Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól

Hatályos: 2012. 10. 01- 2015. 03. 31

(egységes szerkezetben a módosításáról rendelkező 68/2011. (X.26.) és a 44/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelettel)



Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A rendelet célja


1. § A rendelet célja az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének részletes szabályozása. 

2. A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki, azaz az Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban önkormányzati tulajdonként nyilvántartott helyi közutakra, valamint az azok részét képező járdákra és gyalogutakra, így különösen a belterületi gyűjtő utakra, mellékutakra, lakó- és kiszolgáló utakra, külterületi közutakra; kerékpárutakra, gyalogutakra és járdákra.


(2) A rendelet tárgyi hatálya az Önkormányzat kezelésében (továbbiakban: közút kezelője) lévő helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai (a továbbiakban együtt: helyi közutak) kezelésére terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, és szervezetekre, (a továbbiakban: kivitelező) akik a közterületet, különösen a helyi közutat:


a) fel kívánják bontani,

b) annak területén, az alatt vagy felett építményt, vagy létesítményt kívánnak elhelyezni, illetve a közút területét nem közlekedési célra kívánják igénybe venni (a továbbiakban együtt: nem közlekedési célú igénybevétel),

c) a közterületet építési forgalom elvezetése érdekében az általánostól jóval nagyobb terheléssel használják.


(4) Ha a közterület felbontása, közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén a beruházó és a kivitelező nem azonos, akkor a rendelet vonatkozó rendelkezéseit értelemszerűen a kérelmezőre kell alkalmazni.

3. A helyi közutak igazgatási jellegű feladatai


3. § (1) A közútkezelői hozzájárulás kérelmet (3. sz. melléklet szerint) a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani. A közútkezelői hozzájárulás kérelem magába foglalja a burkolatbontási engedély kérelmet is. A kérelemhez csatolni kell az alátámasztására szükséges mellékleteket is.


(2) Ha az élet- és vagyonvédelem érdekében, közmű meghibásodás vagy egyéb ok miatt, azonnali bontás szükséges (továbbiakban: rendkívüli igénybevétel) akkor a kivitelező köteles az igénybevétel megkezdése előtt, de legkésőbb azzal egyidejűleg, a közút és közterület rendkívüli felbontására vonatkozó bejelentést (3. sz. melléklet szerint) benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz.


(3) Rendkívüli igénybevétel esetén, a kivitelező, a bejelentéssel együtt (3. sz. melléklet kitöltésével) kéri meg a közútkezelői hozzájárulást is.


4. Üzemeltetési és fenntartási feladatok


4. § (1) Az egyes üzemeltetési és fenntartási feladatokat – a jelen rendeletben meghatározott kivételekkel – a közút kezelője által e célra létrehozott külön – útellenőri szolgálattal is rendelkező – intézmény végzi.


(2) Az útellenőri szolgálatot ellátó intézmény a közutak üzemeltetése és fenntartása során az alábbi feladatokat látja el:

1.utak tisztántartása;

2.téli útüzemeltetés;

3.közhasználatú várakozóhelyek üzemeltetése;

4.a közúti jelzések és egyéb úttartozékok helyreállítása, cseréje, pótlása, a rendszer felülvizsgálata;

5.a jelzőlámpás forgalomirányítás üzemeltetése;

6.az útburkolati jelek hibáinak javítása, hiányos jelek kiegészítése;

7.a közút melletti növényzet gondozása, alakítása a 4. § (7) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével;

8.vízelvezetés az utakról és az utak mellett;

9.üzemeltetői intézkedések veszélyes helyek és helyzetek esetén;

10.ügyeleti és készenléti szolgálat;

11.a közúti üzemeltetéssel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség;

12.földutak fenntartása;

13.burkolt utak kátyúzása, hibáinak javítása;

14.kerékpárutak, támfalak, lépcsők, lejtők fenntartása;

15.önkormányzati tulajdonban levő parkolók fenntartása;

16.műtárgyak, úttartozékok fenntartása;

17.biztonsági-, forgalomirányító berendezések fenntartása;

18.vízelvezető rendszerek fenntartása.



(3) A földutak járófelületét évente kétszer, április 1-től november 1-ig szükség esetén rendezni kell. A közút nem közlekedési igénybevétele esetén a tisztántartásról a használó köteles gondoskodni. 


(4) A közút fenntartójának téli üzemeltetési tervet kell készíteni, melyet a Közgyűlés Városfejlesztési, Üzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottsága minden év november 10. napjáig fogad el.  A terv előkészítését a 4. § (1) bekezdésben meghatározott, a közút üzemeltetésével megbízott intézmény végzi.


(5) A téli útüzemeltetés során a hóeltakarítás és síkosság elleni védekezést a jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt ajánlási szinteknek megfelelően kell végezni. Földutak esetében a síkosság-mentesítést a téli üzemeltetési tervben meghatározottak szerint kell elvégezni.


(6) A közút forgalmi rendjének kialakítását a forgalmi körülmények vagy a baleseti helyzet jelentősebb változása esetén, de legalább 5 évenként a vonatkozó külön jogszabály szerint a Közgyűlés felülvizsgálja.


(7) A fő közlekedési utak melletti növényzet gondozását, alakítását a jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt gyakorisággal a közút kezelőjének kell végezni, összhangban a közterületek tisztántartásáról szóló helyi rendelettel. Földutak esetén a fűkaszálást évente kétszer, május 15. napjáig és szeptember 15. napjáig kell elvégezni.


(8) A vízelvezető rendszer folyamatos működését az útellenőri szolgálatot ellátó intézménynek a következő módon kell biztosítania:


a)a vízelvezető rendszer működését 6 havonta ellenőrizni kell;

b)a közúti forgalomra veszélyes vizeket rövid időn belül el kell vezetni;

c)az útburkolat víztelenítése érdekében az útpadkát, a belterületen levő nyílt árkokat, gépjármű behajtókat, és az alatti átereszeket, folyókákat, zárt vízelvezető csatornák víznyelő aknáit és rácsait tisztán kell tartani, illetve tartatni;

d)az eldugult víznyelőket – különösen a tömegközlekedési járművek megállóinál és a gyalogos átkelőhelyeknél – rendszeresen tisztítani, illetve tisztíttatni kell.


