Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 40/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelete

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozható díjakról és kitüntetésekről

Hatályos: 2016. 01. 28- 2017. 02. 27


Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 10. §. (2)  bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány  44/A. §. (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Érd Város Díszpolgára Kitüntető Cím


1. § (1) Az Érd Város Díszpolgára Kitüntető Cím a város legnagyobb elismeréseként annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, tevékenységével vagy egész életművével mind a városban, mind országosan vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, hozzájárulva ezzel közvetve vagy közvetlenül Érd város tekintélyének növeléséhez.


2. Érd Városáért Kitüntetés


2. § (1) Érd Városáért Kitüntetés adományozható azoknak, akik a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely területén kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.


2/A. Érd Városáért Kitüntetés - külkapcsolati tagozat


2/A. § Az Érd Városáért Kitüntetés külkapcsolati tagozata adományozható azoknak, akik Érd Megyei Jogú Város külkapcsolatainak elmélyítésével, kiteljesítésével és ápolásával meghatározó szerepet játszottak a város történelmének, kultúrájának valamint egyedi értékeinek nemzetközi színtéren történő megismertetésében, népszerűsítésében és vonzóvá tételében.


3. Érd Város Életmű Díja


3. § (1) Érd Város Életmű Díja annak adományozható, akinek több évtizeden át végzett kimagasló közösségi, tudományos, művészeti, kulturális életműve, valamint egyéb területen végzett tevékenysége példaként állítható a város közössége elé.



4. Érdi Tudományos Díj


4. § (1) Az Érdi Tudományos Díj mindazoknak a személyeknek adományozható, akik a tudományágak valamelyikében kimagasló teljesítményt nyújtottak, és ezzel hozzájárultak Érd Város hírnevének öregbítéséhez. 

5. Csuka Zoltán Díj


5. § (1) A Csuka Zoltán Díj azoknak adományozható, akik a közművelődésben, valamint a kulturális élet szervezésében gyakorlati tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel, eredményes munkásságukkal szolgálták a település művelődését.


6. Érdi Művészeti Díj


6. § (1) Az Érdi Művészeti Díj azoknak a személyeknek adományozható, akik a művészeti élet valamely területén kiemelkedő eredményeket értek el, magas színvonalú tevékenységükkel, alkotásaikkal hozzájárultak Érd Város hírnevének öregbítéséhez.


7. Bella István Díj


7. § A Bella István Díj annak a költőnek adományozható, aki munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz, így Bella István életművének szellemiségéhez, és olyan fiatal, vagy középnemzedékhez tartozó alkotó, aki a költői, műfordítói pályán már eredményeket ért el, de kellő elismertsége még nincs.


8. Érd Közneveléséért Díj


38. § Az Érd Közneveléséért Díj azoknak a személyeknek és alkotó pedagógus közösségeknek adományozható, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai és intézeti oktató- nevelő munka és tehetséggondozás területén, illetve magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában.

9. Érd Egészségügyéért Díj


9. § (1) Az Érd Egészségügyéért Díj adományozható a város egészségügyi ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet végző orvosnak, gyógyszerésznek, ápoló- és kisegítő személyzetnek, valamint példaértékű munkát végző közösségnek.


10. Érd Város Szociális Munkájáért Díj


10. § (1) Érd Város Szociális Munkájáért Díj adományozható a város szociális ellátása érdekében végzett példaértékű munkát, valamint az elesettek gondozásában kifejtett kiemelkedő tevékenységet végző személyek, közösségek részére.


11. Az Év Családja Díj


11. § (1) Az Év Családja Díj annak az Érden élő családnak adományozható, amelynek tagjai mindennapi életükkel, munkálkodásukkal, gyermekeik nevelésével, taníttatásával, családtagjaik gondozásával, közéleti szerepvállalásukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.

12. Érdi Sport Díj


12. § (1) Az Érdi Sport Díj adományozható a város érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért, vagy nemzetközi sport teljesítményért azoknak a személyeknek, vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.


13. Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj


13. § (1) Az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj adományozható mindazoknak a személyeknek és közösségeknek, akik Érd Város közbiztonsága és tűzbiztonsága fejlesztésének érdekében kiemelkedő munkát folytattak, valamint megelőző és nevelő tevékenységükkel hozzájárultak a város közbiztonságának és tűzvédelmének fokozásához.  



14. Érdi Közszolgálati Díj


14. § (1) Az Érdi Közszolgálati Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város közéletében köztisztviselői, vagy közalkalmazotti szolgálatában hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, s ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybe vevők körében.


15. Érdi Építészeti Nívódíj


15. § (1) Az Érdi Építészeti Nívódíj azoknak a tervezőknek adományozható, akik városépítészeti alkotásukkal közreműködtek az épített környezet alakításában, hozzájárultak a városban létesült épületek építészeti színvonalának emeléséhez.


16. Érd Kiváló Diákja Emlékérem


16. § (1) Az Érd Kiváló Diákja Emlékérem adományozásával az önkormányzat elismerését fejezi ki az érdi általános és középiskolákban, valamint alapfokú művészeti iskolában tanuló azon diákjainak, akik nemzetközi, valamint minisztérium által kiírt és támogatott országos, több megyére kiterjedő, illetve megyei versenyen kiemelkedő eredményt értek el, és ezzel hozzájárultak Érd Megyei Jogú Város hírnevének öregbítéséhez.


(2) Emlékérem azoknak a diákoknak is adományozható, akik általános iskolai tanulmányaik során 8 tanéven keresztül, illetve középiskolai tanulmányaik ideje alatt valamennyi tanévben kitűnő tanulmányi eredményt értek el.


Érd Kiváló Sportolója Díj és Érd Kiváló Sportcsapata Díj


17. § (1) Az Érd Kiváló Sportolója Díj és az Érd Kiváló Sportcsapata Díj adományozásával az önkormányzat kifejezi elismerését az érdi általános és középiskolák azon tanulóinak, valamint az érdi sportszervezetek általános és középiskolás korú sportolóinak, akik kiemelkedő sportteljesítményükkel öregbítették Érd Megyei Jogú Város hírnevét.


(2) Az Érd Kiváló Sportolója Díj azoknak a diákoknak adományozható, akik egyéni, vagy csapatsportágban országos diákolimpián vagy országos bajnokságon 1. helyezést értek el, illetve válogatott kerettagok.


(3) Az Érd Kiváló Sportcsapat Díj azoknak a csapatoknak adományozható, akik a szakszövetség által kiírt csapatsportágban országos diákolimpia országos döntőjén 1-3. helyezést értek el vagy országos bajnokságon 1-3. helyezést értek el.


18. Az elismerések adományozásának rendje


18. § (1) Az Érd Város Díszpolgára, az Érd Városáért Kitüntetés, az Érd Városáért Kitüntetés - külkapcsolati tagozata, az Érd Város Életmű Díja valamint az Érdi Tudományos Díj kitüntető cím odaítélését a Közgyűlés bizottságai, a Polgármester, a városban élő nagykorú polgárok, intézmények, civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok indítványozhatják


(2) Az Érd Város Díszpolgára, az Érd Városáért Kitüntetés, az Érd Városáért Kitüntetés - külkapcsolati tagozata, az Érd Város Életmű Díja valamint az Érdi Tudományos Díj kitüntető cím odaítélését megelőző eljárás lefolytatását munkacsoport végzi melynek tagjai a Polgármester, az Alpolgármester és az önkormányzati bizottságok elnökei.


(3) A (2) bekezdés szerinti munkacsoport a javaslatát a közvélemény figyelembevételével alakítja ki, egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot készít. A munkacsoport javaslatát a Polgármester terjeszti a Közgyűlés elé. Az adományozásról a Közgyűlés dönt.


19. §  A Csuka Zoltán Díj, az Érdi Művészeti Díj és az Érd Közneveléséért Díj odaítélésére a Köznevelési és Művelődési Bizottság tesz javaslatot. Az adományozásról a Közgyűlés dönt.


20. §  A Bella István díjat öttagú kuratórium ítéli oda, amelynek tagjai: Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője, a Magyar Írószövetség elnöke – egyben a kuratórium elnöke –, továbbá az Írószövetségnek az Elnökség által megbízott három tagja.


21. § Az Érd Egészségügyéért Díj az Érd Város Szociális Munkájáért Díj és az Év Családja Díj odaítélésére a Szociális és Egészségügyi Bizottság tesz javaslatot, az Év Családja Díj tekintetében figyelembe véve az „Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete”, a polgármester, a városban élő nagykorú polgárok, intézmények, civil szervezetek, 5nemzetiségi önkormányzatok javaslatát. Az elismerések adományozásáról a Közgyűlés dönt.


22. § Az Érdi Sport Díj odaítélésére a Sport és Ifjúsági Bizottság tesz javaslatot. Az elismerés adományozásáról a Közgyűlés dönt.


22/A § Az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj odaítélésére a Közrendvédelmi Bizottság tesz javaslatot. Az elismerés adományozásáról a Közgyűlés dönt.


23. §  Az Érdi Közszolgálati Díj odaítélésére a Jegyző és az intézményvezetők véleményének kikérése mellett a Polgármester tesz javaslatot Az elismerés adományozásáról a Közgyűlés dönt.


24. § (1) Az Érdi Építészeti Nívódíj pályázati eljárás útján adományozható.


(2) Az Érdi Építészeti Nívódíj elnyerésére benyújtott pályázatokat Bíráló Bizottság értékeli, melynek tagjai: a Város Polgármestere, a Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság Elnöke, a Köznevelési és Művelődési Bizottság Elnöke, a Pest Megyei Építész Kamara Elnöke, felkért építészeti oktató, vagy más szaktekintély és a Városi Főépítész. A bizottság elnöke a polgármester, előadója a városi főépítész. Az elismerés adományozásáról a Bíráló Bizottság dönt.


25. § Érd Kiváló Diákja emlékérem odaítélésére az intézményvezető véleménye alapján a Köznevelési és Művelődési Bizottság elnöke tesz javaslatot. Az elismerés adományozásáról a Köznevelési és Művelődési Bizottság dönt.


(2) Az általános iskolákban, alapfokú művészeti iskolában a tanulói létszámot tekintve 300 főig az intézményvezető az elért tanulmányi, kulturális, művészeti versenyeredmények alapján legfeljebb három tanulóra, 300 fő felett legfeljebb öt tanulóra tehet javaslatot. Középiskolában, illetve összetett iskolában (általános iskola és gimnázium) legfeljebb tíz tanuló javasolható.


(3) Az elismerés adományozásáról a Köznevelési és Művelődési Bizottság dönt.


26. § Az Érd Kiváló Sportolója Díj és az Érd Kiváló Sportcsapata Díj odaítélésére a köznevelési intézmények vezetői, valamint a sportszervezetek vezetői tesznek javaslatot.


(2) A köznevelési intézmények vezetői, valamint a sportszervezetek vezetői az elismerések adományozása érdekében évente egy személyre és egy csapatra tehetnek javaslatot.


(3) Az elismerés adományozásáról Sport és Ifjúsági Bizottság dönt.

19. Az elismerések átadásának időpontja


27.  § Az elismerések átadására az alábbiak szerint kerül sor:


1. Érd Város Díszpolgára Kitüntető Cím

Nemzeti ünnep - Március 15.

2. Érd Városáért Kitüntetés

Nemzeti ünnep - Március 15.

2a. Érd Városáért Kitüntetés - külkapcsolati tagozat

Legkésőbb az adományozásról szóló döntést követő 60. nap.

3. Érd Város Életmű Díja

Nemzeti ünnep - Március 15.

