetiségének, szerkezeti értékcsökkenését eredményezi.


d) Hatályon kívül helyezte a módosításáról szóló 32/2010. (VII.20.) önkormányzati rendelet, 2010. augusztus 1. napjával.


e) Hatályon kívül helyezte a módosításáról szóló 32/2010. (VII.20.) önkormányzati rendelet, 2010. augusztus 1. napjával.


Helyi védelem alá helyezés elrendelése és megszüntetése


3. § (1) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki (természetes és jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező jogalany egyaránt) írásban kezdeményezheti a polgármesternél.


(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

- a kezdeményező nevét/megnevezését;

- a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását;

- a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, telek ill. telekrész);

- a védendő érték rövid dokumentálását;

- fotódokumentációt;

  • a kezdeményezés indokolását.


4. § (1) A kezdeményezésben érintett építményekről - amennyiben nem áll rendelkezésre - értékvizsgálati dokumentációt kell készíttetni.


(2) A helyi védelem alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről értesíteni kell az érintett ingatlan tulajdonosait és a kezdeményezőt.


(3) Az ingatlan-nyilvántartásról szóló jogszabályoknak megfelelően a helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.


A helyi védett értékekre vonatkozó előírások


5. § (1) Hatályon kívül helyezte a módosításáról szóló 32/2010. (VII.20.) önkormányzati rendelet, 2010. augusztus 1. napjával.

(2) Hatályon kívül helyezte a módosításáról szóló 32/2010. (VII.20.) önkormányzati rendelet, 2010. augusztus 1. napjával.

(3) Hatályon kívül helyezte a módosításáról szóló 32/2010. (VII.20.) önkormányzati rendelet, 2010. augusztus 1. napjával.

(4) Hatályon kívül helyezte a módosításáról szóló 32/2010. (VII.20.) önkormányzati rendelet, 2010. augusztus 1. napjával.


(5) Helyi védett területen bármely engedélyköteles építési munka esetén, az építési munka tervdokumentációjának hatósági engedélyezési eljárásra való benyújtása előtt a terv készítője köteles megkérni Érd Megyei Jogú Város Építészeti-műszaki Tervtanácsának állásfoglalását. A tervtanács állásfoglalását e rendeletben, illetőleg a HÉSZ rendeletben foglaltak figyelembevételével alakítja ki, a tervtanács létrehozásáról, működési rendjéről szóló önkormányzati rendelet alkalmazásával. A tervtanács állásfoglalását az engedélyezési eljárás során szakértői véleményként figyelembe kell venni.



6. § (1) Védett építményt érintő bármely építési munkához (külső vagy belső felújítás, helyreállítás, átalakítás, bővítés, bontás, rendeltetés megváltoztatása) az általános építésügyi előírásokon túlmenően is építési engedély szükséges. Az általánosan engedélyköteles építési munkákon kívül engedélyköteles továbbá minden olyan munka, amely a védett építmény megjelenését, értékes elemét, jellegét érinti, különösen a


a) védett építmény homlokzatának festése,

b) védett építmény tetőzetének héjazata, a héjazat felújítása,

c) védett építmények közterületről látható homlokzatait érintő bármely átalakítás,

d) védett építmény cseréje, vagy annak a közterületen, telken illetve épületen belüli áthelyezése (ideértve a védett épülethez, épületrészhez, épületegyütteshez szorosan hozzátartozó műtárgyakat is).


(2) Védett építményt érintő bármely építési engedély kérelemhez mellékelni kell a védett építmény értékes elemeit bemutató, és azokat érintő esetleges változások hatásait feltáró helyi értékvédelmi hatástanulmányát.


(3) Nem adható elvi építési engedély, építési engedély olyan munkára, amely a védett érték létét, állagát veszélyezteti, vagy károsítását jelenti. A védett érték korszerűsítését, átalakítását, bővítését a védettség nem zárja ki, de az építmény védettségre okot adó jellegzetességei nem változtathatók meg.


(4) Az olyan jogszerűtlen építési munkálatok esetén, amelyek a védett érték károsítását jelen tik, nem adható ki fennmaradási engedély. Ilyen esetben az építtetőt kötelezni kell az eredeti állapot helyreállítására.


(5) Védett építmény teljes bontására, végleges eltávolítására engedély csak a védelem megszüntetése után adható ki. A védelem megszüntetésének feltételeként egyes épületrészek (pl. homlokzat), tartozékok megőrzése, illetve az új épületbe való beépítésének kötelezettsége előírható. A bontást megelőzően az építményről részletes dokumentációt kell készíteni, valamint lehetőség szerint meg kell őrizni az értékes építészeti elemeket, tárgyakat.


(6) A védelem alatt álló értékek megőrzése érdekében - a hatályos építési jogszabályok keretei között - az építtető kötelezhető az azokat éktelenítő, idegen részek eltávolítására.