(9) A burkolathibák javítását a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott időhatárok szerint kell elvégezni.


(10) A járdák, gyalogutak, kerékpárutak fenntartási költségeit az éves költségvetési rendeletben kell meghatározni, melyre a javaslatot minden év február 15-ig a közút fenntartójának kell előkészíteni.


(11) A támfalak, lépcsők, lejtők fenntartását a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott időhatárok szerint kell elvégezni.


(12) Az úttartozék-hibák kijavítását a jelen rendelet 2. számú mellékletében meghatározott időhatárok szerint kell elvégezni.


(13) Azokat a fenntartási munkákat, amelyek a burkolatról és a padkáról lefolyó víz árokba jutását, onnan továbbjutását a befogadóig, vagy elszikkasztását biztosítják, a közút fenntartójának az éves javítási program keretében kell elvégezni.

5. Út- és műtárgyellenőrzés


5. § (1) A helyi közutak és azok szakszerű felügyelete érdekében a fenntartói feladatokat ellátó intézmény keretében legalább két fő útellenőri feladatot lát el.


(2) Az útellenőrök a 4. § (1) bekezdése szerinti intézmény keretében látják el külön jogszabályban meghatározott feladataikat.


(3) Az útellenőrzést a jelen rendelet 2. számú mellékletében meghatározott gyakorisággal kell elvégezni. Földutak esetén az ellenőrzést évente legalább kétszer, a hosszabb ideig tartó, folyamatos esőzések után kell elvégezni. 

6. A közút nem közlekedési célú igénybevételének és a közterület felbontásának előkészítése


6. § (1) A közterületek felbontása és a közutak nem közlekedési célú igénybevételének koordinálása érdekében a közműszolgáltatók kötelesek minden év március 31. napjáig a Polgármesteri Hivatalt írásban tájékoztatni, közműhálózat fejlesztési, korszerűsítési terveikről.


(2) A Polgármesteri Hivatal az út- és közműépítési tervek birtokában minden év április 15-ig, a folyamatban lévő munkák összehangolása érdekében egyeztető tárgyalást tart.

7. A közút nem közlekedési célú igénybevételének és a közterület felbontásának

feltételei


7. §  (1) A helyi közutat nem közlekedési célból igénybe venni csak a 4. melléklet szerinti díjak megfizetése mellett a közútkezelő hozzájárulásának birtokában, és az abban előírtak szerint szabad, kivéve a rendkívüli igénybevétel esetét.


(2) Rendkívüli igénybevétel esetén a kivitelező köteles az igénybevétel megkezdése előtt, de legkésőbb azzal egyidejűleg – a 3. számú mellékletben foglalt nyomtatványon – írásban a közút igénybevételéről bejelentést tenni a közút kezelőjénél, és ezzel egyben a kezelői hozzájárulást is megkérni. A rendkívüli igénybevétel bejelentésének elmulasztása esetén a közút és közterület felbontása engedély nélkülinek minősül.


(3) A közhasználatú zöldterületek és zöldfelületek felbontását megelőzően a használó köteles a nyomvonal hatásterületében található növényzetről zöldleltárt készíttetni, valamint az igénybe vett közhasználatú zöldterületeket és zöldfelületeket a felbontást megelőző állapot szerint helyreállítani. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat a helyreállítást elvégezteti a közút használó kivitelező költségére.


(4) A kivitelező – a használat megkezdése előtt, illetve annak befejezéséről – fényképfelvételt köteles készíteni, és a közútkezelő részére átadni, rögzítve a munkaterület környezetében levő épületek, bejárók, árkok és a zöldfelületek tényleges állapotát.


(5) Szükség esetén a kérelemhez mellékelni kell a fakivágási engedélyt.


(6) A közterület és közút igénybevétele iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a)a kérelmező nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét,

b)a közterületbontás céljának megjelölését,

  1. az érintett közterület - burkolatok mennyiségét (m2), és minőségének (út, járda, burkolatfajta) megjelölését,

d)a munkálatok által érintett zöldfelület, zöldterület nagyságát és jellegét,

e)az igénybevétel kezdetének és befejezésének tervezett időpontját,

f)a beruházó, a kivitelező szerv nevét és címét,

g)a kivitelezésért felelős szervezet nevét és címét, vezetőjét,

h)a közút és a közterület végleges helyreállítását végző szerv nevét és címét,

i)az igénybevételt feltüntető vázrajzot,

j)az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás (korlátozás, forgalomelterelés) tervét.


(7) Fa- és cserjekitermelést végezhet:

a)az önkormányzat megbízottja,

b)érvényes fakivágási engedély alapján a kérelmező.


(8) November 15. és március 15. közötti időszakban közterületet és közutat felbontani csak üzemzavar elhárítása céljából és rendkívüli indokolt esetben lehet.

8. § (1) Amennyiben a kivitelező olyan mértékű közút és közterület felbontáshoz kér hozzájárulást, amely munkát valamely ok miatt szakaszolni kell, a hozzájárulást szakaszolva kell megadni.


(2) Indokolt esetben a hozzájárulásban két határidőt kell megállapítani:

  1. az ideiglenes helyreállítás határidejét és
  2. a végleges helyreállítás határidejét.


(3) Amennyiben a hozzájárulásban foglalt határidő lejárt, a munkavégzés engedély nélkülinek minősül, kivéve, ha a határidőt – még az annak lejárta előtt benyújtott kérelem alapján – meghosszabbítják. A határidő maximum egy alkalommal hosszabbítható meg.


(4) A közútkezelő forgalombiztonsági okokból előírhatja a közterület és közút területének azonnali helyreállítását is.


(5) A közútkezelő műszakilag indokolt esetben a közművezeték építését csak átfúrással (átsajtolással) engedélyezi.


