Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 27/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2018. 02. 14- 2018. 12. 31

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 4. alcím tekintetében az Alaptörvény 31. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 31. § cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A rendelet hatálya


1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a helyi építési szabályzat és szabályozási terv szerinti beépítésre szánt területen kialakításra kerülő, illetve a beépített területen kialakult ingatlanok közműves szennyvízelvezető hálózatra történő utólagos közműcsatlakozására.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya azon nem lakossági felhasználókra, akik a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelesek.

2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:


1. társulat: az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat, és a Délbuda-Térségi Víziközmű Társulat,


2. szennyvízelvezetési hely: a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet szerinti szennyvízelvezetési hely,


3. önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belül közlekedőből nyíló önálló bejárata van,


4. lakossági felhasználó: a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény szerinti lakossági felhasználó.

3. A közműves szennyvízelvezető-hálózathoz történő utólagos csatlakozás feltételei



3. § (1) A közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozásért a tulajdonos szennyvízelvezetési helyenként hozzájárulást köteles fizetni.  


(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentes:


a) aki korábban még nem kötött rá a közműves szennyvízelvezető-hálózatra, de az adott szennyvízelvezetési hely vonatkozásában a hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,


b) akinek részére társulati tagként érdekeltségi hozzájárulás került megállapításra, vagy



c) aki a jelen rendelet előírásai alapján az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentesítésre kerül.


(3) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összege szennyvízelvezetési helyenként 385.000 forint, amelyet egyösszegben kell megfizetni.


(4) A bekötés kezdeményezésével egyidejűleg tett, indoklással ellátott írásbeli kérelem alapján engedélyezhető az utólagos csatlakozási hozzájárulás összegének legkésőbb 35 hónap alatt, havonta egyenlő részletekben történő megfizetése.


(5) A hozzájárulás nem osztható meg, legalább egy szennyvízelvezetési hely számolandó.


(6) A bekötés kezdeményezésével egyidejűleg tett, indoklással ellátott írásbeli kérelem alapján az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás megfizetése alól mentesítés adható, vagy a hozzájárulás mértéke legfeljebb 75 %-os mértékben csökkenthető abban az esetben, ha:


a) a rákötéssel vagy átkötéssel érintett hálózati szakasz igazolt módon részben, vagy egészben a szennyvízelvezetési hely tulajdonosának beruházásában valósult meg, vagy


b) a később kiépített hálózati szakaszra történő átkötés műszaki, vagy környezetvédelmi szempontból előnyösebb.


(7) Az (6) bekezdés b) pontjában rögzített feltételek fennállásáról a Jegyző nyilatkozik.


(8) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összegét legkésőbb a rácsatlakozásig, hatósági határozatban kell megállapítani.


(9) Jelen rendelet alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(10) A közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulással kapcsolatos önkormányzati hatósági hatáskörének gyakorlását a Közgyűlés a polgármesterre ruházza át.

4. A Szennyvíz-hálózat Fejlesztési Alap



4. § (1) A Szennyvíz-hálózat Fejlesztési Alap (továbbiakban: Alap) az önkormányzat által létrehozott, a költségvetés elkülönített alszámláján kezelt pénzalap, amelynek elsődleges célja a megépült közműves szennyvízelvezető-hálózatra való csatlakozások elősegítése.


(2) Az Alap bevételei különösen:


  1. a szennyvíz-hálózat fejlesztésére átadott pénzeszköz,
  2. az önkormányzat részesedése a víziközmű-hálózatot üzemeltető társaság nyereségéből,
  3. az Alap felhasználható pénzeszközeinek befektetéseiből származó kamat,
  4. a közműves szennyvízelvezető hálózatra történő utólagos csatlakozási hozzájárulás összege.


(3) Az Alap terhére a következő kiadások teljesíthetők:


  1. Az utólagos csatlakozási hozzájárulás, valamint víziközmű-társulati tagság esetén az érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséhez, valamint a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott támogatások,


  1. szennyvízelvezető-hálózat fejlesztés.


5. Záró rendelkezések



5. § Ez a rendelet 2016. november 1. napján lép hatályba.



Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet

T. Mészáros András

jegyző

 polgármester



A Közgyűlés elfogadta a 2016. szeptember 29-ei ülésén.