Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 4/2007. (II.26.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2023. 04. 29

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 4/2007. (II.26.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról

2023.04.29.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése figyelemmel a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. §. (5) bekezdésében, és a 16. §. (1) bekezdésében foglaltakra a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a helyi demokrácia megvalósításában partneri kapcsolatok kialakítására törekszik a település polgárainak önszerveződő közösségeivel.

(2) Az Önkormányzat elismeri és megbecsüli a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását és anyagi lehetőségeitől függően pénzügyileg is támogatni kívánja az Önkormányzat közigazgatási területén működő - az Önkormányzat céljait elősegítő – civil szervezetek közhasznú tevékenységét.

(3) A kölcsönös megbecsülés és egyetértés alapján ezért az Önkormányzat a civil szervezetek részére e rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, vissza nem térítendő pénzügyi támogatást biztosít.

A rendelet hatálya

2. § (1)1 E rendelet alkalmazásában civil szervezet:

1. civil szervezet: a civil társaság, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület és az alapítvány;

2. civil társaság: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti civil társaság.

(2) Jelen rendelet hatálya nem terjed ki az Önkormányzat kötelező feladatát feladat-ellátási szerződés, közoktatási megállapodás, közművelődési megállapodás alapján átvállaló civil szervezetek feladatellátására. Ugyancsak nem terjed ki a rendelet hatálya a pártokra, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetekre, kölcsönös biztosító egyesületekre, egyházakra, valamint a helyi sportrendelet alapján támogatásban részesülő szervezetekre, a közalapítványokra és a pártalapítványokra.

A rendelet célja

3. § E rendelet célja a civil szerveztek társadalmi szerepvállalásának elősegítése, növelése, az önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítása, az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása.

A támogatás feltételei

4. § (1)2 E rendelet alapján támogatásban részesíthető:

a) azon jogi személyiséggel rendelkező civil szervezet, amelyet a bíróság a pályázat kiírása előtt legalább egy évvel nyilvántartásba vett, és az alapszabályának (alapító okiratának) megfelelő tevékenységét ténylegesen folytatja, továbbá

b) azon önálló jogi személyiséggel nem rendelkező civil társaság, amely a polgári jogi társasági szerződésében meghatározott közösségi célú tevékenységet ténylegesen végzi, és az ügyek vitelére és a tagság képviseletére valamely tagját feljogosította.

(2)3 A támogatás további feltétele, hogy a civil szervezet közvetlen politikai tevékenységet nem folytathat, és a támogatással pártpolitikától mentesen, a településhez kapcsolódó, vagy a település lakosait érintő közhasznú feladatot kíván ellátni és (amennyiben volt ilyen) elszámolt az előző évben kapott támogatással, illetve az (1) bekezdés a.) pontja szerinti civil szervezet esetén nincs a helyi önkormányzati adóhatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozó lejárt köztartozása, vagy köztartozását folyamatosan, az előre meghatározott törlesztő részlettel teljesíti. Ennek tényét a pályázónak a fenti hatóságok által kiállított hatvan napnál nem régebbi közokirattal, vagy a köztartozás fenn nem állása, illetve törlesztése tekintetében tett 30 napnál nem régebbi közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatával kell igazolnia.

(3)4 A pénzügyi támogatás igényelhető különösen az alábbi tevékenységekre:

a) a település lakosait érintő programok szervezését, feladatok ellátását végző szervezetek működéséhez szükséges technikai, tárgyi és műszaki feltételek megteremtésének elősegítése, valamint működési költségeik biztosítása;

b) természeti és épített környezet megóvását, ápolását, gazdagítását, fejlesztését szolgáló programok szervezése;

c) parlagfű mentesítési akciók, környezetvédelmi célú nevelési, oktatási programok szervezése, kiadványok készítése;

d) Érd Megyei jogú Város lakossága egészségi állapotának megőrzését, javítását célzó programok megvalósítása;

e) a szociális ellátás alanyainak életminőség-javítását, szociálisan hátrányos helyzetű személyek társadalomba való integrálódását célzó programok, akciók megvalósítása, sport és szabadidős rendezvények megtartása;

f) Érd Megyei Jogú Városban hagyománnyal bíró, vagy hagyományteremtő céllal megvalósuló fesztiválok, rendezvények szervezése, nemzetiségi, kisebbségi programok, események rendezése, vagy azokhoz való aktív kapcsolódás;

g) Érd Megyei Jogú Városban kulturális, művészeti események, kiállítások rendezése, kiadványok készítése;

h) szorgalmi időszakon kívüli ifjúsági programok megvalósítása (hétvégi, szabadidős, szünidei stb.), gyermek- és ifjúsági táborok, ifjúsági és gyermeksport rendezvények szervezése, azokon való részvétel;

i) Érd Megyei Jogú Város idegenforgalmi szempontból jelentős értékeit, kínálatát bemutató kiadványok, térképek elkészítése, turisztikai honlapok elkészítése;

j) Érd Megyei Jogú Város nemzetközi kapcsolatainak ápolása, a város népszerűsítése, kulturális, ifjúsági, protokolláris külkapcsolatok kiépítése és ápolása;

k) Érd Megyei Jogú Város területén a közrend javítása, közlekedés fegyelme és bűnmegelőzés hatékonyabbá tétele érdekében szervezett rendezvények, akciók megvalósítása.

