Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 16/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 10. 02

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 16/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.10.02.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreikről szóló 1991. évi XX. törvény 111. § (1) bekezdésében és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Törvény) és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját.

(2) Az önkormányzat biztosítja mindenkinek azt a jogát, hogy igénybe vegye a muzeális és közművelődési intézmények szolgáltatásait, valamint a nyilvános könyvtári ellátást.

(3) Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) az önkormányzat által fenntartott közművelődési alapszolgáltatásokat nyújtó költségvetési szervekre,

b) az önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján közművelődési alapszolgáltatást nyújtó természetes és jogi személyekre, és

c) a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. A helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § (1) Az önkormányzat a Törvény 76. § (3) bekezdésében meghatározott kötelező feladatai körében a közművelődési alapszolgáltatások teljes körének megszervezését biztosítja az alábbiak szerint:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása, és

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(2) Az önkormányzat önként vállalt feladatai körében:

a) évenként megrendezi a kulturális hagyományokat felelevenítő, a kulturális értékekre figyelmet felhívó Érdi Napokat, valamint a Szőlővirág Ünnepet és Szüreti Mulatságot,

b) segíti a népművészet hagyományos tevékenységeinek gyakorlását a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola érdi telephelyeinek támogatásával,

c) működteti az Érdi Galériát és az Érdi Művésztelepet, illetve ennek érdekében közművelődési megállapodást köt kulturális tevékenységet is végző gazdasági társasággal,

d) szabad kapacitás terhére az intézmény éves munkatervében rögzített módon egyéb szabadidős szolgáltatást nyújthat.

3. A közművelődési feladatok ellátásának formái és intézményrendszere

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezését és folyamatos hozzáférhetőségét:

a) a fenntartásában lévő Szepes Gyula Művelődési Központ (Székhely: 2030 Érd, Alsó u. 9.), mint közművelődési intézmény útján, és

b) közművelődési megállapodások megkötésével (Érdi Galéria) biztosítja.

(2) Az alaptevékenységükhöz kapcsolódóan a közművelődési feladatok ellátásában a Csuka Zoltán Városi Könyvtár (Székhely: 2030 Érd, Hivatalnok u. 14.) és a Magyar Földrajzi Múzeum (Székhely: 2030 Érd, Budai út 4.), mint közgyűjteményi intézmények is közreműködnek kulturális, közösségi és egyéb könyvtári, múzeumi programok szervezésével.

(3) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik a területén működő:

a) köznevelési intézményekkel,

b) közművelődési tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,

c) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

d) az egyházakkal,

e) közművelődési tevékenységet végző magánszemélyekkel,

f) közművelődési feladatok ellátásában résztvevő országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, és

g) a nemzetiségi önkormányzatokkal.

(4) Az önkormányzat - létrejötte esetén-, együttműködik a közművelődés helyi lakossági képviseletét ellátó Közművelődési Kerekasztallal.

4. A közművelődési megállapodás szabályai

5. § (1) Az önkormányzat az általa biztosított közművelődési alapszolgáltatások megszervezésére közművelődési megállapodást köthet azzal a természetes vagy jogi személlyel, amely megfelel a Törvényben meghatározott feltételeknek és vállalja az e Rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítését.

(2) A közművelődési megállapodás megkötéséről a köznevelési és közművelődési feladatok ellátásáért felelős önkormányzati bizottság (a továbbiakban: Bizottság) javaslatára a Közgyűlés dönt.

5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § (1) A Törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a Közgyűlés, és átruházott hatáskörben eljárva a Bizottság gyakorolja.

(2) A Bizottság - a Polgármesteri Hivatal szakmai segítsége mellett - közreműködik:

a) az önkormányzat hosszú távú közművelődési stratégiájának kialakításában,

b) az átfogó közművelődési koncepció megalkotásában,

c) a város éves közművelődési tervének megalkotásában és végrehajtásában.

(3) Az önkormányzat fenntartásában működő közművelődési és közgyűjteményi intézmények a tárgyévet megelőző év december 1. napjáig éves munkatervben rögzítik konkrét feladataikat, illetve annak költségtervezetét, melynek elfogadásáról a Bizottság dönt.

(4) Az önkormányzat fenntartásában működő közművelődési és közgyűjteményi intézmények a tárgyévet követő év március 31. napjáig munkájukról éves beszámoló benyújtásával számolnak be, melyek elfogadásáról a Bizottság dönt.

(5) Közművelődési megállapodás esetén a feladat ellátója a megállapodásban meghatározottak szerint készíti el munkatervét és számol be.

6. A közművelődési feladatok finanszírozása

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg, és az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.

(2) A önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza:

a) az intézmények üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit a költségvetési és az önkormányzati vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól szóló mindenkor hatályos rendeleteiben foglaltak szerint,

b) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, ezen belül alapilletmények, kötelező pótlékok, költségtérítések fedezetét, továbbá a személyi juttatások járulékait a közművelődési és közgyűjteményi intézményben dolgozó közalkalmazottak juttatásainak szabályairól szóló rendeletében foglaltak szerint,

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit,

d) a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

(3) Az önkormányzat a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatásához benyújtandó pályázathoz minden évben vállal pályázati önrészt.

(4) Az önkormányzat az egyesületek, alapítványok, öntevékeny közösségek közművelődési tartalmú tevékenységének támogatására a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló rendelete alapján pénzeszközt bocsát rendelkezésre, melynek keretösszegét a tárgyévi költségvetési rendeletben határozza meg, s melynek felosztásáról - nyilvános pályázati eljárás keretében – a Bizottság dönt.

7. A helyi közművelődés szakemberigénye

8. § Az önkormányzat az e rendelet szerinti, önkormányzati költségvetésből finanszírozott közművelődési feladatainak ellátását, a művelődési szolgáltatás folyamatosságát, illetve szakszerűségét a Törvényben meghatározott képzettségű vezetők és szakmunkatársak alkalmazásával biztosítja.

8. Díjmentes és díjköteles közművelődési szolgáltatások

9. § (1) Az önkormányzat a (2) bekezdésben foglalt kivétellel, díjmentesen helyiséget biztosít:

a) a művelődő közösségeknek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésére,

b) évente egy alkalommal, a nemzetiségi önkormányzatok részére közművelődési tevékenységük ellátásához.

(2) Az önkormányzat díjköteles szolgáltatásként helyiséget biztosít azon művelődő közösségeknek, akik számára az adott szolgáltatást ellenérték fejében nyújtják.

(3) A közművelődési intézmények és az Érdi Galéria által szedhető díjak megállapításának módja az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról és vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 13/2012. (III.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: vagyon rendelet) 22. § (1) bekezdésében foglaltak alapján történik.

(4) A művelődő közösségek helyiséghasználatára vonatkozó egyéb szabályokat az önkormányzat fenntartásában működő intézmény szervezeti és működési szabályzata határozza meg.

9. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(3)1

(4)2

1

Hatályát vesztette a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján.

2

Hatályát vesztette a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján.