Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 24/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelete

az egyházak, felekezetek és vallási közösségek önkormányzati támogatásáról szóló 13/2007. (III.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 09. 28- 2020. 09. 28


Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az egyházak, felekezetek és vallási közösségek önkormányzati támogatásáról szóló 13/2007. (III.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„3. §


E rendelet értelmében támogatható a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 7. § (2) b)-c) pontjában meghatározott jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség, vagy annak nyilvántartásba vett belső egyházi jogi személye (továbbiakban együtt: egyház), mely az önkormányzat közigazgatási területén legalább két éve dokumentálhatóan működik, és az alapszabályának megfelelő folyamatos hitéletet folytat.”


2.§ A Rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4. §


(1)  Az egyház akkor részesíthető támogatásban, ha azt olyan közcélú feladat ellátására kívánja fordítani, amely Érd Megyei Jogú Város lakosságának érdekeit szolgálja.


(2) A támogatás nyújtásának további feltétele, hogy az egyház (amennyiben volt ilyen) elszámolt az előző évben kapott támogatással, illetve nincs a helyi önkormányzati adóhatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozó lejárt köztartozása, vagy köztartozását folyamatosan az előre meghatározott törlesztő-részlettel teljesíti. Ennek tényét a pályázónak a fenti hatóságok által kiállított hatvan napnál nem régebben kiállított közokirattal, vagy a köztartozás fenn nem állása, illetve törlesztése tekintetében tett 30. napnál nem régebbi közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatával kell igazolnia.”





3. § A Rendelet 5. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:


„A támogatás célja

5. §


(1) A pénzügyi támogatás igényelhető különösen az egyház által végzett alábbi tevékenységekre:


a) gyermekek üdültetése, táboroztatása,

b) kulturális, közművelődési tevékenység,

c) nevelési, oktatási tevékenység,

d) ifjúsági, sporttevékenység,

e) szociális, egészségügyi tevékenység,

f) karitatív tevékenység,

g)esélyegyenlőség megteremtése, vagy

h)hitéleti tevékenység.


(2) A pénzügyi támogatás igényelhető az egyház működéséhez szükséges technikai, tárgyi és műszaki feltételek megteremtésének elősegítésére is.”



4. § (1) A Rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A pályázatokat a polgármesternek címezve, a polgármesteri hivatal humán irodája felé kell benyújtani.”


(2) A Rendelet 7. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5) Különösen indokolt esetben, pályázati eljárás nélküli egyházi támogatás esetén a támogatás odaítéléséről az egyház kérelemére az éves költségvetési rendeletben rögzített ágazati kereteken belül a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság dönt.”


5. § A Rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„8. §


(1)  A döntés előkészítését a támogatható egyházak képviselőiből álló Egyházi Tanács végzi.


(2) Az Egyházi Tanács elnöke a polgármester, elnökhelyettese az Egyházi Tanács működéséért felelős alpolgármester, további tagjai a 3. § szerinti vallási közösségek közvetlen felettes egyházi szervének képviselője által delegált egy-egy fő.


(3) A tagok delegálásáról szóló döntést a polgármesternek címezve, írásban, a polgármesteri hivatal humán irodája részére kell benyújtani. A delegált tagot a delegáló egyház bármikor visszahívhatja és helyette más tagot delegálhat, illetve a tag megbízatásáról bármikor lemondhat. A visszahívást és a lemondást a polgármesternek kell írásban bejelenteni. A tagsági viszony a bejelentés napjával szűnik meg. A tagját visszahívó egyház a visszahívott tag helyett más tagot delegálhat.


(4) Az Egyházi Tanács tevékenysége a támogatni kívánt cél közérdekűségének, a köz javának, valamint szakmai, gyakorlati megvalósíthatóságának vizsgálatára, a rászorultság indokoltságának vizsgálatára, valamint a támogatás összegének ajánlására terjed ki.


(5) Az Egyházi Tanács a pénzügyi támogatást igénylő egyház képviselőjét meghallgathatja, illetve a pályázat indoklásának kiegészítését is kérheti.


(6) Az Egyházi Tanács a támogatások odaítélésére indoklással ellátott egyhangú, írásos javaslatot tesz.”


6. § A Rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„9. §


(1) A támogatások odaítéléséről - az Egyházi Tanács javaslatának figyelembevételével - a Közgyűlés dönt a javaslattételt követő első rendes ülésén.


(2) A pénzügyi támogatásról szóló határozat tartalmazza:


  • a támogatás célját,
  • a támogatás összegét, átutalási módját (egy összegben vagy meghatározott ütemezéssel),
  • a támogatás elszámolásának határidejét.


(3) A pénzügyi támogatásról szóló határozat alapján az Önkormányzat a nyertes pályázóval a határozat meghozatalától számított 30 napon belül támogatási szerződést köt.”


7. § A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„10. § (1) A támogatási szerződés aláírását követően az önkormányzat a támogatás összegét a kérelmező egyház pénzügyi számlájára 30 munkanapon belül utalja át.”


8. § A Rendelet 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(5) A támogatás felhasználásáról szóló elszámolások elfogadásáról a Pénzügyi Bizottság dönt.”


9. § A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Dr. Konkoly Zita

jegyző

Dr. Csőzik László

polgármester


A Közgyűlés elfogadta a 2020. szeptember 24-ei ülésén.


Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdetem!

Érd, 2020. szeptember 28.


            Dr. Konkoly Zita

                                                                                                                    jegyző