Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 15/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete

az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatásáról

Hatályos: 2020. 12. 24

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 15/2014. (VI.30.) önkormányzati rendelete

az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatásáról

2020.12.24.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya és a támogatás pénzügyi forrása

1. § (1) Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a város éves költségvetésében a rendelkezésre álló pénzügyi források figyelembe vételével keretösszeget különít el társasházak felújításának pénzügyi támogatására olyan módon, hogy a (4)–(6) bekezdésben meghatározott ingatlanok felújítására támogatást nyújt a társasházak lakóközössége részére.

(2) A támogatás e rendeletben foglalt pályázat útján igényelhető, a keretösszeg felosztására a benyújtott pályázatok elbírálása után kerül sor.

(3) A rendelet hatálya Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő, iparosított technológiával épült társasházak, lakásszövetkezeti épületek, illetve önkormányzati lakóépületekre terjed ki.

(4) A rendelet szempontjából iparosított technológiával épült lakóépületnek kell tekinteni a panel, a blokk, az alagútzsalu, az öntöttfalas, a vasbetonvázas és egyéb előregyártott technológia felhasználásával épült lakóépületet.

(5) Önkormányzati támogatásban részesülhetnek az iparosított technológiával épült társasházak és lakásszövetkezetek a saját tulajdonú épületeik energia-megtakarítást eredményező felújítására.

(6) Támogatás az alábbi felújítási, korszerűsítési munkák közül a pályázati felhívásban részletezett munkákhoz igényelhető:

a) nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje;

b) homlokzatok és födémek hőszigetelése;

c) épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása;

d) a megújuló energiafelhasználás növelése,

e) a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra, az energia szállítására és a hálózatba való esetleges visszatáplálására.

(7) A pályázat tárgya csak teljes épület vagy dilatációval határolt épületrész lehet.

(8) Nem igényelhető támogatás a pályázat benyújtása előtt már megkezdett beruházáshoz.

(9) Nem nyújtható támogatás olyan lakásszövetkezetnek és társasházi közösségnek, amelynek a közüzemeltetőkkel szemben lejárt tartozása, egyéb köztartozása van.

(10) Nem pályázható, illetőleg a támogatásból nem fedezhető a lakáson kívüli, ugyanazon épületben létrehozott nem lakás célú ingatlanok felújítása, korszerűsítése, de egyéb forrásból a támogatásra nem jogosult munkálatok a támogatott programmal egyidejűleg elvégezhetőek.

2. A támogatás formája, mértéke

2. § (1) A támogatás forint alapú, állami kamattámogatású kölcsönhöz nyújtott vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke a havi törlesztő részlet 50%-a, de legfeljebb lakásonként 3000 Ft/hó lehet.

(2) A támogatás folyósítása a támogatási szerződésben meghatározottak szerint történik.

(3)1 A támogatás összegét az önkormányzat a támogatási szerződés megkötését követően, a sikeres műszaki átadás-átvételi eljárást követő hónap 1-jétől fizeti meg a pályázó részére.

(4) Az Önkormányzat jogosult a támogatás folyósítását felfüggeszteni, amennyiben a pályázó a pénzintézettel szemben fennálló törlesztési kötelezettségének vagy a támogatási szerződésben foglalt egyéb kötelezettségének nem tesz eleget.

(5) Az Önkormányzat a pályázó által felvett bankhitellel összefüggésben a támogatáson felüli egyéb pénzügyi teljesítésre nem kötelezhető.

3. Pályázati feltételek

3. § (1) A pályázatot a lakásszövetkezetek és a társasházak nyújthatják be.