4. Érdi Tudományos Díj

Nemzeti ünnep - Március 15.

5. Csuka Zoltán Díj

Magyar Kultúra Napja - január 22.

6. Érdi Művészeti Díj

Magyar Kultúra Napja - január 22.

7. Bella István Díj

Magyar Kultúra Napja - január 22.

8. Érd Közneveléséért Díj

Pedagógus Nap

9. Érd Egészségügyéért Díj

A közgyűlés júniusi ülése

10. Érd Város Szociális Munkájáért Díj

A közgyűlés novemberi ülése

11.Az Év Családja Díj

A Közgyűlés májusi ülése

12.Érdi Sport Díj                       

a Közgyűlés májusi ülése

13.Érd Közbiztonságáért és

Tűzbiztonságáért Díj

Rendőrnap - április 24. illetve

Szent Flórián nap - május 4.

14. Érdi Közszolgálati Díj

Köztisztviselők Napja - Július 1.

15. Érdi Építészeti Nívódíj

A Közgyűlés novemberi ülése

16. Érd Kiváló Diákja Emlékérem

a tárgyévet követő év januárjában, az ez alkalomból szervezett ünnepségen

17. Érd Kiváló Sportolója Díj és az Érd Kiváló Sportcsapata Díj

a tárgyévet követő év januárjában, ez alkalomból szervezett ünnepségen

27/A. § Az elismerések átadására a 27. §-ban meghatározott időponttól eltérően is sor kerülhet, amennyiben az átadás szempontjából méltóbb, vagy az elismeréshez jobban köthető alkalom merül fel.

20. Az elismerések leírása, formája és az évente adható elismerések száma


28. § (1) Az Érd Város Díszpolgára kitüntető címhez díszoklevél és aranyláncon függő, Érd város nevével és címerével díszített aranymedál jár.

(2) Évente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható.


29. § (1) Az Érd Városáért Kitüntetés a kitüntetett nevét, a kitüntetés indokát tartalmazó díszoklevélből, jelvényből és plakettből áll (díszdobozban). A plakett kerek alakú, bronzból készült, 100 mm átmérőjű, vastagsága 14 mm. A plaketten Érd Város címere látható, a város alaprajzában elhelyezve, "Érd városáért" felirattal. A külkapcsolati tagozat adományozása esetén a fentieket kétnyelvűen, magyarul és az elismerésben részesített személy anyanyelvén kell elkészíttetni.


(2) Az elismeréssel 300.000,-Ft díjazás jár együtt.


(3) Évente legfeljebb egy Érd Városáért kitüntetés adományozható.


(4) Az Érd Városáért Kitüntetés - külkapcsolati tagozata tekintetében a (2) és (3) bekezdést nem kell alkalmazni.


30. § (1) Az Érd Város Életmű Díjához díszoklevél és művészeti kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű, 14 mm vastag plakett jár díszdobozban.


(2) Az elismeréssel 300.000,- Ft díjazás jár együtt.


(3) Évente legfeljebb egy Életmű Díj adományozható.


31. § (1) Az Érdi Tudományos Díjhoz díszoklevél és művészeti kivitelű, bronzból készült kör alakú, 100 mm átmérőjű, 14 mm vastag plakett jár díszdobozban.


(2) Az elismeréssel 300.000,- Ft díjazás jár együtt.


(3) Évente legfeljebb egy Tudományos Díj adományozható.


32. § (1) A Csuka Zoltán Díjhoz adományozást igazoló okirat és plakett jár díszdobozban. A plakett kerek alakú, bronzból készült, átmérője 100 mm, vastagsága 14 mm. A plakett egyik oldalán Csuka Zoltán domború arcképe "Csuka Zoltán" felirattal, másik oldalán nyitott könyv látható "Érd Művelődéséért" felirattal.


(2) Az elismeréssel 200.000,-Ft díjazás jár együtt.


(3) Évente legfeljebb egy Csuka Zoltán díj adományozható.