(6) Az aszfaltbeton és az öntött aszfalt szerkezetű közterület burkolatok bontása során a technológiai előírásokat be kell tartani. A bontott anyagot elhelyezni csak az erre engedéllyel rendelkező telephelyen lehet.

(7) A közhasználatú zöldterületben (közterek, közparkok, stb.) új közművezeték nem helyezhető el (kivéve, ha az a park működtetéséhez szükséges). A közhasználatú zöldterületen végzendő korszerűsítés felújítás során meg kell oldani a meglévő közüzemi hálózat park területén kívülre történő elhelyezését.



9. § (1) A helyi közutakon végzett bontási munkák megkezdése előtt 10 munkanappal a bontási munkák kivitelezője köteles az érintett terület lakóit írásban értesíteni a bontás megkezdésének és a helyreállítás befejezésének időpontjáról.


(2) Bel- és külterületi gyűjtő utak, kiszolgáló utak bontása esetén a lakosság tájékoztatását a forgalomkorlátozásokról, a kivitelezés várható időtartamáról a helyi médián keresztül a kivitelező biztosítani köteles.



10. § (1) A kivitelező a közút végleges helyreállításáig a megbontott útterületet köteles rendben tartani, a visszaépíthető burkolókövet, szegélykövet köteles úgy elhelyezni, hogy a közlekedést ne zavarja. Amennyiben a bontási anyag tárolása a közlekedés zavarása nélkül nem oldható meg, a kivitelező köteles azt azonnal elszállítani.


(2) A helyreállításhoz fel nem használható, de újrahasznosítható bontott anyagokat fajtánként szakszerűen szét kell válogatni és a burkolóanyagot, burkolókövet, szegélykövet, egyéb úttartozékot megtisztítva, a mart aszfaltot elkülönítve a közút kezelője által kijelölt depóhelyre kell szállítani.

8. A közút és közterület helyreállítása


11. § (1) A közút területének helyreállítását csak a hozzájárulásban meghatározott és arra jogosultsággal rendelkező kivitelező végezheti, aki a földvisszatöltéstől a burkolatépítésig teljes körű felelősséggel tartozik.


(2) A téli hónapokban üzemzavar elhárítás érdekében végzett közút és közterület felbontása esetén a szabvány szerinti tömörítés biztosítása érdekében minden esetben talaj cserét kell alkalmazni. Az így visszatöltött munkaárokra ideiglenes burkolatot, vagy "hideg" aszfaltot kell elhelyezni.



12. § (1) A burkolat bontás utáni helyreállítását az alábbiak szerint kell végezni:


  1. A helyreállítást a felbontottal legalább azonos teherbírású és minőségű pályaszerkezet építésével kell végezni, az érvényben lévő műszaki előírások alapján. A közutak, gyalogjárdák, kerékpárutak, gyalog- és kerékpárutak nyomvonalas helyreállítását rétegenként szélesedő átlapolással kell elvégezni.


b)Ha a helyi közút (út, járda, gyalogút vagy kerékpárút) teljes körű átépítését követő 5 éven belül, a nyomvonalas közműépítés miatt (éves tervtől eltérően), a közút igénybevétele, felbontása szükségessé válik, vagy az igénybevétel során megsérül, akkor a közutat a technológiai hézag által határolt teljes szélességben és teljes pályaszerkezetben újra kell építeni. A burkolatot, a sérült burkolat szélétől mindkét irányban plusz 3-3 méter hosszban kell kiépíteni.


  1. Az 5 évnél régebbi burkolatú út, járda, gyalogút vagy kerékpárút nyomvonalas felbontása esetén, a meglévő kopóréteget le kell marni az új kopóréteg építése, illetve szegély szintbe hozása érdekében:


ca) gyalogjárda, gyalogút, kerékpárút esetén a kopóréteget és a pályaszerkezetet teljes szélességben újra kell építeni,


cb) úttest nyomvonalas jellegű bontása esetén: a közútkezelői hozzájárulásban előírtak szerint, a burkolat illetve a munkaárok szélétől mindkét irányban 1-1 méter hosszban.


  1.  Földutak esetén, a helyreállítást 4,0 méter szélességben, 15 cm vastagságban Z55/80 zúzalékszórással, Trγ 95%-os tömörséggel, behengerelve szükséges elvégezni.


e)Szilárd burkolatú helyi közút bármely forgalmi sávjában nyomvonal jellegű bontás esetén csak egy munkahézag – élvágás – lehet. A meglévő kopóréteget az útszegélyig, ennek hiányában az útpálya széléig fel kell szedni és munkaárok szélétől 0,5 m átlapolással egységes (burkolatszéllel párhuzamos) kopóréteget kell teríteni, függetlenül a munkaárok szélességétől. Szegély hiányában a burkolat alap folytatásaként, 0,5 méter zúzott kővel megerősített padka kialakítása szükséges, Tr 95%-os tömörséggel.


  1. Amennyiben a szükséges helyreállítás szélessége meghaladja a forgalmi sáv 50 %-át, vagy a teljes burkolat szélesség 3,0 méter, akkor a teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni.


g)Úttest 20 méteres vagy annál hosszabb nyomvonal jellegű bontása esetén a kivitelező köteles a földművön – a pályaszerkezet építése előtt – legalább egy műszeres mérési vizsgálattal ellenőriztetni a teherbírást. A 20 méternél hosszabb nyomvonal jellegű bontás esetén, minden megkezdett 100 méteres szakaszon, a kivitelező köteles forgalmi sávonként, legalább egy műszeres mérési vizsgálattal ellenőriztetni a teherbírást. A földmű terhelhetősége legalább E2min=40MN/m2 teherbírási modulus érték esetén tekinthető megfelelőnek.


  1. A burkolatbontásokat úgy kell elvégeztetni, hogy a bontással nem érintett részek károsodást ne szenvedjenek.


ha) A burkolat bontását hengerelt vagy öntött aszfalt, továbbá beton burkolat esetén megfelelő technológiával függőleges élekkel kell elvégezni.


hb) Makadám rendszerű burkolatoknál egyéb bontószerszámmal is el lehet végezni (bontókalapács, csákány, stb.) a bontást, azonban minden esetben törekedni kell az egyenes vonalakkal határolt szabályos idomok kijelölésére.