(2) A felújítási programban való pályázati részvétel feltételei:

a) A pályázattal érintett munkálatok megfelelnek az e rendeletben foglaltaknak,

b) közös képviselő vagy Intéző bizottság nyilatkozata a pályázaton való részvételről,

c) banki indikatív hiteligény és/vagy önerő banki igazolása,

d) közös képviselő vagy intézőbizottság nyilatkozata arról, hogy a pályázatban foglalt beruházást maradéktalanul megvalósítják,

e) a társasház vagy lakóközösség nem rendelkezik közüzemi díj hátralékkal, illetve a helyi önkormányzat által kiadott, valamint köztartozás-mentes adóigazolást tud a pályázathoz csatolni,

f) Önkormányzat által jóváhagyott műszaki ellenőr kötelező alkalmazása,

g) a kivitelező csak ÉMI minősített vállalkozás lehet.

(3) A pályázat benyújtásának határidejét a pályázati felhívás tartalmazza.

(4) A pályázati felhívás, a pályázati útmutató és annak mellékletei (a továbbiakban együtt: pályázati dokumentáció) tartalmazzák a pályázat benyújtásához előírt valamennyi feltételt. A pályázati felhívás tartalmazza különösen:

a) a támogatás célját,

b) a pályázók körét,

c) az 1. § (7) bekezdésben meghatározott munkák közül azokat, amelyekre az adott évben pályázni lehet,

d) a 3. § (1) bekezdésben meghatározott támogatási forma további részleteit,

e) a pályázat benyújtásának módját, helyét, határidejét, a kapcsolattartó szervezeti egység megnevezését, elérhetőségét.

(5) A pályázati útmutató tartalmazza különösen:

a) a pályázat célját,

b) a pályázati felhívásban meghatározott azon munkák részletes műszaki paramétereit, amelyekre az adott évben pályázni lehet,

c) a fontosabb pályázati feltételeket,

d) a pályázattal elnyerhető támogatás további részleteit,

e) a pályázat benyújtásának módjával, helyével, határidejével összefüggő további feltételeket,

f) a pályázat felépítését,

g) a pályázathoz csatolandó formanyomtatványokat,

h) az elbírálás szempontrendszerét, egyéb további szükséges rendelkezéseket,

i) a szerződéskötés feltételeit,

j) a pályázati útmutató mellékleteit.

(6) A pályázati dokumentáció részletes tartalmának e rendelet alapján történő megállapítása és annak közzététele a Polgármester hatáskörébe tartozik.

4. Pályázatok elbírálása

4. § (1) A benyújtott pályázatok az alábbi szempontok alapján kerülnek értékelésre és rangsorolásra:

a) az épület kora,

b) a pályázattal érintett lakások száma,

c) a tervezett fajlagos energia-megtakarítás mértéke,

d) a beruházás gazdaságossága.

(2) Az elbírálásnál előnyt élvez az a pályázat, amely:

a) egyszerre nagyobb lakásszámú lakóépület energiatakarékos felújítását célozza meg,

b) a felújítás során korszerű technológiai, technikai megoldásokat alkalmaz,

c) az épületet teljes egészében felújítja.

(3) Hiányosan benyújtott pályázatok esetében 8 napon belül hiánypótlási kötelezettséget kell előírni. Hiánypótlásra a felszólító levél kézhezvételét követően 15 napon belül van lehetőség.

(4) A pályázatok értékelését a 2Gazdasági Bizottság végzi.

(5) A nyertes pályázatról és a támogatás mértékéről történő döntés a 3Gazdasági Bizottság hatáskörébe tartozik. A pályázat elbírálásáról a pályázó írásos tájékoztatást kap.

5. A felújítások kivitelezése, ellenőrzése

5. § (1) A támogatást elnyert lakóközösség köteles biztosítani az Önkormányzat részére:

a) a kivitelezés folyamatának mindenkori ellenőrizhetőségét,

b) az önkormányzati támogatás felhasználásával kapcsolatos valamennyi bizonylat, dokumentum ellenőrzését, a bizonylatokba történő betekintést.

(2) A felújítási munkák szakszerű elvégzése érdekében a pályázó köteles gondoskodni a pályázati kiírásban foglaltaknak megfelelő az önkormányzat által jóváhagyott műszaki ellenőrzésről.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

2

Megállapította a 21/2019. (XI. 29) önkormányzati rendelet.

3

Megállapította a 21/2019. (XI. 29) önkormányzati rendelet.