Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 14/2010. (II.26.) önkormányzati rendelete

a szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozáshoz, valamint a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott önkormányzati támogatási rendszerről

Hatályos: 2014. 12. 23- 2015. 03. 05

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdése, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdése valamint 26. §-a alapján az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. § E rendelet hatálya kiterjed az Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén a szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett érdekeltségi egységekre, illetve azok tulajdonosaira.


I. fejezet


A szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozáshoz nyújtott önkormányzati visszatérítendő támogatás



2. § (1) Az önkormányzat az utólagos közműcsatlakozáshoz szükséges közművesítési, valamint víziközmű-társulati tagság esetén az érdekeltségi hozzájárulás megfizetésének segítésére jelen fejezetben foglalt szabályok szerint az Érden lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászorult magánszemélyek részére kamatmentes, visszatérítendő támogatást nyújthat.


(2) Egy személynek támogatás legfeljebb egy érdekeltségi egység után csak egy alkalommal nyújtható.


(3) A támogatás összege legfeljebb a közművesítési vagy érdekeltségi hozzájárulás 50%-a lehet.


(4) Támogatás legfeljebb nyolc éves visszafizetési határidővel adható

3. § (1) Támogatásra jogosít az az 1. § szerinti érdekeltségi egység, ahol:

  1. Az egyedül élő tulajdonos az ingatlant kizárólagosan használja, vagy

b) családban rokkantsági ellátásban vagy fogyatékossági támogatásban részesülő személy, vagy fogyatékos gyermek van, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 200%-át;

c) Kétszemélyes háztartás esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 150 %-át

d) Több személyes háztartás esetén a családban az egy főre  jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 100 %-át.

4. §  (1) A támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga, valamint az 1993. évi III. tv.-ben és e rendeletben meghatározott személyek személyi adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, és az ezekre vonatkozó bizonyítékokat becsatolni. A szociális támogatást igénylő köteles családja vagyoni viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni.


(2) A jövedelemszámításához felhasználható okiratok:

a) havi rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről kiállított igazolás. A külföldön munkát vállalók, illetve EGT állampolgároknak eltérni ettől csak akkor lehet, ha az igazolás beszerzése méltányolható ok vagy okok miatt hosszabb időt vesz igénybe, és a kérelmező írásban nyilatkozik jövedelméről,

b) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző utolsó havi ellátást igazoló szelvény,

c) munkanélküli ellátás esetén az azt megállapító határozat és kérelem benyújtását megelőző utolsó havi ellátást igazoló szelvény,

d) vállalkozó esetében a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem igazolás, az illetékes APEH illetékes szervének igazolása a kérelem benyújtását megelőző év személyi jövedelemadó-alapjáról, valamint a nem lezárt adóérvre eső jövedelemről kiállított igazolás.

e) egyéb - nem havi rendszeres - jövedelmek esetében a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12  hónap alatt szerzett jövedelemről szóló

ea)  munkaviszony esetén munkáltatói igazolás,

eb) munkaviszonnyal nem rendelkezők esetén, büntetőjogi felelősség tudatában tett

      nyilatkozat.


A kérelmező az ügy elbírálása érdekében tett nyilatkozatát 3 hónapon belül nem módosíthatja.


 (3) A tényállás tisztázása és a szociális rászorultság megállapítása érdekében környezettanulmány készítése szükséges.


(4) Ha az elkészített környezettanulmány alapján a nyilatkozatban foglalt adat a kérelmező életkörülményeitől eltérő, akkor további bizonyítékok becsatolása szükséges (különösen: közüzemi, telefonszámla, a kérelmező által lakott lakás, illetve saját és családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok).


(5) Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50%-át, a fenntartási költségek kétszerese a figyelembe vehető vélelmezett jövedelem.


(6) A fogyatékosságot Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet által kiadott szakvéleménnyel, vagy szakorvosi igazolással kell igazolni.

5. § (1) A támogatás iránti kérelmeket Érd Megyei Jogú Város Polgármesteréhez címezve Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán, ill. a Szociálpolitikai és Egészségügyi csoportjánál  kell benyújtani.


(2) A kérelemhez csatolni kell a társulati tagságot igazoló dokumentumot, vagy a közművesítést végző igazolását, a jelzálogjog bejegyzéséhez való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot, a jövedelemigazolásokat, valamint a 4. §-ban meghatározott dokumentumokat.


(3) A visszatérítendő támogatás odaítéléséről a polgármester határozattal dönt, a támogatásról az Önkormányzat megállapodást köt.


6. § (1) A megállapodásban rögzíteni kell, különösen:


  1. a támogatás összegét és visszafizetésének végső határidejét valamint a törlesztő részlet összegét,
  2. az első részlet megfizetésének esedékességét,
  3. a támogatás részletes feltételeit,
  4. azt a tényt, hogy a támogatott hozzájárulását adja ahhoz, hogy a támogatás visszafizetéséig az ingatlan-nyilvántartásban a jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom az önkormányzat javára bejegyzésre kerüljön.

7. § (1) A támogatást az Önkormányzat közvetlenül a közművesítést végző szerv számlájára utalja át.


(2) Az önkormányzat a megállapodást azonnali hatállyal felmondja, ha a támogatott:


a) az önkormányzat megtévesztésével vagy jogosulatlanul jutott a támogatáshoz,

b) részletfizetés esetén a havi törlesztő részletet két hónapon keresztül nem fizeti.


(3) A szerződés felmondása esetén a támogatás hátraléka a jegybanki alapkamattal növelten egy összegben válik esedékessé.

II. fejezet


A házi szennyvízhálózat kiépítéséhez  nyújtott önkormányzati

támogatás



8. § (1) Az Önkormányzat a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez minden évben pályázatot hirdet jelen fejezetben foglalt szabályok alapján.