  1. A minősítés során az érvényben lévő műszaki szabványelőírásokat kell alkalmazni.


  1. A helyreállítások során törekedni kell arra, hogy a felbontott útburkolattal legalább azonos minőségű, teherbírású burkolat kerüljön kiépítésre.


  1. Ideiglenes helyreállításra akkor kerülhet sor, ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a technológiai előírásoknak megfelelő helyreállítást. Az ideiglenes helyreállítás folyamatos fenntartásáról a kivitelező köteles gondoskodni. Az ideiglenes helyreállítás során a helyreállítás teherbírásának legalább meg kell egyeznie az út teherbírásával.


l. Amennyiben a kivitelező nem a szabványoknak megfelelően végzi az útbontást és helyreállítást, a közútkezelő a közút védelmében olyan építés alatti technológiai módosításokra kötelezhet, aminek többletköltsége a kivitelezőt terheli.


(2) Zöldterületen végzett bontások esetén a kivitelező köteles a visszatöltés során a felső 30 cm mélységig talajcserét végezni, majd a területet végleges helyreállításra az erre szakképesítéssel rendelkező cégnek átadni.


(3) Aki a közhasználatú zöldterület és zöldfelület állapotát a közterület felbontásával összefüggésben megváltoztatja, köteles azt a tevékenység befejezését követő 30 napon belül, de legkésőbb a következő növény-ültetési időszak végéig (tavasszal április 20-ig, ősszel november 10-ig) az eredeti állapotnak megfelelően - a szükséges mértékben - helyreállítani (kivéve közterek, közparkok, gyep, cserje, egy-két nyári és évelőnövények).


(4) Ha a közhasználatú zöldterület és zöldfelület felbontása során a növényzet (vagy a közhasználatú zöldterületen lévő kerti építmény, berendezés, felszerelés) megsemmisülése várható, a kivitelező köteles saját költségén:


a) a növényzet előzetes áttelepítéséről, illetve annak azonos értékű növényzettel történő pótlásáról gondoskodni,


b) a kerti építmények, berendezések, felszerelések ellenértékét, illetve azok áttelepítésének (le- és felszerelés, elszállítás, tárolás) költségét megtéríteni.


(5) A növényzet pótlása során a kezelési hozzájárulásban foglaltakat kell betartani.


(6) A helyreállított burkolatot és a zöldterületet az átadás-átvételi eljárás keretében kell átadni a tulajdonosnak, a zöldterület fenntartójának, illetve a közútkezelőnek. 

12/A. § Ha a hozzájárulás alapján az igénybevétel miatt szükséges ideiglenes forgalomszabályozást, illetve a burkolat részben vagy egészben történő helyreállítását kizárólag a közút kezelője végezheti, az azzal kapcsolatos költségek felszámolása az 1. és 2. függelékben meghatározottak alapulvételével történik.


13. § (1) A közút hozzájárulás nélküli vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérő igénybevétele esetén fizetendő pótdíjat - a közút kezelőjének kérelmére - a közlekedési hatóság állapítja meg, és szabja ki a kivitelezővel (jogosulttal) szemben. A közút kezelőjének a kérelmében meg kell jelölnie a hozzájárulás nélküli, illetőleg a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően igénybe vett útterület


  1. térmértékét, a szélességi és hosszúsági adatokat naponkénti bontásban,
  2. igénybevételének időtartamát,
  3. forgalma akadályozásának mértékét (az úttest és az egyéb terület arányának feltüntetésével).


(2) Ha a közút ideiglenes, vagy végleges helyreállítása műszakilag nem megfelelő, továbbá, ha a meghatározott határidőre előírt munkákat a kivitelező nem fejezi be, - az (1) bekezdésben meghatározott pótdíj kiszabásán túlmenően a közlekedési hatóság - a közútkezelő kérelme alapján - a kivitelezőt az eredeti állapot helyreállítására, a hozzájárulásban előírt feltételek betartására, illetve a közút állapotának védelme és a forgalom biztonsága érdekében szükséges intézkedések megtételére kötelezi.


(3) Amennyiben a közút ideiglenes vagy végleges helyreállítása során balesetveszélyes helyzet alakul ki a közúton, a közútkezelő a balesetveszélyt köteles megszüntetni, az elvégzett munka költségét a közút kezelője a kivitelezőre terheli.

9. A kivitelezőre vonatkozó előírások


14. § (1) A kivitelező a közterület és közút felbontását csak a közútkezelő hozzájárulása után kezdheti meg, és a munkákat az abban foglaltak szerint végezheti el.

(2) A kivitelező köteles:

  1. a közút bontása esetén a végleges helyreállításig gondoskodni a forgalom szabályozásáról, balesetveszély megelőzéséről,
  2. a munkahelyet és a felvonulási területet tisztán tartani,
  3. a munka során, a területen található geodéziai jelek védelméről gondoskodni,
  4. a közhasználatú zöldterületek és zöldfelületek felbontása esetén az ott található növényzet védelméről gondoskodni.
  5. a felesleges földet, törmeléket, hulladékot és szemetet folyamatosan elszállítani az engedélyezett hulladéklerakó telephelyre.


(3) A közműépítés során, ha a közút igénybevétele teljes útlezárással jár, terelő utat kell igénybe venni. Ha a forgalom megkívánja, a terelőút megerősítéséről gondoskodni kell. Az építés befejezése után a terelőút, illetve az építkezést kiszolgáló utak helyreállítását a kivitelező a közútkezelő előírásai alapján köteles elvégezni.


(4) A kivitelező a vezetékek bemérését - a közműtérképekre történő átvezetés érdekében - digitális formában köteles a megvalósulási tervvel együtt benyújtani. A bemérést csak arra jogosult személy végezheti


(5) Olyan munkáknál, amelyeken egyidejűleg több kivitelező dolgozik, a közút kezelője előírhatja a kivitelezés fővállalkozójának valamennyi tevékenységre vonatkozó, összevont építési ütemterv készítését.


(6) A munka átadás-átvételét követő 3 éven belül bekövetkező károkért, balesetekért a kivitelező a felelős, kivéve, ha bizonyítható, hogy a balesetet kiváltó ok nincs a kivitelezéssel összefüggésben.


(7) A munkálatok elvégzése után a végleges helyreállításig, a károkért, balesetekért a felelősség a kivitelezőt terheli.


(8) A munka befejezése után a kivitelező gondoskodni köteles az eredeti állapotnak megfelelő forgalmi rend visszaállításáról.


10. A közút nem közlekedési célú igénybevétele és a közterület

felbontás utáni helyreállítás ellenőrzése


15. § A kezelői hozzájárulást a helyszínen kell tartani, és az ellenőrzést végző szerv kérésére fel kell mutatni.

11. Záró és hatályba léptető rendelkezések


16. § (1) Jelen rendelet 2011. július 15. napján lép hatályba, rendelkezéseit a július 15. után induló beruházásokra kell alkalmazni.


(2) Hatályát veszti a 44/2004.(XII.22.) önkormányzati rendelet.



dr. Ferencz Dóra

T. Mészáros András

jegyző

polgármester



A Közgyűlés elfogadta a 2011. június 23-ai ülésén.


  1. számú melléklet


A síkosság elleni védekezés ajánlott szolgáltatási szintjei


 Közútkezelési szolgáltatási osztály

 A szórási munka megkezdésének
időpontja, az észleléstől számítva
(óra)

 A síkosság megszüntetésének
határideje
(óra)

 I.

 0,5-1,0

 4,0

 II.

 1,5-2,0

 6,0

 III.

 2,0-3,0

 8,0

 IV-V.

 4,0-5,0

 24,0



A fűkaszálás gyakorisága


 Közútkezelési szolgáltatási osztály

 Kaszálási gyakoriság (évente legalább szükséges mérték)


 koronaélen belül

 koronaélen kívül

 I.

 3

 2

 II-III.

 2

 1

 IV-VII.

 1

 1



A burkolathibák javításának indokolt időhatárai



 Közútkezelési szolgáltatási osztályok

 Burkolathibák
fokozatai

 I.

 II.

 III.

 IV.

 V.

 VI.-VII.


 az észleléstől vagy bejelentéstől függően legkésőbb

 2. fokozat

 1 nap

 2 nap

 3 nap

 10 nap

 30 nap

 30 nap

 1. fokozat

 az éves javítási program szerint



A támfalak és lépcsők, lejtők hibajavításának javasolt időhatárai



 Közútkezelési szolgáltatási osztályok*

 A hibák fokozatai

 TI.

 TII.


 az észleléstől vagy a bejelentésről függően legkésőbb

 2. fokozat

 7 nap

 14 nap

 1. fokozat

 éves javítási program szerint


2. számú melléklet


Az úttartozék-hibák kijavításának javasolt időhatárai



 Közútkezelési szolgáltatási osztályok

 Jelzőtábla-hibák
fokozatai

 I.

 II.

 III.

 IV.

 V.

 VI.-VII.


 az észleléstől vagy bejelentéstől függően legkésőbb

 2. fokozat

 2 nap

 5 nap

 5 nap

 10 nap

 30 nap

 30 nap

 1. fokozat

 javítási program szerint




Útellenőrzés indokolt gyakorisága


 Közútkezelési szolgáltatási osztály

 Útellenőrzés gyakorisága legalább


 I.

 naponta


 II.

 kétnaponta


 Szintbeni közúti-vasúti kereszteződésekben vasúti fővonalakon

 naponta


 Szintbeni közúti-vasúti kereszteződésekben vasúti mellékvonalakon, iparvágány és egyéb vasúti kereszteződésekben

 kétnaponta


 Tömegközlekedési útvonalakon*

 hetente kétszer**


 III-IV.

 hetente**


 V.

 hetente**


 VI-VII.

 negyedévente**



 * Az ellenőrzést az út közútkezelési szolgáltatási osztályba sorolásától függetlenül indokolt lehet sűrűbben elvégezni. A jelentést tevő szolgálatba célszerű a tömegközlekedés üzemeltetőjét is bevonni; ajánlott ennek együttműködési szerződéssel jogi alapot is biztosítani.

 ** Közlekedésbiztonsági szempontból a forgalmi rend jelzéseinek és a forgalomirányítás berendezéseinek az út közútkezelési szolgáltatási osztályba sorolásától függetlenül, sűrűbb ellenőrzése indokolt lehet.


3. számú melléklet

KÉRELEM

helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges hozzájárulás iránt

és a közút melletti közterület felbontásához (Rendelet 3. § (1) bekezdése szerinti esetben)

BEJELENTÉS

helyi közút rendkívüli igénybevételéről (Rendelet 3. § (2)-(3) bekezdése szerint)


- közmű kivitelezési munkákhoz -


1./Az igénybevétel helye: ...................................................................................................................

célja: ....................................................................................................................................................

2./Annak a személyek (szervezetnek) a neve és címe, akinek az érdekében az igénybevétel

történik (a hozzájárulás jogosultja): ....................................................................................................

.............................................................................................................................................................

A kivitelező neve, címe , telefon- és faxszáma: .................................................................................

.............................................................................................................................................................

Építésvezető neve, címe, telefonszáma: .............................................................................................

.............................................................................................................................................................

3./Az igénybe venni kívánt közút / közterület területe :

Úttest / kerékpárút / járda


úttest

kerékpárút

járda

a./ burkolata




b./ hosszúsága

………………….. m 

………………….. m 

………………….. m 

c./ szélessége

………………….. m 

………………….. m 

………………….. m 

d./ nagysága

………………….. m2

………………….. m2

………………….. m2

Kapubejáró / parkoló / útárok


Kapubejáró

parkoló

útárok

a./ burkolata




b./ hosszúsága

………………….. m 

………………….. m 

………………….. m 

c./ szélessége

………………….. m 

………………….. m 

………………….. m 

d./ nagysága

………………….. m2

………………….. m2

………………….. m2

Útpadka / zöldfelület / egyéb terület


Útpadka

zöldfelület

egyéb terület

a./ burkolata




b./ hosszúsága

………………….. m 

………………….. m 

………………….. m 

c./ szélessége

………………….. m 

………………….. m 

………………….. m 

d./ nagysága

………………….. m2

………………….. m2

………………….. m2

4./Az igénybevétel

a./ kezdetének tervezett időpontja: .....................................................................................................

b./ befejezésének tervezett időpontja: .................................................................................................