33. § (1) A Bella István díjhoz adományozást igazoló okirat és kisplasztika jár díszdobozban.


(2) Az elismeréssel 250.000,-Ft díjazás jár együtt. A díjazás összegéből 150.000,- Ft-ot Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, 100.000,- Ft-ot pedig a Magyar Írószövetség biztosít.


(3) Évente legfeljebb egy Bella István díj adományozható.


34. § (1) Az Érdi Művészeti, az Érd Közneveléséért, az Érd Egészségügyéért, az Érd Város Szociális Munkájáért, az Érdi Sport, az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért, valamint az Érdi Közszolgálati Díjakhoz adományozást igazoló oklevél és plakett jár. A plakett elkészíttetéséről a polgármester gondoskodik.


(2) Az elismerésekkel egyenként 200.000,-Ft. díjazás jár együtt.


(3) Az Érd Közneveléséért Díjból évente legfeljebb három díj adományozható, az Érdi Művészeti, az Érd Egészségügyéért Díj, az Érd Város Szociális Munkájáért Díj, az Érdi Sport, Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért, valamint az Érdi Közszolgálati Díjból évente legfeljebb egy díj adományozható.


35. § (1) Az Év Családja Díjhoz adományozást igazoló díszoklevél jár, amely tartalmazza a város címerét, az adományozás tényét, a díjazott család nevét, a polgármester aláírását és bélyegzőlenyomatát. A díjat a polgármester adja át.


(2) Az elismeréssel 300.000,- Ft. díjazás jár együtt.


(3) Egy évben legfeljebb egy Év Családja Díj adományozható.


36. § (1) Az Érdi Építészeti Nívódíjhoz az adományozást igazoló oklevél és plakettet jár, melyet évente a polgármester által felkért művész készít. A pályázaton eredményt elért pályaművek a helyi sajtóban bemutatásra kerülnek.


(2) Az elismeréssel 200.000,- Ft díjazás jár együtt.


(3) Évente legfeljebb két Érdi Építészeti Nívódíj adományozható.


37. § (1) Az Érd Kiváló Diákja Emlékérem egy 4,3 cm átmérőjű bronzérem, melyen Érd Kiváló Diákja felirat és a Tudás Fája, valamint a Halhatatlanság Fája művészi ábrázolásban látható. Az emlékérmet a polgármester által felkért képzőművész készíti.


(2) A díjazottak az emlékérem mellé az adományozást igazoló oklevelet kapnak. Amennyiben a kitüntetésben közösség részesül, a közösség minden tagja emlékérmet és névre szóló oklevelet kap.


(3) Az általános iskolában, középiskolában és alapfokú művészeti iskolában Érden tanuló diák egy-egy alkalommal kaphat díjat.


38. § (1) Az Érd Kiváló Sportolója Díjhoz emlékérem jár a sportágnak megfelelő érembetéttel, díszdobozban, mellé névre szóló, az adományozást igazoló emléklappal.


(2) Érd Kiváló Sportcsapata Díjhoz emlékérem jár a sportágnak megfelelő érembetéttel, díszdobozban, az adományozást igazoló emléklappal.


(3) A felkészítő testnevelők és edzők névre szóló emléklapot kapnak.

21. Az elismerések megosztása


39. § (1) Az elismerések az Érd Város Díszpolgára, az Érd Városáért Kitüntetés, az Érd Város Életmű Díja és az Érdi Tudományos Díj kivételével megosztva is adományozhatók. Ebben az esetben az adományozottak mindegyike oklevelet és plakettet is kap, a pénzjutalmat a Csuka Zoltán, az Érdi Művészeti, az Érd Közneveléséért, az Érd Egészségügyéért Díj, az Érd Város Szociális Munkájáért Díj, az Érdi Sport, Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért, valamint az Érdi Közszolgálati Díj esetében egyenlő arányban meg kell osztani.


(2) Az Érdi Építészeti Nívódíj esetében a pénzjutalom felhasználásáról a Bíráló Bizottság dönt.


