Érd Megyei Jogú Város Közgyűlés 79/2009. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a „Lakásért életjáradékot” programról

Hatályos: 2014. 12. 23- 2019. 11. 29

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja az ésszerű lakásgazdálkodás előmozdítása érdekében a lakossági terhek enyhítése, és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) lakásállományának bővítésén túl az időskorúak életkörülményeinek javítása.

A rendelet személyi hatálya


2. §


E rendelet személyi hatálya az Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel és ingatlantulajdonnal rendelkező azon természetes személyekre terjed ki, akik a 60. életévüket betöltötték (a továbbiakban: kérelmező, illetve jogosult).

A rendelet tárgyi hatálya


3. §


(1) A rendelet tárgyi hatálya azon ingatlanokra terjed ki, amelyek:


a) az ingatlan nyilvántartásban érdi helyrajzi számon lakásként vagy lakóházként vannak bejegyezve,

b) ingatlanforgalmi értékbecslő által igazolva legalább 9 millió Ft forgalmi értékűek,

c) per, teher - és igénymentesek,

d) legalább komfortosak és lakható állapotúak, felújításra nem szorulnak, állaguk az életjáradékos várható élettartama alatt karbantartással megőrizhető,

e) a kérelmező kizárólagos tulajdonában van, vagy

f) a kérelmezők közös tulajdonában,

g) bontásra nincsen kijelölve,

h.) a tulajdonosokon kívül más személy lakóhelyeként, tartózkodási helyeként, gazdálkodó szervezet  telephelyeként és székhelyeként nem szolgálnak.

(2) Amennyiben a kérelmező a 2. §-ban és az ingatlan a 3. § (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, az életjáradéki szerződés kiterjedhet az ingatlantulajdonos tulajdonában lévő muzeális vagy helytörténeti jelentőségű ingóságokra (továbbiakban ingóság) is.

Az életjáradéki szerződés

megkötésére vonatkozó rendelkezések


4. §


(1) Az Önkormányzattal életjáradéki szerződés kötésére irányuló kérelmeket a polgármesterhez kell írásban benyújtani az e rendelet 1. számú függelékét képező „Kérelem” nyomtatványon.


(2)  A kérelemhez mellékelni kell:

a)   e rendelet 2. sz. függelékét képező adatlapot (személyes adatok),

b)   az ingatlan 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatát,

c)   nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kérelmezőnek van-e a tulajdonában muzeális  

       értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóság és arra kíván-e életjáradéki szerződést   

       kötni,

-      nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kérelmező igényli-e az eltemettetését

-     nyilatkozatot az ingatlanban kérelmezővel együtt lakó személyekről, továbbá arról,  

      hogy az ingatlan cég telephelyeként, fióktelepeként és székhelyeként nem szolgál,

-     nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kérelmező milyen módon igényli az életjáradék folyósítását (bankszámlára utaláshoz bankszámlaszám megadása),

d)  szolgáltatók igazolását arra vonatkozóan, hogy van-e közmű- és közszolgáltatási díj tartozás.


(3) A polgármester a kérelem benyújtását követő 60 napon belül ingatlanforgalmi értékbecslést készíttet, melynek során a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője az értékbecslővel helyszíni bejárást tart, és e rendelet 3. sz. függelékét képező „Állapot-felvételi lap” megnevezésű dokumentumot kitölti.


(4)   Az értékbecslést olyan szakértővel kell elvégeztetni, aki szerepel ingatlanforgalmi szakértők névjegyzékében.


(5)   Az ingatlan értékbecslésnek a 3. § d.) pontjában foglaltakra is ki kell terjednie.


(6.) Muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóságra is kiterjedő életjáradéki szerződés megkötésére irányuló kérelem esetén szakértő-becsüst kell igénybe venni.


(7) Az életjáradéki szerződés kötésére irányuló kérelem a szerződés megkötéséig visszavonható. Visszavonás esetén kérelmező köteles a kérelem visszavonását követő 30 napon belül megfizetni az Önkormányzatnak a szerződés előkészítése során felmerült költségeket: értékbecslés készítésének díját, szakért-becsüs munkadíját.

5. §


(1)  A beérkező kérelmeket a polgármester e rendeletben meghatározott eljárás során, rögzített kritériumok alapján bírálja el.


(2)  Amennyiben

a)  - az ingatlan műszaki állapota nem felel meg a 3. § (1) bekezdés d) pontjában rögzített feltételeknek, de az ingatlan olyan területen fekszik, amely az Önkormányzat stratégiai elképzeléseiben szerepel, vagy

                  - az ingatlan forgalmi értéke a 45 millió Ft-ot meghaladja

Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság,


b) az ingatlantulajdonos tulajdonában muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóság van, amire életjáradéki szerződést kíván kötni,

Köznevelési és Művelődési Bizottság

javaslatának megkérését követően dönt a Polgármester az életjáradéki szerződés megkötéséről.


(2a) Amennyiben az Önkormányzat által a rendelet végrehajtásához szükséges mindenkori éves költségvetésben biztosított előirányzat kimerül, azonban olyan ingatlan kerül felajánlásra, melynek az Önkormányzat általi, ily módon történő megszerzése különösen előnyösnek mutatkozik, a polgármester a 4Pénzügyi és Költségvetési Bizottság javaslata alapján kezdeményezi a költségvetési előirányzat módosítását.


(3)  A polgármester döntéséről haladéktalanul tájékoztatja a kérelmezőt.


(4)  A rendelet 4. számú függelékét képező életjáradéki szerződés tartalma az egyedi körülmények és igények alapján kiegészíthető.


(5) Két, ugyanazon ingatlanra szerződni kívánó, e jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelő kérelmező esetén, külön-külön kell az életjáradéki szerződést megkötni és az életjáradék számításánál tulajdoni hányadukat figyelembe venni.


(6) A rendelet további részében kérelmező megnevezése Jogosult, Önkormányzat megnevezése Kötelezett.


(7) Ugyanazon ingatlanra több személlyel csak abban az esetben köthető életjáradéki szerződés, amennyiben Jogosultak a tartozásokért egyetemleges felelősséget vállalnak.

6. §


(1)   Kötelezett az ingatlan, a muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóság tulajdonjogának fejében Jogosult részére életjáradékot fizet (egyszeri összeg és havi életjáradék), továbbá biztosítja, hogy Jogosult élete végéig az érintett ingatlanban lakjon és az életjáradéki szerződéssel érintett ingóságot használja.


(2) Az életjáradéki szerződést annak megkötését követően haladéktalanul be kell nyújtani a földhivatalba Kötelezett tulajdonjogának, Jogosult életjáradéki jogának, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom bejegyeztetése érdekében.


(3) Kötelezett az életjáradéki szerződés megkötésekor az érintett ingatlanra és a muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóságra biztosítást köt és az ingóságot leltárba veszi.


(4) A (3) bekezdés szerinti biztosítás költsége Jogosultat terheli, azt Kötelezett a havi életjáradék összegéből levonja.


(5) Jogosult a biztosítás körébe tartozó esemény bekövetkeztéről Kötelezettet és a biztosítót haladéktalanul köteles értesíti. Amennyiben Jogosult e kötelezettségének nem tesz eleget, az ebből eredő kárért felelősséggel tartozik.

7. §


(1) Az ingatlan használatával felmerülő költségek (pld: közüzemi díjak, közszolgáltatási díjak /szemétszállítás, kéményseprés/, társasházi lakások esetén közös költség, stb.) Jogosultat terhelik.


(2) Az ingatlan használatának idején az állagmegőrzés körébe tartozó javítási és karbantartási munkálatokat Jogosultnak kell saját költségén elvégeztetnie.


(3) Kötelezett az (1)-(2) bekezdésben foglaltakat negyedévente ellenőrzi.