(7) Védett építményt érintő bármely építési, bontási munka tervdokumentációjának és helyi értékvédelmi hatástanulmányának hatósági engedélyezési eljárásra való benyújtása előtt a terv készítője köteles kikérni a Város Építészeti-műszaki Tervtanácsának állásfoglalását. A tervtanács állásfoglalását e rendeltben foglaltak figyelembevételével alakítja ki, a tervtanács létrehozásáról, működési rendjéről szóló önkormányzati rendeletének alkalmazásával. A tervtanács állásfoglalását az engedélyezési eljárás során szakértői véleményként figyelembe kell venni.

A védett értékek fenntartása


7. § (1) A védett építmények jókarban tartása a tulajdonos (használó) kötelezettsége.


(2) A védett értékek használata során biztosítani kell azok megőrzését, a használat azokat nem veszélyeztetheti. A rendeltetéstől eltérő használat esetén törekedni kell az érték közcélú felhasználására.


(3) A védett érték tulajdonosai kötelezettségük teljesítésének elősegítése érdekében a Közgyűlés által évente az önkormányzat költségvetésében meghatározott keretösszeg erejéig évente egyszer pályázat útján támogatást igényelhetnek az önkormányzattól. A támogatási pályázatot a polgármester írja ki.

A védett értékek nyilvántartása


8. § (1) A helyi védett értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.


(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a védett érték megnevezését, címét, helyrajzi számát, tulajdonosát, valamint műszaki adatait, leírását, fotódokumentációját, az érték állapotáról szóló leírást, az önkormányzattól kapott támogatásokat.



A védett értékek megjelölése


9. § A helyi egyedi védelem alatt álló védett értékeket táblával meg kell jelölni. A jelzés elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodik.



9/A. § Hatályon kívül helyezte a módosításáról szóló 47/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet, 2011. június 30. napjával.

Záró rendelkezések


10. § (1) Hatályon kívül helyezte a módosításáról szóló 60/2012. (XII.19.) önkormányzati rendelet, 2012. december 20. napjával.



(2) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. E rendeletben foglaltakat, tervtanácsi állásfoglalás beszerzésére kötelezett ügyek esetén a hatálybalépéskor tervtanácsi állásfoglalással nem rendelkező ügyekben kell alkalmazni, illetve nem tervtanácsi állásfoglalásra kötelezett ügyek esetén a hatálybalépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

2. melléklet a 14/2007. (III.27.) önkormányzati rendelethez


Helyi egyedi védelem alatt álló építmények


Érd, Alsó u:

9. sz. 22567 hrsz

17. sz. 22571 hrsz

24. sz. 22746 hrsz

27. sz. 22582/4 hrsz

58. sz.22783 hrsz

60. sz. 22784 hrsz

62. sz.22787 hrsz

66. sz.22791 hrsz

82. sz. 22821 hrsz

93. sz.22709/2 hrsz

Érd, Szapáry utca:

7. sz. 23964 hrsz

9. sz. 23961 hrsz

11. sz. 23960 hrsz

13. sz. 23959/2 hrsz

14. sz. 23977 hrsz


Érd, Kastély utca:

16. sz. 24007 hrsz

13. sz. 23979 hrsz

15. sz. 23978 hrsz


Érd, Felső utca:

3. sz. 22716 hrsz

6. sz. 22908 hrsz

9. sz. 22721 hrsz

25. sz. 22748 hrsz

21. sz. 22738 hrsz

76. sz. 23070 hrsz

72. sz. 23065/2 hrsz


Érd, Római út

14. sz. 23971 hrsz

20. sz. 23965 hrsz


Érd, Római u. 24442 hrsz. egykori ártézi kút

Érd, Szent Mihály tér 2. sz. 24474 hrsz

Érd, Esküdt u. 2. villa 19239 hrsz

Érd, Fő utca:

 12. sz. 23749 hrsz

 34. sz. 24043 hrsz

 40. sz. 24033 hrsz

 51. sz. 24408 hrsz

 55. sz. 24412 hrsz

 56. sz. 23991 hrsz

 60. sz. 23989 hrsz

Érd, Kövirózsa u. 2. sz. villa 11854/1 hrsz

II. Lajos emlékmű, Római úton 24436/1 hrsz

Kálvária kápolna, Kakukk hegy 23907 hrsz

Érd, Tolmács u. 5-7. 24799/3. hrsz. alatt található víztorony


Érd, Molnár utca:

8. sz. 24504/2 hrsz

26.sz 24578/1 hrsz


Műemléki védelemre javasolt értékek:

(KÖH-höz felterjesztendő, a műemléki védelemről megszülető döntésig az alábbi építményekre a helyi védelem szabályait alkalmazni kell)


Érd, Kerék utca:

1. sz. 24552 hrsz

2. sz. 24551 hrsz

3. sz. 24550 hrsz

4. sz. 24549 hrsz

5. sz. 24548/1 hrsz


Római u.

 22. sz., 23963 hrsz

 29. sz., 24479 hrsz

 32. sz., 23949 hrsz

Molnár utca

 13. sz., 24452 hrsz,

 15. sz., 24453 hrsz

 17. sz., 24454 hrsz


Kastély romjai alapfalai, pincéje, gazdatiszti épülete 23947 hrsz

Mély út végi Fehér kereszt 067/36 hrsz


3. számú melléklet



Hatályon kívül helyezte a 47/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet