Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 26/2014. (IX.25.) önkormányzati rendelete

az Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 31/2010. (VII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról, az Európa sétány - Budai út - 19260 hrsz-ú u. - Hivatalnok u. - Esküdt utca - alsó vasút által határolt terület szabályozásáról

Hatályos: 2014. 10. 25- 2014. 10. 25

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény  6/A. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pest Megye Kormányhivatala Építésügyi Hivatal Állami Főépítésze, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, Pest Megye Kormányhivatala Közlekedési Felügyelősége, a Pest Megye Kormányhivatala Érdi Járási Hivatala, Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal, a Pest Megye Kormányhivatala Földhivatala, a Pest Megye Kormányhivatala Erdészeti Igazgatósága, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Budapesti Bányakapitányság, a Honvédelmi Hivatal Hatósági Hivatala, Pest Megye Főépítésze,   Budapest Főváros Önkormányzata, Budafok-Tétény Bp. XXII. kerület Önkormányzata, Törökbálint Város Önkormányzata, Diósd Város Önkormányzata, Halásztelek Város Önkormányzata, Százhalombatta Város Önkormányzata, Martonvásár Város Önkormányzata, Ráckeresztúr Község Önkormányzata, Tárnok Nagyközség Önkormányzata, valamint Sóskút Község Önkormányzata véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. § Ez a rendelet az 1. mellékletét képező SZT-Vkp jelű Szabályozási tervvel együtt érvényes, mely az Érd Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 31/2010. (VII.20.)  önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ Rendelet) SZT-1 jelű Szabályozási Terv 7E, és 7F szelvényén, az Európa sétány – Budai út – 19260 hrsz-ú u. – Hivatalnok u. – Esküdt u. – alsó vasút által határolt területre vonatkozó szabályozását módosítja. 


2. § A HÉSZ Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Közterületen pavilon csak ideiglenes jelleggel, az adott rendezvény időtartamára, illetőleg a 22081/2 hrsz-ú Európa sétányon a városképbe illően, a közlekedésbiztonsági előírások figyelembevételével, valamint a közterület kezelhetőségének, tisztántarthatóságának, és a pavilonban dolgozók számára megfelelő illemhely használati lehetőség biztosításával létesíthető.”


3. § A HÉSZ Rendelet 11. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(11) A településkép védelmének érdekében a 2. mellékletben jelzett helyi értékvédelmi területen, a 6. sz. függelékben lévő helyi egyedi védelem alatt álló építmények ingatlanjain, valamint a 4. sz. mellékleten jelzett városközponti területen lévő ingatlanokon kereskedelmi tevékenység csak az építési szabályoknak megfelelő helyen, és formában kialakított épületben történhet. A rendelkezést nem kell figyelembe venni a 22081/2 hrsz-ú Európa sétány területén, illetőleg a rendezvények idejére ideiglenes jelleggel telepített pavilonok, berendezések, tárgyak elhelyezésekor, valamint karácsonyt megelőző a december 1. és 24. közötti időszakban, fenyőfa árusítás esetében.”


4. § A HÉSZ Rendelet 33. §-a a következő (16) bekezdéssel egészül ki:


„(16) A Budai út és a 22081/4 hrsz. közút között, 12 m-es szabályozási szélességgel, a 22081/6 hrsz. telken keresztül kialakítandó új útkapcsolathoz a Budai úton jobbra kanyarodó sávot kell kialakítani. A Diósdi út keleti oldali szervizútját és az Európa sétányt összekötő új kiszolgálóútnak legalább a vasútállomás épülete előtti szakaszát forgalomcsillapított vegyes használatú, gyalogos elsőbbségű utcaként kell kialakítani. Az Európa sétány és az új közút közötti akadálymentes gyalogos közlekedést biztosítani, a gépjármű közlekedést pedig korlátozni kell. Biztosítani kell a gyalogos kapcsolatot az Európa sétány és a 22081/5 hrsz. telken lévő parkoló, illetve a vasúti terület alatt átvezető közúti gyalogos aluljáró között.”


5. § A HÉSZ Rendelet 44.§-a a következő (19) bekezdéssel egészül ki:


 „(19) A 22081/5 és a 19286/4 hrsz. telkek szabályozási terv szerinti telekhatárai mentén legalább egysoros fatelepítés szükséges.”


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.





Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet                                                            T. Mészáros András

                   jegyző                                                                                        polgármester



A Közgyűlés elfogadta a 2014. szeptember 18-ai ülésén.