5./A kezelői hozzájárulásban foglalt feltételek betartásáért felelős személy

a./ neve: ...............................................................................................................................................

d./ címe: .........................................................................................................................................

e./ telefonszáma: .................................................................................................................................


6./Az igénybevétel eredményeként a közút területén (az alatt vagy felett) elhelyezett építmény (létesítmény)

a./ tulajdonosának neve: ......................................................................................................................

címe: ............................................................................telefon- és faxszáma:.....................................

b./ üzemeltetőjének neve: ...................................................................................................................

címe: ............................................................................telefon- és faxszáma:.....................................






Érd, .....................................................


......................................................

(cégszerű) aláírás





Szükséges mellékletek:

  1. engedélyezett terv (helyszínrajz, vázlat, műszaki leírás) 2 példányban,
  2. közút érintett szakaszának hossz- és keresztszelvénye 2 példányban,
  3. igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás (korlátozás, forgalomterelés) terve 2 példányban
  4. helyreállításra vonatkozó megrendelő másolata
  5. bemérésre vonatkozó megrendelő másolata



4. számú melléklet




Közutak, zöldfelületek, járdák nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjak






A.

B.



KÖZÚTKATEGÓRIA

IGÉNYBEVÉTEL JELLEGE


1.


HELYI KÖZUTAK:

SPORT, KULTURÁLIS RENDEZVÉNY:


VÁSÁR ÉS EGYÉB:


ÉPÍTÉSI MUNKATERÜLET:


2.


Belterületi elsőrendű főút


50.- Ft/m2/nap


50.- Ft/m2/nap


250.- Ft/m2/nap


3.


Belterületi másodrendű főút


40.- Ft/m2/nap


30.-Ft/m2/nap


250.- Ft/m2/nap

4.

Belterületi mellékutak, gyűjtőutak,

lakó - és kiszolgáló utak,

külterületi közutak,

kerékpárutak,

gyalogutak és járdák



30.- Ft/m2/nap



40.- Ft/m2/nap



250.- Ft/m2/nap

5.

EGYÉB SZEMPONTOK:

SZORZÓSZÁM:

6.

Városközpont, belváros

5

7.

Közút teljes lezárása

8




A fenti díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.


1. függelék a 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelethez


Érd város- és vonzáskörzetében végzendő burkolat helyreállítási feladatok egységárai


21. Irtás, föld- és sziklamunka


Ssz.

Tételszám, tételkiírás

Egységre jutó



Anyag

Munkadíj

1

21-003-6.1.1

Munkaárok földkiemelése közmű nélküli területen, gépi erővel, kiegészítő kézi munkával,

bármely konzisztenciájú, I-IV. oszt. talajban, dúcolás nélkül

0

3.575 Ft/m3

2

21-003-11.1.2

Földvisszatöltés munkagödörbe vagy munkaárokba, tömörítés nélkül, réteges elterítéssel, I-IV. osztályú talajban, kézi erővel, az anyag súlypontja karoláson belül, a vezetéket (műtárgyat) környező 50 cm-en túli szelvényben

0

2.125 Ft/m3

3

21-004-2.1.1

Földmű vízszintes felületének rendezése a felesleges föld elterítésével, tömörítés nélkül, gépi erővel, kiegészítő kézi munkával, 16%-os terephajlásig, 20 cm vastagságban,

talajosztály: I-IV.

0

110 Ft/m2

4

21-004-3.1

Humuszterítés 20 cm vastagságig gépi erővel, kiegészítő kézi munkával vízszintes felületen 50 m-ig

900 Ft/m2

230 Ft/m2

5

21-004-4.1.2-0120701

Talajjavító réteg készítése vonalas létesítményeknél,

3,00 m szélességig vagy építményen belül, osztályozatlan kavicsból

Természetes szemmegoszlású kavics, THK  0/32 O-TT, Nyékládháza

7.875 Ft/m3

1.746 Ft/m3

6

21-004-5.1.1.1

Tükörkészítés tömörítés nélkül, sík felületen, gépi erővel,

kiegészítő kézi munkával

talajosztály: I-IV.

0

325 Ft/m2

7

21-004-5.1.2.1

Tükörkészítés tömörítés nélkül, sík felületen, kézi erővel

talajosztály: V-VI.

0

1.550 Ft/m2

8

21-004-7.2

Padka és elválasztó sáv készítése, felületrendezés tömörítés nélkül,

helyszínről szállított anyagból, gépi erővel, kiegészítő kézi munkával, egyéb anyagból (nyers homokos kavics, bányameddő, murva, stb.)

4.763 Ft/m3

2.936 Ft/m3

9

21-008-1.1.3

Döngölés kézi erővel száraz, földnedves

IV. fejtési talajosztályban

0

1.950 Ft/m3

10

21-008-2.2.3

Tömörítés bármely tömörítési osztályban, gépi erővel, kis felületen, tömörségi fok: 95%

9,2 Ft/m3

1.736  Ft/m3

11

21-008-3.1.1

Simító hengerlés a földmű (tükör és padka) felületén,

gépi erővel, 3,0 m szélességig

2,3 Ft/m2

175 Ft/m2

12

21-011-1.1.1

Fejtett föld felrakása szállítóeszközre, kézi erővel,

talajosztály I-IV.

0

2.275 Ft/m3

13

21-011-1.2.1

Törmelék felrakása szállítóeszközre,

kézi erővel

0

4.200 Ft/m3




Ssz.

