Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 24/2008. (V.30.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város fenntartásában működő egészségügyi intézményében dolgozó közalkalmazottak juttatásainak szabályairól

Hatályos: 2011. 01. 28- 2013. 12. 31

a 8/2010. (II.12.), a 8/2011. (I.28.) és a 43/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelettel)



A közalkalmazottak jogállásáról rendelkező 1992. évi XXXIII. törvényben, továbbá az annak végrehajtásáról rendelkező 356/2008. (XII.31.) Korm. rendeletben foglaltak alapján Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a fenntartásában működő egészségügyi intézményben foglalkoztatott közalkalmazottak tekintetében az alábbi rendeletet alkotja:


1. § (1) A Rendelet hatálya kiterjed az önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményének közalkalmazottaira.


(2) A Rendelet hatálya a részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottakra is kiterjed, azzal a kikötéssel, hogy a jogosultságok munkaidő-arányosan illetik meg őket.


2. § Az önkormányzati fenntartású önállóan gazdálkodó intézmény vezetője csak e rendelet  és az OEP finanszírozás által biztosított keretek között jogosult kollektív szerződésben vagy vezetői intézkedésben az intézmény közalkalmazottai felé pénzügyi kötelezettséget vállalni. Az Önkormányzat az OEP finanszírozáson felül költségvetési támogatást a közalkalmazotti juttatásokhoz nem biztosít.


3. § Az önkormányzat által fenntartott intézmény intézményvezetőjének, az intézményvezető helyetteseinek pótlékát a 2. számú melléklet tartalmazza.

4. § (1) A pótlékalap 150%-át kapja munkahelyi pótlék címén

a) a műtőben foglalkoztatott műtős szakasszisztens

b) az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon dolgozó orvos, szakasszisztens, ápoló (intenzív terápiás pótlék)a.


(2) A  pótlékalap 120%-át kapja munkahelyi pótlék címén:

a.) röntgenben dolgozó orvos, asszisztens,

b.) diagnosztikai laboratóriumban diagnosztikai tevékenységet végző orvos, egyéb egyetemi vagy főiskolai végzettséggel rendelkező munkatárs, továbbá asszisztens (diagnosztikai pótlék),

c.) fertőző beteget ellátó, bőr- és nemibeteg gondozó orvosa és munkatársai, valamint pulmonológiai gondozóban foglalkoztatott orvos és egészségügyi szakdolgozó (infektológiai pótlék),


d.) pszichiátriai gondozóban és a szakrendelésen dolgozó orvosok és asszisztensek pszichológusok és ápolók (pszichiátriai pótlék).


(3) A pótlékalap legalább 50%-át kapja munkahelyi pótlék címén valamennyi egyéb asszisztensi és szakasszisztensi  munkakörben dolgozó munkatárs.


(4) Az (1)-(3) bekezdésekben felsorolt pótlékok egymás mellett nem folyósíthatók.

5. § A kollektív szerződés vagy vezetői döntés a 3. §-ban rögzített mértéken felül csak akkor állapíthat meg munkahelyi pótlékot vagy új fajta pótlékot, ha ahhoz az OEP finanszírozás fedezetet biztosít.


6. § Az idegennyelv-tudási pótlék az 1. számú melléklet szerint biztosítható.  A munkáltatónál az idegennyelv-tudási pótlékra jogosító idegen nyelveket és munkaköröket a kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató állapítja meg.


7. § (1) A közalkalmazottat béren kívüli juttatás illeti meg az OEP finanszírozás és saját bevétele keretei között, figyelemmel a mindenkori költségvetési törvény, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény rendelkezéseire.


(2) A juttatás részletes szabályait az intézmény vonatkozó szabályzata tartalmazza.

8. § (1) Ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a közalkalmazottnak munkaruhát, ha pedig a munka jellege megkívánja, formaruhát adhat.


(2) A munka- és formaruha juttatásra jogosító munkaköröket, az egyes ruhafajtákat, a kihordási időt, valamint a juttatás egyéb feltételeit kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató ez irányú szabályzata állapítja meg.


(3) A munka- és formaruha juttatást olyan összegben kell meghatározni, amelyre az OEP finanszírozás keretei lehetőséget adnak.


9. § A rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, de rendelkezéseit csak a rendelet hatálybalépését követően megkötendő kollektív szerződésekre kell alkalmazni.



dr. Szabolcs Mária

T. Mészáros András

jegyző

polgármester



A Közgyűlés elfogadta a 2008. május 29-ei ülésén.

 1. sz. melléklet



Idegennyelv-tudási pótlék mértéke a mindenkori illetménypótlék-alap %-ában



a./  angol, francia, német, orosz, spanyol, olasz nyelvből


középfokú „C” típusú állami nyelvvizsga                        50 %             A  , B típ. 25 % - 25 %


felsőfokú   „C” típusú állami nyelvvizsga                       100 %             A,   B típ. 50 % - 50 %



b./  egyéb nyelvből


középfokú  „C”  típ. állami nyelvvizsga             25 %            A , B típ. 12,5 % - 12,5 %


felsőfokú    „C” típ.  állami nyelvvizsga             50 %            A , B típ. 25    % - 25    %



A közalkalmazottak esetében a munkáltatói jogkör gyakorlója határozza meg az idegennyelv-tudási pótlékra jogosító munkaköröket.


2. számú melléklet


Az Önkormányzat által fenntartott intézmény vezetőjének, intézményvezető helyetteseinek, és egyéb vezetőinek pótléka




Intézmény

magasabb vezetői pótlék    (%)

vezetői pótlék (%)

egyéb vezetői pótlék

(%)

Szakorvosi Rendelőintézet

 250

150

100