Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 62/2009. (X.16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2014. 12. 23- 2019. 09. 29

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a (továbbiakban: törvény) és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 16. § (1) bekezdésében foglaltak alapján - a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek, valamint a város lehetőségeinek és helyi sajátosságainak a figyelembe vételével - a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§ (1) Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.


(2) A Közgyűlés feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás megfelelő szintű működését. Ezt a feladatot a Szepes Gyula Művelődési Központ és telephelyei  keretén belül látja el.


(3) A közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek, intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtésével segíti a közművelődés résztvevőit, gondoskodik a már meglévő intézményi háttér fenntartásáról, felújításáról, törekszik azok fejlesztésére.

A rendelet hatálya


2.§  A rendelet hatálya kiterjed:


(1) A közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, a feladatellátásban résztvevő közművelődési  intézményre és a közművelődési feladatot is ellátó közgyűjteményi intézményekre.


(2) A Közgyűlés által kiemelten vagy pályázati eljárás keretében támogatott, kulturális célú közhasznú szervezetekre, művészeti csoportokra, közösségekre, egyéb szervezetekre, és az Érdi Városi Televízió és Kulturális Szolgáltató Kft-re.

A rendelet célja


3. §  E rendelet megalkotásával a Közgyűlés célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembe vételével - a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján - egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a város hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

A helyi közművelődési feladatok meghatározása


4. § (1) A Közgyűlés anyagi és tárgyi lehetőségeihez képest támogatja az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny-, önképző-, szakképző tanfolyamok szervezését, továbbá a mentális kultúrát és az önismeretet növelő, az életminőséget és életesélyt javító, valamint a képességfejlesztő, a felvételeire előkészítő vagy korrepetáló, és az egyéb tanulási (felnőttoktatási) lehetőségeket biztosító kezdeményezéseket, a humánerőforrás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátását.


(2) A Közgyűlés támogatja Érd környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását, valamint a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítésével kapcsolatos tevékenységeket. Ennek érdekében anyagi és tárgyi lehetőségeihez mérten:


a) évenként megrendezi a kulturális hagyományokat felelevenítő, a kulturális értékekre figyelmet felhívó Érdi Napokat,


b) támogatja a helyismereti és  városvédő mozgalmakat,


c) gondoskodik a műemlékek és az egyéb kulturális értékek megőrzéséről, felújításáról, idegenforgalmi látogathatóságuknak megteremtéséről,


d) helytörténeti kiállítást működtet.


(3) A Közgyűlés támogatja az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését, az ünnepek kultúrájának gondozását. Ennek érdekében anyagi és tárgyi lehetőségeihez mérten:


a) folyamatosan biztosítja színházi előadások, előadóestek, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek megrendezését, illetve a könyv- és folyóirat-olvasási és kölcsönzési lehetőségeket,


b) támogatja a településen élő nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális tevékenységét,


c) támogatja az Érden élő alkotó- és előadóművészeket tömörítő civil szervezetek tevékenységét,


d) elősegíti a nemzeti-, kisebbségi-, világi és egyházi ünnepek, évfordulók megünneplését, a közművelődés eszközeivel növeli azok élményszerűségét,


e) képzőművészeti galériát alakít ki és működtet.


(4) A Közgyűlés támogatja a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását, melynek érdekében anyagi és tárgyi lehetőségeihez mérten folyamatosan ápolja a nemzetiségekkel meglévő kapcsolatokat.


(5) A Közgyűlés anyagi és tárgyi lehetőségeihez mérten támogatja az ismeretszerző-, az amatőr alkotó-, és művelődő közösségek tevékenységét. Ennek érdekében anyagi és tárgyi lehetőségeihez mérten:


  1. támogatja az amatőr művészeti csoportok, körök, alkotóműhelyek, alkotótáborok működését,


  1. támogatja a népművészet hagyományos tevékenységeinek gyakorlását, táncegyüttesek működtetését, a népi iparművészeti képességek fejlesztéséhez tanfolyamok, nyári táborok szervezését, a táborban készült művekből kiállítások rendezését,


  1. támogatja a kiemelkedő tehetségű érdi alkotók közismertté tételét, szakmai fejlődését.


(6) A Közgyűlés a közművelődés eszközrendszerével támogatja a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését, melynek érdekében anyagi és tárgyi lehetőségeihez mérten:

a) figyelemmel kíséri és segíti a civil szervezetek munkáját, segítséget nyújt pályázataik megírásához,

b) támogatja a közművelődési tevékenységet is végző lakossági, önszerveződő közösségeket,

c) támogatja a városban működő nyugdíjasklubok, mozgáskorlátozottak-, vakok- és csökkentlátók klubját, térítésmentesen helyiséget biztosít számukra az önkormányzati intézményekben.


(7) A Közgyűlés támogatja a szabadidő kulturális célú eltöltését, a szórakozási és egyéb  szabadidős közösségi igények kielégítését szolgáló tevékenységeket a közművelődési intézményben és közösségi színtereken lévő, a célnak megfelelő, esztétikus környezet és infrastruktúra, valamint az adott tevékenységet segítő, animáló szakemberek biztosításával.


(8) A Közgyűlés művelődést segítő egyéb lehetőségek közül anyagi és tárgyi  lehetőségeihez mérten:


  1. internet hozzáférési és fénymásolási lehetőséget biztosít a Szepes Gyula Művelődési Központban és a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban,


  1. az önkormányzati intézmények útján is tájékoztatja a város lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy:

     - a közművelődési programokat ismertesse a helyi sajtó és az elektronikus média,

     - az önkormányzati fenntartású intézmények a programjaikat plakátokon, saját intézményi és önkormányzati hirdető táblákon és szórólapokon is tegyék közzé, és műsorfüzeteiket juttassák el a lakossághoz,


  1. támogatja a művészet illetve a művészeti szervezetek társadalmi szerepvállalását, a művészeti értékek megőrzését, új művészeti teljesítmények létrejöttét, ennek biztosítására a költségvetési rendeletében meghatározott Érd Városi Kulturális  Alapot képez és működteti az Érdi Művésztelepet.

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


5. § (1) A Közgyűlés közművelődési feladatait

  • a Szepes Gyula Művelődési Központ fenntartásával,
  • közművelődési feladatokat ellátó szervezetek támogatásával,
  • megállapodás alapján az Érd Városi Televízió és Kulturális Szolgáltató Kft. bevonásával látja el.


(2) A Közgyűlés közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

  1. a Csuka Zoltán Városi Könyvtárral,
  2. a Magyar Földrajzi Múzeummal,
  3. a város oktató-nevelő intézményeivel,
  4. kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,
  5. a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
  6. az egyházakkal,
  7. közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,
  8. a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

6. § (1) A Közgyűlés a Polgármester és a Köznevelési és Művelődési Bizottság útján gondoskodik a város közművelődési feladatainak koordinálásáról.


(2) A Köznevelési és Művelődési Bizottság - a Polgármesteri Hivatal szakmai segítsége mellett - közreműködik:

a) az önkormányzat hosszú távú közművelődési stratégiájának kialakításában,
b) az átfogó közművelődési koncepció megalkotásában,
c)  a város éves közművelődési tervének megalkotásában és végrehajtásában.


(3) A törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói jogköröket a Közgyűlés, illetve átruházott hatáskörben a Polgármester és a Köznevelési és Művelődési Bizottság gyakorolja.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási formái


7. § (1) A Közgyűlés közművelődési feladatait az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.


(2) A Közgyűlés az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:


  1. az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit a költségvetési és az önkormányzati vagyon gazdálkodási szabályairól szóló mindenkor hatályos rendeleteiben foglaltak szerint,


  1. az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, ezen belül alapilletmények, kötelező pótlékok, költségtérítések fedezetét, továbbá a személyi juttatások járulékait a közművelődési intézményben dolgozó közalkalmazottak juttatásainak szabályairól szóló rendeletében foglaltak szerint,


  1. az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit az elfogadott költségvetés alapján.


(3) Az Önkormányzat az Érd Városi Televízió és Kulturális Szolgáltató Kft-vel évenként megállapodást köt az önkormányzati kulturális programok, rendezvények, nemzeti ünnepek megrendezésére.


(4) A Közgyűlés a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatásáról szóló 4/2004.(II.20.) NKÖM rendelet alapján történő pályázathoz minden évben vállal saját erőként pályázati önrészt.


(5) A Közgyűlés az egyesületek, alapítványok, öntevékeny közösségek közművelődési  tartalmú tevékenységének támogatására a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló rendelete alapján pénzeszközt bocsát rendelkezésre, melynek mértékét a költségvetési rendeletben határozza meg, s melynek felosztásáról - nyilvános pályázat keretében – a Köznevelési és Művelődési Bizottság dönt.


(6) A Közgyűlés a Érd Városi Kulturális Alap létrehozásával a helyi kulturális élet támogatását biztosítja, melyet elkülönített alapként kezel. Az Alap bevételei kizárólag az Alap  céljaival összefüggésben használhatók fel.

A helyi közművelődés szakemberigénye


8. § E rendeletben meghatározott, a költségvetésből finanszírozott közművelődési feladatok ellátását, a művelődési szolgáltatás folyamatosságát, szakszerűségét az Önkormányzat által fenntartott intézményekben a törvény 93-95. §-ban meghatározott képzettségű vezetők és szakmunkatársak alkalmazásával kell biztosítani.

A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek


9. § (1) A Közgyűlés közművelődési feladatainak elvégzése érdekében együttműködik a városban tudományos, művészeti tevékenységet is folytató magánszemélyekkel, nonprofit és profitorientált szervezetekkel, a kulturális ágazat megyei és országos irányítóival, a kulturális élet szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel, a településen működő egyházakkal és intézményekkel, a régió önkormányzataival és intézményeivel.


(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában a Közgyűlés a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veszi.

Záró rendelkezés


10. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 27/1999.(XI.22.) ÖK. számú rendelet hatályát veszti.


(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



dr. Szabolcs Mária

T. Mészáros András

jegyző

polgármester