(2) Pályázatot nyújthat be az Érden lakóhellyel rendelkező, szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett érdekeltségi egység tulajdonosa.


(3) Egy érdekeltségi egység után a házi szennyvízhálózat kiépítésének támogatására adható visszatérítendő, kamatmentes támogatás mértéke a bekerülési költség, de legfeljebb 50.000 Ft lehet.


(4) A pályázatot a Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság írja ki és évente több fordulóban bírálja el.


(5) A nyertes pályázókkal az Önkormányzat megállapodást köt. A támogatást az Önkormányzat a házi szennyvízhálózat kiépítését igazoló dokumentáció bemutatatását követően fizeti meg.


9. § A pályázat feltételeit jelen rendelet 1. számú melléklete szerinti pályázati felhívás tartalmazza.


10. § A támogatás keretösszegéről, valamint a pályázatok elbírásának határidejéről a Közgyűlés évente határozattal dönt.

III. fejezet


Záró és értelmező rendelkezések


11. § Jelen rendelet szerinti támogatások kizárólagos forrása a Szennyvíz-hálózat Fejlesztési Alap.


12. § (1) E rendelet alkalmazásában:


Társulat: azon viziközmű társulat, amely Érd területén érdekeltségi területtel rendelkezik és az érdekeltségi területén a  szennyvízelvezető rendszert kiépítette és átadta az önkormányzatnak, vagy amely a kiépítéshez anyagi forrásokkal az önkormányzattal való megállapodás szerint hozzájárult (Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat és Délbuda Térségi Viziközmű Társulat).


Üzemeltető: az a gazdálkodó szervezet (Ptk. 685.§ c) pont), amellyel az önkormányzat a szennyvízelvezető hálózat üzemeltetésére szerződést köt.


Házi szennyvízhálózat: az ingatlanon keletkező szennyvíz összegyűjtését szolgáló és azt a szennyvízbekötő vezeték vagy a csatlakozó szennyvízhálózat végpontjához szállító szennyvízvezeték-hálózat.


Közművesítési hozzájárulás: Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében meghatározott fizetési kötelezettség.


Érdekeltségi hozzájárulás: A Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 35. § (3) bekezdésében meghatározott fizetési kötelezettség.


Érdekeltségi egység: a külön jogszabály szerinti egy helyrajzi számmal rendelkező ingatlan vagy önálló rendeltetési egység, amely egyben önálló szennyvízelvezetési hely.


Szennyvízelvezetési hely: a szennyvízelvezető műbe bekapcsolt ingatlan, illetőleg azon belül mindazon épület, épületrész, önállóan használható bérlemény, amelyek vízhasználata mellékszolgáltatási szerződés alapját képező mellékvízmérővel mért, és szennyvizei elvezetését a házi szennyvízhálózat biztosítja.


Önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport amelynek a szabadból vagy az épületen belül közlekedőből nyíló önálló bejárata van.



(2) Jelen rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.



dr. Szabolcs Mária

T. Mészáros András

jegyző

polgármester

1. számú melléklet



PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


Házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott, visszatérítendő Önkormányzati támogatásra


Kiíró neve, címe, telefon és telefax száma:


Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2030 Érd, Alsó u 1. tel: 23/522-300;


A pályázat célja: Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén a kiépített szennyvízelvezető hálózatra történő csatlakozás elősegítése a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás által.


A támogatás igénybevételére jogosultak köre: Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén  a szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozással érintett ingatlanokra, illetve azok tulajdonosaira.


A támogatás jellege, mértéke: Visszatérítendő, kamatmentes támogatás. A támogatás utólagos finanszírozás, melyet az elszámolást követő 15. napon belül a Polgármesteri Hivatal fizet meg a Támogatott részére.


A támogatás felső határa a bekerülési költséghez viszonyítva bruttó 50.000 Ft.


A támogatás  feltételei:


- pályázó a  közcsatornára rákötendő ingatlan tulajdonosa és Érden lakóhellyel rendelkezik,

- műszaki terv benyújtása (mellékletként tartalmaznia kell az üzemeltető hozzájárulását a házi szennyvíz hálózat létesítéséhez, valamint egy árazott költségvetést),

- a pályázónak vállalnia kell, hogy a közcsatornára történő rákötést tárgyév ……hó …..ig megvalósítja.


A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:


- szociális helyzet,

- vállalt saját erő aránya,

- pályázó számlákkal igazolja, hogy a folyékony hulladék elszállítását az önkormányzat által kiválasztott közszolgáltatóval végezteti.


A pályázat benyújtásának feltételei, határideje:


 A pályázatokat a pályázati adatlapon, az ott megjelölt mellékletekkel együtt, egy eredeti és egy másolati példányban kell benyújtani, egy db zárt borítékban.

A borítékra rá kell írni:


„Házi szennyvízhálózat kiépítésének támogatására”.


A pályázatot Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Városüzemeltetési és Városfejlesztési Irodájára kell személyesen vagy postai úton benyújtani.


A pályázatok benyújtása egész évben folyamatos (végső határidő tárgyév………….hó…nap)


Hiánypótlásra nincs lehetőség (azon Pályázó, aki nem a pályázati dokumentációkban foglaltaknak megfelelően, illetve hiányosan nyújtja be pályázatát, kizárásra kerül).


A támogatás odaítélése: a támogatás odaítéléséről Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésének Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottsága dönt.


Az egyes pályázati fordulókkal kapcsolatos határidők:……….


A döntésről a nyertes pályázók a döntést követő 15 napon belül írásbeli értesítést kapnak. A nyertes pályázók listája az Önkormányzat honlapján (www.erd.hu) is megtekinthető. A támogatásban nem részesülő pályázók külön értesítést nem kapnak.