Tételszám, tételkiírás

Egységre jutó



Anyag

Munkadíj

14

21-011-11.1

Föld elszállítása, lerakása,

lerakóhelyi díjjal

4.599 Ft/m3

0

15

21-011-11.2

Építési törmelék konténeres elszállítása, lerakása,

lerakóhelyi díjjal

4.899 Ft/m3

0

16

21-011-11.3

Aszfalt törmelék elszállítása, lerakása,

lerakóhelyi díjjal

6.499 Ft/m3

0




53. Közmű csatornaépítés


Ssz.

Tételszám, tételkiírás

Egységre jutó



Anyag

Munkadíj

1

53-006-1.1-0231740

Akna vagy akna jellegű műtárgy építése, monolit vasbetonból vagy betonból, akna- vagy műtárgybeton készítése

C20/25 - XC1 kissé képlékeny kavicsbeton keverék CEM 42,5 pc. Dmax = 32 mm, m = 6,2 finomsági modulussal

32.839 Ft/m3

28.225 Ft/m3

2

53-007-7-0136896

Aknafedlapok közműszerelvényeinek szintbehelyezése

0

21.500 Ft/db




61. Útburkolat alap és makadámburkolat készítése


Ssz.

Tételszám, tételkiírás

Egységre jutó



Anyag

Munkadíj

1

61-001-2.1

Útalapbeton, valamint hidraulikus kötőanyaggal vagy bitumennel stabilizált rétegek bontása, kézi erővel, légkalapáccsal,

4 m2-nél kisebb foltokban

0

11.470 Ft/m3

2

61-001-5.1

Útpálya letakarítása, kézi erővel

0

725 Ft/m2

3

61-001-5.2

Útpálya letakarítása, géppel

0

335 Ft/m2

4

61-003-2.3-0710010

Telepen kevert hidraulikus vagy vegyes kötőanyagú

stabilizált réteg készítése, 2,00 m sávszélességig, CKt

9.440 Ft/m3

3.670 Ft/m3

5

61-004-1.1-0110517

Szórt alap készítése, egy rétegben, 15-25 cm vastagságban, 4 cm hézagkitöltéssel, zúzottkőből

6.694 Ft/m3

6.343 Ft/m3

6

61-005-1.2-0240530

Beton burkolatalap készítése, 6-30 cm vastagságban,

permetezett védőréteggel utókezelve, 2,00 m sávszélességig

C25/30 - XC2 képlékeny kavicsbeton keverék CEM 52,5 pc. Dmax = 24 mm, m = 6,3 finomsági modulussal

22.952 Ft/m3

8.747 Ft/m3





62. Kőburkolat készítése


Ssz.

Tételszám, tételkiírás

Egységre jutó



Anyag

Munkadíj

1

62-002-1.4.1-0610702

Kiemelt szegély készítése, alapárok kiemelésével, beton alapgerendával és megtámasztással, hézagolással,

előregyártott szegélykőből, 25 cm hosszú elemekből

 kiemelt szegélykő, 25x15x25 cm, szürke

C12/15 - XN(H) földnedves kavicsbeton keverék CEM 32,5 pc. Dmax = 16 mm, m = 6,3 finomsági modulussal

3.042 Ft/m

1.712 Ft/m

2

62-002-2.3-0610164

Süllyesztett szegély vagy futósor készítése, alapárok kiemeléssel, beton alapgerendával, hézagolással,

40 cm hosszú előregyártott beton szegélyelemekből

Beton útszegélykő, süllyesztett, 40/20/15 cm

C12/15 - XN(H) földnedves kavicsbeton keverék CEM 32,5 pc. Dmax = 16 mm, m = 6,3 finomsági modulussal

2.504 Ft/m

1.537 Ft/m

3

62-002-21.2-0610731

Egyéb használatos szegélykövek, útszegélyek készítése,

alapárok kiemelése nélkül, betonhézagolással,

40 vagy 50 cm hosszú elemekből

 sorszegély, 50x28x6 cm, szürke

1.721 Ft/m

1.221 Ft/m

4

62-003-5-0611061

Térburkolat készítése, zúzalék ágyazatra,

rendszerkövekből,6cm vtg

3.444 Ft/m

3.725 Ft/m

5

62-003-51.1-0611452

Térburkolat készítése rendszerkövekből 6 cm-es vastagsággal,

bontott kövekből homokágyazattal

210 Ft/m2

2.325 Ft/m2




63. Bitumenes alap és makadámburkolat készítése


Ssz.

Tételszám, tételkiírás

Egységre jutó



Anyag

Munkadíj

1

63-001-2.1

Zúzalékos aszfaltszőnyegek, aszfaltbetonok és öntött aszfaltok bontása, kötőréteggel együtt, kézi erővel, légkalapáccsal

0

10.622 Ft/m3

2

63-001-7.1.2-0750202

Aszfaltburkolatok javítása, kátyúzása, meleg bitumenes hengerelt aszfaltkeverékkel, 6 cm vastagságig,

1,0 m2 feletti foltok esetén

Kopóréteg AC8 kopó 50/70, AC8 kopó 70/100 típusú bitumennel, N igénybevételi kat. útszakaszok kopórétege, homokkal, zúzalékkal

54.615 Ft/m3

31.255 Ft/m3

3

63-001-7.1.2-0750206

Aszfaltburkolatok javítása, kátyúzása, meleg bitumenes hengerelt aszfaltkeverékkel, 6 cm vastagságig, 1,0 m2 feletti foltok esetén

Kopóréteg AC11 kopó 50/70, AC11 kopó 70/100 típusú bitumennel, N igénybevételi kat. útszakaszok kopórétege, homokkal, zúzalékkal

52.232 Ft/m3

31.255 Ft/m3

4

63-001-7.2.2-0730440

Aszfaltburkolatok javítása, kátyúzása, hideg bitumenes aszfaltkeverékkel, 5 cm vastagság

HAB-8 jelű hideg asztfaltbeton nyitott szerkezethez, HB-R 150/300 bitumen emulzióval

2.711 Ft/m2

3.508 Ft/m2






Ssz.