(4) Amennyiben Kötelezett észleli, hogy Jogosult az (1)-(2) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, a havi életjáradék terhére a tartozásokat kiegyenlíti, illetve a szükséges javítási és karbantartási munkálatokat elvégezteti.


(5) Amennyiben Jogosultnak a kérelem benyújtásakor – ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjoggal vagy végrehajtási joggal még nem biztosított – közmű- és közszolgáltatási díj tartozása van, életjáradéki szerződés csak akkor köthető, ha Jogosult a szerződésben hozzájárul ahhoz, hogy Kötelezett a tartozásokat a 9. § (3) bekezdésében foglalt egyösszegű kifizetés terhére a szolgáltató felé közvetlenül kiegyenlítse.


8. §


(1)  Jogosult az ingatlanba Kötelezett előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül más személyt nem fogadhat be.

Az ingatlan bérbe nem adható és Jogosult semmilyen jogcímen nem adhatja azt más személy kizárólagos vagy részleges használatába.


(2) Kötelezett Jogosult halálát követően lép a tulajdonában levő ingatlan és az ingóság birtokába.

A fizetendő életjáradéki díj mértékének a meghatározása

9. §


(1)   Az életjáradék számítási alapja a Kötelezett tulajdonába kerülő érintett ingatlan forgalmi értéke, muzeális és helytörténeti jelentőségű ingóság becsült értékének összege.

(2) Az 5. § (2) bekezdésében foglalt esetekben is a 9-10. §-ban foglaltakat kell az életjáradék számításánál alkalmazni.


(3) Az életjáradéki szerződés megkötésével egyidejűleg, Jogosultat egyszeri összeg illeti meg, mely e szakasz (1) bekezdés szerinti összeg 10 %-a.

Az életjáradéki szerződés megkötésével egyidejűleg Kötelezettet Kezelési költség és kockázati tényező jogcímén  e szakasz (1) bekezdés szerinti összeg 10 %-a illeti meg, melyet a járadékalap számításakor vesz figyelembe.


(4) Kötelezett az egyszeri összegből kifizetés előtt levonja

  • az ingatlan értékbecslés díját, az ingóság szakértői becslés munkadíját,
  • Jogosult temetésre vonatkozó igénye esetén a 4. § szerinti temetés költségét,
  • a 7. § (5) bekezdésben foglalt közmű- és közszolgáltatási díj hátralék összegét.


(5) Járadékalap számítása:


Az (1) bekezdés szerint számított összegből szerződéskötéskor Kötelezett levonja

  • az egyszeri kifizetés összegét,
  • kezelési költség és kockázati tényező összegét,


a fennmaradó összeg képezi a járadékalapot.

10.§


(1)  A havi életjáradék összegét a (2) bekezdésben foglaltak szerint kell kiszámítani.


(2) Ha a Jogosult az életjáradéki szerződés megkötésekor


a) a 60. életévét betöltötte:                  havonta a járadékalap          0,2 %-a.

b) a 65. életévét betöltötte:                  havonta a járadékalap          0,4 %-a.

c) a 70. életévét betöltette:                  havonta a járadékalap          0,5 %-a,

d) a 75. életévét betöltötte:                  havonta a járadékalap          0,6 %-a,

e) a 80. életévét betöltötte:                  havonta a járadékalap          0,75 %-a,

f) a 85. életévét betöltötte:                  havonta a járadékalap          0,85 %-a


illeti meg.


(3) Amennyiben Jogosult életkora folytán a (2) bekezdésben foglalt következő sávba történő besorolásra válik jogosulttá, abban az esetben a következő havi életjáradék összegének számításakor automatikusan az életkora szerinti sávnak megfelelő szorzót kell alkalmazni.


11.§


(1) Kötelezett a havi életjáradék összegét előre esedékesen, minden hónap 10-ig fizeti meg Jogosult részére az általa igényelt módon (átutalás, postai utalvány, készpénz).


(2)  Kötelezett a havi életjáradék összegének 10. § (2) bekezdés szerinti változásáról Jogosultat egyoldalú nyilatkozattal írásban értesíti.


(3) Amennyiben Jogosult e rendelet alapján kötött életjáradéki szerződésben foglalt, a használattal kapcsolatos kötelezettségeket illetve korlátozásokat megszegi és Kötelezett írásbeli felszólítása ellenére sem tanúsít a továbbiakban szerződésszerű magatartást, akkor Kötelezett az életjáradéki szerződés megszegésével a Jogosult által Kötelezettnek okozott kár – független szakértő által megállapított – összegét Kötelezett a folyósítandó havi életjáradék terhére jogosult elszámolni. Amennyiben a szerződésszegés természeténél fogva erre nincsen lehetőség, Kötelezett a szerződés módosítása, illetve a szerződés megszüntetése iránt bírósághoz fordulhat.


Átmeneti és hatályba léptető rendelkezések


12.§


(1) Ezen rendelet 2010. május 1. napján lép hatályba.  


(2) A közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendeletben foglalt feltételek fennállása esetén az életjáradéki szerződést, és a szerződés esetleges módosításait, illetve megszüntetését az Önkormányzat  képviseletében eljárva aláírja.


(3)  A rendelet végrehajtásához szükséges fedezetet az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetés terhére biztosítja.



dr. Szabolcs Mária

T. Mészáros András

jegyző

polgármester

1. sz. függelék


Tisztelt Önkormányzat!




Alulírott ……………………………………… (név) 2030 Érd, ……………………………… szám alatti lakos a „Lakásért életjáradékot” programról szóló 79/2009.(XII.18.) KGY. számú rendelet alapján



 k é r e l m e t



terjesztek elő életjáradéki szerződés megkötésére a mellékletként csatolt, adatlapon feltüntetett és az alábbiakban megjelölt adataim alapján.


Kizárólagos/….. arányú* tulajdonomat képezi az érdi ingatlan-nyilvántartásba ……. hrsz alatt felvett, természetben Érd, ………………..……… utca ……. házszám ….emelet….ajtó alatti …………………….(szobaszám, komfortfokozat, családi házas/társasházi) ingatlan, melynek általam becsült forgalmi értéke: ...………………………………… Ft.


A szerződés megkötéséhez az – adatlapban foglaltakat kiegészítve, annak számozására hivatkozással – az alábbiakról nyilatkozom:


18.)   Temettetésemet nem igénylem/igénylem* …………………..….. vallású szertartás szerint.


19.)   Muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingósággal rendelkezem/nem rendelkezem*.

       Ha igen, arra kívánok/nem kívánok* szerződést kötni.

      

      Vagyontárgy megnevezése:………………………….., általam becsült értéke: ………… Ft


20.) Az ingatlanban velem együtt lakó személyek: …….. fő


Név, szül.hely és idő: ……………………………………………………………

Név, szül.hely és idő: ……………………………………………………………

Név, szül.hely és idő: ……………………………………………………………



21.) Az ingatlan cég székhelyeként, telephelyeként, fióktelephelyeként szolgál/nem szolgál*.


       A cég neve: ………………………………………………………………


22.)   Az életjáradék folyósítását postán lakcímemre/az alábbi bankszámlára* utalással kérem.


23.) Bankszámla szám: …………………………………………………………


24.) Közmű- és közszolgáltatási díj hátralékom (ELMŰ, TIGÁZ, ÉTV Kft, Érd-Kom Kft, ÉRDHŐ Kft, kéményseprés, közös költség) nincs/van*,

      

       összege: ………...…………... Ft.


26.) Egyéb megjegyzés……………………………………………….. …..



Mellékletként csatolom

- az ingatlan 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapját,

- adatlapot kitöltve - melynek 1-10.) pontja tartalmazza személyes adataim -,

- közmű- és közszolgáltatók igazolását.



É r d, ………………………………

                                                                                 



…………………….

                                                                                                                                                      Aláírás




(*megfelelő szövegrészt kérjük aláhúzni!)