Működési támogatás Kerete

5. §5

Pályázati önrész Keret

6. §6

Természet- és Környezetvédelmi Keret

7. §7

Egészségügyi Keret, Szociális Keret

8. §8

Kulturális és Ifjúsági Keret

9. §9

Sport Keret

10. §10

Idegenforgalmi, Európai Uniós és Nemzetközi Kapcsolatok Kerete

11. §11

Közrendvédelmi Keret

12. §12

A támogatás forrása és a pályáztatás rendje

13. §13 (1) A tárgyévi támogatás mértékét az Önkormányzat a költségvetési rendeletében rögzíti.

(2) A pályázatok kiírásáról, valamint a beérkezett pályázatok elbírálásáról és a támogatás odaítéléséről az e rendelet alapján működő munkacsoport javaslata szerint a polgármester dönt.

(3) Alapítványok esetében az e rendelet szerint nyújtott támogatás alapítványi forrás átadásának minősül, melyről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 4. pontja alapján – a polgármesternek a támogatás odaítéléséről szóló döntése figyelembevételével – a Közgyűlés határoz.

(4) A pályázatok elbírálását, odaítélését megelőző eljárás lefolytatását munkacsoport végzi, melynek tagjai

a) Érd Megyei Jogú Város alpolgármesterei;

b) Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésének képviselőcsoportjai által delegált egy-egy fő;

c) Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlésének állandó bizottságai által delegált egy-egy fő;

d) Érd Megyei Jogú Város Ifjúsági Önkormányzata által delegált egy fő.

(5) A civil szervezet a pénzügyi támogatást pályázat benyújtásával, a pályázat kiírását követő legkésőbb egy éven belül megvalósítandó programokra igényelheti a (6) bekezdésben foglaltak kivételével. Pályázni az 1. melléklet szerinti pályázati adatlap benyújtásával az abban meghatározott dokumentumok csatolásával lehet.

(6) Amennyiben a pályázó által megvalósítani kívánt program előreláthatólag egy éven túl valósul meg, a támogatás igénylésekor benyújtott kérelem alapján kivételes esetben a munkacsoport javaslata alapján a polgármester, az egy évet legfeljebb 90 nappal meghaladó megvalósulási határidejű pályázatot is támogathat azzal, hogy ebben az esetben a 14. § (6) bekezdését értelemszerűen alkalmazni kell.

(7) A (6) bekezdésben foglalt esetben a pályázónak a jelen rendelet 14. § (5) bekezdése szerinti 30. napos elszámolási határidőt vállalnia kell, mely az új pályázatokon történő indulás feltétele. Az elszámolás részletes szabályait a támogatási szerződésnek kell tartalmaznia.

(8) A pályázatonként elnyerhető legnagyobb támogatás összege legfeljebb 600 ezer forint lehet.

(9)14 A pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek az érdi székhellyel rendelkező pályázók, továbbá azok a pályázók, amelyek a pályázati cél megvalósításához saját forrással is rendelkeznek. Nem érdi székhelyű pályázó csak abban az esetben részesíthető támogatásban, amennyiben a pályázat pénzügyi kerete az érdi székhelyű pályázók pályázatainak elbírálását követően nem merült ki.

(10) Az önálló bankszámlával nem rendelkező civil társaság pályázónak pályázatában a támogatási összeg fogadására megbízott szervezetet kell megjelölnie, aki a saját bankszámláját az önálló bankszámlával nem rendelkező kedvezményezett részére biztosítja.

(11) Valamennyi pályázati kiírás nyilvános, melyeket az Érdi Újságban, Érd Megyei Jogú Város honlapján valamint a helyi médiában közzé kell tenni.

(12) A pályázatok benyújtási határnapja a kiírásnak az önkormányzat honlapján történő megjelenését követő 30. nap. A pályázatok elbírálásának határideje a benyújtási határidő leteltétől számított 30 nap.

(13) A benyújtott pályázatokat az elbírálást megelőzően a Polgármesteri Hivatal megvizsgálja, hogy azok a pályázati feltételeknek megfelelnek-e.

(14) A pályázatokat egy példányban kell benyújtani a pályázati felhívásban megjelölt helyre.

(15) Pályázatot benyújtani:

a) személyesen a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán,

b) elektronikuson úton:

ba) az Önkormányzati Hivatali Portálról, ügyfélkapus (KAÜ) azonosítással;

bb) E-papír szolgáltatással – https://epapir.gov.hu/, ügyfélkapun (KAÜ) keresztül valamint

bc) e-mailben, az onkormanyzat@erd.hu e-mail címre, elektronikus aláírással ellátva,

postai úton a Polgármesteri Hivatal címére lehet.

(16) A postai úton benyújtott pályázat esetében a benyújtási határidőn a postára adás idejét kell érteni.

