Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2008. (I.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2013. 07. 06

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2008. (I.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati mezei őrszolgálatról

2013.07.06.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a termőföldek őrzése érdekében a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § és 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § (1)1 Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a közigazgatási területéhez tartozó nyilvántartásba vett termőföldek - ide nem értve az erdőt, a halastavat - őrzésére mezei őrszolgálatot hoz létre.

(2)2

(3)3 A mezei őrszolgálat feladatait a mezőőr látja el.

(4)4 A mezőőr feladatát a polgármester utasításai szerint végzi, aki a munkáltatói jogokat is gyakorolja felette.

2. § (1) Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a mezei őrszolgálat fenntartási és működési költségeinek fedezésére jelen rendelet szerinti járulékfizetési kötelezettséget állapít meg (továbbiakban: mezőőri járulék).

(2) Járulékköteles valamennyi, az 1. § (1) bekezdésében meghatározott termőföld, annak hasznosításától függetlenül.

(3) A járulékfizetési kötelezettség azt a személyt terheli, akinek használatában - amennyiben a használó ismeretlen, a tulajdonában - a termőföld a tárgyév január 1. napján van.

(4)5 A járulék megállapítása a földhivatal által vezetett földhasználati nyilvántartás és az ingatlan-nyilvántartás alapján történik.

3. §6 (1) A járulék fizetésére kötelezettnek a járulékot az annak megállapításáról szóló értesítés kézhezvételét követően, az értesítéshez mellékelt csekken legkésőbb november 30-ig kell megfizetnie az önkormányzat elkülönített járulékfizetési számlájára.

(2)7

(3) A mezőőri járulék megállapítását, illetve annak mértékét befolyásoló eseményeket, (különösen a használó/tulajdonos személyének változása, módosult térmérték, megváltozott művelési ág), a használó, illetve a tulajdonos köteles az önkormányzat felé 30 napon belül írásban bejelenteni.

4. §8 (1) A mezőőri járulék éves mértéke a terület művelési ágától függetlenül 0,5 hektáronként 610 Ft., melyet minden megkezdett 0,5 hektár után meg kell állapítani.

(2) A járulékfizetés alapja a használó/tulajdonos használatában/tulajdonában lévő területnagyság összesített térmértéke.

(3) Amennyiben az egybefüggő, több helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant több személy egymással együttműködve használja/műveli, az összesített területnagyságra vonatkozó mezőőri járulékot a földhasználók nyilatkozatában megjelölt használó is megfizetheti.

(4) A (3) bekezdés szerinti nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni és azt a járulék megállapításáról szóló értesítés kézhezvételét követően legkésőbb szeptember 15-ig az Önkormányzatnak meg kell küldeni. Ennek elmulasztása esetén a (3) bekezdést nem lehet alkalmazni.

(5) Nem kell járulékot fizetni azon használónak/tulajdonosnak akinek a használatában/tulajdonában lévő ingatlan(ok) összesített térmértéke a 0,3 hektárt nem haladja meg.

(6) A mezőőri járulék adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. Az eljárásra Érd Megyei Jogú Város Jegyzője jogosult.

(7) A mezőőri járulék mértékét az Önkormányzat minden évben felülvizsgálja.

5. §9 Jelen rendelet 2008. február 1-jén lép hatályba, azzal, hogy a hatálybalépés évében a bevallás benyújtásának határideje október 30.

6. §10 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

2

Hatályon kívül helyezte az 54/2009. (IX.11.) KGY. rendelet, 2010. január 1-jével.

7

Hatályon kívül helyezte a 26/2013. (VII.5.) önkormányzati rendelet.