2. sz. függelék


A D A T L A P

a „Lakásért életjáradék” programban való részvételhez


1.

Kérelmező neve:


2.

Leánykori név:


3.

Születési hely:


4.

Születési idő:


5.

Anyja neve:


6.

Személyigazolvány szám:


7.

Személyazonosító jel:


8.

Adóazonosító jel:


9.

Lakcím:


10.

Telefonszám:


11.

Ingatlan címe:


12.

Ingatlan helyrajzi száma:


13.

Tulajdoni arány:


14.

Lakás alapterülete:


15.

Szobák száma:


16.

Közművesítettség:*

víz,    villany,    gáz,    csatorna

17.

Fűtési mód:*

egyedi,   villany,    konvektor,   gázkazán,

18.

Temettetést igényel-e, ha igen, akkor milyet:


19.

Van-e a kérelmező tulajdonában muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóság és arra kíván-e életjáradéki szerződést kötni:


20.

Kérelmezővel együtt lakó személy:


21.

Az ingatlan cég telephelyeként, fióktelepeként és székhelyeként:*

szolgál  /  nem szolgál

22.

Milyen módon igényli a járadék folyósítását:*

pénztári kifizetés,   postai kézbesítés,   átutalás

23.

Kérelmező számlavezető bankja és bankszámla száma:


24.

Közmű- és közszolgáltatási díj hátralék:*

van  /  nincs

25.

Ingóságok (törvényes/végrendeleti) örököse, vagy a hagyaték felelős őrzője:



É r d, „……………………”

„………………………………………”

                 kérelmező aláírása

*Megfelelőt kérjük aláhúzni!

3. sz. függelék

Á L L A P O T F E L V É T E L I   L A P



Ingatlan címe:

Helyrajzi száma:



1./ Az épület szerkezeteinek, berendezéseinek és ezek állapotának rövid jellemzése


  1. Teherhordó szerkezetek (alap, falszerkezetek, födémek, lépcsőszerkezetek):


  1. Tetőszerkezetek, héjalások, tetőbádogos szerkezetek, kémény:


  1. Homlokzatok kialakítása, szigetelés, járda, csapadékelvezetés, kerítés:


  1. Lépcsőházak, egyéb közös terek:


  1. Gépészeti berendezések és hálózatok:


- vízvezeték

- csatorna

- gáz

- központi fűtés

- telefon, kábel TV, parabola, Internet, informatikai hálózatok

- felvonóberendezés

- szellőzőberendezés

- klímaberendezés

- egyéb


2./ A lakás szerkezetei, berendezései és állapotuk


Állapot jellemzők:

(1) cseréje indokolt

(2) rossz állapotú (erősen kopott, teljes felújítása szükséges)

(3) közepes állapotú (közepesen kopott vagy elhasználódott)

(4) jó minőségű (jól használható, megfelelően záró)

(5) újszerű


2.1. Helyiség típusa és nagysága


- nappali                          m2

- dolgozószoba                m2

- hálószoba                      m2

- előszoba                        m2

- konyha                          m2

- kamra                            m2

- fürdőszoba                    m2

- WC                               m2

- egyéb                            m2

összesen                          m2

2.2. Nyílászárók


- anyaga (fa, műanyag)

- ablakok állapota

- ajtók állapota

- árnyékolók típusa (fa- v. műanyagredőny, spaletta, reluxa, sötétítő- v. szalagfüggöny)


2.3. Burkolatok


- burkolat fajtája (parketta, szalagparketta, lamináltpadló, pvc, linóleum, szőnyegpadló,

   kerámia, mázas kerámia mettlachi, kőagyaglap, egyéb)

- burkolat állapota


2.4. Felületek


- oldalfelület fajtája, állapota

- mennyezetfelület fajtája, állapota


2.5. Berendezések, tartozékok


- beépített szekrény

- beépített polcrendszer

- tűzhely

- egyéb

csak vizes helyiségnél

- mosdócsésze

- kád

- WC csésze

- mosogató

- egyéb


2.6. Gépészeti berendezések (megnevezés, típus, állapot)


- csaptelepek

- vízmelegítő

- kazán, cserépkályha, kandalló

- fűtőtest

- szivattyú

- egyéb


2.7. Elektromos hálózat, szerelvények állapota


2.8. Egyéb megjegyzések (pl. használati jogok: pincerész, udvar, kert, parkoló, stb.)


Dátum:


…………………………………………                      …………………………………………

         ingatlanforgalmi értékbecslő                                                    köztisztviselő


…………………………………………

tulajdonos

4. sz. függelék 


ÉLETJÁRADÉKI SZERZŐDÉS




amely létrejött egyrészről Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata (2030 Érd, Alsó utca 1., törzsszám: 394909, statisztikai számjel: 15394909751132113, adószám: 15394909-2-13) képviseletében T.Mészáros András polgármester, mint járadékfizetésre kötelezett (továbbiakban: Kötelezett)


másrészről (született:., anyja neve: , személyigazolvány szám: , személyi azonosító jel: , adóazonosító jel: )  szám alatti lakos, mint járadékra jogosult (továbbiakban: Jogosult) között alulírott helyen és időben az alábbi feltételekkel:


1.1./ Jogosult az érdi ingatlan-nyilvántartásba ……. helyrajzi szám alatt felvett, … m2 nagyságú, ……………… megjelölésű, természetben Érd, ………. utca … szám alatt fekvő ingatlannak …….. arányú tulajdonosa.


1.2./ Szerződő felek tényként rögzítik, hogy az 1.1./ pontban foglalt ingatlanra Kötelezett ingatlanforgalmi szakértővel értékbecslést készíttetett, mely szerint az ingatlan becsült forgalmi értéke …. Ft.


1.3./ Szerződő felek tényként rögzítik azt is, hogy e szerződés kiterjed a Jogosult tulajdonát képező muzeális/helytörténeti jelentőségű ingóságra is, melynek értékét szakértő becsüs …… Ft-ra értékelte.


2./ Szerződő felek az 1.2-1.3./ pontban foglalt értékeket az életjáradék számításának alapjaként elfogadják.


3./ Jogosult az 1./ pontban foglalt ingatlan/és ingóság tulajdonjogát a 4./ pontban foglalt életjáradék fejében Kötelezettre ruházza.


4.1./ Kötelezett az 1./ pontban megjelölt ingatlan/és ingóság tulajdonjogának átruházása fejében Jogosult részére életjáradékot fizet, mely szerződéskötéskori egyszeri összegből és havi életjáradékból áll.


4.2./ Kötelezett jelen szerződés aláírásával egyidejűleg megfizet Jogosult részére ……… Ft, azaz ……… forint egyszeri összeget Jogosult külön íven szövegezett kérésének megfelelő módon.


4.3./ Kötelezett vállalja, hogy jelen szerződés aláírását követő hó 1-től kezdődően és minden hó 10. napjáig előre esedékesen megfizet Jogosult részére ….. Ft, azaz …… forint havi életjáradékot Jogosult élete végéig az általa külön íven szövegezett kérésének megfelelő módon.


5.1./ Szerződő felek megállapodnak abban, hogy amennyiben Jogosult életkora miatt a 17. pontban foglalt rendelet 10. § (1) bekezdésében foglalt következő sávba történő besorolásra válik jogosulttá, abban az esetben Kötelezett az életjáradék következő havi összegének számításakor automatikusan Jogosult életkora szerinti sávnak megfelelő szorzót alkalmazza.


5.2./ Szerződő felek megállapodnak abban, hogy Kötelezett a havi járadék összegének a 5.1/ pontokban foglaltak változásáról Jogosultat egyoldalú nyilatkozattal értesíti.


6.1./ Jogosult élete végéig ingyenesen használhatja az 1./ pontban foglalt ingatlant és ingóságot.


6.2./ Kötelezett Jogosult halálát követően lép az ingatlan/és ingóság birtokába, ettől az időponttól szedi hasznait és viseli annak terheit.


7.1./ Jogosult szavatol a jelen szerződés tárgyát képező ingatlan/és ingóság per-, teher-, és igénymentességéért, továbbá azért, hogy az ingatlant egyes adók módjára behajtható egyéb köztartozás sem terheli, valamint harmadik személynek nincs olyan joga az ingatlanon, mely Kötelezett tulajdonszerzését vagy Jogosult halálát követő birtokba lépését akadályozná vagy korlátozná.


7.2./Jogosult kijelenti továbbá, hogy a tárgybeli ingatlan gazdasági társaság székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül nem szolgál.


7.3./Jogosult szavatol még azért is, hogy az ingatlanban rajta kívül más személy életvitelszerűen nem tartózkodik és sem állandó, sem pedig ideiglenes jelleggel senki nincs oda bejelentve.


7.4./ Jogosult tudomásul veszi, hogy az 1./ pontban foglalt ingatlanba Kötelezett előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül más személyt nem fogadhat be, az ingatlan bérbe nem adható és Jogosult azt semmilyen jogcímen sem adhatja más személy kizárólagos vagy részleges használatába.


8.1./ Jogosult vállalja, hogy az 1./ pontban foglalt ingatlant/és ingóságot élete végéig jó gazda gondosságával és rendeltetésszerűen használja, a szerződéskötéskor fennálló műszaki állapotot fenntartja, szükség esetén a javítási, karbantartási munkálatokat az állagmegóvás érdekében saját költségén haladéktalanul elvégezteti.

Jogosult vállalja továbbá, hogy az ingatlan használatával felmerülő költségeket (közüzemi díjakat, közszolgáltatási díjakat, közös költséget) kiegyenlíti.


8.2./ Jogosult e szerződés aláírásával hozzájárulását adja ahhoz, hogy az előző pontban foglaltak megtartását Kötelezett negyedévente ellenőrizze.

Jogosult hozzájárul továbbá ahhoz is, hogy amennyiben a 8.1./ pontban foglalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, a havi életjáradék terhére Kötelezett a tartozásokat kiegyenlítse, illetve a szükséges munkálatokat elvégeztesse.


8.3./ E szerződés elválaszthatatlan mellékletét képezi a szerződő felek és ingatlanforgalmi szakértő által aláírt „Állapot-felvételi lap”, mely e szerződés tárgyát képező ingatlan részletes leírását és műszaki állapotát rögzíti.


9./ Amennyiben Jogosult a jelen szerződésben foglalt, a használattal kapcsolatos kötelezettségeket, illetve korlátozásokat megszegi és Kötelezett írásbeli felszólítása ellenére sem tanúsít a továbbiakban szerződésszerű magatartást, akkor Kötelezett az életjáradéki szerződés megszegésével a Jogosult által Kötelezettnek okozott kár – független szakértő által megállapított – összegét Kötelezett a folyósítandó havi életjáradék terhére jogosult elszámolni. Amennyiben a szerződésszegés természeténél fogva erre nincsen lehetőség, Kötelezett a szerződés módosítása, illetve a szerződés megszüntetése iránt bírósághoz fordulhat.


10.1./Szerződő felek megállapodnak abban, hogy Kötelezett jelen szerződés aláírását követően az 1./ pontban foglalt ingatlanra/és ingóságra jelen szerződés fennállásának idejére biztosítást köt, melynek költsége Jogosultat terheli. Jogosult jelen szerződés aláírásával hozzájárulását adja ahhoz, hogy Kötelezett a havi életjáradék összegéből a biztosítás összegét levonja.


10.2./ Jogosult vállalja, hogy a biztosítás körébe eső káreseményt mind Kötelezettnek, mind a Biztosítónak haladéktalanul bejelenti és a szükséges helyreállítás maradéktalan elvégeztetése érdekében Kötelezett megbízottját az ingatlanba beengedi.