Tételszám, tételkiírás

Egységre jutó



Anyag

Munkadíj

5

63-102-1.21.2.4-0750101

Fő- és mellékutak bitumenes burkolatának készítése, hengerelt aszfalt kötőréteg készítése (AC), az alapréteg szennyezettségének előzetes eltávolításával, bitumenemulziós permetezéssel, 4 méter szélességig,

AC 11 kötő aszfaltkeverékből, 35-50 mm vastagságban terítve

Kötőréteg AC11 kötő 35/50, AC11 kötő 50/70 típusú bitumennel, N igénybevételi kat. útszakaszok kötőrétege, homokkal, zúzott kővel

59.097 Ft/m3

8.952 Ft/m3

6

63-102-1.21.2.6-0750108

Fő- és mellékutak bitumenes burkolatának készítése, hengerelt aszfalt kötőréteg készítése (AC), az alapréteg szennyezettségének előzetes eltávolításával, bitumenemulziós permetezéssel, 4 méter szélességig,

AC 22 kötő, aszfaltkeverékből, 70-120 mm vastagságban terítve

Kötőréteg AC22 kötő 35/50, AC22 kötő 50/70 típusú bitumennel, N igénybevételi kat. útszakaszok kötőrétege, homokkal, zúzott kővel

52.784 Ft/m3

9.758 Ft/m3

7

63-102-1.31.2.3-0750206

Fő- és mellékutak bitumenes burkolatának készítése, hengerelt aszfalt kopóréteg készítése (AC), az alatta lévő réteg felületének előzetes letakarításával és bitumenes permetezéssel, 4 m szélességig,

AC 11 kopó aszfaltkeverékből, 35-55 mm vastagságban terítve

Kopóréteg AC11 kopó 50/70, AC11 kopó 70/100 típusú bitumennel, N igénybevételi kat. útszakaszok kopórétege, homokkal, zúzalékkal

60.283 Ft/m3

9.750 Ft/m3

8

63-103-1.31.1.1-0750201

Egyéb közutak bitumenes burkolatának készítése, hengerelt aszfalt kopóréteg készítése (AC), az alatta lévő réteg felületének előzetes letakarításával és bitumenes permetezéssel, 3,2 méter szélességig,

AC 4 kopó aszfaltkeverékből, 15-30 mm vastagságban terítve

Kopóréteg AC4 kopó 50/70, AC4 kopó 70/100 típusú bitumennel,N igénybevételi kat. útszakaszok kopórétege,homokkal,bitumennel,kerékpár és gyalogútra

76.752 Ft/m3

14.930 Ft/m3


2. függelék a 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelethez2


Érd város- és vonzáskörzetében végzendő

forgalomszabályozási feladatok költségei


  1. KRESZ-táblatartó oszlopok (betontömbbel)


Tüzihorgonyzott

oszlop mérete:

Kihelyezés/bontás

Ft/db + ÁFA

Bérlet

Ft/db/hét + ÁFA

76 mm x 3500 mm

4.800,-

450,-

89 mm x 3500 mm

4.800,-

500,-

76 mm x 1750 mm

4.800,-

250,-




      2. KRESZ-táblák meglévő oszlopra (tartó bilinccsel)


Tábla típusok:

Kihelyezés/bontás

Ft/db + ÁFA

Bérlet

Ft/db/hét + ÁFA

Kör 600 mm

900,-

350,-

Háromszög 750 mm

900,-

350,-

Négyszög

500 mm x 500 mm


900,-


350,-

Kiegészítő táblák

450,-

200,-




      3. Terelő táblák (oszloppal, recyclelen talppal, bilinccsel)


Tábla típusok:

Kihelyezés/bontás

Ft/db + ÁFA

Bérlet

Ft/db/hét + ÁFA

Sávos terelőtábla 250 mm x 1000 mm


2.400,-


670,-

Halszálka tábla

500 mm x 500 mm


2.700,-


980,-

Halszálka tábla

500 mm x 1000 mm


2.700,-


1.250,-

Halszálka tábla

500 mm x 2000 mm


2.700,-


1.450,-



  1. Tájékoztató (sárga-fekete) táblák (tartószerkezettel együtt)



Kihelyezés/bontás

Ft/db + ÁFA

Bérlet

Ft/db/hét + ÁFA

800 mm x 1000 mm

17.500

1.000,-

900 mm x 1200 mm

29.500,-

1.700,-

1000mm x 1500 mm

37.000,-

2.100,-



  1. EU-s szabvány szerinti „Projekttáblák”



Kihelyezés/bontás

Ft/db + ÁFA

„B”’ tip.

1500mm x 3000 mm


98.000,-

„A” tip.

2800mm x 5600 mm


250.000,-




6.  Közúti akkumulátoros, sárga villogó 

                  

Kihelyezés/bontás

Ft/db + ÁFA

Bérlet

Ft/db/hét + ÁFA

3.900,-

680,-




7.  Munkaterület elkorlátozására szolgáló acél tartós fakorlát 

                  

Kihelyezés/bontás

Ft/fm + ÁFA

Bérlet

Ft/fm/hét + ÁFA

700,-

350,-



8. Munkaterület elkorlátozása acél tartóláb szalaggal


     

Kihelyezés/bontás

Ft/fm + ÁFA

Szalag

Ft/fm/+ ÁFA

600,-

40,-



9.  Félútlezáró berendezés (forgalomirányító jelzőlámpa) 

                  

Kiépítése (Ft/db + ÁFA)

80.000,-

Bontása (Ft/db + ÁFA)

70.000,-

Bérleti díj, akkus Ft/db/hét + ÁFA)

55.000,-



10. Ideiglenes útburkolati jelek

                  


Ft/m2 + ÁFA

Festett sárga jelek

1.600,-

Ragasztott 12 cm-es sárga jelek készítése-beszedése


2.200,-



11.  Oszlop, tábla, tartozékok eltulajdonítása esetében bérbevevő (igénybevevő) köteles a fent említett forgalomtechnikai eszközök beszerzési árának 70 %-át megtéríteni.