Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 21/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a Közgyűlés bizottsági szervezetének átalakításával érintett egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 29- 2019. 11. 29

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló 4/2007. (II. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: civil rendelet) 4. § (3) bekezdés f) és g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„f) kulturális és ifjúsági keret

 g) sport keret”


(2)  A civil rendelet 9. §-a, és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:                            
„Kulturális és Ifjúsági Keret

9. §


 A Kulturális és Ifjúsági Keretre pályázhatnak mindazon civil szervezetek, amelyek az alábbiakban felsorolt feladatokat kívánják megoldani:


  • Érd Megyei Jogú Városban hagyománnyal bíró, vagy hagyományteremtő céllal megvalósuló fesztiválok, rendezvények szervezése, vagy azokhoz való aktív kapcsolódás,
  • Érd Megyei Jogú Városban kulturális, művészeti események, kiállítások rendezése, kiadványok készítése,
  • nemzetiségi, kisebbségi, hagyományőrző programok, események rendezése,
  • oktatási, nevelési célú városi rendezvények vagy rendezvénysorozatok szervezése és lebonyolítása,
  • ifjúsági korosztály számára legalább havi rendszerességgel közösségi összejövetelek, klubok programjainak szervezése,
  • szorgalmi időszakon kívüli programok megvalósítása (hétvégi, szabadidős, szünidei stb.),
  • gyermek- és ifjúsági táborok szervezése, azokon való részvétel.”


(3) A civil rendelet 10. §-a, és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:


„Sport Keret


10. §


A Sport Keretre pályázhatnak mindazon civil szervezetek, amelyek az alábbiakban felsorolt feladatokat kívánják megoldani:


  • ifjúsági és gyermeksport rendezvények szervezése, versenyeken való részvétel,
  • fogyatékkal élők részére szervezett sport és szabadidős rendezvények megtartása.”


(4) A civil rendelet a következő 17. §-sal egészül ki:


„17. § E rendeletnek a Közgyűlés bizottsági szervezetének átalakításával érintett egyes önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 21/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított rendelkezéseit olyan módon kell alkalmazni, hogy a 2019. évi Sport és Ifjúsági Keretre benyújtott pályázatok elszámolását a Sport Bizottság fogadja el.”


(5) A civil rendelet 1. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


2. § (1) Az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozható díjakról és kitüntetésekről szóló 7/2017. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: díjrendelet) 6. § (2) bekezdésében, 7. § (2) bekezdésében, 8. § (2) bekezdésében, valamint a 18. § (3) és (5) bekezdésében a „Köznevelési és Művelődési Bizottság” szövegrész helyébe a „Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság” szöveg lép.


(2) A díjrendelet 13. § (2) és 19. § (5) bekezdésében a „Sport és Ifjúsági Bizottság” szövegrész helyébe a „Sport Bizottság” szöveg lép.


(3) A díjrendelet 14. § (2) és 15. § (2) bekezdésében a „Közrendvédelmi Bizottság” szövegrész helyébe a „Jogi és Közbiztonsági Bizottság” szöveg lép.


(4) A díjrendelet 17. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) Az Érdi Építészeti Nívódíj elnyerésére benyújtott pályázatokat Bíráló Bizottság értékeli, melynek tagjai: a város polgármestere, a Gazdasági Bizottság elnöke, a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság elnöke, a Pest Megyei Építész Kamara elnöke, felkért építészeti oktató, vagy más szaktekintély és a városi főépítész. A bizottság elnöke a polgármester, előadója a városi főépítész. Az elismerés adományozásáról a Bíráló Bizottság dönt.”


3. § Az egyházak, felekezetek és vallási közösségek önkormányzati támogatásáról szóló 13/2007. (III.26.) önkormányzati rendelet 10. § (5) bekezdésében a „Pénzügyi és Költségvetési Bizottság” szövegrész helyébe a „Pénzügyi Bizottság” szöveg lép.


4. § (1) A „Lakásért életjáradékot” programról szóló 79/2009. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 5. § (2) a) pontjában a „Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottság” szöveg lép.


(2) A „Lakásért életjáradékot” programról szóló 79/2009. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 5. § (2) b) pontjában a „Köznevelési és Művelődési Bizottság” szövegrész helyébe a „Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság”szöveg lép.


(3) A „Lakásért életjáradékot” programról szóló 79/2009. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 5. § (2a) bekezdésében a „Pénzügyi és Költségvetési Bizottság” szövegrész helyébe a „Pénzügyi Bizottság” szöveg lép.


5. § A közterületek elnevezéséről és az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 10/2014. (V. 28.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdésében a „Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottság” szöveg lép.


6. § A környezetvédelmi alap létrehozásáról szóló 40/1996.(XII.19.) önkormányzati rendelet 4. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A környezetvédelmi alap tárgyévi felhasználásának fő céljait a Fenntarthatósági Bizottság határozza meg.


(3) A környezetvédelmi alap felhasználásáról szóló, a zárszámadás részét képező elszámolást a polgármester a Fenntarthatósági Bizottság, valamint a Pénzügyi Bizottság észrevételeivel együtt, a zárszámadás elfogadásával egyidejűleg terjeszti a Közgyűlés elé.”


7. § A közterületek használatáról szóló 68/2011. (X. 26.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdésében a „Közrendvédelmi Bizottság” szövegrész helyébe a „Jogi és Közbiztonsági Bizottság” szöveg lép.


8. § A helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdésében a „Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottság” szöveg lép.


9. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó helyi szabályokról szóló 38/2003. (XII. 2.) önkormányzati rendelet 2. § (1), (2) és (4) bekezdésében, 11. § (5), 20/A. § (2), 25/B. § (2) bekezdésében, 25/C. §-ában, 26. § (1), 29. § (1), 31. § (1), 35. § (1) és 49/A. § (2) bekezdésében a „Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottság” szöveg lép.


10. § Az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított tanulmányi ösztöndíjakról szóló 30/2013. (IX. 24.) önkormányzati rendelet 5. §-ában, 7. § (1) bekezdésében, 14. § és 16. § -ában, 18. § (1) bekezdésében és 25. §-ában a „Köznevelési és Művelődési Bizottság” szövegrész helyébe a „Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság”szöveg lép.


11. § Az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatásáról szóló 15/2014. (VI. 30.) önkormányzati rendelet 4. § (4) és (5) bekezdésében a „Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottság” szöveg lép.


12. § A sportról és a helyi sporttevékenység támogatásáról szóló 12/2007. (III. 26.) önkormányzati rendelet 5. § (4), (5), (7), (10) bekezdésében, a 6. § (3) és (6) bekezdésében, valamint az 1. mellékletében a „Sport és Ifjúsági Bizottság” szövegrész helyébe a „Sport Bizottság” szöveg lép.


13. § az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló út- és járdaépítések szervezéséről és a lakossági hozzájárulás megfizetésének rendjéről szóló 28/2009. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 4. § (2) és (3) bekezdésében a „Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottság” szöveg lép.


14. § (1) Az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 13/2012. (III. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 8. § (1) és (4) bekezdésében, a 19. § (5) bekezdésében, a 21. § (3) bekezdésében a 22. § (1) és (2) bekezdésében, valamint a 25. § (2) bekezdésében a „Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottság” szöveg lép.


(2) A Vagyonrendelet 22. § (1) bekezdésében a „Köznevelési és Művelődési Bizottság” szövegrész helyébe a „Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság”szöveg lép.


(3) A Vagyonrendelet 28. § (3) bekezdésében, a 29. § (2) bekezdés a) pontjában, valamint a 30. § (6) bekezdés b) pontjában a „Pénzügyi és Költségvetési Bizottság” szövegrész helyébe a „Pénzügyi Bizottság” szöveg lép.


15. § A város-rehabilitációhoz kapcsolódó feladatok ellátásáról szóló 37/2009. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 6. § (2) és (4) bekezdésében, valamint az 1. mellékletben a „Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottság” szöveg lép.


16. § Az önkormányzati tulajdonú víziközműből szolgáltatott ivóvíz és a biztosított csatornaszolgáltatás díjainak megállapításáról szóló 6/1994. (II. 25.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében a ,,Városüzemeltetési Bizottságának” szövegrész helyébe a „Gazdasági Bizottságának” szöveg lép.


17. § Az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelet 64. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Az önkormányzati lap működését a felelős szerkesztő irányítja, akinek a személye megegyezik az Érdi Városi Televízió és Kulturális Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjének személyével.”


18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet   s.k.                                                         Dr. Csőzik László s.k.

                  jegyző                                                                                          polgármester


A Közgyűlés elfogadta a 2019. november 28-ai ülésén.


Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdetem!

Érd, 2019. november 29.


Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet s.k.

                                                                                                                                                 jegyző



1. melléklet a 21/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelethez



A keretekkel kapcsolatos hatáskör megoszlásA



Öntevékeny közösségek és csoportok működését támogató keret,

Pályázati önrész Keret:


Pénzügyi Bizottság


Természet és Környezetvédelmi Keret:


Fenntarthatósági Bizottság


Szociális Keret:


Szociális és Egészségügyi Bizottság


Egészségügyi Keret:


Szociális és Egészségügyi Bizottság


Kulturális és Ifjúsági Keret:


Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság


Sport Keret


Sport Bizottság


Idegenforgalmi, Európai Uniós és Nemzetközi Kapcsolatok Kerete:


Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság


Közrendvédelmi Keret:


Jogi és Közbiztonsági Bizottság