10.3./ Jogosult tudomásul veszi, hogy amennyiben a 10.2./ pontban foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, ebből eredő kárért felelősséggel tartozik.


11./ Jogosult kijelenti, hogy cselekvőképes nagykorú, magyar állampolgár, ügyleti képessége nem korlátozott, beszámítási képességének teljes birtokában van.


Kötelezett kijelenti, hogy a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. alapján működő önkormányzat és a képviseletében eljáró polgármester jelen jognyilatkozat megtételére jogosult.


Felek kijelentik, hogy jelen jogügylet megkötését és érvényességét jogszabályi rendelkezések nem akadályozzák, illetve nem korlátozzák.


12.1./ Jogosult jelen szerződés aláírásával feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja ahhoz, hogy az Érdi Körzeti Földhivatal az 1./ pontban részletesen megjelölt ingatlanra Kötelezett tulajdonjogát ........ arányban életjáradéki szerződés címén az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezze.


12.2./ Kötelezett jelen szerződés aláírásával hozzájárul ahhoz, hogy az 1./ pontban megjelölt ingatlanra tulajdonjogának bejegyzésével egyidejűleg a Földhivatal Jogosult javára életjáradéki jogot, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyezzen be az ingatlan-nyilvántartásba.


13./ Szerződő felek egybehangzóan rögzítik, hogy jelen szerződéssel kapcsolatos jognyilatkozataik megtételére – ideértve a szerződésmódosítást is – az írásbeliség kötelező előírását kötik ki.


14./ Szerződő felek kijelentik, hogy jelen szerződés létrejöttével kapcsolatos adó- és illeték jogszabályokat ismerik.

Jelen szerződés elkészítésével kapcsolatos költségeket Kötelezett viseli.


15./ Kötelezett jelen tartalmú szerződés elkészítésével és ellenjegyzésével, valamint a Földhivatal előtti eljárással …………… jogtanácsost (Cím: 2030 Érd, Alsó u. 1.) bízza meg, melyhez Jogosult hozzájárulását adja.


16./ A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvnek a tartási szerződésre vonatkozó rendelkezései az irányadóak.


17./ Jelen szerződés megkötésére Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése ”Lakásért életjáradékot” programról szóló .../2009.(....) KGY rendelete ad felhatalmazást.


18./ Jogosult kijelenti, hogy az előző pontban írt helyi rendeletet minden részletre kiterjedően megismerte.


19.1./ Jogosult feljogosítja Kötelezettet arra, hogy az ingatlan birtokba vételét követően a hagyaték tárgyát képező ingóságokat a következő bekezdésben megjelölt örökösnek/felelős őrzőnek a hagyatéki leltár alapján kiadja.


19.2./ Jogosult kijelenti, hogy halála esetén jelen szerződéssel nem érintett ingóságai törvényes/végrendeleti örököse vagy a hagyatékának felelős örzője ………………………………….. (név), ………………………………………(lakcím).


19.3./ Jogosult felhatalmazza Kötelezettet, hogy amennyiben az örökös/felelős őrző a hagyaték tárgyát képező ingóságokat 30 napon belül nem veszi át, Kötelezett azokat az ingatlanból elszállítsa és a hagyatéki eljárás jogerős lezárásáig a felelős őrzéséről más helyen gondoskodjon.

A szállítás és felelős őrzés költségei örököst terhelik.


20./ Jelen szerződés 20 (húsz) pontból és 5 (öt) gépelt oldalból áll, amelynek aláírásokkal ellátott egy-egy példányát szerződő felek átvették.


Jelen szerződést a felek elolvasás és értelmezés után, mint szerződési  akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag és saját kezűleg írják alá.


Kelt: Érden, „…….……..” napján




Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata                                                                                       Jogosult

    Kötelezett képviseletében

T.Mészáros András polgármester



Szerkesztettem és ellenjegyzem

Érden  „……………………”

……….. jogtanácsos

(2030 Érd, Alsó u. 1.)