(17) A benyújtási határnapot követően beérkezett/postára adott pályázatokat érvénytelennek kell tekinteni.

(18) A jelen rendeletben előírt kötelező mellékletek hiánya, illetve a hiányosan kitöltött adatlap esetén a pályázat érvénytelen, utólagos hiánypótlásra nincs lehetőség.

(19) Egy pályázó legfeljebb egy pályázatot nyújthat be, mellyel csak egy pályázati célra lehet pályázni.

(20) Amennyiben a pályázó a (19) bekezdésben meghatározottaktól eltérő számban nyújt be pályázatokat, a pályázat kiírójának megkeresésére 5 napon belül nyilatkoznia kell, hogy melyik pályázatát kívánja fenntartani. A nyilatkozattétel késedelmes megtétele vagy elmulasztása esetén valamennyi benyújtott pályázatot érvénytelennek kell tekinteni.

A pénzügyi támogatás felhasználása és elszámolása

14. § (1) A nyertes pályázókkal az Önkormányzat támogatási szerződést köt.

(2) A pénzügyi támogatás kizárólag a támogatási szerződésben foglalt támogatási célra használható fel.

(3)15 Az Önkormányzat az elnyert támogatás összegét a támogatási szerződés aláírását követő 30 napon belül folyósítja.

(4)16

(5)17 A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról köteles elszámolni, illetve a megvalósulásról szakmai beszámolót készíteni, melynek benyújtási határideje legkésőbb a pályázati cél megvalósulásától számított 30. nap. Az elszámolás részletes szabályait a támogatási szerződés tartalmazza. A benyújtott szakmai beszámolót és elszámolást a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi, elfogadásáról ezt követően a polgármester dönt.

(6)18 Ha a civil szervezet programja pályázata alapján a 13. § (5) bekezdésben meghatározott határidőn belül, de a pályázat odaítélését követő évben valósul meg és ugyanabban az évben ismét sikerrel pályázik, az új támogatási szerződés mindaddig nem írható alá, míg a korábbi támogatással kapcsolatos elszámolás és beszámoló elfogadása meg nem történt. Amennyiben az elszámolás és a beszámoló elutasításra került, a polgármester az újabb támogatás odaítéléséről szóló döntését visszavonja.

(7)19 A támogatási szerződésben rögzített céltól eltérő felhasználása valamint a feladat teljesítésének elmaradása esetén, illetőleg ha a civil szervezet a támogatás igénylésekor lényeges körülményről, tényről valótlan vagy hamis adatot szolgáltatott, vagy az (5) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, a támogatás azonnal megszüntethető, illetve a támogatás összegét vissza kell fizetni. A visszafizetési kötelezettség fennáll akkor is, ha a polgármester a szakmai beszámolót nem fogadja el. A visszafizetési kötelezettség teljesítésére részletfizetési kedvezmény nem nyújtható.

(8)20

(9)21

A pénzügyi támogatás nyilvánossága

15. §22 A pályázaton elnyert támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatott program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat az Érdi Újságban, Érd Megyei Jogú Város honlapján, valamint a helyi médiában legkésőbb a döntés meghozatalát követő harmincadik napig közzé kell tenni.

Záró rendelkezések

16. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba

17. §23 E rendeletnek a Közgyűlés bizottsági szervezetének átalakításával érintett egyes önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 21/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított rendelkezéseit olyan módon kell alkalmazni, hogy a 2019. évi Sport és Ifjúsági Keretre benyújtott pályázatok elszámolását a Sport Bizottság fogadja el.

18. §24 Az országos veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró pályázati megvalósítási és elszámolási határidők a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig meghosszabbodnak.

19. §25 E rendeletnek a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló 4/2007. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 31/2020. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított 18. §-át 2020. november 4. napjától kell alkalmazni.

20. §26 E rendeletnek a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló 4/2007. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló …/2022. (…) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított 14. § (5) bekezdését a 2022. évben elnyert támogatások elszámolása során is alkalmazni kell.

2. melléklet a 4/2007. (II.26.) önkormányzati rendelethez28

2

A 4. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 12/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Módosította a 12/2021.(III.11) önkormányzati rendelet

5

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

6

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

7

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

8

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

9

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

10

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

11

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

12

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

13

Módosította a 12/2021.(III.11) önkormányzati rendelet

14

A 13. § (9) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 12/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

15

Módosította a 12/2021.(III.11) önkormányzati rendelet

16

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

17

Módosította a 12/2021.(III.11) önkormányzati rendelet A 14. § (5) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 35/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

Módosította a 12/2021.(III.11) önkormányzati rendelet

19

Módosította a 12/2021.(III.11) önkormányzati rendelet

20

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

21

Hatályon kívül helyezte a 12/2021.(III.21.) önkormányzati rendelet

23

Megállapította a 21/2019. (XI.29) önkormányzati rendelet.

26

A 20. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 35/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

27

Módosította a 12/2021.( III.11.) önkormányzati rendelet

28

Hatályon kívűl helyezte a 12/2021.(III.21) önkormányzati rendelet