Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 27/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2019. 01. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 27/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2019.01.01.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 4. alcím tekintetében az Alaptörvény 31. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 31. § cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a helyi építési szabályzat és szabályozási terv szerinti beépítésre szánt területen kialakításra kerülő, illetve a beépített területen kialakult ingatlanok közműves szennyvízelvezető hálózatra történő utólagos közműcsatlakozására.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya azon nem lakossági felhasználókra, akik a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelesek.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. társulat: az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat, és a Délbuda-Térségi Víziközmű Társulat,

2. szennyvízelvezetési hely: a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet szerinti szennyvízelvezetési hely,

3. önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belül közlekedőből nyíló önálló bejárata van,

4. lakossági felhasználó: a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény szerinti lakossági felhasználó.

5.1 védendő felhasználó: az a természetes személy felhasználó, ideértve a mellékvízmérővel rendelkező elkülönített vízhasználót, valamint a fogyatékkal élő felhasználót is, aki jogszabályban meghatározott szociális helyzete alapján a víziközmű-szolgáltatásban megkülönböztetett feltételek szerint vehet részt.

6.2 szociálisan rászoruló felhasználó: A védendő felhasználók körébe tartozó azon természetes személy, aki a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 88/B. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek valamelyikének megfelel.

7.3 fogyatékkal élő felhasználó: A védendő felhasználók körébe tartozó azon természetes személy, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény szerinti fogyatékossági támogatásban részesül, vagy a vakok személyi járadékában részesül, továbbá az a személy, akinek életét vagy egészségét a víziközmű-szolgáltatás felfüggesztése vagy annak korlátozása közvetlenül veszélyezteti,

8.4 saját célú ingatlanhasználat: Természetes személy tulajdonos vagy Ptk. 8:1. § 2. pont szerinti hozzátartozója életvitel szerű lakhatását szolgáló ingatlanhasználat.

3. A közműves szennyvízelvezető-hálózathoz történő utólagos csatlakozás feltételei

3. § (1) A közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozásért a tulajdonos szennyvízelvezetési helyenként hozzájárulást köteles fizetni.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentes:

a) aki korábban még nem kötött rá a közműves szennyvízelvezető-hálózatra, de az adott szennyvízelvezetési hely vonatkozásában a hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,

b) akinek részére társulati tagként érdekeltségi hozzájárulás került megállapításra, vagy

c) aki a jelen rendelet előírásai alapján az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentesítésre kerül.

(3)5 Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összege szennyvízelvezetési helyenként 385.000 forint, amelyet főszabályként egy összegben kell megfizetni.

(4)6 A bekötés kezdeményezésével egyidejűleg lakossági felhasználók részére, saját célú ingatlanhasználat esetén, írásbeli kérelem alapján az önkormányzat 35 havi részletfizetést engedélyez.

(4a)7 A víziközmű szolgáltató igazolása alapján, a nyilvántartásában szereplő védendő felhasználók részére, írásos kérelem alapján az önkormányzat 60 havi részletfizetést engedélyez.

(4b)8 Védendő felhasználóvá válás esetén a részletfizetés időtartama alatt bármikor írásban kérelmezhető a 35 havi részletfizetés 60 hónapra történő módosítása.

(4c)9 A részletfizetési kedvezmény feltételeit, megvonásának eseteit, a kötelezettségszegés jogkövetkezményeit a fizetési kötelezettséget megállapító határozatban rögzíteni kell.

(4d)10 Amennyiben a részletfizetési kedvezményben részesülő a szennyvízelvezetési hellyel érintett ingatlant a részletfizetés időtartama alatt értékesíti, úgy azt az adásvételi szerződés aláírását követő 15 napon belül köteles írásban bejelenteni.

(4e)11 A részletfizetési kedvezmény megszűnik és a hozzájárulásból még meg nem fizetett rész egy összegben esedékessé válik az alábbi esetekben:

a) a szennyvízelvezetési hellyel érintett ingatlan értékesítése,

b) részletfizetés két alkalommal történő elmulasztása, vagy

c) a fizetési kedvezményben részesülő elhalálozása.

(4f)12 Ha a kötelezett lakossági felhasználó a hatóság végleges döntésében foglalt kötelezésnek nem tud eleget tenni, kivételes méltánylást igénylő esetben, kérelmére a fennálló hozzájárulás összege elengedhető.

(4g)13 Kivételes méltánylást érdemlő esetnek minősül az ingatlan végrehajtási árverés útján történő értékesítése, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. általi megvásárlása, vagy a kötelezett megélhetésének súlyos veszélybe kerülése.

(5) A hozzájárulás nem osztható meg, legalább egy szennyvízelvezetési hely számolandó.

(6) A bekötés kezdeményezésével egyidejűleg tett, indoklással ellátott írásbeli kérelem alapján az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás megfizetése alól mentesítés adható, vagy a hozzájárulás mértéke legfeljebb 75 %-os mértékben csökkenthető abban az esetben, ha:

a) a rákötéssel vagy átkötéssel érintett hálózati szakasz igazolt módon részben, vagy egészben a szennyvízelvezetési hely tulajdonosának beruházásában valósult meg, vagy

b) a később kiépített hálózati szakaszra történő átkötés műszaki, vagy környezetvédelmi szempontból előnyösebb.

(7) Az (6) bekezdés b) pontjában rögzített feltételek fennállásáról a Jegyző nyilatkozik.

(8) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összegét legkésőbb a rácsatlakozásig, hatósági határozatban kell megállapítani.

(9)14 Jelen rendelet alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a végrehajtást a döntéshozó, elsőfokú hatóság foganatosítja.

(10) A közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulással kapcsolatos önkormányzati hatósági hatáskörének gyakorlását a Közgyűlés a polgármesterre ruházza át.

4. A Szennyvíz-hálózat Fejlesztési Alap

4. § (1) A Szennyvíz-hálózat Fejlesztési Alap (továbbiakban: Alap) az önkormányzat által létrehozott, a költségvetés elkülönített alszámláján kezelt pénzalap, amelynek elsődleges célja a megépült közműves szennyvízelvezető-hálózatra való csatlakozások elősegítése.

(2) Az Alap bevételei különösen:

a) a szennyvíz-hálózat fejlesztésére átadott pénzeszköz,

b) az önkormányzat részesedése a víziközmű-hálózatot üzemeltető társaság nyereségéből,

c) az Alap felhasználható pénzeszközeinek befektetéseiből származó kamat,

d) a közműves szennyvízelvezető hálózatra történő utólagos csatlakozási hozzájárulás összege.

(3) Az Alap terhére a következő kiadások teljesíthetők:

a) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás, valamint víziközmű-társulati tagság esetén az érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséhez, valamint a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott támogatások,

b) szennyvízelvezető-hálózat fejlesztés.

5. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2016. november 1. napján lép hatályba.

6. §15 E rendeletnek a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 27/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 35/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rendelet) megállapított rendelkezéseit a Rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.