Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 35/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelete

a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 27/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2019. 01. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §  A közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 27/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a a következő pontokkal egészül ki:


„5. védendő felhasználó: az a természetes személy felhasználó, ideértve a mellékvízmérővel rendelkező elkülönített vízhasználót, valamint a fogyatékkal élő felhasználót is, aki jogszabályban meghatározott szociális helyzete alapján a víziközmű-szolgáltatásban megkülönböztetett feltételek szerint vehet részt.


6. szociálisan rászoruló felhasználó: A védendő felhasználók körébe tartozó azon természetes személy, aki a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 88/B.§ (1) bekezdésében meghatározott feltételek valamelyikének megfelel.


7. fogyatékkal élő felhasználó: A védendő felhasználók körébe tartozó azon természetes személy, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény szerinti fogyatékossági támogatásban részesül, vagy a vakok személyi járadékában részesül, továbbá az a személy, akinek életét vagy egészségét a víziközmű-szolgáltatás felfüggesztése vagy annak korlátozása közvetlenül veszélyezteti,


8. saját célú ingatlanhasználat: Természetes személy tulajdonos vagy Ptk. 8:1.§ 2. pont szerinti hozzátartozója életvitel szerű lakhatását szolgáló ingatlanhasználat.”


2. § (1) A Rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összege szennyvízelvezetési helyenként 385.000 forint, amelyet főszabályként egy összegben kell megfizetni.”


 (2) A Rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A bekötés kezdeményezésével egyidejűleg lakossági felhasználók részére, saját célú ingatlanhasználat esetén, írásbeli kérelem alapján az önkormányzat 35 havi részletfizetést engedélyez.”


(3) A Rendelet 3. §-a a következő (4a)-(4g) bekezdésekkel egészül ki:


„(4a) A víziközmű szolgáltató igazolása alapján, a nyilvántartásában szereplő védendő felhasználók részére, írásos kérelem alapján az önkormányzat 60 havi részletfizetést engedélyez. 


(4b) Védendő felhasználóvá válás esetén a részletfizetés időtartama alatt bármikor írásban kérelmezhető a 35 havi részletfizetés 60 hónapra történő módosítása.


(4c) A részletfizetési kedvezmény feltételeit, megvonásának eseteit, a kötelezettségszegés jogkövetkezményeit a fizetési kötelezettséget megállapító határozatban rögzíteni kell.


(4d) Amennyiben a részletfizetési kedvezményben részesülő a szennyvízelvezetési hellyel érintett ingatlant a részletfizetés időtartama alatt értékesíti, úgy azt az adásvételi szerződés aláírását követő 15 napon belül köteles írásban bejelenteni.


(4e) A részletfizetési kedvezmény megszűnik és a hozzájárulásból még meg nem fizetett rész egy összegben esedékessé válik az alábbi esetekben:


a) a szennyvízelvezetési hellyel érintett ingatlan értékesítése,

b) részletfizetés két alkalommal történő elmulasztása, vagy

c) a fizetési kedvezményben részesülő elhalálozása.


(4f) Ha a kötelezett lakossági felhasználó a hatóság végleges döntésében foglalt kötelezésnek nem tud eleget tenni, kivételes méltánylást igénylő esetben, kérelmére a fennálló hozzájárulás összege elengedhető.


(4g) Kivételes méltánylást érdemlő esetnek minősül az ingatlan végrehajtási árverés útján történő értékesítése, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. általi megvásárlása, vagy a kötelezett megélhetésének súlyos veszélybe kerülése.”


(4) A Rendelet 3. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(9) Jelen rendelet alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a végrehajtást a döntéshozó, elsőfokú hatóság foganatosítja.”


3. § A Rendelet a következő 6. §-sal egészül ki:


„6. § E rendeletnek a közműves szennyvízelvezető hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 27/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 35/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rendelet) megállapított rendelkezéseit a Rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”


4. § Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.


5. § Hatályát veszti a szennyvízelvezető hálózatra történő közműcsatlakozáshoz, valamint a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott önkormányzati támogatási rendszerről szóló 14/2010. (II.26.) önkormányzati rendelet.



Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet

T. Mészáros András

jegyző

 polgármester



A Közgyűlés elfogadta a 2018. december 21-ei ülésén.