(3) Amennyiben a kitüntető díjban közösség vagy csoport részesül, kétszeres összegű pénzjutalom, egy plakett, valamint annyi oklevél jár, ahány tagja van a közösségnek.

(4) Az adott évben ki nem adott díjat (díjakat) a következő évben nem lehet kiosztani.


(5) A Közgyűlés a kiosztásra kerülő díjak vonatkozásában minősített többségű döntéssel az adományozható kitüntetések számától esetenként eltérhet.

22. A díszpolgári címben részesülő személyt megillető jogok


40. § (1) Érd Város Díszpolgárát a Közgyűlés és szervei, valamint a város lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.


(2) A város díszpolgára


a) az adományozástól kezdve viselheti az Érd Város Díszpolgára kitüntető címet,

b) tanácskozási joggal részt vehet a Közgyűlés és bizottságai ülésein,

c) a Közgyűlés döntése alapján az önkormányzatot képviselő delegáció tagja lehet,

d) hivatalos az önkormányzat által rendezett valamennyi ünnepségre, ahol lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg,

e) díjtalanul látogathatja a város kulturális, művészeti rendezvényeit,

f) elhalálozásakor ingyenes díszsírhely illeti meg.


(3) A (2) bekezdésben felsorolt jogok érvényesítéséért a jegyző felelős.


23. Az elismerések visszavonása


41. § (1) Az elismeréseket a Közgyűlés megvonja attól a személytől, aki annak viselésére érdemtelenné vált. Érdemtelen a kitüntető címre az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától eltiltott, vagy szándékos bűncselekmény elkövetése miatt a büntetőjogi felelősségét jogerős döntésével megállapította.


(2) Az elismerés megvonható attól a személytől, aki annak viselésére méltatlanná vált. A megvonás­ra a kezdeményezésre jogosultak tehetnek javaslatot. Az elismerés megvonására irányuló eljárás le­folytatására a Közgyűlés bizottságot jelöl ki, mely javaslatát a közvélemény figyelembevételével alakítja ki. A bizottság véleménye alapján a javaslatot a polgármester terjeszti a Közgyűlés elé.

24. Az elismerések nyilvántartása


42. § (1) A díjazottakról, kitüntetettekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás adatainak hitelességéért, naprakészségéért a jegyző a felelős.


A nyilvántartás tartalmazza:


a) a kitüntetés sorszámát,

b) a kitüntetett személy, közösség, stb. nevét,

c) az adományozás időpontját (évét),

d) az adományozás rövid indoklását.


(2) Az elismerés tényéről Érd Város Krónikájába bejegyzés készül, ezt az elismerés átadásakor a polgármester és a díjazott írja alá.


(3) Az elismertek névsorát az adományozást követően az önkormányzat lapjában és a város hivatalos honlapján közzé kell tenni.

25. Egyéb rendelkezések


43. § Az Érd Város Díszpolgára, az Érd Városáért Kitüntetés, az Érd Városáért Kitüntetés - külkapcsolati tagozata, az Érd Város Életmű Díja valamint az Érdi Tudományos Díj kitüntető cím elismerésekre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


44. § (1) Az elismerésekkel járó pénzjutalmak fedezetét és egyéb költségeit a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében kell biztosítani. A díjak összegét az éves költségvetési rendelet megalkotásakor felül kell vizsgálni.


(2) Mindazok a személyek, akik a korábbi rendeletek alapján kapták meg a díszpolgári címet, azt a névre szóló visszavonásig korlátozás nélkül viselhetik és megilletik őket az e rendeletben foglalt kedvezmények.


26. Záró rendelkezések


45. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozható díjakról és kitüntetésekről szóló 16/1999. (VII.19.) önkormányzati rendelet.



dr. Ferencz Dóra s.k.

T. Mészáros András s.k.

jegyző

polgármester



A Közgyűlés elfogadta a 2011. június 23-ai ülésén.